» »

Mikrofon pod napetostjo

Mikrofon pod napetostjo

mrJan95 ::

Včeraj smo z našim bendom imeli nastop v nekem gledališču. Ko smo postavili vso našo opremo smo ugotovili, da nas če hkrati držimo strune kitare in se dotaknemo mikrofona, ki je bil povezan na gledališko ozvočenje, strese elektrika, ki se je zdela podobno močna kot električni pastir. Isto se je zgodilo na obeh mikrofonih in z obema kitarama, ki sta bila priključeni na različna ojačevalca. Človek, ki dela tam je to pojasnjeval z dejstvom, da nimajo ločilnega trafota ter da so bili ojačevalci na različnih fazah.

Moje omejeno razumevanje elektrotehnike me je postavilo v dvom. Zakaj je med strunami in mikrofonom bila napetost, čeprav je oboje ozemljeno? Mikrofona sta oba bila dinamična (torej brez Phantom power). Zanima me predvsem kako bi na prihodnjih nastopih preprečili, da se kaj takega dogaja ter kaj je najverjetneje bil problem v tem gledališču.

Že vnaprej se vam zahvaljujem

AtaStrudl ::

Le previdno, se je zgodilo, da ja na odru koga scvrlo!

Najnevarnejsa moznost je okvara ene od naprav, ki se napajajo iz mreze. Razlog temu je lahko slaba kakovost naprav - to naj bi sicer preverjali razni atesti, ampak gray market roba pogosto pride iz Kitajske mimo teh.
Tudi ce imajo naprave ateste, pa lahko pride po dolgotrajni "terenski" uporabi do taksnih napak. Najpogosteje so krivi napajalni (230V) kabli in vtici, ki so tudi najpogosteje izpostavljeni grobemu ravnanju: cukanju, metanju po tleh, pohoditvi, itd. Torej najprej preverti te! Preglej vizualno in z ohm metrom.

Drug problem so lahko slabe ozemljitve - se sploh pri uporabi raznih podaljskov. Na suko vticnici se pogosto zlomita ali skrivita "prsta" za ozemljitev, in naprava, prikljucena na to vticnico potem ni ozemljena. Ker ima vecina naprav vgrajen mrezni filer, ki ima od obeh zil kondenzatorje proti masi, je potem ohisje te naprave na cca 110V.

Vzemi "fazenprifer" in poglej, ce ti katera od naprav "sveti" - pozorno glej, ker 110V sveti malo manj. Pred tem seveda odstrani povezave MED napravami (audio kable...), ki bi sicer lahko izenacevali potencial.

To, da so stvari na raznih fazah, pa ne sme biti vzrok tresenju - ker katerakoli faza ne sme priti do stvari, ki se jih lahko dotaknes.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184767 (4283) clix
»

"Šok" med igranjem igre Rocksmith

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
103735 (2966) balocom
»

Težava pri ozemljitvi el. kitare!

Oddelek: Zvok in slika
173173 (2845) Zvezdica27
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559148 (7917) Pyr0Beast
»

Vpliv el. napeljave na TV sliko ?

Oddelek: Zvok in slika
121251 (1050) BluPhenix

Več podobnih tem