Forum » Loža » Downsizing, šparanje?
Downsizing, šparanje?
guest #44 ::
V soju grozne ekonomske situacijem katera extra početja boste ukinili ali spremenili? Drugače povedano, čemu se boste odpovedali? (kratko, srednje in dolgoročno)
Tehnične naprave (mobi, pc, tv,...) gre vse na hold do nadaljnega. Fitnes/šport doma. Izleti kvečjemu k sosedom do nadaljnega. Odmislit kakršnekoli ideje o boljšem avtu.
-----------
OT:
Moj načrt je, si skušat naredit relativno srečno in pestro življenje tudi z minimalcem. Kar sicer ne pomeni, da se ne bi trudil za več, ampak pač nočem čez nekaj let pridet v situacijo, kjer se ljudje pritožujejo nad višinami plač a ob enem si lastijo 300m2 hišo, kjer za kurjavo žicajo drva na okoli, ali drag avto stalno na rezervi ali še bolj legendarno....najemat kredite za dopust.
Drugače povedano, želim najti neke dovolj dobre temelje, ki bi zdržali tudi nadaljne krize.
Največja ovira pri tem planu je seveda morebitna družina. Samsko življenje IMO je precej poceni, sam tega si nihče ne želi.
"Competing" mislim, da je velik povzročitelj stresa in če se ga uspeš znebit pol tok lažje shajaš.
Tehnične naprave (mobi, pc, tv,...) gre vse na hold do nadaljnega. Fitnes/šport doma. Izleti kvečjemu k sosedom do nadaljnega. Odmislit kakršnekoli ideje o boljšem avtu.
-----------
OT:
Moj načrt je, si skušat naredit relativno srečno in pestro življenje tudi z minimalcem. Kar sicer ne pomeni, da se ne bi trudil za več, ampak pač nočem čez nekaj let pridet v situacijo, kjer se ljudje pritožujejo nad višinami plač a ob enem si lastijo 300m2 hišo, kjer za kurjavo žicajo drva na okoli, ali drag avto stalno na rezervi ali še bolj legendarno....najemat kredite za dopust.
Drugače povedano, želim najti neke dovolj dobre temelje, ki bi zdržali tudi nadaljne krize.
Največja ovira pri tem planu je seveda morebitna družina. Samsko življenje IMO je precej poceni, sam tega si nihče ne želi.
"Competing" mislim, da je velik povzročitelj stresa in če se ga uspeš znebit pol tok lažje shajaš.
- spremenilo: guest #44 ()
IceIceBaby ::
Glede prvega dela. Nimam problemov s krizo, tako, da se trenutno ne bom odpovedoval ničemur.
Vlaganje v lastno znanje je imho najbolj varna naložba. Za sposobne ljudi je v družbi vedno prostor. Če se redno izobražuješ in vlagaš vase ti bo šlo vedno relativno dobro.
Meni se ta način zdi boljši od šparanja. Sem že v eni drugi temi napisal podobno. Pri šparanju si zelo omejen. Običajno moraš oklestiti budget za tistih zadnjih 10, 20%. Iz 1000 eur na mesec na 800 eur recimo. Pri osebnem dohodku pa limita praktično ni.
Meni se zdi veliko bolj smiselno vlagati v področje, kjer lahko izkoriščam tisti neskončni potencial kot v področje, kjer je limit nekaj 100 eur mesečno.
Vlaganje v lastno znanje je imho najbolj varna naložba. Za sposobne ljudi je v družbi vedno prostor. Če se redno izobražuješ in vlagaš vase ti bo šlo vedno relativno dobro.
Meni se ta način zdi boljši od šparanja. Sem že v eni drugi temi napisal podobno. Pri šparanju si zelo omejen. Običajno moraš oklestiti budget za tistih zadnjih 10, 20%. Iz 1000 eur na mesec na 800 eur recimo. Pri osebnem dohodku pa limita praktično ni.
Meni se zdi veliko bolj smiselno vlagati v področje, kjer lahko izkoriščam tisti neskončni potencial kot v področje, kjer je limit nekaj 100 eur mesečno.
guest #44 ::
Malce drugače si me razumel.
Absolutno se strinjam s teboj, da investirat v lastno znanje je bistvenega pomena. Kar bi z mojim planom bilo že lažje, da si ustvariš neke solidne materialne temelje pri katerih boš zadovoljen cel lajf, če bi situacija tako velela.
Ne vrjamem, da vsem gre 100% dobro ves čas, večina od nas ima tu pa tam krize.
Tema se je nanašala predvsem na materialne in sorodne portebe, ne nujno pa šparanje s sposobnostjo.
Absolutno se strinjam s teboj, da investirat v lastno znanje je bistvenega pomena. Kar bi z mojim planom bilo že lažje, da si ustvariš neke solidne materialne temelje pri katerih boš zadovoljen cel lajf, če bi situacija tako velela.
Ne vrjamem, da vsem gre 100% dobro ves čas, večina od nas ima tu pa tam krize.
Tema se je nanašala predvsem na materialne in sorodne portebe, ne nujno pa šparanje s sposobnostjo.
jype ::
jverne> Tehnične naprave (mobi, pc, tv,...) gre vse na hold do nadaljnega. Fitnes/šport doma. Izleti kvečjemu k sosedom do nadaljnega. Odmislit kakršnekoli ideje o boljšem avtu.
Meni gre odlično, pa je vse to res. Kar si privoščim, ker si lahko, je kolesarjenje (da sem prišel do tuša, sem zamenjal službo, pa nihče ni verjel, da je kdo lahko tolk nor, da bi to storil).
Meni gre odlično, pa je vse to res. Kar si privoščim, ker si lahko, je kolesarjenje (da sem prišel do tuša, sem zamenjal službo, pa nihče ni verjel, da je kdo lahko tolk nor, da bi to storil).
RejZoR ::
Jezst nisem nič spremenil stil življenja al pa kaj ekstra šparal. Vedno imam stvari tko zorganizirane, da poplačam vse nujne stvari, si privoščim stalno dozo stvari za svojo dušo in vedno dam del na stran če kaj nujnega oz neplaniranega pride vmes. Pa nimam nobene 4 mestne plače ampak čist običen minimalc. Se pa pozna, da mi še ni treba plačevat za stanovanje, kar je realno gledano za večino največji odhodek. Tega ne morem zanikat. Kasneje se bojo stvari sigurno spremenile ampak do takrat ne mislim pretiravat in sem raje rahlo bolj razsipen kot pa totalen žid.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
djordjevic ::
Se pa pozna, da mi še ni treba plačevat za stanovanje, kar je realno gledano za večino največji odhodek. Tega ne morem zanikat. Kasneje se bojo stvari sigurno spremenile
Jap, count on it.
No grave is deep enough to keep us in chains.
IceIceBaby ::
Vem kaj misliš. Tudi jaz sem mnenja, da so krize samo vprašanje časa. Slej ko prej pride nek downswing. Ampak, če si sposoben in prilagodljiv te tudi v downswingu nima kaj skrbeti.
Meni se vseeno ne zdi smiselno celo življenje živeti pod realnimi zmožnostmi, zato, da bom bolj srečen, ko mi bo šlo slabo. Vem, da bom za hrano in res osnovne stvari vedno sposoben zaslužiti.
Pomoje je bolj kot dejansko omejevanje stroškov in iskanje neke konstante pomemben anti materialističen mindset in sposobnost prilagajanja. Igrače in razvajanja so kul, ampak treba jih je pač vzeti kot bonus. Dokler so je kul. Če jih ni več pa nisi v minusu, ampak na nuli.
Meni se vseeno ne zdi smiselno celo življenje živeti pod realnimi zmožnostmi, zato, da bom bolj srečen, ko mi bo šlo slabo. Vem, da bom za hrano in res osnovne stvari vedno sposoben zaslužiti.
Pomoje je bolj kot dejansko omejevanje stroškov in iskanje neke konstante pomemben anti materialističen mindset in sposobnost prilagajanja. Igrače in razvajanja so kul, ampak treba jih je pač vzeti kot bonus. Dokler so je kul. Če jih ni več pa nisi v minusu, ampak na nuli.
St235 ::
Predvsem je treba živet z neko mero zdrave pameti. Bolj kot to kje vse šparat je pomembno, da realno oceniš svoj prihodek na daljši rok in potem te manjša nihanja praktično neprizadenejo. Jaz imam svoje dohodke razdeljene na tiste, ki so nujne (stanovanje, hrana, položnice, avto) in luksuz, ki se mu lahko odrečem, če bi bilo potrebno. Pri čemer ne bi nikoli ampak res nikoli vzel kredita za nič razen stanovanje/hiše. Dopust, avto, življenski slog pač odseva moje finančno stanje in niti pod razno nisem tako neumen, da bi si tukaj nakopal dolgove. Imam pa tudi rezervo za cc 12 mesecev s katero bi kompenziral morebiten izpad dohodka.
Ne vem, kaj točno hočeš povedat z tem čemu vsemu se boš odpovedal. A si ravno izgubil službo oziroma se ti je znižal dohodek ali si preprosto do sedaj živel na veliki nogi in stroškov tvoj prihodek več ne pokriva?
Ne vem, kaj točno hočeš povedat z tem čemu vsemu se boš odpovedal. A si ravno izgubil službo oziroma se ti je znižal dohodek ali si preprosto do sedaj živel na veliki nogi in stroškov tvoj prihodek več ne pokriva?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
jype ::
IceIceBaby> Meni se vseeno ne zdi smiselno celo življenje živeti pod realnimi zmožnostmi
Jaz sem preizkusil "polni penzion" življenje. Bilo je prima, ampak ko se je bilo treba odločiti med novimi avtomobili, hišico na morju, dragimi potovanji na eni strani in varčevanjem in uživanju v preprostem življenju na drugi strani, se mi ni bilo nič težko odločit za slednje, ker je tisto, kar me res veseli, itak to, kar počnem zdajle.
Jaz sem preizkusil "polni penzion" življenje. Bilo je prima, ampak ko se je bilo treba odločiti med novimi avtomobili, hišico na morju, dragimi potovanji na eni strani in varčevanjem in uživanju v preprostem življenju na drugi strani, se mi ni bilo nič težko odločit za slednje, ker je tisto, kar me res veseli, itak to, kar počnem zdajle.
St235 ::
Meni se vseeno ne zdi smiselno celo življenje živeti pod realnimi zmožnostmi, zato, da bom bolj srečen, ko mi bo šlo slabo.
Se strinjam, sam imet pa je treba neko zdravo rezervo, da prideš čez take in drugačne padce. Je pa res, da šparanje samo zato da se špara nima smisla. Bistveno je da imaš vsaj približno razčiščeno kaki so tvoji cilji. Potem je dosti lažje razpolagat s sredstvi. Problem pa je, kot temu pravijo ko hočeš stisnit in prdnit hkrati. To pa pač ne gre. Potem pa začnejo padat krediti za sedežno, pa TV na obroke pa avto na leasing itd.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24680 (20534) | zobnik |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34008 (31050) | Ganon |
» | Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 22184 (18855) | nekikr |
» | stanovanjski kredit brez stalne zaposlitve (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12032 (10627) | Šimpanz |