» »

AGP, PCI, ISA !

AGP, PCI, ISA !

Jeronimo ::

Ali bi si lahko kdo vzel minutko časa in mi razjasnil kakšne so prednosti in slabosti teh vodil. - AGP, PCI, ISA... in še kakšnega, ki sem ga pozabil našteti.

P.S.: In Socket 7 za procesorje oz. kateri so še aktualni in tako naprej, saj me razumete.:)
Hvala lepa.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!
  • spremenil: Jeronimo ()

Tjulenj ::

prednosti: hitrost vodila. slabosti: pocasnost vodila :D

kokr si jih po vrsti nastel, tako se tudi vrstijo po hitrosti. to pa je v glavnem vse. AGP se uporablja samo za grafiko, ki zahteva tudi najvecjo prepustnost vodila. ISA izumira (veliko novih plosc je ze brez ISA), pojavljajo se pa neka nova vodila, ki pa so v glavnem namenjena za cenejse, softwerske modeme in podobno navlako

za procesorje... tu nimas kaj izbirati. pac mora biti taksen kot je proc. (tudi ni kaksne bistvene razlike med slot ali socket izvedbo... vecina gre nazaj na socket ker je slot drazji za izdelavo).:D

Stripy ::

No, bistvena razlika med njimi je hitrost. ISA vodilo je najpocasnejse (mislim, da je hitrost cikla 8MHz, prenasa pa z dvakratno hitrostjo). Hitrost ure PCI vodil je 33MHz, prenasa pa lahko z dvakrat toliksno hitrostjo, najvisja trenutna hitrost pa doseze tudi 5krat toliko. Premajhna hitrost za grafiko in procesorje.
AGP je v bistvu razlicica PCI vodila. Deluje na 66MHz, prenasa pa lahko na PCI ali na AGP nacin (med sistemskim spominom in graficno kartico). AGP nacin deluje na izbruhe, tako da v enem izbruhu prenese 4 32-bitne besede, hkrati pa tudi naslove naslednjih besed, tako da ni presledka med naslednjim izbruhom. Ker prenasamo 4 besede, lahko prenesemo 4x66Mhz=264MB/s. In to pri AGP 1x (cudno, ampak res je tako). Pri AGP 2x se prenasajo podatki 2 krat na urni cikel (pri prehodih navzgor in navzdol), pri 4x pa se uvede dodatna sinhronizacija, takrat doseze AGP vodilo hitrosti nad 1GB/s.

Dovolj? :D

Jeronimo ::

Aha, torej brzina nam je vrlina.
,
Med Socket 7 in Sosket A in podobnimi zadevami med procesorji pa ni nobene drastične razlike potem ??

Aja še tole me zanima. Koliko nogic ima en Duron ali Athlon?

TX
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Stripy ::

Prestej jih. :D Socket A je drugace znan tudi kot socket 462. Ugani, kaj ta stevilka pomeni. In v tem je tudi razlika med razlicnimi socketi / sloti, odvisno kateri procesor podpirajo.

Jeronimo ::

In to potem pomeni več je nogic - bolje je ?
Ali pa to nima nevem kakšnega vpliva ?
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

miranpozar ::

Haha, več nogic ne pomeni, da je boljše... :)). Pomeni le, da je procesor drugače zgrajen! Intel in AMD izdelujeta namreč različne procesorje, zato pa imamo k temu pripadajoče različne chipsete (Intel BX in VIA naprimer) in fizično drugačno zgradbo konektorja za CPU. V delovanju pa naj bi bili vsi x86 kompatibilni... se pravi, da lahko poganjajo iste operacijske sisteme in programe.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

Stripy ::

No, ne bi ravno tako poenostavljal. Res, da imajo novejsi procesorji vedno vec nogic, ampak to je pac odvisno od proizvajalca, koliko kontaktov bo potreboval. Veliko jih potrebujejo zadnje case za napajanje.
P4 ima trenutno 423 nogic, pa je boljsi vsaj od duronov, ki imajo vecje stevilo nogic. Ko jih bo imel pa 478 pa ne bo avtomatsko postal najboljsi procesor (ceprav obstaja velika verjtnost :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD: Shanghai

Oddelek: Novice / Procesorji
374003 (2658) Pesimist
»

Nova anketa: AGP, PCI, PCI Express, PCI-X? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
557474 (6291) kixs
»

PCI-E in AGP na eni plošči

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232856 (2856) franci
»

AGP na plati je 3.3V, grafična pa rabi le 1.5V !!!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
543851 (3150) TribesMan
»

Kako pospešit Pentium 100 PC? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
533612 (3006) AtaStrumf

Več podobnih tem