Forum » Operacijski sistemi » linux zablokira (ja:)
linux zablokira (ja:)
jlpktnst ::
suse8.1
bios -fail-safe, razen agp4x, usb podpora (mis)
prej delalo, zdaj nova instalacija in dodaten nov disk
zablokira ko se prijavim kot user v xfree (kde3) - ce se prijavim kot root dela, vendar pa je zablokiralo tudi ze sredi inita (hotpluging devices, detecting hardware)
- nacin kako zablokira je skrajno zanimiv -> ponavadi le vse neha (tudi animacije :), velikokrat pa tudi zacneta utripat caps lock pa scroll lock status diodi.
Sistem je nastavljen na 3 linux native particijah -> ena /, ena /usr , ena /home (prej je bila le ena pa je delalo - je mogoce to razlog).
Zadeva je taka, da nocem na novo instalirat linuxa, rad bi to spravil k delovanju, pa nekako ne uspe (pa logov tudi nobenih pametnih ni, ali pa sporocil o sesutju).
Pa da ne pozabim, kot user (katerikoli razen roota seveda) se sploh se nisem logal v x-serv.).
dobro imam idejo: telnet na skatlo ko se sesuje, zmanjsanje detailov, bom se poskusal...
Pa za kakersenkoli namig vnaprej hvala
bios -fail-safe, razen agp4x, usb podpora (mis)
prej delalo, zdaj nova instalacija in dodaten nov disk
zablokira ko se prijavim kot user v xfree (kde3) - ce se prijavim kot root dela, vendar pa je zablokiralo tudi ze sredi inita (hotpluging devices, detecting hardware)
- nacin kako zablokira je skrajno zanimiv -> ponavadi le vse neha (tudi animacije :), velikokrat pa tudi zacneta utripat caps lock pa scroll lock status diodi.
Sistem je nastavljen na 3 linux native particijah -> ena /, ena /usr , ena /home (prej je bila le ena pa je delalo - je mogoce to razlog).
Zadeva je taka, da nocem na novo instalirat linuxa, rad bi to spravil k delovanju, pa nekako ne uspe (pa logov tudi nobenih pametnih ni, ali pa sporocil o sesutju).
Pa da ne pozabim, kot user (katerikoli razen roota seveda) se sploh se nisem logal v x-serv.).
dobro imam idejo: telnet na skatlo ko se sesuje, zmanjsanje detailov, bom se poskusal...
Pa za kakersenkoli namig vnaprej hvala
runlevel 3 (kao safe boot)
root
1.)recimo grem v imenik /home/enuser/.kde/share/config, odprem midnight commanderja, pa ene par fajlov odprem (f4) pol pa enkrat se kr neha odzivat, pa lucka za disk gori
2.)enako, samo da se ni sesulo ko sem file odpiral, ampak ko sem mc zaprl pa napisal telnet
nebom vprasal kk se nardi da se lahk telnetam na svoj maschin
root
1.)recimo grem v imenik /home/enuser/.kde/share/config, odprem midnight commanderja, pa ene par fajlov odprem (f4) pol pa enkrat se kr neha odzivat, pa lucka za disk gori
2.)enako, samo da se ni sesulo ko sem file odpiral, ampak ko sem mc zaprl pa napisal telnet
nebom vprasal kk se nardi da se lahk telnetam na svoj maschin
dr.J ::
Navadno se kaj napiše v log datoteke, ki so verjetno (za SuSE ne vem točno) v /var/log mapi: /var/log/messages, /var/log/XFree86.0.log in druge.
Preberi, kaj tam piše, in poročaj.
Kaj napiše komanda cat /proc/interrupts ?
Če je kak IRQ podvojen, pojdi v BIOS in izklopi neuporabljeno periferijo (COM1 in COM2, pa LPT in/ali PS/2), da sprostiš nekaj IRQjev.
Nov disk tudi pomeni novega porabnika energije - ali napajalnik to zmore?
Glede telneta: da ti ne teče kak firewall, ki ga ne spusti skozi?
Preberi, kaj tam piše, in poročaj.
Kaj napiše komanda cat /proc/interrupts ?
Če je kak IRQ podvojen, pojdi v BIOS in izklopi neuporabljeno periferijo (COM1 in COM2, pa LPT in/ali PS/2), da sprostiš nekaj IRQjev.
Nov disk tudi pomeni novega porabnika energije - ali napajalnik to zmore?
Glede telneta: da ti ne teče kak firewall, ki ga ne spusti skozi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dr.J ()
ike ::
Hellow.
Sodeč po tem, kaj pišeš, sistem ne zablokira, marveč nekaj počne v ozadju. Če flasha TAB tipka, to prav gotovo, kajti pravi freeze pomeni, ta tipkovnica več ne more interruptati procesorja in zato postane popolnoma neodzivna.
Torej sklepam na nepravilno nastavitev. Vendar ti takoj povem, da dejstvo, da imaš različna področja mappana na različne particije (/home, /usr, /), ni razlog, kvečjemu je to zelo pametna zadeva. Če boš kdaj še inštaliraj, razmisli o samostojni /var particiji, da se ti ne zapolni /.
Zdaj pa takole. Daj mi tele datoteke:
- dmesg output
- /var/log/XFree.*.log
- ls /etc/rc.d/rc3.d/
Sumim, da imaš vklopljenega hw detector deamona, ki pač vzame svoj čas. Lahko poskusiš tudi tako, da se loginaš, greš za pol ure na kavo, in prideš nazaj. Če mašin še ni odziven, potem ja, je res zablokiral.
Lep dan. -i
Sodeč po tem, kaj pišeš, sistem ne zablokira, marveč nekaj počne v ozadju. Če flasha TAB tipka, to prav gotovo, kajti pravi freeze pomeni, ta tipkovnica več ne more interruptati procesorja in zato postane popolnoma neodzivna.
Torej sklepam na nepravilno nastavitev. Vendar ti takoj povem, da dejstvo, da imaš različna področja mappana na različne particije (/home, /usr, /), ni razlog, kvečjemu je to zelo pametna zadeva. Če boš kdaj še inštaliraj, razmisli o samostojni /var particiji, da se ti ne zapolni /.
Zdaj pa takole. Daj mi tele datoteke:
- dmesg output
- /var/log/XFree.*.log
- ls /etc/rc.d/rc3.d/
Sumim, da imaš vklopljenega hw detector deamona, ki pač vzame svoj čas. Lahko poskusiš tudi tako, da se loginaš, greš za pol ure na kavo, in prideš nazaj. Če mašin še ni odziven, potem ja, je res zablokiral.
Lep dan. -i
CPU0
0: 95777 XT-PIC timer
1: 979 XT-PIC keyboard
2: 0 XT-PIC cascade
3: 50305 XT-PIC serial
8: 2 XT-PIC rtc
10: 7748 XT-PIC eth0, usb-uhci, usb-uhci, EMU10K1
14: 21183 XT-PIC ide0
15: 257 XT-PIC ide1
NMI: 0
LOC: 0
ERR: 0
MIS: 0
Meni to zgleda, kot da bi imel 4 naprave na irq 10. Je to res?
ike: pustil 1 uro pa nic...
xfree logi -> nobene napake
zakaj rc3? ko pa uporabljam boljkone runlevel5:)
torej rc5:
.
..
K01splash_late
K06xdm
K07atd
K07cron
K07hwscan
K07nscd
K08postfix
K08splash
K09alsasound
K09fbset
K09rpmconfigcheck
K09smpppd
K11SuSEfirewall2_final
K13SuSEfirewall2_setup
K13portmap
K13splash_early
K13sshd
K15hotplug
K16syslog
K17network
K21SuSEfirewall2_init
K21isdn
K21random
S01SuSEfirewall2_init
S01isdn
S01random
S05network
S06syslog
S07hotplug
S09SuSEfirewall2_setup
S09portmap
S09splash_early
S09sshd
S11SuSEfirewall2_final
S13alsasound
S13fbset
S13rpmconfigcheck
S13smpppd
S14kbd
S14postfix
S14splash
S15atd
S15cron
S15hwscan
S15nscd
S16xdm
S21splash_late
///////////////// ostalo pa lahk sam na mejl dobis, samo tk nic pametnega not ni... (prevec)
LP
0: 95777 XT-PIC timer
1: 979 XT-PIC keyboard
2: 0 XT-PIC cascade
3: 50305 XT-PIC serial
8: 2 XT-PIC rtc
10: 7748 XT-PIC eth0, usb-uhci, usb-uhci, EMU10K1
14: 21183 XT-PIC ide0
15: 257 XT-PIC ide1
NMI: 0
LOC: 0
ERR: 0
MIS: 0
Meni to zgleda, kot da bi imel 4 naprave na irq 10. Je to res?
ike: pustil 1 uro pa nic...
xfree logi -> nobene napake
zakaj rc3? ko pa uporabljam boljkone runlevel5:)
torej rc5:
.
..
K01splash_late
K06xdm
K07atd
K07cron
K07hwscan
K07nscd
K08postfix
K08splash
K09alsasound
K09fbset
K09rpmconfigcheck
K09smpppd
K11SuSEfirewall2_final
K13SuSEfirewall2_setup
K13portmap
K13splash_early
K13sshd
K15hotplug
K16syslog
K17network
K21SuSEfirewall2_init
K21isdn
K21random
S01SuSEfirewall2_init
S01isdn
S01random
S05network
S06syslog
S07hotplug
S09SuSEfirewall2_setup
S09portmap
S09splash_early
S09sshd
S11SuSEfirewall2_final
S13alsasound
S13fbset
S13rpmconfigcheck
S13smpppd
S14kbd
S14postfix
S14splash
S15atd
S15cron
S15hwscan
S15nscd
S16xdm
S21splash_late
///////////////// ostalo pa lahk sam na mejl dobis, samo tk nic pametnega not ni... (prevec)
LP
Hm, čemu nova inštalacija, če samo dodaš disk?
Če odklopiš en disk (npr. novega) in delaš s staro konfiguracijo, ali potem dela?
Vseeno najprej onemogoči neuporabljane porte v BIOSu.
Če odklopiš en disk (npr. novega) in delaš s staro konfiguracijo, ali potem dela?
Vseeno najprej onemogoči neuporabljane porte v BIOSu.
Zadeva je taka, da je swap na 5 giga / (root) na (starem) 5400-40gb ibm (dokler ne crkne:)) disku , /usr pa /home pa v 2 particijah na (novem) 7200-80gb wd disku. Prej je zadeva venomer delovala, dokler nisem priklopil novega diska...
dr: bom poizkusil (ceprav nevem kako bom brez imenika usr delal:)
aj-irqje sem preveril, malo prestavil kartice in sedaj ima vsaka naprava svoj irq (dela ne nic bolje).
ja firewall tece,sam naj bi bil nastavljen tako da ne blokira z lan-a. (a je treba kak telnet-server servis nastavit al pa enablat?)
LP
aja note: v win2k pa dela vse precej dobro
dr: bom poizkusil (ceprav nevem kako bom brez imenika usr delal:)
aj-irqje sem preveril, malo prestavil kartice in sedaj ima vsaka naprava svoj irq (dela ne nic bolje).
ja firewall tece,sam naj bi bil nastavljen tako da ne blokira z lan-a. (a je treba kak telnet-server servis nastavit al pa enablat?)
LP
aja note: v win2k pa dela vse precej dobro
Ja, brez /usr bo bolj težko...
Če se hočeš telnetat na neko mašino, mora na njej teči ustrezen server, v tvojem primeru telnet server. Ta je praktično povsod izključe, zelo verjetno pa teče ssh server (secure shell), tako da poskusi z njim, če se mašina ne bo prej obesila.
`ssh localhost -l username'
Glede osnovnega problema pa nimam več idej. Na tvojem mestu bi vse skupaj dal na novi disk; za swap bi se najbrž že našel prostor. Če ti crkne stari disk, boš itak imel probleme. Raje si naredi softverski RAID in mirno spi.
Če se hočeš telnetat na neko mašino, mora na njej teči ustrezen server, v tvojem primeru telnet server. Ta je praktično povsod izključe, zelo verjetno pa teče ssh server (secure shell), tako da poskusi z njim, če se mašina ne bo prej obesila.
`ssh localhost -l username'
Glede osnovnega problema pa nimam več idej. Na tvojem mestu bi vse skupaj dal na novi disk; za swap bi se najbrž že našel prostor. Če ti crkne stari disk, boš itak imel probleme. Raje si naredi softverski RAID in mirno spi.
zanimivo je da mi je uspelo priti v xwin. logiral sem se kot en tretji user (ki ga se nisem preikusil). Pa pride zadeva not, pa se odpre tisto suse pozdravno okno s povezavami in ko kliknem ok... (konec:)): sedaj tudi kot tisti user ne gre vec:), le se kot root...
Naj mi nekdo pove kaksno orodje, ki preveri disk v linuxu, da pogledam ce je mogoce pokvarjen. Ce ni bom zadevo ponovno
instaliral, le da bo vse na 2. disku .
note: sej bi sshjal pa se mi ne lubi puttya dajat na 98ko:)
drj : 'stari' disk je star nekaj mesecev (iz garancije), novi pa je star 2 dni (tudi iz garancije )
no pa za konec se vse kar sem ugotovil (se kako uro potem pa formatiram:):
- zablokira, sistem se ne odziva, animacije preminejo, vcasih pa ugasne num-lock ter utripata caps-lock in scroll-lock led diodi...
- zablokira ponavadi, ko se nalaga xfree (samo pri rootu ne!)
- vcasih zablokira pri zaganjanju programov (verjetn /usr progi)
- vcasih zablokira pri odpiranju dokumentov (cfg) v /home
- ko sem bootal brez novega diska (/usr in /home) ni zastekalo :) samo tudi nic ni delalo, tako da nisem ravno veliko programov gnal...
- v /var/log nisem nasel kaksnih logov, ki bi vsebovali napake (xfree log)
Hvala za pomoc.
LP
Naj mi nekdo pove kaksno orodje, ki preveri disk v linuxu, da pogledam ce je mogoce pokvarjen. Ce ni bom zadevo ponovno
instaliral, le da bo vse na 2. disku .
note: sej bi sshjal pa se mi ne lubi puttya dajat na 98ko:)
drj : 'stari' disk je star nekaj mesecev (iz garancije), novi pa je star 2 dni (tudi iz garancije )
no pa za konec se vse kar sem ugotovil (se kako uro potem pa formatiram:):
- zablokira, sistem se ne odziva, animacije preminejo, vcasih pa ugasne num-lock ter utripata caps-lock in scroll-lock led diodi...
- zablokira ponavadi, ko se nalaga xfree (samo pri rootu ne!)
- vcasih zablokira pri zaganjanju programov (verjetn /usr progi)
- vcasih zablokira pri odpiranju dokumentov (cfg) v /home
- ko sem bootal brez novega diska (/usr in /home) ni zastekalo :) samo tudi nic ni delalo, tako da nisem ravno veliko programov gnal...
- v /var/log nisem nasel kaksnih logov, ki bi vsebovali napake (xfree log)
Hvala za pomoc.
LP
Problema ni več , reinstalacija je res delovala, sedaj imam vse particije na enem disku (novem).
Gandalfar ::
Mogoce bi vseeno komentiral tale swap :]
Swapa ne rabis 5G. Takoj, ko porabis toliko memorije da mora kista zaceti swapa to pomeni obcutno upocasnitev sistema. Kakor sem jaz gledal se da swapa nekje tam na 2x toliko kolikor imas rama. Vec ne rabis.
Swapa ne rabis 5G. Takoj, ko porabis toliko memorije da mora kista zaceti swapa to pomeni obcutno upocasnitev sistema. Kakor sem jaz gledal se da swapa nekje tam na 2x toliko kolikor imas rama. Vec ne rabis.
kdo pa pravi da imam 5 gb swapa:)
napisal sem (mogoce res slabo), da je bil swap par. poleg 5gb root particije na enem disku (starem) ...(itd.)
napisal sem (mogoce res slabo), da je bil swap par. poleg 5gb root particije na enem disku (starem) ...(itd.)
ah:) verjemite da sem se ustašil ko sem zagledal, da sta 2 posta, jaz pa že formatiral:)))
BigWhale ::
Skoda ker nisi probal pobrisat /tmp direktorija in se nekaterih malenkosti... To dostikrat pomaga, saj se lahko zgodi, da ostane kak stale-lock file v /tmp direktoriju... Potem je pa tukaj kaka brain-dead skripta, ki se ne premakne, ce najde kak star lock file in ne ve kaj narest z njim...
Je pa res, da je bil freeze zlo cudnen... ;>
BTW: Zakaj so vsi prepricani v to, da se Linux nikoli ne sesuje/freezne (resnici na ljubo meni ze dooolgo ni freeznil, pa sem na debian-unstable)?
Je pa res, da je bil freeze zlo cudnen... ;>
BTW: Zakaj so vsi prepricani v to, da se Linux nikoli ne sesuje/freezne (resnici na ljubo meni ze dooolgo ni freeznil, pa sem na debian-unstable)?
roscha ::
Linux ne frizne? O,ja tudi. Ampak ne kot celoten sistem. Aplikacije pa znajo "zbezljat". Sploh programi pod Xfree86 imajo večjo verjetnost za crash. V konzoli se mi crash programa še ni zgodil, čeprav kolega pravi da je tudi to že doživel. Ampak crash samega kernela bi pa prav rad videl. Zaenkrat še nevideno. Tudi pri parih kolegih še ne. Je to kdo že doživel?
Povzetek: Proti Wintendu, kjer ti sesuta aplikacija zajeb* celoten sistem se v Linuxu (v 99%) da ubit samo sesuto aplikacijo in veselo živet naprej...
by!
Povzetek: Proti Wintendu, kjer ti sesuta aplikacija zajeb* celoten sistem se v Linuxu (v 99%) da ubit samo sesuto aplikacijo in veselo živet naprej...
by!
roscha: najdi kašno zgodnejšo verzijo kernela:))
bigwhale: bom za drugič vedel(samo zanimivo se mi je zdelo da sploh skripte zagnalo ni)
in ko smo ravno pri freezanju: Ima kdo iskušnje z atijevimi driverji za radeone fglrx-2.5.1 ? (r8500) Meni zadeva dela ZELO slabo. 2d sicer večinoma. Pa se vseen včasih sesuje (pa recimo framebuffer v konzoli sploh nemorem imet! ker ga uniči), od 3d pa raje ne govorim. Mi ponavadi segfaulta, če ne kar ubije cl x-server (ja pa dobim kernel stack dump al neki takega:)) - vglavnem mi vrednosti registrov procesorja izipiše pa pove da se je modul fglrx sesul... )
LP
bigwhale: bom za drugič vedel(samo zanimivo se mi je zdelo da sploh skripte zagnalo ni)
in ko smo ravno pri freezanju: Ima kdo iskušnje z atijevimi driverji za radeone fglrx-2.5.1 ? (r8500) Meni zadeva dela ZELO slabo. 2d sicer večinoma. Pa se vseen včasih sesuje (pa recimo framebuffer v konzoli sploh nemorem imet! ker ga uniči), od 3d pa raje ne govorim. Mi ponavadi segfaulta, če ne kar ubije cl x-server (ja pa dobim kernel stack dump al neki takega:)) - vglavnem mi vrednosti registrov procesorja izipiše pa pove da se je modul fglrx sesul... )
LP
webblod ::
Imam podoben problem... no, še hujši... Sistem se mi pri namestitvi RH8 ustavi... Po začetku izpiše:
- loading ohcixxxx driver (xxxx predstavlja štirimestno številko, ki se je trenutno ne spomnim)
- checking PCMCIA devices
in tukaj obstane... in ne gre več naprej... Pa sem ga pustil stati celo noč... Pa poizkusil sem več ali manj vse vrste namestitev... text, lowres, noprobe, mediacheck,... Ampak sploh ne pridem do tja...
Ima kdo kako idejo?
- loading ohcixxxx driver (xxxx predstavlja štirimestno številko, ki se je trenutno ne spomnim)
- checking PCMCIA devices
in tukaj obstane... in ne gre več naprej... Pa sem ga pustil stati celo noč... Pa poizkusil sem več ali manj vse vrste namestitev... text, lowres, noprobe, mediacheck,... Ampak sploh ne pridem do tja...
Ima kdo kako idejo?
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena
Kakšen hardver imaš? Plošča, kam je priklopljen disk (na kakšen kontroler) etc.
Poskusi še tako, da v BIOSu izklopiš vse nepotrebne naprave in porte (COM1, COM2, FireWire, LPT, kakšen on-board RAID kontroler etc).
Pri inštalaciji lahko s tipkami Alt-Ctrl-F1 do F5 preklapljaš med konzolami, na katerih se utegne prikazati kakšno sporočilo o napaki. Najdeš kaj takega?
Poskusi še tako, da v BIOSu izklopiš vse nepotrebne naprave in porte (COM1, COM2, FireWire, LPT, kakšen on-board RAID kontroler etc).
Pri inštalaciji lahko s tipkami Alt-Ctrl-F1 do F5 preklapljaš med konzolami, na katerih se utegne prikazati kakšno sporočilo o napaki. Najdeš kaj takega?
Zgodovina sprememb…
Notebook Fujitsu Amilo D, VIA 686 Chipset...
Morda še kot zanimivost, da mi SuSE 8 Pro dela brez kakršnih koli težav... RedHat pa noče in noče... Sicer mi ga je enkrat celo uspelo namestit (tudi po nekaj neuspelih poskusih), a sem ga zaradi "rookie" težav vrgel dol in ... Pač, navajen Win okolja, pa format, pa to...
Morda še kot zanimivost, da mi SuSE 8 Pro dela brez kakršnih koli težav... RedHat pa noče in noče... Sicer mi ga je enkrat celo uspelo namestit (tudi po nekaj neuspelih poskusih), a sem ga zaradi "rookie" težav vrgel dol in ... Pač, navajen Win okolja, pa format, pa to...
Amilo je Suse -ready, vsaj tako se hvalijo.
No, če dela Suse, mora najbrž tudi RH.
Za kak hint poglej na ta naslov.
Google is your friend.
No, če dela Suse, mora najbrž tudi RH.
Za kak hint poglej na ta naslov.
Google is your friend.
RH zgleda, da ima preveč težav sam s seboj... Že na tem forumu je precej postov, ki se nanašajo na podobne težave, na drugih jih je še več...
V glavnem, SuSE mi dela BP in zgleda, da bom ostal na SuSE-ju...
V glavnem, SuSE mi dela BP in zgleda, da bom ostal na SuSE-ju...
medjugorje-si ::
Tudi sam sem imel težave z RH8.0 pri inštalaciji in sicer če sem na začetku izbral dodatne programe polek defolt. Če pa sem izbral defolt desktop, je šlo do konca in brez problemov. Sicer pa je poznano da vsaka verzija RH X.0 ima kako muho in jo je treba posodobit na X.1 oziroma sproti posodobit čim naložiš...
Ob tej priložnosti bi pa še postavil vprašanje kako naredit softwerski miroring za hard diske če nimaš RAIDa.
Ob tej priložnosti bi pa še postavil vprašanje kako naredit softwerski miroring za hard diske če nimaš RAIDa.
www.medjugorje-si.org
Vsak disk daj na svoj IDE kanal in naj bo to edina enota na tistem kablu!!
Narediš enako velike particije na obeh diskih, ki jih potem združiš v SW RAID. To možnost ti ponudi RH installer oz. DiskDruid. Vse je s slikicami vred opisano v RH inštalacijskem manualu na njihovi strani.
Sicer pa bi za to vprašanje lahko odprl novo temo.
Narediš enako velike particije na obeh diskih, ki jih potem združiš v SW RAID. To možnost ti ponudi RH installer oz. DiskDruid. Vse je s slikicami vred opisano v RH inštalacijskem manualu na njihovi strani.
Sicer pa bi za to vprašanje lahko odprl novo temo.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | problem prijavljanja v accountOddelek: Operacijski sistemi | 1468 (1326) | ql000 |
» | Fedora FAQ (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4308 (3623) | meszaj |
» | Gentoo install (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5166 (4586) | HerrBaron |
» | Suse 9.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5085 (4371) | moj_nick |
» | SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4887 (3875) | Gandalfar |