» »

Kateri monitor je boljši za oči: CRT ali LCD?

Kateri monitor je boljši za oči: CRT ali LCD?

HitriPepe ::

Ker kopujem monitor in ga ne mislim čez eno leto menjat me zanima kateri je boljši recimo za oči?

Nameravam pa kupiti iiyamo 454 pro oziroma LCD samsun 171s.

Bi kupil lcd ampak me malo moti ker ne moreš spreminjati resolucije, pa tudi barve včasih ne štimajo najbolj, vglavnem za mene ima še kar nekaj pomankljivosti. Druga alternativa je 19" iiyama, ki je kar dokaj dobra stvar, se mi dopade, slika je lepa ampak sedaj me zanima ali je recimo tudi tako dober za oči kot lcd, ker predvsem zaradi tega sem se odločil za nakup novega, saj sem pred računalnikom tudi do 8h na dan.

Torej kaj priporočate?

Hvala za nasvete.

Lp

www.STROJI.NET

Grey ::

Jst osebno mislm da je LCD boljši nakup. Glede na to kar si reku, ad sediš kar precej časa za računalnikom je LCD veliko bolj primeren za tebe. Prav imaš glede barv ampak je to majhna cena, kot pa uničevati si oči.
PS: tut sam imam LCD in je špica zdej je samo odvisno kaj misliš z njim počet:))

falotXP ::

No tako... LCD monitorji so res boljši za oči, ker imajo boljši način osveževanja oz. obnove slike in kot veš/vidiš tudi po raznih trgovinah, bankah... kjer dosti delajo z rač. imajo vsi po novem LCD monitorje in to samo zaradi tega, ker so prijaznejši do oči. Imajo pa tudi nekaj slabosti, kot si to navedel že sam...pa tudi, če igraš dosti iger so LCD monitorji slabši. Po mojem so LCD mon. primerni le za delo s tekstom oz. s programi "ne pa za kaj drugo". Odloči se po svojih potrebah!

Grey ::

falotXp jst se ne bi čist strinju s tabo. Res da je resolucija fiksna kar je za nekatere čist v redu in glede igranja iger je mogoče, ampak mogoče problem samo pri tistih igrah kjer je veliko laufanja in streljanja. Men moj LCD dobr služi tut pr teh streljalskih igrah tko da je LCD še zmeri bolj zakon.:)

BaRtMaN ::

Kaj pa odmiranje točkna LCDjih?

falotXP ::

No Grey, saj jaz ne pravim da LCD monitor ni za ene čisto v redo...če si pa zagrizen igralec iger in te že moti vsaka malenkost pri sliki je pa LCD monitor slaba odločitev in to ne samo po mojem mnenju ampak po mnenju drugih, ki so testirali LCD-je in malo poglej po revijah, pa boš videl, kaj piše..sicer pa VSAK IMA SVOJ OKUS in VSAK GLEDA S SVOJIMI OČMI!

IceIceBaby ::

Kdo pravi da je resolucija fixna ? Na LCDju lahko nastaviš resolucijo po želji, samo slika je malo manj ostra pri nižjih resolucijah. Ampak pri filmih in igrah se to skoraj ne pozna.

Microsoft ::

Jst mam tud LCD monitor. Pa morem rečt, da se od takrat naprej, ko sm ga dubu, nikol več ne "jokam". Prej sm mel pa tak rdeče oči... Pa resolucija se na LCD monitorjuh da spreminjat! Sam ponavad gre pr 15 do 1024, pr tistih večjih (18) pa do 1280. PA res je, da LCD monitor NI za kakeršnokol grafično oblikovanje, sam drgač pa v igrah čist cool dela. Jst sm špilu GP4, NFSOP2 pa SOFII, pa dela čist vredu.:)

falotXP v bankah, trgovinah pa pač v teh javnih ustanovah so po novem LCD monitori zarad tega, ker s tem prišparaš ogromno prostora. Prostor je pa v mestih problem, ker da kupiš 1 kvadratni meter v mestu te lahka stane tudi do 1.ooo.ooo SIT. Zato se pa splača kupit LCD monitorje, pa s tem privarčevat8-O .

Je pa tud res, da je LCD monitor ne škoduje tako očem, kot pa CRT, pa porabi tudi manj el. energije. PA če maš mal placa na mizi, si kr omisl LCD.:))

Pa to tud mende vete, da pa pr LCDjih ni takih problemov z robovi slike tak ko pri CRT. Pa LCD monitor (sej moj ma to) majo tako tipko, da ti sam monitor sliko nastav tako, da je ravno lepo čez cel ekran. Tak da npr. če prideš v igro pa je slika premaknjena recimo za kake 3cm, prtisneš tipko, počakaš, pa je že slika lepo na sredini tak ko more bit.:)

Pa vsi novejši LCDji majo tudi večji vidni kot, tak da ni bleem, če jih na enkrat gleda več v monitor.:)

Pa tist, da se pa lahka pojav kak pixl ki pol ne dela NIKOL več, je pa res. Sam men se na srečo še ni pojavu. Pa tak na začetku pogledaš, da daš čist črno sliko, pa iščeš kako belo piko.:\

Pa tud s tisto lučjo, ki osvetljuje cel monitor je zdaj tak, da je to dost bolš naret, kot pa na začetku. PA ma tud dost dolgo življensko dobo, pa še zamenjat se jo pol da.:)

Tak da moje mnenje je: Kup si LCD.

falotXP ::

HA ha ha JimiBtn...kakšna fora!! Ti veš kakšne so cene LCD monitorjev? Pa CRT monitor ti ne zavzame 1 kvadratni meter, zavzame ti ga miza, tako, če je problem, glede prostora bi si omislili mini mizo ali???Tako da je čist vseeno ali je na mizi LCD ali kak drug monitor, važna je mize, če že skopariš z enim kv. metrom!!

Microsoft ::

NFSHP2 pa ne ...NFSOP2... :D

Microsoft ::

falotXP, tole si pa mal narobe predstavljaš! Lej, dej pa povej, ka več zasede: Da maš ti tipred seboj tipkovnico, pol pa kr en monitor. Ker bo več zasedu, LCD al CRT? Čudn, da LCD. Recimo, sam LCD v globino zasede 5cm, če ga prpopaš na steno. Kolk pa CRT?! CRT pa 50 cm! Pa pr LCD monitorjih se globina ne povečuje z večanjem zaslona, pr CRT monitorjih se pa! :))

Pa nikjer nisem napisal, da CRT monitor zasede 1 kvafratni meter!!! Sam če maš pa recimo 3 CRT monitorje, pa bi že lahka blo.:\

Pa predstavli si to, kak zgleda recimo 10 CRT monitorjev eden za drugim. Bi blo to kakih 5m dolžine. Če pa daš tolk LCDjev skupi, bi blo pa nekje med 1/2m do 1m. Tak da privarčuješ med 10 do 5x! Pol, ko je pa to kaka vlka firma kje v mistu, se pa tist čist vsak kvadratni meter kr pozna!8-O

Pa tud je res, da lahka maš dost manjšo mizo, če maš LCD monitor. Če maš pa najprej CRT monitor na mizi, pa pol kupiš LCD, maš pa na mizi prav vlk placa.:)

PA res je, da doma ni tak vlek problem z 1 kvadratnim metorm. Sam v podjetjih se pa to pozna!:D

Microsoft ::

...Ker bo več zasedu, LCD al CRT? Čudn, da LCD...
Sori za še eno napako! Prav je takle:
...Ker bo več zasedu, LCD al CRT? Čudn, da CRT...

falotXP ::

Samo še to JimiBtn, kaj so pa imeli pred tem, ko še ni bilo LCD monitorjev? Se pravi, zdaj ko so lahko skrčijo prostor, če bi bilo po tvoje...eh...zadosti, vsak ima svoje mnenje in s tem sploh nič nebova pomagala HitremuPepetu ;)

Ziga Dolhar ::

Mnjah -- za uči je vsekakor boljši LCD, "imho". Sam ma tule 19" iiyamo ter na drugi strani 14.1" LCD (na noteeyu), pa ti povem, da veliko VELIKO raje _VSE_ počnem na Noteyu (okej, igre igram na desktopu že zato, ker noteeya ne mislm zjebat s tem ;)). Že zaradi večje delovne površine (1400 proti 1280 je tut nekej, ne?), da "jokanja" ne omenjam.

Microsoft ::

Ziggga, ne štekam, ka si hotu z zadnim stavku povedat. Ka prosim napišeš še enkrat? Kje se bolj "jokaš"?:\

Ziga Dolhar ::

Na 14.1" LCDju imam višjo resolucijo, na CRTju se včasih začnem "jokat".

Microsoft ::

Aha, ker sm na začetk razumel, da se včasih "jokaš" pred LCDjem.:)

TomyPain ::

Kupi EIZO L-365 pa ne moreš falit!!!8-O

HitriPepe ::

Ja kot vidim bo res za oči boljši zgleda lcd. Gre se mi predvsem zaradi tega, ker oči so samo ene in tu denar sploh ni pomemben.

Stvar je pa taka, da to rabim za računalnilk doma, tu pa se večinoma vrtijo filmi in igrajo igre!

Imamo drugače na firmi lcd 17", sam še nisem utegnil priti do tega, da bi bil dalj casa zraven njega ampak takole po eni uri ni kakšne strašne razlike ampak se mi predvsem zdi vse slabse, saj ce ga gledas malo postrani so ze neke druge barve. Si ga bom mogel enkrat izposodit za en dan pa da vidim! Drugace pa vcasih delam tudi kaj s kamero tam pa se mi gre za čim večjo resolucijo in tega lcd nima.

Si bo treba cajt vzet pa sprobat enga, pol pa še drugega pol pa bom videl! Upam samo da se no bo kateri čez dve leti spomnal, da lcd škoduje očem!

Drugače pa sem študiral da bi vzel LCD samsung 171S. A je to vrdi al ne?

Lp



www.STROJI.NET

Zgodovina sprememb…

Jose ::

Strinjam se, da je slika na LCD-ju boljša ampak...

LCD-ji sevajo nekajkrat več modre svetlobe, kot je to v naravi. Pravijo, da je to nevarno za poškodbe očesnega živca. Nekje na netu sem zasledil LCD hatepage.

Osebno delam v službi 8 ur za LCD-jem. Prej sem delal za CRT-jem. Ne vem, če je kriv LCD a mene bolijo oči že po nekaj minutah dela. Razmišljam o tem, da bi znova probal CRT-ja. Pri CRT-ju sem imel oči pogosto rdeče.

Da bom pošten moram dodati, da tudi TV doma povzroči pri meni podobno utrujenost oči.

Fury ::

Hja.. pomoje je bols da si kupis dobr CRT in mas visok refresh rate pa niti ni take panike... sam sedim pred CRTji že 5 let po vsaj 5 ur na dan in nimam nobenih problemov z vidom (perfekten vid :D)

"joku" sem pa samo ene 2x pa se to je blo ko sem vse ugasnu in sel spat pol me je pa v postli butnl pa so me oci zacele pect :)

Ziga Dolhar ::

Fury: jaz sem pred CRTjem sedel vsak dan "malce več kot po pet ur" 13 let.

Sedaj imam očala -0.5 ter veliko raje delam na LCDju ;).

Tako da 5 let ... imho prekratka doba :].

Fury ::

ma dej jest sem bil pa ze vesel da mam tko briljantne ucke! :D

men tele LCDji k so zdej si niso dost dobri... sem jih ze velik gledu.. sam sem zlo obcutliv na kvaliteto barv in slike nasploh :)

so bli kksni dobri ampak to je blo 200k+ :) pa se to mislm da je bil samo 1 k sem ga vidu da se mi je res dopadu :) sem ze pozabu fermo pa to :) ker sem cist tko gledu za foro :)

falotXP ::

REŠITEV ZA VSE VAS! KUPTE SI PLASMA MONITOR!! ;)

_WilL_ ::

Jaz sedaj že kakšne 3 mesece sedim pre 17" LCD-jem, prej pa pred dobrim 17" CRT monitorjem. Razlika je očitna, prej sem imel oči vse rdeče po nekaj urah gledanja v monitor, sedaj pa lahko mirno presedim tudi več še enkrat več ur.
Tisto kar se tiče modre svetlobe pa je takole: Tudi jaz sem na začetku bolj tažko gledal, potem pa sem se enakrat malce igral z nastavitvami in zmanjšal svetlost in od tedaj ni več teh problemov. (imam nastavljeno komaj na 16 procentov pa je monitor čisto dovolj svetel).
Imam samsungov monitor 171P priklopljen preko DVI vhoda, kar je veliko bolje kot pa preko navadnega VGA vhoda.
LP WilL
IBM T41p (Pentium M 1.7 GHz, RAM: 1024MB, DISK: 60GB 7200rpm, ATI FireGL 128MB
LCD: 14,1" res: 1400x1050, DVD/CD-RW, Bluetooth, WiFi b)

andrej ::

CRT je definitivno bolje za barve in obdelavo slik.
LCD-ju pa ni para pri ostrini besedila. Ce nisi kaksen poseben graficni profesionalec potem vzemi LCD. Pri LCD-ji sploh ni obicajnega koncepta osvezevanja slike kar se ZELO pozna.

Jam mam drug ob drugem 15" LCD in 22" CRT (NEC, ki me je takrat priso krepko cez 300K SIT) in je LCD definitivno zmagovalec. Ce mi kdo kupi 22" takoj kupim LCD-ja. Resno. Ce kdo zamenja LCD za moj CRT sem takoj za.

Za branje web strani, pisanje seminarsk, itd je LCD definitivno boljsi. Pred casom so bli LCD-ji nekoliko slabsi pri predvajanju filmov in pri spilih vendar danes tega ni opazit.

Edino kar se je se pozna vidni kot - ce pogledas fejst s strani bodo barve drugacne kot ce gledas neposredno v 90 stopinjskem kotu.

Potem so tukaj se manjsa poraba, teza in prostor, ki ga zasede...

Torej, ce nimas res kaksnih posebnih potreb potem je LCD najboljsi izbor, seveda ce si ga lahko privoscis.

pivmik ::

-------------- QUOTE --------
Fury: jaz sem pred CRTjem sedel vsak dan "malce več kot po pet ur" 13 let.

Sedaj imam očala -0.5 ter veliko raje delam na LCDju ;).

Tako da 5 let ... imho prekratka doba :].
-------------- QUOTE --------


Ja in pred 13 leti... spomni se kakšni so takrat monitorji!!! Takrat pri izdelavi monitorja nobeden ni niti pomislil na varnost oči uporabnika. ČB monitorji, ČrnoZeleni, refresh rate je po moje bil v kurcu. Pa uni kao filtri so bli ki so kao pomagali....
Po moje si si ti zjebal oči v prvih 5 letih uporabe računalnikov, sedaj pa po moje ni tak velik problem. Pa povej še kdaj so dobil očala....

Moj mnenje: Vzamite LCD, eni bluzijo da ki ni dobro za igre in filme ki slika zaostaja... cssss to je blo pri prvih modelih, sedaj ša je vse napredovalo, tako da 98% ljudi ne bo opazlo razlike, razen unih frikov ki nabijajo 3D streljačine noč in dan. Uno o bleščeči modri barvi pa mislim da se da poštelat v nastavitvah monitorja. Pa resolucija niti ni več problem, ko menjaš resolucijo samo slika pride manj ostra(blur, softenizirana) in menjamo jo samo pri filmih in igrah kar lahko šteje samo velik plus.

Jaz imam na obeh računalnikih CRT monitor in preklinjam vsak dan ko jih vžgem.
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pivmik ()

Ziga Dolhar ::

Picnik: PO 13 letih sem dobil očala, mesec dni kasneje pa LCD.

HitriPepe ::

Ok sem sedaj prestudiral in mal testiral 17" LCD, pa bo zgleda kar Lcd. Malo se me motijo nekatere pomankljivosti, vendar se jih da v veliki meri odpraviti z nastavitvami. Grem drug teden na shoping!!

Lp
www.STROJI.NET

Switch ::

Mrtvi piksli: po intenzivnem pregledu sem po tromesečni uporabi opazil 3 mrtve piksle. 2 črna in enega belega, drugih barv ni bilo zaslediti. Pri vsakdanji uporabi sicer ne moti, a grenak priokus ostaja (za monitor si dal 200 000 SIT in pričakuješ da je brezhiben). Ali kdo ve, kje izveš po koliko mrtvih pikslih ti zamenjajo monitor?
Sicer pa mi za nakup ni žal. Samsung 171P all the way!!

Lime ::

Dobre firme ti zamenjajo monitor že po 4 - 5 pikslih.

andrej ::

cisto odvisno od firme. Poglej na navodila/web site.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557124 (5808) trs
»

CRT - LCD razočaranje in žalost... (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
645348 (3891) Marjan
»

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Oddelek: Kaj kupiti
332007 (1492) matej123
»

Lcd ali navaden monitor???

Oddelek: Kaj kupiti
101245 (1062) Popeye
»

LCD ali FLATRON

Oddelek: Kaj kupiti
282371 (1857) Lime

Več podobnih tem