» »

Fizika -

Fizika -

Flea ::

Lep pozdrav

Obiskujem gimnazijo, na kateri se ne daje takšen poudarek pouku fizike, ki me pa drugače zanima, morda tudi naprej kot karierna pot. Zato me zanima, če pozna kdo kakšne spletne strani, na katerih bi se lahko učil od tistih osnov pa do zahtevnejših stvari. Tudi kvalitetne knjige in ostalo gradivo.

Najlepša hvala

VelikiTun ::

Zgodovina sprememb…

jype ::

Haliday-Resnick-Krane: Physics

Sposodiš si lahko v CTK, vsekakor pa lahko priporočam nakup. Zelo dobre knjige, po katerih se dela (no, včasih se je) tudi prvi letnik univerzitetne fizike na FMF.

Žal matematična orodja razložijo le do priročniškega nivoja, a za ogromno večino tehničnih strok je to več kot dovolj, če te pa zares zanima znanost, potem moraš pa poseči po knjigah za višjo matematiko.

Flea ::

Najlepša hvala obema...

Jype> če te pa zares zanima znanost, potem moraš pa poseči po knjigah za višjo matematiko.

Morda še veš za kakšno uporabno literaturo v tej smeri?

jype ::

Jaz sem predelal Ivan Vidav: Višja matematika I in II ker sem ju našel doma, ti dve pokrijeta večino analize prvega letnika FMF, naprej pa samo kar sem nujno potreboval.

jernejl ::

Knjiga, ki sem jo prebral v srednji šoli in se da sposoditi v CTK:
Giancoli, Douglas C. Physics : principles with applications
Zanimivo napisana z veliko ilustracijami in primeri rešenih nalog. Pokriva precej široko področje fizike in je dovolj preprosta, da je razumljiva tudi srednješolcem (ni potrebno predznanje višje matematike).

_IKE_ ::

tule imaš nekaj gradiva


....so sicer za fax a za začetek bo......kot že opisano je pa za fiziko potrebno imet predznanje matematike

http://studenti.fg.uni-mb.si/index.php?...

http://studenti.fg.uni-mb.si/index.php?...

puffs ::

jype je izjavil:

Jaz sem predelal Ivan Vidav: Višja matematika I


Ena najbolj useless knjig ever. Na faksu ugotoviš da so predavanja in vaje vse kar rabiš, knjige so balast ki po nepotrebnem pobira čas, energijo in voljo (česar dostikrat že tako zmanjkuje). Kšne so fajn (npr Kodretova Matematika v fiziki in tehniki), skoraj vse ostale (vsaj slovenske) so pa napisane kot da hočejo biti same sebi namen. Skripte, dobri zapiski in internet so zlata vredni ko se moraš zadeve res naučit, razumet in znat zračunat vse kar vržejo vate.
Če imaš v srednji šoli preveč časa prečesaj Kladnikove srednješolske učbenike (snov+naloge) in se trudi pri matematiki, sploh v 4. letniku.

st0n3 ::

Bronštejn-semendjajev matematični priročnik. Zame najbolj uporabna matematična knjiga na faxu.
c-c-c-c

kopriwa ::

Samo en kratek nasvet, čim prej se začni "učiti" angleškega jezika, prebiraj angleške knjige (lažje), poljudno-znanstvene članke,..., da kasneje ne boš imel slučajno odpora do branja angleške literature za fiziko. Drugače rečeno, naj ti ne bo angleščina odveč, tako boš imel kasneje veliko več izbire pri literaturi, različne razlage in poglede na fizikalne probleme...
Pa seveda priporočam dobro->odlično znanje matematike. Knjige so ti že predlagali, lahko pa poskusiš s kakšnimi physics tutorial-i, malo pogooglaj, sam namreč niti ne vem kakšna je danes stopnja znanja fizike v srednji šoli.

Flea ::

Najlepša hvala vsem za uporabne nasvete.

Stvar je pač taka, da mi občasno ostane kar nekaj prostega časa in bi ga rad porabil za dodatno izobraževanje na področju, ki me veliko bolj zanima (fizika, matematika). Znanje matematike mislim da imam na dokaj visokem nivoju in seveda se trudim še ga izboljšati. Glede angleške literature bom se poskusil čimbolj angažirat, saj je ena izmed želj tudi študij v tujini.

Hvala pa še enkrat vsem za pomoč.

jype ::

puffs> Ena najbolj useless knjig ever.

Če je služba med predavanji (pa nisi matematični analfabet), je tut Vidav uredu.

puffs> so predavanja in vaje vse kar rabiš

S tem se strinjam - kdor ima možnost obiskovati predavanja na FMF, naj jih čim pogosteje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematika 1. letnik faksa

Oddelek: Šola
243440 (2721) imagodei
»

matematika za srednje šole

Oddelek: Šola
162294 (2025) drvo
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7215745 (12713) žana
»

Matematika. Tezje naloge

Oddelek: Šola
121825 (1631) Tic
»

Srednja šola >>> FAX

Oddelek: Šola
474482 (3609) DavidJ

Več podobnih tem