Forum » Problemi človeštva » Varčevalni ukrepi vlade
Varčevalni ukrepi vlade
Temo vidijo: vsi
oldguy ::
Kot sem že parkrat povedal za vas trdobučneže, brez delavcev JS je zasebni sektor precej mrzel. Še tiste vaše "štruce kruhe in šraufa" ne bi bilo, če ne bi bilo JS.
Obratno seveda ne velja. Če vsi v ZS zdajle nehamo delat, boste v JS živeli super. Si ravno toliko populista kot nasprotna stran ki jo kurcaš.
BALAST ::
JS se ima za pastirje naroda, v resnici pa že 21 let nastavljen po zakonu kapitala in sedaj ima VEČ PRAVIC, VEČJO PLAČO in VEČ USLUGv JS od ZS.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
Timurlenk ::
Delavci so tisti, ki USTVARJAJO vrednost. Da ne bi slučajno pozabili!
lažnivec
delavci so zgolj potrata denarja
presežek ustvarja menedžer ...
Keyser Soze je izjavil:
Mater, poslušam tegale Jajota in verjamem, da se je že toliko zmantral, kot tudi njegovi podrepniki na tem forumu, da tip dejansko verjame, da rešuje Slovenijo. Dejansko verjamejo.
Ampak tale delegacija je pa vseeno lahko šla v uno regijo v tako velikem številu. In zadegala par tisoč evrov za tale obisk. Kdo bo pa to plačal? Ah, jebeš to, Plemeniti lahko.
P.S.: Kot sem že parkrat povedal za vas trdobučneže, brez delavcev JS je zasebni sektor precej mrzel. Še tiste vaše "štruce kruhe in šraufa" ne bi bilo, če ne bi bilo JS.
Zanimivo, da je bivša rajnka - kjer je bil samo javni sektor tako cepljala za prasci kapitalisti?
capljala? res? z 2. najvišjo gospodarsko rastjo na svetu? da so pa srbi, muslimani in hrvati nori, pač ne moremo pomagat
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Timurlenk ()
Keyser Soze ::
Obratno seveda ne velja. Če vsi v ZS zdajle nehamo delat, boste v JS živeli super. Si ravno toliko populista kot nasprotna stran ki jo kurcaš.
E, jebi ga. Vice versa. Ti meni, jaz tebi. Meni je jasno, da eno brez drugega ne gre, velikemu dela privat sektorja pa to ne gre. Ker ne dojamejo kaj vse obsega JS oz. kje vse srečujejo JS in njegove storitve.
@Karaya - Ja, je teklo, ker, tebi sicer IMO neznan koncept, dejansko lahko stavkaš oz. podpiraš stavko, vmes pa vseeno delaš, ker obstaja nekaj takega kot so nujna dela in naloge. Jebi ga, nekateri vemo, da je določene stvari treba narediti neglede na debile, ki te obkrožajo.
OM, F, G!
Keyser Soze je izjavil:
Ampak tale delegacija je pa vseeno lahko šla v uno regijo v tako velikem številu. In zadegala par tisoč evrov za tale obisk. Kdo bo pa to plačal? Ah, jebeš to, Plemeniti lahko.
A bo kdo vprašal Janšo koliko je koštal tale obisk? In zakaj niso mogli it v bolj okrnjenem številu? In zakaj v obdobju teh blaznih tehnologij ne uporabljamo npr. videokonferenc?
Verjamem, da je fruštek z dobro hrano precej boljši "pri sosedu". Ampak na vsak našin zadegat vsak EUR pa najbrž ni treba, če je taka huda kriza?
OM, F, G!
Karaya 52 ::
Hocem povedati, da drzava lahko zdrzi nekaj mesecev brez sol, vprasanje pa, ce si lahko ucitelji privoscijo nekaj neplacanih mesecev. Bomo videli, kdo zdrzi dlje. V vsakem primeru je proracun zmagovalec.
Timurlenk, spet se ti je strojnica zataknila. Tvoje enovrsticnice in fotke bistveno pripomorejo k argumentirani debati.
Timurlenk, spet se ti je strojnica zataknila. Tvoje enovrsticnice in fotke bistveno pripomorejo k argumentirani debati.
kmetek ::
Enemy of the state No.1 ni Janša, niti pahor, niti banke, niti sindikati, niti EU, ampak dolg. Težka droga, na kateri smo že 20 let.
Kaj ima delavec z minimalcem tu veze? Naj odplačujejo vsi nad 2000-3000€ plače, vsi tajkuni in vsa gamat.
Sprejeti in izvajati irski zakon, dokaži odakle ti lova?
Kaj ima delavec z minimalcem tu veze? Naj odplačujejo vsi nad 2000-3000€ plače, vsi tajkuni in vsa gamat.
Sprejeti in izvajati irski zakon, dokaži odakle ti lova?
para! ::
Delavci so tisti, ki USTVARJAJO vrednost. Da ne bi slučajno pozabili!
V Sloveniji očitno ustvarjajo mnogo premalo, da bi državljani lahko še naprej uživali pravice, ki jih tako glasno zahtevamo, brez da bi žrtvovali suverenost za tiste, ki nam od zunaj šeflajo manjko denarja.
Samostojnost je samo še v glavah nekaterih.
lp
Death before dishonor!
lonz ::
Keyser Soze je izjavil:
E, jebi ga. Vice versa. Ti meni, jaz tebi. Meni je jasno, da eno brez drugega ne gre, velikemu dela privat sektorja pa to ne gre. Ker ne dojamejo kaj vse obsega JS oz. kje vse srečujejo JS in njegove storitve.
@Karaya - Ja, je teklo, ker, tebi sicer IMO neznan koncept, dejansko lahko stavkaš oz. podpiraš stavko, vmes pa vseeno delaš, ker obstaja nekaj takega kot so nujna dela in naloge. Jebi ga, nekateri vemo, da je določene stvari treba narediti neglede na debile, ki te obkrožajo.
Eno brez drugega ne gre my ass. Vsak dober šloser bo najdu šiht vsepovsod v tujini. En FDV-jevc na občini bo pa delal kaj po tem ko gre vse v maloro?
...arrrrrr, shiver me timbers...
En FDV-jevc na občini bo pa delal kaj po tem ko gre vse v maloro?
Jasno kot beli dan - štrajkal bo pred parlamentom in zahteval tisto, kar mu menda pripada. Or so they think...
Mr.B ::
Vedno kriv nekdo drugi.
Dekleta in Fantje, vsaj je odgovoren za lastna početja, dejanja itd... Najlažje se je izgovarjati na grde kapitaliste itd....
Kar je najbolj smešno, je to da še vedno velja pregovor da bodo Slovenci raje jedli travo, kot pa bi priznali da niso finančno sposobni nakupa, vzdrževanja itd takega avta itd...
NE ampak krivi so vsi ostali, ne da v zdravstvu vidijo kako isti dohtar popoldan dela za isto zadevo privat, pa se to do danes nikomur ni zdelo problematič, vključno vsemi v zdravstvu, ki do danes niso smatrali da se jih to ne tiče. Enako v šolstvu, kjer se nikomur ne zdi pomembno, ko v istem inštitutu na državne stroške z opremo, ki jo je plačala država torej vse vi na forumu (tisti v gospodarstvu) , isti profesor nato preko lastnega podjetja, seveda prodaja storitve, za katere bi se zunaj zdele najmanj za odškodninsko tožbo, da ne omenim goljufije,....
Dejte no nehajte se izgovarjati na vse ostale.....
Dekleta in Fantje, vsaj je odgovoren za lastna početja, dejanja itd... Najlažje se je izgovarjati na grde kapitaliste itd....
Kar je najbolj smešno, je to da še vedno velja pregovor da bodo Slovenci raje jedli travo, kot pa bi priznali da niso finančno sposobni nakupa, vzdrževanja itd takega avta itd...
NE ampak krivi so vsi ostali, ne da v zdravstvu vidijo kako isti dohtar popoldan dela za isto zadevo privat, pa se to do danes nikomur ni zdelo problematič, vključno vsemi v zdravstvu, ki do danes niso smatrali da se jih to ne tiče. Enako v šolstvu, kjer se nikomur ne zdi pomembno, ko v istem inštitutu na državne stroške z opremo, ki jo je plačala država torej vse vi na forumu (tisti v gospodarstvu) , isti profesor nato preko lastnega podjetja, seveda prodaja storitve, za katere bi se zunaj zdele najmanj za odškodninsko tožbo, da ne omenim goljufije,....
Dejte no nehajte se izgovarjati na vse ostale.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Eno brez drugega ne gre my ass. Vsak dober šloser bo najdu šiht vsepovsod v tujini. En FDV-jevc na občini bo pa delal kaj po tem ko gre vse v maloro?
Pejt v tujino. Ampak, kako boš dobil delo, če ti ni jasno, kje vse ta šlosar pride v stik z javnim sektorjem ter njihovimi storitvami, da ne omenjam, da brez javnega sektorja še čez mejo ne bo mogel, kaj šele da bo delal tam.
Ampak če si šlosar, ti tole oprostim. Vsak dejansko ne more vsega vedeti.
P.S.: Še zdaj se ni nobena desničarska podlasica tule gor opredelila do razmetavanja proračunskega denarja s strani vladne delegacije danes. Lepo. Taki ste.
OM, F, G!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Keyser Soze ()
gospodarstvo je težko delalo ob stavki javnega sektorja? če ga pa itak ne rabimo ....
hmm
hmm
hehe, včeraj so se dogovorili za teh 5 %, danes bi potrdili še na papirju
danes pa je bizjak spizdil s pogajanj
Še zdaj se ni nobena desničarska podlasica tule gor opredelila do razmetavanja proračunskega denarja s strani vladne delegacije danes. Lepo. Taki ste.
Kuj ko boš ti predstavil cifre, ki ste jih danes pogonili s štrajkom in smo jih menda mi dolžni plačat. Evo ti nazaj isti vatel, svizec?!?
No, pa resno, ko sem jest hotel od tvoje strani cifre, ste jih tudi mirno poignorirali, zato takorekoč nimaš nobene pravice karkoli zahtevat. No, razen višje plače pred parlamentom - ali obrazca za odpoved delovnega razmerja v službi. Od mene pa - nič, dokler ne napljuvaš odgovorov na vprašanja ki sem jih že večkrat zastavil.
Pravilno, tudi jaz bi ob takihle fundamentalistih:
To za velik del javnega sektorja pomeni resnično 7-odstotno znižanje, še zlasti za šolnike, ki smo pripravljeni tudi na to, če bi nam odpisali oziroma pustili normative in standarde takšne, kot so, vendar je vladna stran to zavrnila,"
Skratka, točno tako kot sem predvideval - rajši bi rezali plače kot pa kogarkoli odpustili zaradi optimizacij. Neresno...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Standardno sindikalno stalisce, posiljevanje z uravnilovko, dokler niso vsi enako revni. Potem je ego potesen, vsaj nevosljivosti ni vec toliko, samo kruha je manj na mizi.
Pejt v tujino. Ampak, kako boš dobil delo, če ti ni jasno, kje vse ta šlosar pride v stik z javnim sektorjem ter njihovimi storitvami, da ne omenjam, da brez javnega sektorja še čez mejo ne bo mogel, kaj šele da bo delal tam.
Keyser, nihče ni tolk neumen, da bi trdil, da javnega sektorja ne rabimo. Tistega, ki to trdi, pa lahko mirno ignoriraš in ne zgubljaš časa z njim, ker dopovedal mu ne boš ničesar, za povrh pa verjetno zgolj trola.
Boš pa, če si objektiven, tudi ti priznal, da če je kje, je optimizacija potreba v javnem sektorju in da bi, vsaj glede na situacijo v kateri smo, Slovenija potrebovala čim manjši javni sektor in da je zaposlovanje v JS zato, da je na trgu manj brezposelnih ena taka grda, grda politična fora, ki škodi vsem.
lp
Death before dishonor!
Boš pa, če si objektiven, tudi ti priznal, da če je kje, je optimizacija potreba v javnem sektorju in da bi, vsaj glede na situacijo v kateri smo, Slovenija potrebovala čim manjši javni sektor in da je zaposlovanje v JS zato, da je na trgu manj brezposelnih ena taka grda, grda politična fora, ki škodi vsem.
Ne verjamem, da boš od njega slišal kaj takšnega. Nametal bo par floskul in še malce brez kakršnihkoli argumentov klel čez vlado in desničarske podlasice, obenem pa boš hitro označen za pritlehneža, ko mu boš poskušal razložit, da denar ne pada z neba in da letni primanjkljaj v višini 25% prihodkov preprosto ni košer.
Or not? Keyser, I dare you!
lažnivec
delavci so zgolj potrata denarja
Timurlenk, delavci niso potrata denarja, ampak za plačilo (za katerega se dogovorijo, nihče jih ne sili) prodajo svoj čas in skillset delodajalcu. Delodajalec svoj čas in skillset prodaja naprej trgu oz. končnim strankam. Tako kot so delavci odvisni od delodajalca, je tudi delodajalec preklemano odvisen od delavcev.
Seveda pride do problema, ko živiš v državi, kjer je ljudi z idejo kako nekaj prodati, tako malo, da se ustvari takšno razmerje, da je delavcev preveč, delodajalcev pa premalo. Potem imaš problem, sploh če so delavci eksistencialno odvisni od delodajalcev in se tepejo za tisto nizko plačo, hell, še iz tujine hodijo vsi veseli sem delat za 300 EUR. Ampak to, ne glede na to koliko bi ti rad zmutil, ne moreš zdaj krivit delodajalcev, ampak tistega, ki bi moral postaviti ugodne pogoje. In ugodni pogoji ne pomenijo, da vzameš tistim, ki kaj imajo, ker kmalu ne bojo imeli več za vzeti.
Zgrešen pogled imaš na zadeve. Sploh danes, ko se stvari pomikajo v smeri avtomatizacije, izpadeš kot neumen ludist, ki se trudi na vse pretege sistem obdržat tam, kjer je in delavce poveličevati do položaja, ko na njih stoji svet. Ne bo šlo. Delavci bodo na žalost, vsaj v nekaterih panogah, vse manj pomembni zaradi avtomatizacije.
Sem imel vpogled v en tak sicer secret projekt robotizacije proizvodnje in tu ti pa lahko zagotovim, da so delavci v primerjavi z robotom popolna potrata denarja in ko jim je robot pokazal normo, si nihče sploh ni upal vprašat, če bo obdržal službo.
Prej kot se sprijazniš z dejstvom, da gre pri razmerju delavec-delodajalec za obojestransko medsebojno izkoriščanje, prej ti bo jasno, da firme ne obstajajo zato, da imajo ljudje kaj za počet in položnice za plačat. To ni namen njihovega obstoja, nikoli ne bo. Delovna mesta so zgolj posledica želje nekaterih po zaslužku. Ko delavci za generiranje zaslužka ne bodo več potrebni, jih nihče več ne bo zaposloval. Samo takrat bomo imeli čisto druge probleme.
lp
Death before dishonor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: para! ()
jalovec09 ::
Skoraj vsak samo pomisli, kako bi prišel skozi in državi nič plačal (siva ekonomija), zdaj smo prišli tako daleč, da so ukrepi NUJNI.
Double_J ::
Vlada ne sme odstopiti, tudi če slučajno izgubi referendum. Potem naj javnemu sektorju čisto povsod jemlje na nekoliko drugačen način in bolj prefinjen način.
Seveda pa naj najprej poizkusi doseči dogovor, da ne bo referenduma, če je to možno. Bi bilo pa fajn narediti kako anketo, kdo bi zmagal na referendumu? Če bi se v kampanji uspešno prikazalo, da gre zgolj za javni sektor proti vsem ostalim prebivalcem Slovenije... potem bi vlada lahko dobila zadevo. Samo bi morali vsi sodelovati pri tem tudi Desus, da naprimer javni sektor zažira penzije in ni solidaren z upokojenci itd...
Seveda pa naj najprej poizkusi doseči dogovor, da ne bo referenduma, če je to možno. Bi bilo pa fajn narediti kako anketo, kdo bi zmagal na referendumu? Če bi se v kampanji uspešno prikazalo, da gre zgolj za javni sektor proti vsem ostalim prebivalcem Slovenije... potem bi vlada lahko dobila zadevo. Samo bi morali vsi sodelovati pri tem tudi Desus, da naprimer javni sektor zažira penzije in ni solidaren z upokojenci itd...
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()
gendale ::
neki sem malo računal in ugotovil kako lahko prihranimo 750 milijonov na leto
upokojencev je nekje 550 tisoč
zpiz leto porabi nekje 5 milijard za pokojnine
od tega dobi nekje 1,5 milijarde iz proračuna
teh 1,5 milijarde razpolovimo in prišparamo 750 milijonov
hkrati pa še vedno ostane dovolj denarja da vsak upokojenec dobi okrog 640e na mesec
to je hkrati malo nad povprečno, tko da bi v primeru referenduma več ljudi podprlo predlog kot pa ga zavrnilo
upokojencev je nekje 550 tisoč
od tega dobi nekje 1,5 milijarde iz proračuna
teh 1,5 milijarde razpolovimo in prišparamo 750 milijonov
hkrati pa še vedno ostane dovolj denarja da vsak upokojenec dobi okrog 640e na mesec
to je hkrati malo nad povprečno, tko da bi v primeru referenduma več ljudi podprlo predlog kot pa ga zavrnilo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
jalovec09 ::
OMG
Jaz poznam eno upokojenko, ki dobi 700 evrov, ima vikend + hišo...pa ne mi govort, da je tud veliko vplačala, seveda je, ampak nikoli za tak visoko penzijo mogoče 400 evrov/mesec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jalovec09 ()
keworkian ::
Keyser Soze je izjavil:
P.S.: Še zdaj se ni nobena desničarska podlasica tule gor opredelila do razmetavanja proračunskega denarja s strani vladne delegacije danes. Lepo. Taki ste.
A misliš da ima šlosar čas 1 mesec čakat, da mu vi podpišete en bogi list papirja? Zakaj je treba tako dolgo čakat? Se učite brat v tistem času? Imate težave s pošto? Ne znate pisat? Ali zavlačujete zanalašč, da lahko rečete "brez nas se nič ne da"?
Obscenities in B-Flat
Ramon dekers ::
ma svaka čast Janezu Janši da se mu da še je.. s takšnim narodom. Če bi imel kaj ja.. bi rekel ajde kdor bo štrajkal bo brez službe, zamenjali ga bodo tisti ki so ostali brez dela v zs. Mislim da bi bila situacija popolnoma drugačna. Vedno so alternative.
lonz ::
Keyser Soze je izjavil:
Ne nisem šlosar. Dal sem ga samo za primer, ker evidento JU nima realne slike o ZS. Povsem normalno je naši JU,
da:
-plačujem obvezno in dodatno zavarovanje in čakam kot budala na zdravnika
-hodim na hravaško h zobarju, ker so pri nas cenovno izzvani zobarji
-sem v tujini nekonkurenčen zaradi predrage delovne sile
-da je davkarija in pravila poslovanja tako neumorno zakomplicirana, da niti sami ne vejo kaj je prav (osebno doživel odgovor dačnega inšpektorja!)
-je en kup pravil in procedur, ki so sami sebi namen
-policaji s kaznimi filajo proračun in se ne poskrbi za primerno cestno varnost
-se tožbe proti neplačnikom NE SPLAČAJO, ker je cenilca treba plača 500 €+ za pregled nepremičnin dolžnika
-osebno poznam človeka na občini, ki še sam ne ve kakšne zadolžitve ima in skrbi da ima lepe nohte med delovnim časom
-pa še se najde
in vsi imajo višjo plačo od mojih ljudi in zagarantirane regrese. Spet, ne zato ker sem slab podjetnik, ampak zato KER ZA VEČJE PLAČE NIMAMO GLEDE NA TRENUTNO GOSPODARSKO S(R)TANJE.
Kdo mi bo še rekel da mi kaj ni jasno?
Res, bog ne daj, da bi se komu kak % uzel...
...arrrrrr, shiver me timbers...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lonz ()
pecorin ::
Ramon dekers je izjavil:
ma svaka čast Janezu Janši da se mu da še je.. s takšnim narodom. Če bi imel kaj ja.. bi rekel ajde kdor bo štrajkal bo brez službe, zamenjali ga bodo tisti ki so ostali brez dela v zs. Mislim da bi bila situacija popolnoma drugačna. Vedno so alternative.
vidis, da jekleni pussy niti na dan stavke ni upal ostati v ljubljani.
ce bi naredil kar predlagas, bi moral za par mesecev pobegniti na kak delovni obisk v avstralijo.
Ramon dekers ::
vidis, da jekleni pussy niti na dan stavke ni upal ostati v ljubljani.
ce bi naredil kar predlagas, bi moral za par mesecev pobegniti na kak delovni obisk v avstralijo
v Ljubljani imate Jankovića. On bi vam šele dal vetra. Zvišanje davkov pa to, no naprej se mi itak ne da razlagat.
Sedaj se itak ve da so zaposleni v JS itak volili po večini Jankovića. ZS bo pa še bolj podprl JJ. Sicer pa ni potrebe po revoluciji, jekleni samo reče: kdor je stavkal gre na borzo, pa me zanima kateri junak bi ostal pred parlamentom.
Mr.B ::
Pozabil dodati : V sloveniji imamo zakone, ki jih je potrebno tolmačit ?
Verjetno bi lahko vsaj v šolah to naučili, da se zakona ne more tolmačiti, ker potem to ni zakon.
Verjetno bi lahko vsaj v šolah to naučili, da se zakona ne more tolmačiti, ker potem to ni zakon.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
Še zdaj se ni nobena desničarska podlasica tule gor opredelila do razmetavanja proračunskega denarja s strani vladne delegacije danes. Lepo. Taki ste.
Kuj ko boš ti predstavil cifre, ki ste jih danes pogonili s štrajkom in smo jih menda mi dolžni plačat. Evo ti nazaj isti vatel, svizec?!?
Voluharjem navadno ne odgovarjam, ampak bom tule naredil izjemo (čeprav zadnje čase opažam, da so ta forum povsem popadli desničarski floskularji - je nekako v zatonu, kot vse ostalo kar pride pod njihovo "ablast")
Z moje strani je ta štrajk stal enako nič, vse naloge so bile narejene, kot tudi skoraj pri vseh ostalih, ki jih poznam oz. z njimi delam. Zakaj, sem že povedal.
Mi je pa interesantno kako vneto voluharji branijo svojega "Omiljenog". Ne, ne. Njih ne zanimajo njegovi grehi, njih zanima samo koliko so manjši njegovi grehi od osovraženih nasprotnikov. Veliko pove o načelnosti tega folka. Pa tudi o morali.
P.S.: Ta tema je itak šla nizbrdo, ko so se vanjo vključili Janševi profeti (plačani, neplačani, go figure) in nadrmali še par ostalih s svojo propagando, kaj bo s Slovenijo, če ne bo zategnila na trdo še letos. ČE je Janez rekel, da nas reši zgolj in samo 800+ miljonov, potem bo to že držalo.
WTF?
OM, F, G!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Keyser Soze ()
klemenSLO ::
Dva kolega delata v javni upravi v ITju. Eden na SŽ eden v Mestni knjižnici.
Zdele bom poenostavil ampak če povzamem sta rekla:
oni iz SŽ: Pol IT sektorja so neki starci ki vlečejo super plačo in nimajo pojma in se hodjo štemplat.
oni iz MKL: če odpustimmo pol ljudi in vzamemo samo četrtino normalno delovno sposobnih nazaj bomo naredili več in bolje kot kot dosedaj.
In tu je dejanski problem. Reorganizirat procese,ODPUSTIT nesposobne/odvečne, nagradit tiste ki dobro delajo.To bi morali narest v JU.
Ker šef si to upa????
Zdele bom poenostavil ampak če povzamem sta rekla:
oni iz SŽ: Pol IT sektorja so neki starci ki vlečejo super plačo in nimajo pojma in se hodjo štemplat.
oni iz MKL: če odpustimmo pol ljudi in vzamemo samo četrtino normalno delovno sposobnih nazaj bomo naredili več in bolje kot kot dosedaj.
In tu je dejanski problem. Reorganizirat procese,ODPUSTIT nesposobne/odvečne, nagradit tiste ki dobro delajo.To bi morali narest v JU.
Ker šef si to upa????
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Ker šef si to upa????
Noben, zato, ker bo tisti "tastar" dvignil telefon in poklical Jajota al pa kakšnegu drugega strankarskega veljaka pa bo šef bogi. Ni zastonj model na dobro plačanem delovnem mestu. Nekako logično.
Ampak to je v tej temi tabu, ker je Jajov duh tule močan. Tako da ne več drezat v to. Bodo takoj dali kontro, da ima kdo drug večji greh od Janeza in problema ne bo več.
OM, F, G!
jernejl ::
gendale ::
>In tu je dejanski problem. Reorganizirat procese,ODPUSTIT nesposobne/odvečne, nagradit tiste ki dobro delajo.To bi morali narest v JU.
to bi bla super rešitev
državljani bi za manj denarja dobili boljše storitve
dobri zaposleni bi dobili več denarja kot sedaj
slabi bi bili odpuščeni
ampak žal se to ne bo nikoli zgodilo
to bi bla super rešitev
državljani bi za manj denarja dobili boljše storitve
dobri zaposleni bi dobili več denarja kot sedaj
slabi bi bili odpuščeni
ampak žal se to ne bo nikoli zgodilo
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
Ljudje stavkajo, ker so sindikati (med drugim) tudi proti odpuščanju.
Ja vsepovprek ne, jst verjamem da je kje treba še koga zaposlit, ampak v povprečju sem pa prepričan da bi jih lahko več odpustili kot na novo zaposlili. JE pa lažje malo zmanjšat plačo kot pa koga odpustiti.
Dokler gre (beri je dovolj denarja) se nobeden ne sprašuje "zakaj sploh ta urad", "kako učinkovit je ta urad" zakaj je tu zaposlenih toliko ljudi ....
Zdej se ja pa ustavilo... in brez rezov ne bo šlo. Škoda je pa ta, ker si veliko ljudi teh rezov sploh ne zasluži, ker pridno in vestno garajo. Ne vem če je na kratek rok kakšna pametnejša rešitev. Učinki na odhodkovni strani so takojšnji. Na prihodkovni strani jih je pa tećje dosečt in kasneje se pokažejo
Zdej se ja pa ustavilo... in brez rezov ne bo šlo. Škoda je pa ta, ker si veliko ljudi teh rezov sploh ne zasluži, ker pridno in vestno garajo. Ne vem če je na kratek rok kakšna pametnejša rešitev. Učinki na odhodkovni strani so takojšnji. Na prihodkovni strani jih je pa tećje dosečt in kasneje se pokažejo
Keyser Soze:
Drugega kot žalit ne znaš, argumentov nimaš, krivi so pa vsega "uni". Se nekdo ne strinja s tabo - hopa, voluhar, pritlehnež, janševik, lenoba, gremo žalit. Argumentov ni, streljaš idiotizme, hočeš cifre, sam jih ne daš, vseskozi napadaš ad hominem...
In pri tem si upaš trdit, da je šla tema nizbrzdo zarad drugih? Dosti si upaš, dragi vsevedni fante brez manir.
Voluharjem navadno ne odgovarjam, ampak bom tule naredil izjemo (čeprav zadnje čase opažam, da so ta forum povsem popadli desničarski floskularji - je nekako v zatonu, kot vse ostalo kar pride pod njihovo "ablast")
Z moje strani je ta štrajk stal enako nič, vse naloge so bile narejene, kot tudi skoraj pri vseh ostalih, ki jih poznam oz. z njimi delam. Zakaj, sem že povedal.
Mi je pa interesantno kako vneto voluharji branijo svojega "Omiljenog". Ne, ne. Njih ne zanimajo njegovi grehi, njih zanima samo koliko so manjši njegovi grehi od osovraženih nasprotnikov. Veliko pove o načelnosti tega folka. Pa tudi o morali.
P.S.: Ta tema je itak šla nizbrdo, ko so se vanjo vključili Janševi profeti (plačani, neplačani, go figure) in nadrmali še par ostalih s svojo propagando, kaj bo s Slovenijo, če ne bo zategnila na trdo še letos. ČE je Janez rekel, da nas reši zgolj in samo 800+ miljonov, potem bo to že držalo.
Drugega kot žalit ne znaš, argumentov nimaš, krivi so pa vsega "uni". Se nekdo ne strinja s tabo - hopa, voluhar, pritlehnež, janševik, lenoba, gremo žalit. Argumentov ni, streljaš idiotizme, hočeš cifre, sam jih ne daš, vseskozi napadaš ad hominem...
In pri tem si upaš trdit, da je šla tema nizbrzdo zarad drugih? Dosti si upaš, dragi vsevedni fante brez manir.
jernejl ::
Zdej se ja pa ustavilo... in brez rezov ne bo šlo. Škoda je pa ta, ker si veliko ljudi teh rezov sploh ne zasluži, ker pridno in vestno garajo
Ja, tudi delavec, ki pridno in vestno opravlja svoje delo v uradu, katerega sicer ne potrebujemo, ni ničesar kriv. Ali je potem prav, da bi tak človek nosil breme krize in ostal brez zaposlitve?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Kratko in jedrnato - nažalost DA.
Okolje dandanes se spreminja. V gospodarstvu je rezultat ta da se firme zapirajo. Tudi JU se bo morala prilagoditi. Jst bi bil bolj vesel če bi uspeli vse kar imamo sfinancirat. Se Lahko še malo zadolžimo in si kupmo socialni mir do naslednjih volitev ? Sej situacija drugod po evropi ni nič drugačna.
Okolje dandanes se spreminja. V gospodarstvu je rezultat ta da se firme zapirajo. Tudi JU se bo morala prilagoditi. Jst bi bil bolj vesel če bi uspeli vse kar imamo sfinancirat. Se Lahko še malo zadolžimo in si kupmo socialni mir do naslednjih volitev ? Sej situacija drugod po evropi ni nič drugačna.
monster-x ::
Vajenc,
Trg poskrbi, da je za vse ravno prav. Če delavci niso več pripravljeni delati za nižje plače, pač gredo in podjetje nima več delavcev. Ponavadi pa plače sledijo produktivnosti (oziroma bi morale). Če je delavec produktiven bo pač lahko zahteval višjo plačo. Če ima to smolo, da je nekdo še bolj produktiven od njega in je pripravljen delati za nižjo plačo, pač odpade a ne.
Kot kaže slovenske birokracije še od daleč nisi vidu. Ali pa si imel to srečo, da ti ni bilo dostikrat k zdravniku ali pa nisi bil v kaki tožbi. Poznam cel kup primerov, ki ti dajo vedeti, kako zelo neučinkovit javni sektor imamo. Pa tudi na lastni koži sem to že dostikrat izkusil. Rabi se jih, vendar niti približno ne v takšni obliki kot danes. Poenostavijo naj poslovanje, pri čemer se ne bo več potrebovalo ene 3/4 ljudi (tole velja za JU, za ostali del JS bi bil odstotek nižji), ostalim pa naj dajo neko solidno plačo, da bodo v redu naredili, kar je treba. Vlada pa trenutno pač želi namesto odpuščanja le znižati plače. Pač masa plač se mora znižati v vsakem primeru. Bodisi z znižanjem plač bodisi z odpuščanjem. Kar želiš.
V vsakem primeru pa velja dejstvo, da so izredno neučinkoviti. Videl sem že mnogo sveta, izkusil tudi tuje birokracije in to v državah, ki so smatrana za veliko bolj razvite od Slovenije in ti povem, da imajo ponekod še veliko bolj zagamano birokracijo in da ljudje niso prav nič zadovoljni s tem. Preveč ljudi v JU ponavadi rezultira v izredno slabi učinkovitosti, kar je lepo razvidno na dosti primerih. Morda imamo res dober sistem v primerjavi z nekaterimi državami, ampak to ne spremeni dejstva, da ga je potrebno precej izboljšati.
Jah to pa ni problem zmanjšanja JS, če ne znajo pravilno selekcionirati. To je ravno tako kot bi trdili, da je privatizacija slaba, ker se prodaja na nepregleden način prijateljem.
Ne, ne moreš je na takšen način, res je. Zmanjšat jo moraš. Odpustiti delavce. Samo ta trenutek se gredo pač mehkejše metode. Da bi začeli odpuščati ... to bi bil šele hudič s sindikati. :)
JU ni pametno privatizirati, ker imajo monopol. No, razen če ustvariš okolje, v katerem lahko več ponudnikov ponuja državne storitve in si med seboj konkurirajo. Recimo.
Nisi mi odgovoril, zakaj ne smejo znižati plač pod 1000€ oz. zakaj bi tvoj naziv avtomatično pomenil dobro plačo? Sicer pa kot je bilo omenjeno ... prodajaj svoje znanje, sposobnosti, ne pa izobrazbe. Izobrazba ti ne prinese prihodkov, če je ne znaš unovčiti.
Tudi ti bi posojal denar bolj tveganim osebam po višji obrestni meri, ker vračunaš v obresti tudi premijo za tveganje. Enako počno banke in to je edino prav.
Malo spremljaj, kaj se dogaja z državami in to primerjaj z bonitetnimi ocenami. Mislim, da boš našel lepe vzporednice. Ponavadi pa nobena bonitetna hiša ne zniža bonitetne ocene takoj ko gre nekaj narobe in prav tako je ne zviša nazaj takoj, ko je vse v redu. Nima smisla, da si zatiskaš oči pred realnostjo, ker se ti slej ko prej vrne kot bumerang. Bonitetne ocene ti dajo lepo sliko tveganja. So pa ljudem bonitetne ocene všeč le če so dobre. Žal.
Podjetij ... lahko pa deloma tudi del zdravstva.
Ti pa res ne znaš slediti temi in odgovarjati. Pravim, da se denar porazgubi in ti spremeniš temo na zdravljenje.
Še enkrat - primerjaj, kaj počno države in to primerjaj z bonitetnimi ocenami. Pa bodi zraven še malo kritičen, recimo.
Države se zadolžujejo, imajo primanjkljaje, ni znakov reform in sprememb takšnega stanja ... ja, kako si nekdo drzne spremeniti bonitetno oceno, a ne!
Grčija ni prav nič tvegana a ne. Kako so si ji drznili spremeniti bonitetno oceno, barabe! Posodi ji svoj denar po nizki obrestni meri, če meniš, da ni tvegana. :)
In ja, izboljšanje ocene nam bo prineslo zmanjšanje primanjkljaja, ker nam bodo posojali po nižji obrestni meri. Stvar je v tem, da moramo najprej sploh znebiti primanjkljaja ... kje je šele odplačevanje teh dolgov.
Potem pa se ljudje pritožujejo, ker se sposobni odseljujejo, sami pa bodo zafurali državo.
Na referundum dajati take stvari pa je totalna neumnost. To je tako kot bi prišel v podjetje, ki mu gre slabo in rekel delavcem: "Dajmo glasovati ... ali želite nižje plače in odpuščanja?" Ja, seveda bodo rekli ne in izguba se bo nadaljevala. Ljudje ne znajo biti racionalni, ker jih vodijo čustva.
Socialno državo lahko furaš dokler imaš denar. Ko ga ni več, je ne moreš več. Žal.
Stvar je v tem, da je v Sloveniji toliko enih uradov, občin, direktoratov in še ne vem česa vsega, kjer se pasejo neproduktivni ljudje, ki sesajo državni denar. Pravim, da takih ljudi ne potrebujemo.
Razni servisi pa morajo biti, ampak ne v takšni obliki kot je danes. To se da narediti na veliko cenejši način. Kot sem že omenil ... vsak malo bolj pameten podjetnik bi znal tako stvar preurediti, da bi bila boljša in cenejša hkrati. Je pa res, da bi marsikdo, ki mu je danes luštno, ne dela dosti in prejema dobro plačo, preprosto odletel. Potem pa bodo spet sindikati in javnost skočila v luft ...
Drugače pa bi marsikatera druga stvar, ki je pod državnim okriljem, lahko funkcionirala veliko bolje kot privatna. Tistim najbolj socialno šibkim pa bi država še vedno lahko pomagala. Pa recimo, če zavarovalnica ne bi želela koga zavarovati po določeni premiji, ker ima zelo redko bolezen in je zdravljenje drago, bi lahko država subvencionirala. In tukaj se ogromno prihrani, ker pač država ne zna tega početi in bi morala takšne stvari prepustiti tistim, ki to znajo. Ampak tale zadnji odstavek je že tema kake druge debate.
Banko briga, oni hočejo svoje. Če si izgubil službo si bolj tvegan. Oni niso socialna ustanova. Oni morajo tudi plačevati za denar, ki si ga izposodijo, plačevati morajo zaposlene itd. Sicer pa je banki vedno v interesu, da ti to odplačaš in če imaš recimo kredit za stanovanje, bo unovčenje hipoteke res zadnja stvar.
Dajva se midva nekaj zmeniti. Posodi mi 10 tisoč evrov. Ko/če ostanem brez službe, ti mogoče ne bom več vrnil, kar si mi posodil. Ampak glej, da mi boš obenem znižal obresti! Torej dvojni minus zate. Višje tveganje in nižje obresti. Se strinjaš, a ne?
Predlagaj. Pa še kake izračune priloži. Obenem pa še vključi komponento, da gospodarstva ne smeš dodatno obremenjevati s kakšnimi davki, ker bo še manj konkurenčno.
Ti si res smešen. Če me danes stane delo 50% stroškovne cene proizvoda, jutri pa 60%, nekaj ne štima, a ne? In to ti poskuša marsikdo dopovedati. Plače ne sledijo produktivnosti.
Tudi. V glavnem pa so obresti premija, ki jo dobiš, ker se danes odpoveš denarju, da bi ga imel čez nekaj časa več. 1000€ danes ni enako kot 1000€ čez eno leto. Jaz lahko dam teh 1000€ danes na banko in jih imam čez eno leto recimo 3% več. Časovna vrednost denarja pa to ...
Vsak pa v te obresti vkalkulira še premijo za tveganje.
To pomeni, da si zavestno narediš izgubo. Če si jaz od tebe sposodim 1000€, ti dam recimo čez eno leto 3% več. Če jaz v tem času ne prodam tega naprej za 3% p.a. ali več, si bom naredil izgubo. Tebi bom moral plačati 30€ obresti, zaslužil pa jih bom manj kot 30€. Torej, izguba.
Vajenc, vsi se bunijo čez banke. Čudno, da se niso bunili, ko so si izposojali denar oziroma si ga morajo in moramo še danes.
To je sicer res, ampak situacija je takšna, da, če je rast podjetja manjša od predvidene, bodo najprej znižžali plaÄče zaposlenih zato, da bodo njihovi žepi do konca nabasani. Če so žepi "samo" 3/4 polni je cela panika in to je glavni problem.
Trg poskrbi, da je za vse ravno prav. Če delavci niso več pripravljeni delati za nižje plače, pač gredo in podjetje nima več delavcev. Ponavadi pa plače sledijo produktivnosti (oziroma bi morale). Če je delavec produktiven bo pač lahko zahteval višjo plačo. Če ima to smolo, da je nekdo še bolj produktiven od njega in je pripravljen delati za nižjo plačo, pač odpade a ne.
Verjetno nisi pomislil, da niso vsi ljudje trgovci? Pa tudi po tvojem tazmišljanju si lahko predstavljaš, da ti država ponuja storitve, ki jih plačuješ. Praviš, da jih ne rabiš ker so zaenkurc? Ne vem koliko sveta si videl, ampak po mojih izkušnjah imamo pri nas precej dober servis, ki bi ga, tako kot vsakega, lahko še izboljšali. Z nižanjem plač je to iluzorno oz. vodi v to, da JS že sedaj odpira svoja podjetja, ki ponujajo stvari, ki bi morale biti brezplačne (beri: financirane s proračuna).
Kot kaže slovenske birokracije še od daleč nisi vidu. Ali pa si imel to srečo, da ti ni bilo dostikrat k zdravniku ali pa nisi bil v kaki tožbi. Poznam cel kup primerov, ki ti dajo vedeti, kako zelo neučinkovit javni sektor imamo. Pa tudi na lastni koži sem to že dostikrat izkusil. Rabi se jih, vendar niti približno ne v takšni obliki kot danes. Poenostavijo naj poslovanje, pri čemer se ne bo več potrebovalo ene 3/4 ljudi (tole velja za JU, za ostali del JS bi bil odstotek nižji), ostalim pa naj dajo neko solidno plačo, da bodo v redu naredili, kar je treba. Vlada pa trenutno pač želi namesto odpuščanja le znižati plače. Pač masa plač se mora znižati v vsakem primeru. Bodisi z znižanjem plač bodisi z odpuščanjem. Kar želiš.
V vsakem primeru pa velja dejstvo, da so izredno neučinkoviti. Videl sem že mnogo sveta, izkusil tudi tuje birokracije in to v državah, ki so smatrana za veliko bolj razvite od Slovenije in ti povem, da imajo ponekod še veliko bolj zagamano birokracijo in da ljudje niso prav nič zadovoljni s tem. Preveč ljudi v JU ponavadi rezultira v izredno slabi učinkovitosti, kar je lepo razvidno na dosti primerih. Morda imamo res dober sistem v primerjavi z nekaterimi državami, ampak to ne spremeni dejstva, da ga je potrebno precej izboljšati.
Jaz sem bolj zato, da se nesposobne in tiste, ki so zreli za penzijo odpusti. Problem je, ker bi se v JS zelo verjetno takšna selekcija sposobnosti opravljala po političnem okusu, tako kot se to dela sedaj v tistem delu javnega kadrovanja, kjer se lahko menja.
Jah to pa ni problem zmanjšanja JS, če ne znajo pravilno selekcionirati. To je ravno tako kot bi trdili, da je privatizacija slaba, ker se prodaja na nepregleden način prijateljem.
Imaš pravico, tudi do referenduma, če želiš. Optimizirat JU bi dejansko morali že desetletja nazaj, izboljšat pa jo z nižanjem plače ne moreš. Lahko jo privatiziraš, ampak tak servis bi bil potem še dražji in krivičnejši.
Ne, ne moreš je na takšen način, res je. Zmanjšat jo moraš. Odpustiti delavce. Samo ta trenutek se gredo pač mehkejše metode. Da bi začeli odpuščati ... to bi bil šele hudič s sindikati. :)
JU ni pametno privatizirati, ker imajo monopol. No, razen če ustvariš okolje, v katerem lahko več ponudnikov ponuja državne storitve in si med seboj konkurirajo. Recimo.
Izobrazba je precej dobro izhodišče že pri prvem razgovoru za službo, tako v JS kot ZS.
Nisi mi odgovoril, zakaj ne smejo znižati plač pod 1000€ oz. zakaj bi tvoj naziv avtomatično pomenil dobro plačo? Sicer pa kot je bilo omenjeno ... prodajaj svoje znanje, sposobnosti, ne pa izobrazbe. Izobrazba ti ne prinese prihodkov, če je ne znaš unovčiti.
Moje mnenje je sicer, da bi banke morale biti strogo ločene na del, ki upravlja z vlogami in posojili državljanov in del, ki posoja denar državi in podjetjem. Govoril sem pa o tem, da neka bonitetna hiša zniža oceno naši državi, kar za banko pomeni izgovor za višanje obrestne mere. Svinjarija in narobe svet! Če imaš manj denarja lahko plačuješ manjše obresti in ne višjih. Podoben koncept kot ga imajo banke se uveljavlja tudi na drugih področjih.
Tudi ti bi posojal denar bolj tveganim osebam po višji obrestni meri, ker vračunaš v obresti tudi premijo za tveganje. Enako počno banke in to je edino prav.
Malo spremljaj, kaj se dogaja z državami in to primerjaj z bonitetnimi ocenami. Mislim, da boš našel lepe vzporednice. Ponavadi pa nobena bonitetna hiša ne zniža bonitetne ocene takoj ko gre nekaj narobe in prav tako je ne zviša nazaj takoj, ko je vse v redu. Nima smisla, da si zatiskaš oči pred realnostjo, ker se ti slej ko prej vrne kot bumerang. Bonitetne ocene ti dajo lepo sliko tveganja. So pa ljudem bonitetne ocene všeč le če so dobre. Žal.
Česa? Zdravstva, birokratov na Mačkovi, policije, gasilcev? Če si imel v mislih državna podjetja, pa to podpišem takoj.
Podjetij ... lahko pa deloma tudi del zdravstva.
Imaš koga, ki ga imaš rad in ima sladkorno? Vprašaj ga koliko stane takšno zdravljanje na dan?
Ti pa res ne znaš slediti temi in odgovarjati. Pravim, da se denar porazgubi in ti spremeniš temo na zdravljenje.
Izboljšanje ocene? Ti se hecaš. Znižajo z lahkoto, ker imajo banke od tega profit. Povej kateri evropski državi so v zadnjih deseti hletih zvišali oceno?
Še enkrat - primerjaj, kaj počno države in to primerjaj z bonitetnimi ocenami. Pa bodi zraven še malo kritičen, recimo.
Države se zadolžujejo, imajo primanjkljaje, ni znakov reform in sprememb takšnega stanja ... ja, kako si nekdo drzne spremeniti bonitetno oceno, a ne!
Grčija ni prav nič tvegana a ne. Kako so si ji drznili spremeniti bonitetno oceno, barabe! Posodi ji svoj denar po nizki obrestni meri, če meniš, da ni tvegana. :)
In ja, izboljšanje ocene nam bo prineslo zmanjšanje primanjkljaja, ker nam bodo posojali po nižji obrestni meri. Stvar je v tem, da moramo najprej sploh znebiti primanjkljaja ... kje je šele odplačevanje teh dolgov.
En referendum, dokler še imamo takšno orodje, pa naj se ljudje odločijo ali želijo socialno državo. Če zmagamo, se lahko preseliš v državo, ki ne ponuja javnih servisov. Med razvitimi državami boš takšno državo sicer težko našel.
Potem pa se ljudje pritožujejo, ker se sposobni odseljujejo, sami pa bodo zafurali državo.
Na referundum dajati take stvari pa je totalna neumnost. To je tako kot bi prišel v podjetje, ki mu gre slabo in rekel delavcem: "Dajmo glasovati ... ali želite nižje plače in odpuščanja?" Ja, seveda bodo rekli ne in izguba se bo nadaljevala. Ljudje ne znajo biti racionalni, ker jih vodijo čustva.
Socialno državo lahko furaš dokler imaš denar. Ko ga ni več, je ne moreš več. Žal.
Stvar je v tem, da je v Sloveniji toliko enih uradov, občin, direktoratov in še ne vem česa vsega, kjer se pasejo neproduktivni ljudje, ki sesajo državni denar. Pravim, da takih ljudi ne potrebujemo.
Razni servisi pa morajo biti, ampak ne v takšni obliki kot je danes. To se da narediti na veliko cenejši način. Kot sem že omenil ... vsak malo bolj pameten podjetnik bi znal tako stvar preurediti, da bi bila boljša in cenejša hkrati. Je pa res, da bi marsikdo, ki mu je danes luštno, ne dela dosti in prejema dobro plačo, preprosto odletel. Potem pa bodo spet sindikati in javnost skočila v luft ...
Drugače pa bi marsikatera druga stvar, ki je pod državnim okriljem, lahko funkcionirala veliko bolje kot privatna. Tistim najbolj socialno šibkim pa bi država še vedno lahko pomagala. Pa recimo, če zavarovalnica ne bi želela koga zavarovati po določeni premiji, ker ima zelo redko bolezen in je zdravljenje drago, bi lahko država subvencionirala. In tukaj se ogromno prihrani, ker pač država ne zna tega početi in bi morala takšne stvari prepustiti tistim, ki to znajo. Ampak tale zadnji odstavek je že tema kake druge debate.
Te osnove so krivične. Ko si hočem sposoditi jurja banka preveri mojo zaposlitev, premoženje ..., ko ugotovi, da lahko plačujem obroke mi odobri kredo. Ko izgubim službo, bi mi banka morala znižati obresti ne pa zvišati.
Banko briga, oni hočejo svoje. Če si izgubil službo si bolj tvegan. Oni niso socialna ustanova. Oni morajo tudi plačevati za denar, ki si ga izposodijo, plačevati morajo zaposlene itd. Sicer pa je banki vedno v interesu, da ti to odplačaš in če imaš recimo kredit za stanovanje, bo unovčenje hipoteke res zadnja stvar.
Dajva se midva nekaj zmeniti. Posodi mi 10 tisoč evrov. Ko/če ostanem brez službe, ti mogoče ne bom več vrnil, kar si mi posodil. Ampak glej, da mi boš obenem znižal obresti! Torej dvojni minus zate. Višje tveganje in nižje obresti. Se strinjaš, a ne?
Še 1X, vsem je jasno, da je treba stroške zmanjšat, mnenje se kreše kje najprej zarezati.
Predlagaj. Pa še kake izračune priloži. Obenem pa še vključi komponento, da gospodarstva ne smeš dodatno obremenjevati s kakšnimi davki, ker bo še manj konkurenčno.
Če lastnik proda svojo službeno merco in s tem podjetje prihrani ekvivalent nižanju plač, se v moji knjigi najprej stori to. Če lastnik ali njegov manager odpusti delavce zato, da bo lastnik dobil več denarja (enak znesek je že alarm) kot lani je to nemoralno a z ekonomskega vidika povsem legitimno dejanje. Če se ves dobiček vlaga v razvoj podjetja se na podlagi takšnega vzora tudi delavci brez gneva odpovedo delu prisluženega denarja. Ampak takšnih podjetij je v tej kapitalistični greznici vse manj.
Ti si res smešen. Če me danes stane delo 50% stroškovne cene proizvoda, jutri pa 60%, nekaj ne štima, a ne? In to ti poskuša marsikdo dopovedati. Plače ne sledijo produktivnosti.
Ne, obresti so prihodek bank.
Tudi. V glavnem pa so obresti premija, ki jo dobiš, ker se danes odpoveš denarju, da bi ga imel čez nekaj časa več. 1000€ danes ni enako kot 1000€ čez eno leto. Jaz lahko dam teh 1000€ danes na banko in jih imam čez eno leto recimo 3% več. Časovna vrednost denarja pa to ...
Vsak pa v te obresti vkalkulira še premijo za tveganje.
Ne samo to, pri kreditih za prebivalstvo se lahko dogovoriš povsem individualno in če je šef poslovalnice mehkega srca ti tudi določene obresti odštejejo.
To pomeni, da si zavestno narediš izgubo. Če si jaz od tebe sposodim 1000€, ti dam recimo čez eno leto 3% več. Če jaz v tem času ne prodam tega naprej za 3% p.a. ali več, si bom naredil izgubo. Tebi bom moral plačati 30€ obresti, zaslužil pa jih bom manj kot 30€. Torej, izguba.
Vajenc, vsi se bunijo čez banke. Čudno, da se niso bunili, ko so si izposojali denar oziroma si ga morajo in moramo še danes.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.
Okapi ::
Bonitetne ocene ti dajo lepo sliko tveganja.No ja, bonitetne ocene so v resnici drago prodajanje megle. Delujejo kvečjemu za nazaj, za naprej (kar bi moral biti njihov raison d'etre) so pa čisto šloganje. Sedaj vsi vemo, da "delnice" Grčije niso nič vredne, vnaprej pa tega bonitetne hiše niso napovedale.
O.
Pozabljas, da bonitetne agencije niso racunale na masovno goljufanje grskih uradnikov, ki so spretno prikrivali realno sliko.
Sicer pa nikomur ni potrebno verjeti bonitetnim ocenam. Lahko si umislite novo metodo dolocanja tveganosti, ko boste posojali denar. To nekako spominja na zategle starse, ki niso zadovoljni z otrokovimi ocenami, pa se odlocijo da ga bodo ucili in ocenjevali doma. In otrok je od takrat dalje imel same petke, dokler...
Sicer pa nikomur ni potrebno verjeti bonitetnim ocenam. Lahko si umislite novo metodo dolocanja tveganosti, ko boste posojali denar. To nekako spominja na zategle starse, ki niso zadovoljni z otrokovimi ocenami, pa se odlocijo da ga bodo ucili in ocenjevali doma. In otrok je od takrat dalje imel same petke, dokler...
Okapi ::
Pozabljas, da bonitetne agencije niso racunale na masovno goljufanje grskih uradnikov, ki so spretno prikrivali realno sliko.Pa pri Lehman Brothers so tudi lagali ne?
Bonitetne agencije so ravno zato, ker ne zaupam tistemu, kar mi bankirji ali finančni ministri povedo, ko hočem nekam vložiti denar. Če bi bili pošteni in bi jim lahko zaupal, ne potrebujem bonitetne agencije.
Skratka, je čisto vseeno, zakaj ne znajo pravilno napovedovati, dejstvo je, da ne znajo, in so zato v resnici neuporabne (ali po domače povedano - v svetu financ in posledično ekonomiji delajo več škode kot koristi).
O.
marijancek ::
Keyser Soze je izjavil:
Dober primer, kakšni pacienti žrejo naš denar v javni upravi.
Dajte si že enkrat dopovedat, da je država firma, ki bo propadla, če bo poslovala z izgubo. In javni uslužbenci ste tu samo zato, da država posluje z dobičkom, ali vsaj brez izgube. To je ljudem, ki jih je obdelalala propaganda komunizma, težko razumet. Dela se zato, da se dela dobiček, ne zato, da se nekaj dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: marijancek ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 51042 (45162) | dstr17_ |
» | Stavka (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Problemi človeštva | 144420 (135718) | poweroff |
» | Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 84506 (80090) | lexios |