» »

Varčevalni ukrepi vlade

Varčevalni ukrepi vlade

Temo vidijo: vsi
««
73 / 91
»»

Okapi ::

Saj si ne želi. Ljudje pač vidijo, da je treba nekje dobiti denar in očitno so mnenja, da je bolje malo povečati DDV kot ukiniti regres.

O.

Matako ::

Okapi je izjavil:

Saj si ne želi. Ljudje pač vidijo, da je treba nekje dobiti denar in očitno so mnenja, da je bolje malo povečati DDV kot ukiniti regres.

O.


Če nisi _plačan_ iz davkov je to bistveno večja dilema, kot se zdi nekomu, ki je. Na primer Kayserju Pridno-plačujte-davke Sozeju.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

djordjevic ::

Osebno imam pač dovolj mantre, da se za vsako strukturno falirancijo skuša nekomu nabit nek nov davek, pa naj si bo to DDV, take ali drugačne trošarine. Tri leta sem bil zagovornik takega 'pravičnega razdeljevanja bremen krize'. Sori, vidim, da ta pristop očitno ne vodi nikamor.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

In kaj je drugega nižanje plače kot prozorno zakamufliran davek?

O.

Matako ::

Okapi je izjavil:

In kaj je drugega nižanje plače kot prozorno zakamufliran davek?

O.


Spet - če si _plačan_ iz davkov je čisto druga scena, kot če nisi.
/\/\.K.

djordjevic ::

Honorarji stagnirajo, cene vsega rasejo, zdaj pa naj še ploskam višjemu DDV-ju? Črnec, prosim. Ne, eni smo že dali svoj doprinos reševanju krize (and still giving). Ne dam več. Itak me tepe že to, da sem zavezanec in sem de-facto dražji, ko konkuriram kje za kak manjši posel (sploh pri fizičnih osebah), zdaj pa naj bom še 2% dražji? Oziroma naj toliko spušim? Še enkrat, črnec, prosim.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Ja, vsak bi rad, da namesto njega šparajo drugi. Nič novega nisi povedal.;((

O.

PaX_MaN ::

lonz je izjavil:

Drgač pa mi je prejle prišlo na uho, da se še ena firma seli v tujino (LED tehnologija). Pa bo pač 100 nezaposlenih. Ka pa to? Sej smo že navajeni, a ne.


To verjetno misliš na Grah Automotive?

Ki se je preusmeril v LEDice za mase potem ko je EU odredila, da navadnih žarnic ne smemo več kupovat zdaj bodo začel delat pa še - kuhalne plošče...

lonz je izjavil:

Keyser in podobni se ne zavedajo, da se selijo stabilne in perspektivne firme, ker jih tuje države vabijo, doma ostajajo patrioti in "gnilobe".


Ne vem, no. Meni ne diši kaj preveč, da se - oz. se hoče/se pravi da bi se moralo - (so)financirat tovarne kjer ma 75%+ delavcev tri izmene in minimalca ali pa še to ne.

(En tak primer je Boxmark)
A je to to, za kar ste se boril?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

djordjevic ::

Okapi je izjavil:

Ja, vsak bi rad, da namesto njega šparajo drugi. Nič novega nisi povedal.;((

O.

DDV naj ostane ukrep za na konec, če _res_ ne bo šlo drugače. Poskusimo zdaj porihtat kako stvar, ki strukturno ne štima. Konec koncev bi lahko zdaj mi en čas furali trgovinski turizem. Hrvati menda masovno derejo prek meje v naše trgovine.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Spara se pri tistih, ki jedo iz korita, jasno. Ce jim hrana ne ustreza, evo, tam je reka, tam je gozd - znajdi se tako kot se ostali.

Mipe ::

Tole sem ravno staknil na svoj e-mail... V veliki pisavi kričeče rdeče in zelene barve.

ANTON KOMAT

"GOSPODARSKA KRIZA JE NATEG TISOČLETJA"


Včeraj se je v K?benhavnu končal vrh o podnebnih spremembah. V preteklih mesecih in tednih smo se naposlušali teorij o segrevanju ozračja, česar naj bi bil kriv človek, ki onesnažuje okolje in v zrak spusti preveč ogljikovega dioksida. So pa tudi taki, ki tega ne verjamejo. Med njimi je raziskovalec in publicist Anton Komat, ki trdi, da se naše ozračje ne segreva, pač pa da smo, nasprotno, na pragu novega ohlajanja planeta.
"Leta 2012 bo že vsem jasno, da se ozračje ohlaja in ne segreva," je prepričan Komat, ki je izpostavil še nekaj primerov, ko danes malemu človeku mogočneži malajo oči in iz žepa kradejo denar. Zato je tudi napisal knjigo Umetnost preživetja, ki jo je pred kratkim izdal v samozaložbi.


Včasih ste tudi vi verjeli hipotezi, da je za segrevanje ozračja odgovoren človek. Zdaj o njej dvomite. Zakaj?

"Hipoteza o antropogenem izvoru pregrevanja planeta ali po domače Al Gorova hipoteza je zelo enostavna in na prvi pogled zelo verjetna. Dvomiti sem začel, ko sem na spletu naletel na oregonsko peticijo, v kateri je več kot 30.000 raziskovalcev protestiralo proti enoumju v znanosti, proti favoriziranju samo ene hipoteze in onemogočanju drugače mislečih."

Hipoteze torej, da je na potezi človeštvo, ki mora zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in s tem rešiti a planet?

"Tako je. Vprašal sem se, zakaj v sodobnem svetu zatirajo drugače misleče znanstvenike, jim odtegujejo financiranje in jih premeščajo na druga delovna mesta. Očitno gre za velike pritiske.
Potem pa sem podrobno preučil Al Gorovo teorijo in ugotovil, da sploh ne upošteva podatka, da milijarda in 300.000 krav na našem planetu izloči ogromne količine metana, ki ima na segrevanje ozračja večji vpliv kot vsa naša vozila skupaj. Niti besede ni v tej teoriji o globalni goveji čredi, kar je bil drugi vzrok za moj dvom."

Očitno obstaja tudi tretji?

"Res je. Med znanstveniki, ki zagovarjajo Al Gorovo hipotezo, ni geologov in astronomov. Prav ti pa imajo kronske dokaze, na katere se opirajo skeptiki. Meritve temperature izvajamo zadnjih 100 let, astronomi pa pojavnost sončnih peg opazujejo že, odkar je Galileo izumil teleskop.
Geologi lahko s preučevanjem sedimentov in ledene skorje za milijone let nazaj dokaj natanko ocenijo temperature in prisotnost ogljikovega dioksida v atmosferi našega planeta. Začel sem tudi preučevati sistemsko teorijo, teorijo kaosa, fraktalno analizo, kar mi je klimatske spremembe razkrilo v novi luči. Poglavitni vzrok zanje je periodično utripanje aktivnosti sonca.
Zadnja dva milijona in pol let smo imeli 34 ledenih dob. Zdaj smo na koncu zadnjega
interglaciala, začasne otoplitve, torej nas čaka nov ledenodobni sunek. Kdaj se bo začel, ne more nihče napovedati, verjetno pa prej kot v tisoč letih."

Kakšno povezavo ima torej ogljikov dioksid s segrevanjem?

"Količina ogljikovega dioksida v atmosferi je posledica in ne vzrok segrevanja."

Ampak vi pravite, da se naše ozračje od leta 2005 ohlaja?

"Leta 2005 se je končalo obdobje suš. Pričenja se obdobje neurij, torej ohlajanja. Lani smo padli v povprečju za stopinjo."

Zakaj pa potem vsak dan poslušamo, da se ozračje segreva?

"Zato, ker ponarejajo podatke. Climategate je izbruhnil ravno zaradi tega. Nekateri znanstveniki so iskali navodila, kaj narediti s podatki, da temperatura pada. Navodilo je bilo, naj izberejo samo tiste podatke, ki potrjujejo segrevanje ozračja. Rusi so včeraj objavili podatek, da so na njihovem ozemlju uporabili le tiste meritve, ki podpirajo tezo o pregrevanju, torej le četrtino vseh meritev."

Verjamete v teorijo zarote?

"Poglejte, od starega Rima naprej poznamo centre moči, ki odločajo. To ni nobena zarota, tako deluje naš svet. Vsi predsedniki so samo lutke, za njimi so vedno centri moči, ki odločajo."

Je cilj domnevnega prirejanja podatkov ustaviti gospodarski razvoj Kitajske?

"Nafte imamo še za 40 do 50 let. Zato je vse dražja, glavna nahajališča pa so pod vojaškim
nadzorom. Zahod za tranzicijo na novo energetsko osnovo potrebuje 20 do 30 let. To je bistvo Kjota in K?benhavna. Zaradi pritiska na energente je treba zaustaviti rast novih velikanov: Kitajske, Indije, Brazilije, Južne Afrike ...
Če bi njihovo gospodarstvo raslo od 8 do 10 odstotkov na leto, bi čez 25 let potrebovali nov planet. Tega pa nimamo. Zato je vojaški konflikt za vire neizbežen. V tem pogledu je k?benhavnski vrh čisto v redu. Tudi pozivi, da moramo varčevati energijo, paziti pri izpustih, zmanjšati onesnaževanje, nehati uničevati gozdove. To je vse prav.
Vzroka globalnih problemov pa ne rešuje. Največji problem postaja znanost, ki pridobiva značaj ideologije. Če dejstva ne gredo v koncept zamisli, jih ponaredijo. Grozljivo je, kako znanost uporablja metode inkvizicije, le da danes ne gorijo grmade, ker so metode bolj sofisticirane."

Kaj je torej vzrok težav?

"Filozofija ekonomije neomejene rasti bruto domačega proizvoda. Edini primer, ki je v naravi primerljiv s to noro ekonomijo, je rak. Zanj pa vemo, kako se konča. Ubije gostitelja in sebe.
Svet bo rešila samo nična rast, stacionarna ekonomija. Porabiti bomo morali samo toliko, kolikor narava lahko obnovi in mi recikliramo. Ne pa, da proizvajamo neskončne gore odpadkov in žremo nepovratne vire. Bolje bi bilo proizvajati kvalitetno blago, ki ga lahko vzdržujemo in servisiramo. Koliko stvari, ki jih kupimo, zavržemo prej kot v enem letu!"

Pa se naši voditelji tega zavedajo?

"Seveda ne. Poglejte samo, kako rešujejo finančno krizo. Na način, kot je nastala: s
povečevanjem potrošnje. Na ljudi v času gospodarske krize in brezposelnosti vendar ne gre pritiskati, naj več trošijo! Gospodarsko krizo in človeštvo lahko reši le stacionarna ekonomija. Model zanjo obstaja, naredili so ga nemški ekonomisti v času naftne krize v 70. letih prejšnjega stoletja."

Mislite na skupino okrog Willyja Brandta?

"Da. Brandtova skupina je obudila zamisel Johna Stuarta Milla iz leta 1848, ki je napovedal, da bo ekonomija prešla v stacionarno rast, ko bo zahod dosegel visoko stopnjo znanj in gospodarskega razvoja. To pa se ni zgodilo."

Zakaj ne?

"Ko so odkrili severnomorsko nafto in tehnologijo ploščadi, so na to rešitev za človeštvo pozabili. Obenem pa je Henry Kissinger postavil novo doktrino sveta, ki pravi takole:
Kdor ima nafto, ima nadzor nad državami.
Kdor ima nadzor nad hrano, ima nadzor nad ljudmi.
Kdor ima nadzor nad financami, ima nadzor nad svetom.
Ta nadzor je danes z globalizacijo dosežen.
Kissinger je kapital sedmih največjih naftnih korporacij usmeril v industrializacijo kmetijstva, naftno in prehransko industrijo pa povezal še s farmacijo. Ključna v tej zgodbi so tudi semena. Danes imamo pet korporacij, ki združujejo proizvodnjo hrane, semen, farmacijo in gensko tehnologijo: Monsanto, Novartis, Aventis, DuPont in AstaZeneca. To je konglomerat, ki vodi svet."

Je sploh še mogoče obuditi Brandtov model?

"Če bomo svet reševali na način zločina, kot to počnemo danes, bomo doživeli katastrofo. Svet
potrebuje tragedijo v smislu antične tragedije, da se oba pola združita in v sintezi nastane nekaj novega. Tragično bo to soočenje za tiste, ki imajo danes moč in meč. Če pa ne bomo prišli do spoznanja, da smo vsi na isti Noetovi barki, bomo namesto tragedije za nekatere doživeli katastrofo vsi ljudje."

Kaj lahko v tej situaciji stori posameznik?

"Vse. Zdaj imamo vsi bolj tanke denarnice in smo pozorni, kaj kupujemo. Tisto, kar bomo
kupovali, bodo trgovci dajali na police, pa naj si bo to krama ali kvalitetno blago, ki ga lahko
servisiramo in vzdržujemo. Nihče na tem svetu ne bo ničesar storil namesto nas. Oblast sodi na intenzivno psihoterapijo, popolnoma je zgubila stik z ljudmi z realnostjo. A samozadostna oblast je kot milni mehurček. Ko bodo ljudje prevzeli stvari v svoje roke in začeli ozaveščeno krmariti svoja življenja, bo vse drugače. Vsak dan smo na volitvah. Kar smo zavozili globalno, bomo morali reševati lokalno. V ZDA trenutno 50 milijonov ljudi hrano dobiva na državne karte. Nikoli v zgodovini se kaj takega še ni zgodilo. Zato zdaj Američani okopavajo vrtičke in sejejo solato."

Se nam tudi v Sloveniji lahko zgodi kaj takega?

"Glede hrane prav mogoče. Dve tretjini je uvažamo, v 70. letih prejšnjega stoletja pa smo jo tri četrtine pridelali sami. Energija ne bo tak problem, saj imamo še popolnoma neizkoriščeno geotermalno energijo. Podobno je tudi s solarno. Pa veliko gozdov imamo. Obdelovalno zemljo, ki jo imamo skoraj najmanj v Evropi, pa namenjamo pridelavi hrane za živali. To je absurd slovenskega kmetijskega kaosa. Dokaz, da živimo v nori državi, je tudi to, da politika favorizira potrošnjo energentov, ker od tega pobira davek. Tudi pritisk kapitala na naravne vire je
strahoten. Vojna za vodo v Sloveniji že poteka."

Res? Kje? Kako?

"Vsakič, ko kupimo vodo v plastenki, smo kupili privatno vodo in se odrekli vodi iz pipe, ki je javna dobrina in zastonj. Plačujemo samo njeno distribucijo in vzdrževanje javnih vodovodov.Če z anemarimo dejstvo, da hormonski motilci v plastiki ubijajo spolnost in povzročajo raka, bi se morali zavedati, da je voda v plastenkah vsaj 2000-krat dražja od tiste iz vodovoda. Bolj ko bomo kupovali to vodo, večji bo pritisk kapitala na črpališča. In nekega lepega dne se bomo zbudili in ugotovili, da polovico vodnih virov zasedajo privatne polnilnice."

Kdaj pa nam bodo začeli zaračunavati zrak?

"Saj davek na izpuste ogljikovega dioksida ni nič drugega kot obdavčitev zraka! Zaradi te fame okrog ogljikovega dioksida bo energija zdaj dražja za okrog 30 odstotkov. Princip kjotskega protokola, ki se nadaljuje s K?benhavnom, je prav obdavčitev tistih, ki izpuščajo ogljikov dioksid. Termoelektrarna Šoštanj plačuje milijardne kazni za izpuste. Mar mislite, da tega ne bo vštela v ceno električne energije?"

Kaj bi morali še vedeti o današnjem svetu, pa si morda ne upamo ali ne znamo vprašati?

"Da je gospodarska kriza nateg tisočletja. Poncijeva piramida se je zrušila in treba jo je postaviti nazaj. To pa ni mogoče ob gospodarski rasti, ki je nižja kot 3 do 4 odstotke. Zakaj politike in ekonomiste zadene kap, ko začnem govoriti o stacionarni ekonomiji? Ker potem ekonomija kraje pade!
Če bi jaz šel v kazino in zaigral milijon evrov, potem pa bi se oglasil pri predsedniku vlade in ga prosil, naj mi nakaže milijon, ker ne morem živeti, bi me verjetno poslal v norišnico."

Hočete reči, da bi komu drugemu ta denar dal?

"Seveda, bankam! Ampak ne milijona, pač pa več trilijonov. 50 trilijonov dolarjev, to je 50.000
milijard dolarjev našega denarja je izginilo. To je nateg, ki ga bodo plačevale še generacije za
nami. Da bo gospodarska rast zagotovila delovna mesta, je čista laž. Samo denar se bo še naprej pretakal od ljudi navzgor. Mehanizem pobiranja denarja pa je jasen: davki, inflacija ... V ZDA že tiskajo denar. Kitajska noče kupiti njihovih državnih obveznic, in so nasedli."

Je bil zato Barack Obama pred kratkim na Kitajskem?

"Seveda, vbogajme jih je šel prosit!"

Kam je torej treba vreči bombo?

"Nobenih bomb ni potrebno metati. To lahko naredimo drugače. Ves ta sistem lahko uničimo v trenutku, če se nehamo zadolževati in vsi naenkrat dvignemo svoj denar z bančnih računov. Vsa voda bo stekla iz bazena in pošast, ki plava v njej, bo nasedla. Mar ni to dober recept? Ali veste, da je v vsakem predmetu, ki ga kupimo, vsaj 50-odstotni delež obresti?"

Ste optimist ali pesimist?

"Težko bi se opredelil. Rešitev vidim v konceptu svobodne družbe, ki ga je utemeljil filozof Karl Popper. Nihče ga ni maral, ne kapitalisti ne komunisti, ker je njegov koncept smrtno nevaren za današnji neoliberalen svet. Pravi, da je vsak človek toliko pameten, da lahko prebere katerikoli znanstveni vir in ima o tem svoje mnenje. Ne potrebuje ekspertov in komisij, ki odločajo o njegovem življenju. O stvareh lahko odločajo samo tisti, ki so neposredno prizadeti, torej ljudje."

Videti je, da ljudje vse bolj prevzemajo stvari v svoje roke ...

"Ljudje so si začeli sami urejati življenje, kar je sijajno. Dokaz za to je tudi odklonilen odnos do cepljenja proti novi gripi, kljub vsem pritiskom in medijski kampanji. Internet, t. i. blogosfera, je danes bolj kredibilen vir informacij kot svetovne agencije. Erazem Rotterdamski je napisal Hvalnico norosti, ki je v srednjem veku postavila temelje za renesanso duha. To potrebujemo tudi danes. Postali smo brezbrižni, otopeli, obenem pa histerični in malce shizofreni. V našem globalnem eksperimentu smo dosegli dno. Potrebujemo novo upanje, nov vzgon za novo civilizacijo, novo renesanso duha. Če pa je edina vrednota denar, potem adijo kultura. Človek danes beži pred soočenjem z družino, partnerjem, prijatelji, s samim seboj. Gre v supermarket, dela kariero in vozi avto. Prižge televizijo in se odklopi. Moramo se soočiti sami s sabo, predvsem pa se moramo ustaviti. Stara modrost pravi, ustavi se in prišel boš."

Bi nam priporočili še kakšno knjigo?

"Propad civilizacij Jareda Diamonda je sijajno branje. Nekatere močne in cvetoče kulture so v zgodovini propadle zaradi povsem banalnih vzrokov. Vsak nerešen problem predstavlja domino, in ko je domin preveč, zadostuje že majhen sunek, da vse podre. Primerjava z današnjim časom je zato več kot koristna."


Vir: Alja Tasi
Debata na EKO forumu tukaj

PaX_MaN ::

Internet, t. i. blogosfera, je danes bolj kredibilen vir informacij kot svetovne agencije.

LULZ

Matako ::

Okapi je izjavil:

Ja, vsak bi rad, da namesto njega šparajo drugi. Nič novega nisi povedal.;((

O.


Ampak že tretjič.... Čisto druga scena je, če od tega šparanja nekaj imaš (si neto prejemnik) ali če od tega nimaš nič (si neto plačnik). Ker jaz bi Keyzerja posvojil zato, ker mi je simpatičen poba, ne zato, ker ga rabim.


Mimo tega ne moremo: jeba se je boriti za "skupno" dobro, če ti iz tega nekaj dobiš, un zraven pa ne. In potem ga napizdevaš, da je neoliberalen uničevalec socialne države, karkoli že to je.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Karaya 52 ::

Dilema varcevanja je navidezna, podobna tistemu vicu o shiranem kmetu z lepo rejenimi prasici v hlevu. Vse javnosektorase vabim v svoj foh, pripravite si ajmerje s katerimi boste zajemali med in mleko, ki se cedita iz vsake pore!

noraguta ::

Okapi je izjavil:

Ja, vsak bi rad, da namesto njega šparajo drugi. Nič novega nisi povedal.;((

O.

le se financirajo iz njegovega denarja potem pač tako to je. naj si pa drugje službo najdejo pa začnejo kej ustvarjat. kaj nam bo tolk učitlov k producirajo sam nesposobne obrtnike pa genijalne birokrate?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

redo ::

Saj so si. Moram še enkrat ponovit? Medicinske sestre vozijo vsaki dan z organiziranim prevozom čez mejo. Pri nas ambulante zapirajo, ker jih ne morejo dobit. Še šole ne končajo, že imajo garantirano službo čez mejo. A je treba napisat, kaj pomeni, če jim bodo znižali plačo?

Okapi ::

Poskusimo zdaj porihtat kako stvar, ki strukturno ne štima.
Vsekakor. Ampak plače policistov in medicinskih sester ne sodijo med stvari, ki strukturno ne štimajo. Tudi število praznikov ne.

O.

WarpedGone ::

Mamo torej prenizek DDV. Svašta xyz rodi ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

jeba se je boriti za "skupno" dobro, če ti iz tega nekaj dobiš, un zraven pa ne.
Jaz sem glede tega na točno istem kot kolega djordjevic. Sem zavezanec za DDV, vse, kar zaslužim, zaslužim v zameno za konkretno opravljeno delo, nimam plačanega dopusta in praznikov in regresa, niti bolniške do enega meseca.

O.

Matako ::

Oprosti, zamenjal sem te s Keyserjem. Zamenjaj stil pisanja! :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

djordjevic ::

Okapi je izjavil:

Poskusimo zdaj porihtat kako stvar, ki strukturno ne štima.
Vsekakor. Ampak plače policistov in medicinskih sester ne sodijo med stvari, ki strukturno ne štimajo. Tudi število praznikov ne.

O.

Tistih z najnižjimi dohodki se varčevanje na plačah praktično ne bo dotaknilo, če pa že, pa v bistveno nižjem procentu, kot se bo tistih s sorazmerno višjimi dohodki. Če bo pa kak inšpektor ob 800 evrov potnih stroškov mesečno, ker ga bodo premestili kam bliže domu, pa se mi ne bo srce paralo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Matako ::

Ravno sem nekje zasledil, da se Štrukelj spet bori le za zamrznitev plač... in obšla me je ideja. Kaj če bi zamrznili Štruklja? Sicer ne vem, koliko daleč je kriogenična tehnnologija ampak kakorkoli - tipa je čisto škoda, da ga porabimo vse zdaj. Zdi se razumno, da bodo takega vodje in razumnika deležne tudi prihodnje generacije, ko nam bo _res_ zagustilo.

Zamrznjeni štruklji za težke čase!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Če bo pa kak inšpektor ob 800 evrov potnih stroškov mesečno, ker ga bodo premestili kam bliže domu,
Ne vem, če se bo kdo bunil, če ga bodo premestili bližje domu.

Kot si sam rekel - stvari je treba reševati tam, kjer ne štimajo, strukturno, ne pa kar vsevprek. Naj naredijo seznam poklicev v javnem sektorju, kjer plač ne bodo nižali, kjer jih bodo znižali za 5, 10, 15% in tistih, ki jih bodo poslali na čakanje, ker jih trenutno ne moremo plačati.

O.

noraguta ::

eh polcajom pa utak znižat plače, ko ljudem delodajalci niso plačeval prispevkov se niso zganili. sami so pa revčki. pa ko so ljudem lani novembra izplačevali regrese se tud niso pokazal kaj dost solidarne.

redo je izjavil:

Saj so si. Moram še enkrat ponovit? Medicinske sestre vozijo vsaki dan z organiziranim prevozom čez mejo. Pri nas ambulante zapirajo, ker jih ne morejo dobit. Še šole ne končajo, že imajo garantirano službo čez mejo. A je treba napisat, kaj pomeni, če jim bodo znižali plačo?

ja vn bodo šle, mi bomo pa 25 € po tanovem za prispevke plačeval.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Zheegec ::

Matako je izjavil:

Ravno sem nekje zasledil, da se Štrukelj spet bori le za zamrznitev plač... in obšla me je ideja. Kaj če bi zamrznili Štruklja? Sicer ne vem, koliko daleč je kriogenična tehnnologija ampak kakorkoli - tipa je čisto škoda, da ga porabimo vse zdaj. Zdi se razumno, da bodo takega vodje in razumnika deležne tudi prihodnje generacije, ko nam bo _res_ zagustilo.

Zamrznjeni štruklji za težke čase!

jaz sem za to, da v javni upravi (ne javni sektor!) plače ne zmanjša. Namesto tega je potrebno odpuščati in večati učinkovitost. Vsaka nova vlada je pripeljala lastne prisklednike, ki jim je mogla "zrihtati" službe. Te je sedaj treba vse pometati ven, v 20 letih se jih je res nabralo.
Pa število občin zmanjšati za kakšnih 75%.

Policajev pa več zaposlit! Pa višje plače.

Mr.B ::

Okapi ::
danes, 17:09:26citiraj

Zakaj bi potem medicinskim sestram nižali plačo?


Ti bom odgovoril zelo direkt : KER SO ISTO GOVNO KOT NJIHOVI NADREJENI.

ZAKAJ ? Zato ker nihče od njih do sedaj ni rekel, da njihov šef zdravnik, lahko popoldan dela v privat ambulanti , beri "privatnik", hkrati opravlja isto delo, za nameček pa se lahko zgodi da je preko iste blagajne plačan za dežurstvo.

Torej dokler se ne bo JS in JU sama začela pucati, do takrat ne bo bolje. Temu se reče prevzeti odgovornost za svoja dejanja, oziroma v tem primeru za svoja NE dejansja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

redo ::

Mr.B je izjavil:

Torej dokler se ne bo JS in JU sama začela pucati, do takrat ne bo bolje. Temu se reče prevzeti odgovornost za svoja dejanja, oziroma v tem primeru za svoja NE dejansja.

Mhm. Poznam primer, ko so nekoga zaposlili v državnem zavodu preko političnih vez. Bil je upor, zbirali so podpise proti temu. Nič ni pomagalo.

Mr.B ::

redo, in kje so zaključili ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

redo ::

Službi se niso odpovedali zaradi tega, če to misliš. Težko jim pa očitaš ne-dejanje.

Mr.B ::

Začeš z delavskim sodiščem, aja pa s sindikatom. Verjetno je Sindikat tisti, ki bi to moral ščititi.... Aja sej res taisti ljudje....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

WarpedGone ::

Zakaj bi potem medicinskim sestram nižali plačo?

Naročen na prvi nenujni pregled ob 10:45. Ob 12:00 grem trkat, kaj se dogaja, ker ni bilo videt, da bi kogarkoli poklicali naprej. Sestra odpre, ambulanta polna smeha in debate. Povem da nimam več časa čakat in da naj mi vrne napotnico. Pogleda v tla in reče "Kar stopite naprej". Ponovim, da nimam več časa in naj mi da napotnico. Pravi, da moram na eno tretje okno zopet stat v vrsti. Pošljem vsek skup v PM in oddidem. Klinični center Ljubljana, ambulanta za otorinolaringologijo.

Ja, tiste kokoši v tisti ambulanti imajo previsoko plačo. Še kdo?
Zbogom in hvala za vse ribe

Matako ::

redo je izjavil:


Mhm. Poznam primer, ko so nekoga zaposlili v državnem zavodu preko političnih vez. Bil je upor, zbirali so podpise proti temu. Nič ni pomagalo.


Ja saj. Primer.

Večkrat se očita komu posploševanje in ignoriranje primerov a kaj, ko je splošna situacija splošna in primeri so le primeri.
/\/\.K.

lonz ::

Evo ti direkten primer; od kolega punca dela na celjski občini in je sama lepo povedala kako se določen % kokoši (in ta ni mali) skriva po pisarnah in sobanah, kjer veselo kafetkajo in tobakajo (!). Ko pa prideš kej vprašat te pa prestrelijo s pogledom, da te mine do življenja in majo spet mir. Evo. Pa tist stric, za katerega noben ni vedel kaj mu je zadolžitev... niti on sam ne?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lonz ()

Mipe ::

Splošna situacija je taka, da v teh občinskih uradih prej zaposlijo koga preko političnih oziroma družinskih zvez, medtem ko se brezposelni vrstijo pred zavodom za zaposlovanje.

Tako je na vseh občinskih uradih. VSEH.

lonz ::

... in jaz to nesnago plačujem!
...arrrrrr, shiver me timbers...

redo ::

Matako je izjavil:


Ja saj. Primer.

Večkrat se očita komu posploševanje in ignoriranje primerov a kaj, ko je splošna situacija splošna in primeri so le primeri.

Ne vem kaj točno hočeš povedat. Imaš primer, kjer je kolektivu uspelo preprečit zaposlovanje po vezah? Imaš morda statistiko o uporih kolektivov?

Matako ::

redo je izjavil:

Matako je izjavil:


Ja saj. Primer.

Večkrat se očita komu posploševanje in ignoriranje primerov a kaj, ko je splošna situacija splošna in primeri so le primeri.

Ne vem kaj točno hočeš povedat. Imaš primer, kjer je kolektivu uspelo preprečit zaposlovanje po vezah? Imaš morda statistiko o uporih kolektivov?


Hočem povedati, da je citiranje pozitivnih primerov brezpredmetno, ker gre za nepomembno majšino. Simptom "ubogih poštenih medicinskih sester", ki nekako omilijo morje parazitizma.

Ne.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Okapi ::

Eni pač ne veste, kaj je empatija. Nič novega.;((

O.

Zheegec ::

Moj oče je dal čez celo "mašinerijo" našega zdravstvenega sistema.
Razred zase je rešilec - prišel brez nujnih luči (smo ponavljali večkrat, da je NUJNO NUJNO), čisto počasi in se vmes pogovarjal po telefonu. V zdravstvenem domu je mogla mati (ki je šla zraven) do dežurne zdravnice, da je dala kartico in razložila, kaj se je zgodilo. Ko je zdravnica končno pogruntala, da je resna zadeva sta obe hitro šli do rešilca. Šofer je vmes šel na čik stran od rešilca in ko so prišli do rešilca so ugotovili, da je vmes očetu zastalo srce in so ga še ravno uspeli oživeti.

Vse ostalo takoj za tem je kar OK - na intenzivni negi so res pridni in zdravniki in sestre. Takoj, ko si ven iz intenzivne je že katastrofa. Najhujše so pa sestre na rehabilitacijskem centru Soča - fizioterapevti so OK, sestre pa katastrofa. Imamo za 6 mesecev zanimivih zgodbic :)
Predlagam povišanje plače in pa učinkovit nadzor - naj tisti, ki so sedaj pridni dobijo višjo plačo, drugi pa odpoved. Problem solved.

redo ::

Matako je izjavil:

Hočem povedati, da je citiranje pozitivnih primerov brezpredmetno, ker gre za nepomembno majšino.

Kako pa veš, če nimaš statistike? Če nebi ljudi tam osebno poznal, nebi vedel da se je kaj takega zgodilo. Morda se še kje, nimam pojma. Povedal sem samo zato, da pokažem, da se dogaja.

Matako je izjavil:

Simptom "ubogih poštenih medicinskih sester", ki nekako omilijo morje parazitizma.

Jaz nisem rekel, da so uboge. Pravim pa, da je kadrovski manjko. Kar pravijo tudi statistike. Medicinska sestra je deficitaren poklic. Najboljših sester pa ne privabiš s srovšno. Sure, lahko rečemo, da si jih ne moremo privoščit. In jaz sem takoj za, če imate v Ljubljani tako klavrno stanje, da se vam pač ambulante zaprejo. Bomo velik prišparali s tem.

Matako ::

Hm... v bistvu se meni že dalj časa zdi, da pri nas nekako ni tradicije profesionalizma. Že sam izraz se večkrat zamenjuje s "profesionalnostjo", čeprav gre za drugo stvar, ki v splošnem ni direktno povezana, razen etimološko. Ne bom razlagal, kaj pomeni - naj to ostane bralcu za domačo nalogo. Ok, dokler se o profesionalizmu ne sanja avtomehaniku še ni neke panike, samo primer o vozniku reševalnega vozila, ki vozi v prostem slogu da misliti, da stvar ni tako nedolžna.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Karaya 52 ::

Skoda da smo o empatiji samo poslusali, ko je realni sektor padel na kolena. Skoda.

WarpedGone ::

Jaz nisem rekel, da so uboge. Pravim pa, da je kadrovski manjko. Kar pravijo tudi statistike.

Dokler imajo čas 2 uri klepetat in ignorirat naročen pregled, jih ni premalo. Statistiko si lahko nekam zatakneš.
Če se ne znajo interno bolje organizirat to ni moj problem. Oz. je, ker v 2 urah nisem bil deležen storitve, ker so po tvoje hudo preobremenjene sestre čvekale in stresale vice.

Get Outa Here With This Shit. Primerki, ki so resnično preobremenjeni, so pa odgovorni da tiho prenašajo stanje kakršno je. Niso sposobni dosečt da se gnilobo odstrani iz zdravega tkiva.
Zbogom in hvala za vse ribe

redo ::

Saj lepo, da se javljaš da tebi zaprejo ambulanto. Ker imam poln kufer tega, da pri vsaki "optimizaciji stroškov" v JS našpukam jaz. Daj še ti hebaj malo ježa.

WarpedGone ::

Tisto ambulanto zarad mene komot zaprejo. Negativni efekt bo točno 0. Ne prej nism pršu do usluge, tut naprej ne bom. Vsaj ne bom več zapravljal časa v čakalnici z prazno obljubo da bom pršu nekoč na vrsto.

Povsem razumem, da ni luštn bit na ta dolgem koncu palce. Če maš občutek da v JS prevečkrat našpukaš, si vljudno vabljen v ZS.

A morm omenit da sm bil v zasebni ordinaciji pri proktologu za 100% drugač pohendlan? Sam ne jamrat, kako vam je hudo. Še vedno ste statistični uživači. Tudi po obljubjenih -15%.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zheegec ::

Ah, direktorica UKC ima popoldne lastno zasebno ambulanto. Če je direktorici v interesu čim manj delati v svoji javni službi (da ima potem več dela v svoji zasebni), potem je čisto logično da se tudi po celi verigi dol to ne poštima. In stanje je večinoma katastrofalno.

Okapi ::

Skoda da smo o empatiji samo poslusali, ko je realni sektor padel na kolena.
Kaj točno bi pa morali delati, pa nismo? In kdo točno bi to moral početi, pa ni?

O.

TESKAn ::

Skoda da smo o empatiji samo poslusali, ko je realni sektor padel na kolena.

Ima kdo kako številko, koliko denarja je šlo takrat iz proračuna za subvencije delovnega časa in podobne ukrepe?

Mislim, nekateri se še vedno obnašate, kot da so vse, za kar se porabi proračunski denar, plače v javnem sektorju.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

redo ::

WarpedGone je izjavil:

Tisto ambulanto zarad mene komot zaprejo. Negativni efekt bo točno 0. Ne prej nism pršu do usluge, tut naprej ne bom. Vsaj ne bom več zapravljal časa v čakalnici z prazno obljubo da bom pršu nekoč na vrsto.

Meni niso zaprli specialistične ambulante. Dežurno ambulanto so. Lepo, da se odpoveduješ tej. Ta stane, učinka je pa malo.

WarpedGone je izjavil:

Povsem razumem, da ni luštn bit na ta dolgem koncu palce. Če maš občutek da v JS prevečkrat našpukaš, si vljudno vabljen v ZS.

Koliko stane obisk v zasebni dežurni ambulanti? To sploh obstaja? Kje je?

WarpedGone je izjavil:

A morm omenit da sm bil v zasebni ordinaciji pri proktologu za 100% drugač pohendlan? Sam ne jamrat, kako vam je hudo. Še vedno ste statistični uživači. Tudi po obljubjenih -15%.

Ja? Katerim državnim storitvam si se odpovedal zavoljo varčevanja? Kako dolgo ti čakaš prometnike, gasilce, ...?

Karaya 52 ::

TESKAn je izjavil:

Skoda da smo o empatiji samo poslusali, ko je realni sektor padel na kolena.

Ima kdo kako številko, koliko denarja je šlo takrat iz proračuna za subvencije delovnega časa in podobne ukrepe?

Mislim, nekateri se še vedno obnašate, kot da so vse, za kar se porabi proračunski denar, plače v javnem sektorju.


To so subvencionirala, castila, dobro stojeca podjetja, realni sektor je bil solidaren s svojimi kolegi. Medtem se je pa javni sektor siril in si visal place in v nekaterih primerih na cedilu pustil na stotine zaposlenih. Vecina v javnem sektorju pa je videla krizo samo na tv, zato se danes tako cudijo kaj jih je doletelo. Ne dojamejo.

Zgodovina sprememb…

««
73 / 91
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26745841 (39961) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531136939 (128237) poweroff
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20781999 (77583) lexios

Več podobnih tem