Forum » Problemi človeštva » Varčevalni ukrepi vlade
Varčevalni ukrepi vlade
Temo vidijo: vsi

djordjevic ::
Seveda si namerno spregledal "zaposlitev za nedoločen čas", ne?
O.
Ti pa namerno mešaš meglo s tem pojmom, ker veš, da je tega v zasebnem sektorju malo in še kolikor tega je, je iz 'prejšnjih časov'. Po novem imaš bolj ali manj eno opcijo (s častnimi izjemami tu in tam): določen čas na: a) študentsko napotnico (briga njih, čigavo), b) podjemno pogodbo in c) s.p.
That's it. Ampak ja, glavno, da za oba sektorja veljajo isti zakoni.

No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::
Nič ne mešam megle, samo pravim, da bi morali to večjo varnost zakonsko urediti in "monetizirati". Recimo tako, da bi za določen čas zaposleni plačali manj davka. Ali tisti za nedoločen čas več.
In čisto tako, FYI, tudi v javnem šolstvu in zdravstvu je čedalje več zaposlenih za določen čas.
O.
In čisto tako, FYI, tudi v javnem šolstvu in zdravstvu je čedalje več zaposlenih za določen čas.
O.

E, tak predlog pa bi z veseljem podprl. Samo nekaj mi pravi, da bi bili tisti iz JS proti.

Matako ::
No, jaz pa pravim, da bi s tem monetiziranjem ravno potegnili vsi kratko. Enkrat, ko mi nekdo reče, da je moja varnost vredna X evrov smo točno na začetku. Sam jo bom. Hej, če ti je lažje - to je moja "pravica". Za začetek, kako se boš dilal z delodajalcem za plačo, če ti bo on kar neke fiksne cifre tlačil pod nos? To je kurac.
EDIT: govorim o tem, da ta razlika deluje tudi v ZS, vem, da v JS dilanja kao ni. Samo ok, mogoče smo že res malo OT.
EDIT: govorim o tem, da ta razlika deluje tudi v ZS, vem, da v JS dilanja kao ni. Samo ok, mogoče smo že res malo OT.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()

jype ::
Matako> No, jaz pa pravim, da bi s tem monetiziranjem ravno potegnili vsi kratko.
Ja, a ni to ves point naše kulture?

Matako> No, jaz pa pravim, da bi s tem monetiziranjem ravno potegnili vsi kratko.
Vsekakor. Zajeban planet. Ti ali on.
/\/\.K.

Loocas ::

Ej drugač, za malo sprostitve ... da ne bomo stalno o samo eni vrsti parazitov. Alstom poslal račun double prix. :D
V bistvu je res brezupno. Tukaj praskamo neke miljončke, francozi nas pa "po mehankarsko" nategnejo za 100. To, da se bo TEŠ6 končal v solzah, je itak jasno.
Komedija.
V bistvu je res brezupno. Tukaj praskamo neke miljončke, francozi nas pa "po mehankarsko" nategnejo za 100. To, da se bo TEŠ6 končal v solzah, je itak jasno.
Komedija.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()

Ampak glavno, da so delavci TEŠA štrajkali v brezrokavnikih z napisom oranžni cunami, ko je Zares glasno opozarjal, da ga je Rotnik na veliko sral.

jernejl ::
Nič ne mešam megle, samo pravim, da bi morali to večjo varnost zakonsko urediti in "monetizirati".
Ni treba, da je vse zapisano v zakonu.
Človeku lahko ponudiš dve službi: prva je zanimivo delo v klimatizirani in čisti pisarni za 1000eur, druga pa težko in umazano fizično delo (kovanje železa, čiščenje kanalizacij) za 1100eur. Dvomim, da bi se vsak človek odločil za slednjo, čeprav za obe velja enaka zakonodaja.
V zasebnem sektorju je veliko delavcev ostalo brez plač ali so le-te zamujale, veliko jih je ostalo brez odpravnin, nekaterim se niso plačevali prispevki in podobno. Zaposlenim v javnem sektorju se to lahko zgodi samo, če država bankrotira. Njihove pravice so bolj varne, čeprav to v nobenem zakonu ni eksplicitno zapisano.

BlueRunner ::
Kdo bi jim to dal kot dodatek? Če si mislil na moj predlog, si zopet grdo podtaknil nekaj, kar ni res. Ker dobro veš, da niso bile mišljene kot dodatek, ampak kot nadomestilo za nižjo plačo. V bistvu bi javni uslužbenci tako dali ugoden kredit državi, da se izkoplje iz krize, ki je niso oni zakrivili. V bistvu bi kreditirali tudi tebe. Kar je imho veliko bolj pošteno, kot če jim ti del plače kar ukradeš. Ker namreč, to predlagano znižanje je točno to - ker nimaš dovolj denarja, da bi pošteno plačal storitve, ki jih koristiš, javnim uslužbencem ukradeš 15% plače.
To boš zelo težko prodal zaposlenim v javnem sektorju, kjer so to že enkrat storili in so in bodo sedaj na suho nat****ni, ker bo država zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin to besedo, ki jo je dala, gladko požrla.
Seveda se strinjam, da vsega obljubljenega država pač ne more zagotoviti, če ni dovolj denarja, da to zagotovi. Ampak še enkrat mirno in tiho gledati, kako ti jemljejo danes z obljubo neke "lepše prihodnosti"? Ravno sedaj, ko jim hkrati praviš, da starih obljub pač ne boš držal? No, ne verjamem, da jih bo veliko, ki bodo pripravljeni še naslednjih nekaj let zategovati pas, še posebej ne, če ga zategujejo že na 5+ let podlage.
Morda pa je zasebni sektor pozabil čemu vse se je javni odrekel v letih debelih krav in v letih pred prevzemom evra, zato da se je pomagalo zasebnem pri tranziciji. Mnja. Spomin zlate ribice. Res.
Če vlada že krči, naj krči vsaj pošteno in ne z sajenjem nekih rožic (obveznic), ki jih naslednja vlada potem ne bo hotela ali pa zmogla potem poplačati.

jernejl ::
Če uspeš prepričati mesarja, da ti zrezek proda ceneje, OK, ne moreš pa ga v to prisiliti. Oziroma je neumno pričakovati, da ti bo ceno znižal na lepe oči.
Torej, zadeva je taka: ker se ljudem plače znižujejo, se povpraševanje po mesu zmanjša. Vedno več ljudi mesarja vpraša za popust, da bi si lahko privoščili meso. Če ne dobijo popusta, mesa pač ne bodo mogli jesti, bodo pa zato krompir. Mesar bo prodal manj mesa in manj zaslužil. Ali pa bo dal popust in prodal enako mesa kot prej, a bo prav tako manj zaslužil.
Mesar se ne more izogniti silam ekonomije s tem, ko ni pripravljen zniževati cen. Čeprav je sposobnost mesarja in kvaliteta mesa enaka, bo manj zaslužil.
Pri javnem sektorju je enako. Tistim, ki te storitve financirajo, so se prihodki znižali in si takih storitev v takem obsegu in po taki ceni več ne morejo privoščiti. Ena možnost je, da se zniža cena storitev, druga pa, da se zmanjša obseg (odpuščanja) - ali pa nekaj vmes.
Kot drugo - učiteljevo delo je vredno, kolikor je pač vredno, ampak ta vrednost je odvisna od njegovega učinka, ne od tega, koliko davkov še lahko plačajo državljani.
Kot sem že zgoraj zapisal, nobene logike ni, da bi ta vrednost bila absolutno konstantna in odvisna samo od učinka posameznika. Odvisna je od več okoliščin.
Lahko na zadevo pogledamo tudi z druge strani in rečemo: hej, učitelji so (pre)slabo učili in smo se zato znašli v taki situaciji, ergo obstoječih plač si ne zaslužijo (plačilo je previsoko glede na učinek).
predlagano znižanje je točno to - ker nimaš dovolj denarja, da bi pošteno plačal storitve, ki jih koristiš, javnim uslužbencem ukradeš 15% plače.
Iz česa pa denimo gre sklepati, da so ravno trenutne plače poštene? Zakaj bi bile 15% nižje plače kraja? In zakaj 15% višje plače previsoke?

Mr.B ::
Ju ju juhuhu : Zavarovali so se pri ceni opreme, pozabili na ceno montažnih del - http://24ur.com/novice/gospodarstvo/zav...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

guest #44 ::
Ju ju juhuhu : Zavarovali so se pri ceni opreme, pozabili na ceno montažnih del - http://24ur.com/novice/gospodarstvo/zav...
No, da vidim eno resno privat podjetje, ki bi si dopustilo tako malomarnost s 100 miljoni evrov.

če ti bo on kar neke fiksne cifre tlačil pod nos? To je kurac.Saj cifre so lahko tudi v obliki odstotkov, ali kakšnega indeksa, ali kakorkoli bi se že zmenili. Kurac je kvečjemu to, da se lahko sedaj enemu dvigne in vsem po vrsti za nek iz lufta potegnjen % zmanjša plačo, ob tem pa razlaga, da je to na račun varnosti službe (resnične ali imaginarne).
Iz česa pa denimo gre sklepati, da so ravno trenutne plače poštene?Ker so se s kolektivnimi pogodbami zmenili zanje. In nič ne rečem, mogoče so res previsoke, ampak potem naj pač jasno in glasno povedo, da je znižanje plač za x% zaradi tega, ker delajo premalo in/ali preslabo.
Zaradi mene se lahko zmenijo tudi tako, da plače predstavljajo nek fiksen odstotek BDP-ja. Ko bo ta večji, bodo rasle, ko bo padal, bodo šle dol.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Sej so samo cca 3 leta prepozno. In to kar predlagajo je premilo za kakršen koli efekt na dolgi rok.

da vidim eno resno privat podjetje, ki bi si dopustilo tako malomarnost s 100 miljoni evrov.Saj tudi resna državna podjetja tega ne počno.
O.

Mesar ::
Glede na starost in število zaposlenih ponekod v šolstvu je graf čisto normalen. Se pa strinjam z mr.B bo kar par let trajalo preden popravimo to stanje, pa mogoče bomo prisiljeni sprejeti še kakšne hujše ukrepe, ampak hey krivi smo si sami....
Your turn to burn!

Karaya 52 ::
Iz česa pa denimo gre sklepati, da so ravno trenutne plače poštene?Ker so se s kolektivnimi pogodbami zmenili zanje. In nič ne rečem, mogoče so res previsoke, ampak potem naj pač jasno in glasno povedo, da je znižanje plač za x% zaradi tega, ker delajo premalo in/ali preslabo.
O.
Veckrat je bilo jasno in glasno povedano, da jih je prevec in da ni vec denarja za njihove place. Da so prevec potraten servis za drzavljane, ki so prisiljeni financirati njihov standard nad pragom revscine "nove plazme". Kdor tega ne razume pac ne razume. Se mu prikima in odide naprej, to je edini mozen konstruktiven nacin pogovora s strukelj troli in njihovimi internet troli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()

Da so prevec potraten servis za drzavljane, ki so prisiljeni financirati njihov standardA pred 4 leti, ko je Virant določal njihove plače, pa niso bili preveč potraten? Naj potem zdajšnja vlada prizna: "Dragi davkoplačevalci, pred 4 leti smo vas nategnili in z vašim denarjem javnim uslužbencem izplačevali previsoke plače, višje, kot si jih zaslužijo. Sedaj bomo napako popravili. Za neljubo napako se vam iskreno opravičujemo in upamo, da boste naslednjič znova volili za nas."
O.

Potem pa bo okapi rekel, da takrat ni noben ekonomist na svetu "bullshit" vedel da se bo zgodil collaps. No ampak še štiri leta so nekateri vlekli črtice, kot da se ni nič zgodilo., samo janša je zgubil na volitvah..

Virant sploh ni noben faktor zgodbe. Ko so zaposleni v zasebnem sektorju dobivali odpovedi, je javni sektor veselo zaposloval, BDP je pa padal. Kar je se ena kajla strukelj trolom, ki bi krizo resevali z vecanjem drzavnega aparata. Vlada tem trolov ne bo nikoli ugodila, to jim je jasno zato pogajanja nimajo vecjega smisla, samo PR zadeva. Se bojim da so strukljefci napacno ocenili situacijo v drzavi, zna se zgoditi, da bodo na ulici naleteli na skupino, ki se bo drla "dol s paraziti". Nekaksna protisindikalna gibanja. Taksno razpolozenje je tudi v temi, pro javni sektor je ze 30 strani brez pravih argumentov, cisto so pokropani. Pisejo zmedeno in zelo custveno. Junijske razprodaje se blizajo, nova plazma pa se oddaljuje.

Poldi112 ::
Brez argumentov? Argumentov imaš kar nekaj, se je pa težko pogovarjati z nekom, ki več kot "paraziti" ne spravi iz sebe. In za nameček si potem ti tisi, ki govoriš o zmedenem in čustvenem pisanju ostalih.

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Js samo dosledno citiram, res je da je vikend, tako da bomo od javnosektarjev kaksno brali ko pridejo v torek v sluzbo, po drugi kavici okoli enajste ure. Razmisljam da bi predlagal vladi drug nacin financiranja osnovnih in srednjih sol. Neke vrste glavarino, iz tega zneska se pa vse placa. Ce zelijo imeti na soli 2× prevec profesorjev, tudi prav, ampak potem si bodo morali razdeliti prihodke od glavarine. Na vsakega dijaka, ucenca se da postaviti "price tag".
Drug nacin je placevanje po urah. Recimo 10€ bruto bruto na uro, solska ura traja 45 minut, to potem znese 7,5€. Profesor, ki oddela 20 solskih ur na teden bi tako dobil 600€, kar se mi zdi lepa placa glede na vse okoliscine.
Drug nacin je placevanje po urah. Recimo 10€ bruto bruto na uro, solska ura traja 45 minut, to potem znese 7,5€. Profesor, ki oddela 20 solskih ur na teden bi tako dobil 600€, kar se mi zdi lepa placa glede na vse okoliscine.
Zgodovina sprememb…

Super ideja. Potem bodo pa zaposlili enega, ki bo učil vse. Nabili bodo tudi št. učencev v razredu na recimo 100 ali 200, kolikor jih spravijo v telovadnico, učilnice pa bodo lahko celo oddajali kot pisarne. Vse lokalne osnovne šole bodo seveda zaprli, ker se ne izplačajo.
Aja, pa 10 let kasneje se bodo nekateri čohali po glavi, zakaj nam nivo znanja in posledično konkurenčnost kadra pada iz leta v leto.
Aja, pa 10 let kasneje se bodo nekateri čohali po glavi, zakaj nam nivo znanja in posledično konkurenčnost kadra pada iz leta v leto.

Ce bi solnike res skrbelo znanje ucencev, potem nebi stavkali ampak bi se bolj zavzeto ucili, da bi drzavo kadre spravili v visjo orbito. Tako pa se jim v oceh vidi nova TV plasma, ucenci so pa itak "vsako leto slabsi", ker je nekaj "narobe s spermo po 9.11".
Resno, 600€ za 80 ur na mesec je posteno placilo. Sam sem srecen ce dobim vec od 6€ na uro, pa gre za kreativno inzinirsko delo. Upam, da Ziga Turk malo sprosti zahtevane kvalifikacije za delo na osnovnih solah. Mislim da je skregano z zdravo pametjo, da inzinirji ne smejo poucevati matematiki v prvi triadi. Seveda bi dodal se obvezen schnel kurz iz pedagogike.
Resno, 600€ za 80 ur na mesec je posteno placilo. Sam sem srecen ce dobim vec od 6€ na uro, pa gre za kreativno inzinirsko delo. Upam, da Ziga Turk malo sprosti zahtevane kvalifikacije za delo na osnovnih solah. Mislim da je skregano z zdravo pametjo, da inzinirji ne smejo poucevati matematiki v prvi triadi. Seveda bi dodal se obvezen schnel kurz iz pedagogike.
Zgodovina sprememb…

trololo2 ::
Resno, 600€ za 80 ur na mesec je posteno placilo.
Tole debato koliko učitelji pravzaprav delajo sem imel z OŠ učitelji že parkrat. No saj normalne debate okrog tega tako ne more biti (poklicna deformacija učiteljev), ker sogovornik te takoj ko podvomiš v njegove trditve da pravzaprav dela 24/7 malone zasovraži.
IMO stvar kar kliče po reorganizaciji delovnega časa, se pravi naj učitelji vso delo opravijo v šoli, delavni čas pa naj se kot drugot evidentira. Ker tiste priprave/pregledi ipd. si vsak lahko razlaga po svoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trololo2 ()

No potem pa končno ja grejo v sršen pa rečejo od sedaj dalje samo 1 mesec počitnic. En kup fektivnih učiteljev bp odpadlo...

Hmm, priprave in vse ostale izmisljene pritekline bi morale biti vkljucene v osnovno ceno delovne ure. Profesorji lahko zaradi mene kontrolke popravljajo na jahti zasidrani v Piranu ali na WCju kot se je pohvalil nas profesor zgodovine, morajo pa vedeti kaj so njihove obveznosti in dolznosti in te morajo izpolniti drugace... Tudi ne debatiram, koliko profesorji dejansko oddelajo, se mi pa zdi, da za 20 ur na teden ne mores pricakovati kaj vec od minimalca, sploh ker je v vrsti en kup mladih, ki bi na te pogoje pristali takoj. Sam bi na stvar pogledal s pozitivne plati, krajsi delovni cas mi daje veliko prostega casa, ki ga lahko porabim za druge aktivnosti, lahko so tudi profitabilne jasno! Se pravi nek popoldanski s.p. - z instrukcijami se lepo sluzi.
Zgodovina sprememb…

Izmišljene pritekline? Poznaš ti sploh kakšnega učitelja? Učitelji ne postanejo učitelji zaradi denarja, ampak zaradi veselja do poučevanja. S trenutnim stanjem to še nekako gre, ker pač zrtvujejo dobro plačo za veselje do dela.
Pa kako si prišel na 20 ur / teden?
Pa kako si prišel na 20 ur / teden?

Ker vseeno morajo od nečesa živeti? Zakaj ti ne gre za učitelja, če jim je tako lepo?

Mi ne pustijo, v Sloveniji potrebujes za skoraj vse drzavne sluzbe doloceno vrsto paprirja na kateri je diploma natiskana. Razumem, tako se ceh zapre in zmonopolizira dejavnost. In potem jih skrbijo otroci, japajade.

Torej misliš, da bi bilo bolje, če bi vsak kekec, brez kakršnih koli osnov pedagogike, smel poučevati?

Ne, sem zapisal da bi nek tecaj poskrbel za manjko na tem podrocju. Je pa neumno misliti, da inzenir nima matematicnega znanja za poucevanje matematike v prvi triadi.

Hej, vsak srednješolec ima dovolj znanja, da poučuje matematiko na osnovni šoli. Ni problem poznavanje področja, problem je pomanjkanje znanja glede posredovanja teh znanj. Če si bil kdaj na faksu si verjetno to zelo dobro opazil - razlika med profesorji, ki niso imeli pedagogike in tistimi na osnovni in srednji šoli, ki so jo imeli.
Pa da se navežem še malo nazaj - je en pedagoški faks je prehuda ovira zate, da bi prišel do te sanjske službe?
Pa nisi še povedal, od kje si potegnil cifro 20 ur / teden. Pa vmes, ko razmišljaš, lahko razložiš še - kam v teh 20 ur spraviti izdelavo kontrolnih nalog, roditeljske sestanke, individualna ukvarjanja z otroci, dopolnilne in dodatne pouke, popravljanja kontrolnih nalog. In priprave na pouk - ja, priprave. Povej mi, si kdaj vodil kakšno skupino. Ker jaz sem več različnih tečajev vodil in ti iz prve roke lahko povem, da so mi priprave vzele več časa kot sam tečaj. Zdaj nekaj pride z rutino, rabiš pa ne glede na izkušnje vedno nek čas, da pogledaš, kje si prejšnjič ostal, kaj boš danes lahko naredil, kako boš to izpeljal optimalno glede na okoliščine (zamujanje s snovjo, specifike skupine, ki jo imaš, ...). Če bi bilo učenje tako simple, kot si ti predstavljaš, bi to lahko počeli roboti, ali zgolj samo knjige.
Pa da se navežem še malo nazaj - je en pedagoški faks je prehuda ovira zate, da bi prišel do te sanjske službe?
Pa nisi še povedal, od kje si potegnil cifro 20 ur / teden. Pa vmes, ko razmišljaš, lahko razložiš še - kam v teh 20 ur spraviti izdelavo kontrolnih nalog, roditeljske sestanke, individualna ukvarjanja z otroci, dopolnilne in dodatne pouke, popravljanja kontrolnih nalog. In priprave na pouk - ja, priprave. Povej mi, si kdaj vodil kakšno skupino. Ker jaz sem več različnih tečajev vodil in ti iz prve roke lahko povem, da so mi priprave vzele več časa kot sam tečaj. Zdaj nekaj pride z rutino, rabiš pa ne glede na izkušnje vedno nek čas, da pogledaš, kje si prejšnjič ostal, kaj boš danes lahko naredil, kako boš to izpeljal optimalno glede na okoliščine (zamujanje s snovjo, specifike skupine, ki jo imaš, ...). Če bi bilo učenje tako simple, kot si ti predstavljaš, bi to lahko počeli roboti, ali zgolj samo knjige.

Mislis, da stranki zaracunam cas, ki sem ga porabil za razmisljanje o projektu? Seveda ne, glavni je koncni produkt - "na kljuc". Tako da se ne prevec smesit s tem, ker je zaljivo za vse ki oddelajo neplacane nadure, ki priticejo neki sluzbi v zasebnem sektorju. Isto bi moralo veljati za solnike, dobro, popravljajo kontrolke, to vsi vemo ampak to bi moralo biti vkljuceno v ceno osnovne delovne ure. 20 ur, to sem potegnil iz riti, ce so placani po uri potem je od njih samih odvisno koliko zelijo delati. Zaradi mene 60 ur na teden, to je ze pa super placa. Se ena razlika je odgovornost, ki je v solstvu ni. Je ze kdo odgovarjal za slabo posredovanje znanja? AFAIK ni, samo kaksnega pedofila se odpusti to je pa tudi vse.

darkolord ::
Pa nisi še povedal, od kje si potegnil cifro 20 ur / teden. Pa vmes, ko razmišljaš, lahko razložiš še - kam v teh 20 ur spraviti izdelavo kontrolnih nalog, roditeljske sestanke, individualna ukvarjanja z otroci, dopolnilne in dodatne pouke, popravljanja kontrolnih nalog.Zakaj bi radi vsi tako posplošili? Nekateri delajo praktično res cele dneve, nekateri pa tudi odpredavajo tistih nekaj ur na teden in je to vse... Ne gre tega dvojega (in vsega vmes) posplošiti z eno besedo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

Zanimivo, glede na to da so sestri na srednji šoli zamenjali profesorja matematike, ker ni dosegel željenih uspehov. Verjetno je bila to posledica neobstoja odgovornosti v šolstvu?
Tudi za dobrega učitelja, ki v prostem času razmišlja, kako bi bolj efektivno kakšen pedagoški problem, lahko mirno rečeš, da ima neplačane nadure. Samo je to neumno - ker je pouk ena od tipičnih "na ključ" zadev. Pač, njegova naloga je, da nauči učence kot ve in zna. In če naloge piše in popravlja doma na kavču, predno gre spat, je to njegov stvar. Zakaj on ne joka, da dela nadure? A sploh ima definirane ure, izven učilnice? Pač, ve kaj mora narediti in to naredi. Tako da mi tvoje jamranje o neplačanih nadurah in končnih produktih v zasebnem sektorju res no jasno.
Glede časa, ki ga ti zaračunaš - ali mogoče ne vkalkuliraš tega v končno ceno? Mogoče stranki kar častiš pol svojega časa in ji zaračunaš toliko, da ravno prideš skozi z minimalno plačo?
Tudi za dobrega učitelja, ki v prostem času razmišlja, kako bi bolj efektivno kakšen pedagoški problem, lahko mirno rečeš, da ima neplačane nadure. Samo je to neumno - ker je pouk ena od tipičnih "na ključ" zadev. Pač, njegova naloga je, da nauči učence kot ve in zna. In če naloge piše in popravlja doma na kavču, predno gre spat, je to njegov stvar. Zakaj on ne joka, da dela nadure? A sploh ima definirane ure, izven učilnice? Pač, ve kaj mora narediti in to naredi. Tako da mi tvoje jamranje o neplačanih nadurah in končnih produktih v zasebnem sektorju res no jasno.
Glede časa, ki ga ti zaračunaš - ali mogoče ne vkalkuliraš tega v končno ceno? Mogoče stranki kar častiš pol svojega časa in ji zaračunaš toliko, da ravno prideš skozi z minimalno plačo?

Zakaj bi radi vsi tako posplošili? Nekateri delajo praktično res cele dneve, nekateri pa tudi odpredavajo tistih nekaj ur na teden in je to vse... Ne gre tega dvojega (in vsega vmes) posplošiti z eno besedo.
Tehnično ne prideš skozi samo z odpredavanjem. Tudi če ukineš priprave, kar bo imelo za posledico slab učni rezultat in problem z delodajalcem (razen če nisi superman), boš imel z ostalimi stvarmi vseeno nekaj dela.
Zdaj jasno nekateri posvetijo stvar več, nekateri manj časa. Ampak tega praktično ne moreš nadzirati/regulirati. Lahko pa poveš, kaj bi ti naredil? Ker jaz samo pravim, da je debilno dajati te pavšalne ocene, da se paraziti zgolj praskajo po riti, sploh na področjih, kot je recimo učenje, kjer se rezultate dejansko precej dobro vidi.

Pšenični ::
"Hej, vsak srednješolec ima dovolj znanja, da poučuje matematiko na osnovni šoli. Ni problem poznavanje področja, problem je pomanjkanje znanja glede posredovanja teh znanj. Če si bil kdaj na faksu si verjetno to zelo dobro opazil - razlika med profesorji, ki niso imeli pedagogike in tistimi na osnovni in srednji šoli, ki so jo imeli.
Pa da se navežem še malo nazaj - je en pedagoški faks je prehuda ovira zate, da bi prišel do te sanjske službe?"
Hej, Po 7 stopnji, lahko je tud slikarska, narediš nek tečaj in greš lah učit.
Pa da se navežem še malo nazaj - je en pedagoški faks je prehuda ovira zate, da bi prišel do te sanjske službe?"
Hej, Po 7 stopnji, lahko je tud slikarska, narediš nek tečaj in greš lah učit.

Zakaj potem stavkajo, ce delajo zaradi veselja do poucevanja, ne razumem...Ker si ne pustijo srati na glavo od raznih Karay in telebancev in valvolinov.

v Sloveniji potrebujes za skoraj vse drzavne sluzbe doloceno vrsto paprirja na kateri je diploma natiskana.Aha, še en, ki ni uspel končati šole in sedaj učitelje krivi za to, da ne more zaslužit več kot 6 evrov na uro, pa še zelene karte ne uspe dobiti.
O.
Zgodovina sprememb…

floyd1 ::
Ne vem, če sploh lahko debatiram z nekom, ki bi dal učiteljem 600€ plače. Verjetno bruto, ne
?
Verjamem, da bi nekateri tu raje živeli v srednjem veku, da bi cerkev učila edino resnico, za dvomljivce pa bi bile tu še vedno inkvizicija in grmade, ampak...

Verjamem, da bi nekateri tu raje živeli v srednjem veku, da bi cerkev učila edino resnico, za dvomljivce pa bi bile tu še vedno inkvizicija in grmade, ampak...

V bistvu je, ker zame poučevanje ni sanjska služba, prej nasprotno. Ti si tisti, ki jo riše kot sanjsko, da bi upravičil svoj nesmiselen pogled, da so paraziti. Še vedno pa čakam na TVOJ odgovor, zakaj nisi šel za učitelja. Se mogoče ne moreš odločiti, kdo bolj zabušava, učitelj, medicinska sestra ali policaj in se posledično ne moreš odločiti, kam bi šel?

O.

Zaradi sestih evrov se ne sekiram, spomnim se na Abrahama Lincolna in na njegovo zivljensko pot. Je pa res, da nisem bil vzgajan v zavisti zato so mi sindikalne parole popolnoma tuje. Okapi je ze ce cisto v kotu, ne najde vec prave argumentacije in brani neubranljivo, upam da ne bo odpiral novih stav tukaj na forumu, ker se bodo spet klavrno koncale. Sicer dobro vem, da JS ne bo dovolil da jim meceni, sugar daddies serjemo po glavi, ceprav nas denar brez zadrzkov vzamejo. Ampak to se bo zgodilo, tako ali drugace, pod taktirko plesastega jajceglavca ali EU trojke, ki spominjajo na tiste VOS-ovske. Js samo predlagam, v dobro dobrih javnih usluzbencev, cimvecji variabilni del place in potem se bodo gnile jabolke same skotalile na kompost.
Mislim, da komentar na gospoda Milica ni potreben:
Mislim, da komentar na gospoda Milica ni potreben:
Od leta 2008 do danes se je javna poraba povečala za tri milijarde. V tem času se je število delovnih mest v gospodarstvu zmanjšalo za 70 tisoč mest, število javnih uslužbencev pa se je povečalo za devet tisoč. Več je tudi upokojencev, zadolžujemo se za tekočo porabo, nimamo gospodarske rasti in imamo veliko brezposelnih. Gospodarstveniki in tuje raziskave pa dokazujejo, da so pogoji za poslovanje pri nas težki. Če hočemo gospodarsko rast je to minimum tistega, kar moramo narediti
Zgodovina sprememb…

"Zakaj potem stavkajo, ce delajo zaradi veselja do poucevanja, ne razumem...
Ker si ne pustijo srati na glavo od raznih Karay in telebancev in valvolinov."
Stavkajo, ker mislijo, da bojo kaj dosegli. To je njihova legitmna pravica. Da izražajo svojo voljo , demokratično voljo.
Kaj bojo pa dosegli, to je pa drugo vprašanje. Dobro bi bilo, da se uvede delovna obveznost........če bo zadeva šla čez ene normalne okvire.
Glede komentarja na g. Miliča je potrebno pripomnit, da je pozabil dodat še 30.000 zaposlenih, ki niso več zaposleni pri nas .....iz gradbeništva...in so že doma....K nam so prišli iz "bivših Jug. republik."
Tko da cifra večja od 100.000 izgubljenih delovnih mst.
Ker si ne pustijo srati na glavo od raznih Karay in telebancev in valvolinov."
Stavkajo, ker mislijo, da bojo kaj dosegli. To je njihova legitmna pravica. Da izražajo svojo voljo , demokratično voljo.
Kaj bojo pa dosegli, to je pa drugo vprašanje. Dobro bi bilo, da se uvede delovna obveznost........če bo zadeva šla čez ene normalne okvire.
Glede komentarja na g. Miliča je potrebno pripomnit, da je pozabil dodat še 30.000 zaposlenih, ki niso več zaposleni pri nas .....iz gradbeništva...in so že doma....K nam so prišli iz "bivših Jug. republik."
Tko da cifra večja od 100.000 izgubljenih delovnih mst.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()

Je pa res, da nisem bil vzgajan v zavisti

upam da ne bo odpiral novih stav tukaj na forumu, ker se bodo spet klavrno koncale.Zaenkrat obema stavama dobro kaže, hvala.
O.
Zgodovina sprememb…

"Je rekel nekdo, ki zavida vsem, ki so se v življenju znašli bolje kot on (in jim privošči nižje plače, padec cen nepremičnin, izgubo službe, izgubo pogodb ...)."
Znajdeš še lahko na več načinov, tale mi diši po tistem..."na tuj račun". Pa da ti zdej spet ne bojo prišle "pene na usta".
Na tud račun zdej ne gre več, ker je zmajnkalo denarja. To zdej že kar lep čas lajnamo, eni pa majo zgleda probleme dojemanaj čisto enostavnih stvari.
Torej kaj sledi....najprej grejo dol plače, potem se bo še odpuščal v JS. Hvala bogu.
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...
"Poleg razmetavanja denarja za pravne storitve revizija ravnatelju Milanu Matjašcu očita tudi nepravilnosti pri zaposlovanju: v službo je jemal strokovne sodelavce brez strokovnih izpitov in računovodjo brez ustreznih delovnih izkušenj. Tudi pri učitelju podaljšanega bivanja in čistilki je bil postopek zaposlitve nezakonit, saj se je zgodil brez objave razpisa."
Znajdeš še lahko na več načinov, tale mi diši po tistem..."na tuj račun". Pa da ti zdej spet ne bojo prišle "pene na usta".
Na tud račun zdej ne gre več, ker je zmajnkalo denarja. To zdej že kar lep čas lajnamo, eni pa majo zgleda probleme dojemanaj čisto enostavnih stvari.
Torej kaj sledi....najprej grejo dol plače, potem se bo še odpuščal v JS. Hvala bogu.
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...
"Poleg razmetavanja denarja za pravne storitve revizija ravnatelju Milanu Matjašcu očita tudi nepravilnosti pri zaposlovanju: v službo je jemal strokovne sodelavce brez strokovnih izpitov in računovodjo brez ustreznih delovnih izkušenj. Tudi pri učitelju podaljšanega bivanja in čistilki je bil postopek zaposlitve nezakonit, saj se je zgodil brez objave razpisa."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 51888 (46008) | dstr17_ |
» | Stavka (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Problemi človeštva | 145457 (136755) | poweroff |
» | Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 84945 (80529) | lexios |