» »

Nakup podaljšane garancije v drugi trgovini

Nakup podaljšane garancije v drugi trgovini

petunia ::

Zanima me, če je možno, da podaljšano garancijo za HP laptop kupim na drugem prodajnem mestu kot sem kupila prenosnik?

lp

OptimuZ ::

Seveda.

St235 ::

Odvisno od pogojev podaljšane garancije. Po nekod je nakup podaljšane garancije vezan na trgovino (Bigbang- Se Zgodi) ali pa je vezan na nakup skupaj z izdelkom.

Big bang ti recimo ne bo profal garancije Se zgodi za izdelke kuplne drugje, kot ti določenih dodatnih garancij ne bodo dovolili kupit za "rabljen" računalnik.

MIHAc27 ::

HP care pack lahko kupiš kjerkoli, je pa fino da poveš model prenosnika ker imajo 2-3 različice in ne gre vsaka na vsak prenosnik.

lopov ::

@Lakotnik -- kar nudi BB ni "podaljšana garancija" + veljajo določene omejitve glede načina nakupa (število obrokov, lizing).

@petunia -- kot je napisal MIHAc27 -- potrebovala boš točen model prenosnika ker se zna zgoditi, da za tvoj model možnost podaljšanja garancije ne obstaja.
V takem primeru vsekakor vzemi (oz. upam, da si vzela) garancijo, katero nudi trgovina, kjer si kupila prenosnik.

Pri nekaterih Lenovo modelih se lahko odločiš za podaljšanje garancije do 14 dni pred iztekom obstoječe tako da preveri, če ima tako možnost tudi HP (se mi zdi, da velja enako tudi pri njih, nisem pa prepričan).

St235 ::

@Lakotnik -- kar nudi BB ni "podaljšana garancija" + veljajo določene omejitve glede načina nakupa (število obrokov, lizing).

In zakaj to ni podaljšana garancija?

Duhec ::

Vem, da se je nekaj let nazaj CarePack lahko prodal samo skupaj s HP prenosnikom, torej na enem računu, podobno kot oem artikel in registracijo CarePack-a je opravil uvoznik v imenu končnega kupca.
Nato se je to spremenilo in HP CarePack celo kupilo do enega meseca po nakupu prenosnika, registracijo CarePack-a je lahko opravil uporabnik sam preko spleta.
Kako je trenutno ne vem, je pa odvisno tudi od modela CarePacka (odziv 4 ure/ 6 ur , HW, SW .... itd.).
Najboljše, da pošlješ povpraševanje in dobila boš odgovor za tvoj primer:
https://h41268.www4.hp.com/live/index.a...

RejZoR ::

Ponavadi se ta podaljšanja morajo vzeti skupaj z napravo. V redkih primerih se lahko podaljšanje vzame naknadno v katerem primeru pa ti napravo pred nakupom podaljšanja pregledajo. V smislu, da ne kupiš podaljšanje šele ko ti crkne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

lopov ::

St235 je izjavil:

@Lakotnik -- kar nudi BB ni "podaljšana garancija" + veljajo določene omejitve glede načina nakupa (število obrokov, lizing).

In zakaj to ni podaljšana garancija?


Ker nima veze s proizvajalcem, gre za "storitev" katero nudi trgovina (prodajalec), najbrž v navezi s kakšno banko/zavarovalnico. Menim, da je naziv "podaljšana garancija" neustrezen in je bolj primeren "dodatno zavarovanje".

Podljšano garancijo (PG) (v primeru HP je to "HP Care Pack", v primeru Lenovo "Extended Warranty") nudi proizvajalec in je na voljo v enakem obsegu kot originalna garancija, pod enakimi pogoji kar se tiče same naprave, lahko pa se dokupi določene storitve (on site, next day). Kaj je možno je odvisno od same naprave (za nek low-cost laptop ne bodo nudili 3 leta pač pa le 1 leto podaljšanja in brez možnosti nadomestila v času servisiranja).

PG se lahko dokupi pri prodajalcu in ni odvisna od načina financiranja!

a) pri BB si ob uveljavljanju določenih napak/poškodb finančno soudeležen (zdaj ne vem, je to 15 ali 20% vrednosti popravila)
b) če kupiš preko GRENKE do odplačila nisi lastnik naprave in kot tak tudi ne moreš vzeti "zavarovanja"
c) če vzameš na več kot 15 obrokov ne moreš vzeti "zavarovanja"

Torej nekdo, ki zapade pod (b) & (c) naj vzame proizvajalčevo garancijo skupaj z napravo na en račun in če se da za 3 leta (1 ali 2 + 3) --> GRENKE omogoča 60 obrokov kar pri spodobni mašini za 1000EUR znese kakšnih 23EUR/mesec (cifra je "iz glave"), je pa fajn, da ima 2 leti garancije in možnost podaljšanja še za 3 leta kar je spet 5 let ... Če že odplačuješ nekaj, kar do odplačila ni tvoje imej vsaj garancijo! Pa fino je kontaktirat svojo zavarovalnico če lahko tako zadevo zavarujejo proti kraji (spet -- nisi lastnik, tko da nisem prepričan če gre). In tako naprej :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

St235 ::

V bistvu ni čisto res. Namreč kaj je garancija določa zakon o varstu potrošnikov, ki tudi določa minimalno 1 letno garancijo. Ob enem pa proizvajalcu ali PRODAJALCU omogoča, da nudi tudi daljši rok le te. Pri čemer celoten rok trajanja daljše garancije veljajo MINIMALNI pogoji kot jih določa zakon.

Konkretno Se zgodi JE podaljšana garancija, ki pa je hkrati tudi zavarovanje (poškodbe zaradi nerodnosti...). Mora pa osnovne pogoje garancje (45 dni za odpravo napake, menjava izdelka če to ni mogoče...) omogočat pod enakimi pogoji kot osnovna garancija.

Je pa res, da so lahko pogoji pod katerimi se podaljša garancija razlikujejo. Samo to ne pomeni, da nekaj ni podaljšana garancija. To je pomembno razumet zaradi uveljavljnja svojih pravic ob okvari.

Katero podaljšano garancijo uporabit/doplačat pri posameznem izdelku pa je seved odvisno od pogojev garancije. Tako napriemer ni smiselno doplačat samo daljše dobe garancije, če na primer pri Se zgodi za isti denar dobiš poleg podaljšane garancije še zavarovanje.

lopov ::

Se strinjam a sem pri oznaki "garancija" picajzlast in menim, da se ne sme tako označevati že zaradi ločevanja, kam spada eno in kam drugo.

Da ne delam krivice BB -- oni ne oglašujejo garancije temveč "dodatna zaščita Se Zgodi" kar je tudi pravilno.

Predvidevam, da velja samo v Sloveniji.

St235 ::

Lopov, ne bo držalo. Pri se Zgodi jasno piše:
Big Bang popolna zaščita SE ZGODI omogoča poleg podaljšane garancije tudi dodatno popolno
zaščito za nepredvidene poškodbe in/ali uničenje zaščitene strojne opreme (Hardware)


Bistveno ali je nekaj garancija (govorim za slovenijo) je ali ti pripadajo pravice ,kot jih definira zakon o varstvu potrošnikov. Če da, potem lahko govorimo o garanciji.

Kot sem pa napiasl. Vedno je treba pregledat pogoje in se odločit za tisto, kar ti v dejanskem trenutku najbolj koristi.

lopov ::

@OP -- podobna tema je že bila -- HP care pack 3 leta dokup??


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj bi vi storili?

Oddelek: Pomoč in nasveti
223651 (2773) drzni86
»

Big Bang popolna zaščita "Se zgodi" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6610905 (9089) medenko
»

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Oddelek: Novice / Ostale najave
4614361 (12047) MrStein
»

HP garancija

Oddelek: Kaj kupiti
285481 (3495) mat xxl
»

HP Care pack

Oddelek: Strojna oprema
91763 (1529) djordjevic

Več podobnih tem