» »

Po nekaj urah brez elektrike se XPji ne zaženejo več?!?

Po nekaj urah brez elektrike se XPji ne zaženejo več?!?

diso32 ::

Pozdravljeni.

Ta teden imam zelo čudne probleme z PCjem. Če bi mi kdo povedal za kaj podobnega pred tem, mu sploh ne bi verjel, zdaj pa to gledam na lastne oči.

Namreč XPji so se mi sesuli, vsaj tako sem mislil, pa sem jih naložil znova.
Tisti dan je računalnik deloval povsem normalno, ko pa sem ga naslednji dan zopet želel zagnati, so se WindowsXP-ji zopet sesuli in ni bilo mogoče priti "noter".
Zopet sem naložil XPje in računalnik je deloval normalno. Naslednji dan da vklopim, zopet crkne vse skupaj.
Pri zaganjanju operacijskega mi občasno pride le do XP logotipa nato zmrne, včasih se ustavi že ob zaznavanju diska v biosu, in napiše da ni master diska not.

XP imam original, prav tako ni bilo nobenih problemov ob restartanju (npr. pri nalaganju driverjev, ko je treba rebootat), ko pa računalnik sklopim čez noč iz elektrike je naslednji dan vse crknjeno.

Prosim za pomoč oz. vsakršne predloge, saj ne morem določiti niti a je to softverska ali hardverska napaka. Po tujih forumih sem bral redke komentarje na podobne probleme kjer napako povezujejo s hardverom, sedaj pa imam naložene Slax linuxe z USbja in ne delajo težav...


Hvala, LP

Duhec ::

Možno je, da te heca napajalnik, slabi kondenzatorji na plati ali pa celo disk.
Osebno bi najprej vizuelno pregledal osn.ploščo, če so kje kondenzatorji že izbočeni, če je to ok, pa bi zamenjal napajalnik z isto ali večjo močjo.
Koliko je sistem star in kakšna je točna konfiguracija?

Pšenični ::

Preveri še baterijo, če je še dobra.

diso32 ::

Hvala za predloge. Kondenzatorje sem na hitro preletel, zgledajo normalno. Pogledal sem tudi temperature v Biosu in mi izgledajo normalne.

Sistem je star že približno 5 let, Pentium D, matična Asus p5wd2-e, napajalnik Chieftec 400W, 3 diski. Poskusil sem tudi že z instalacijo na dva različna diska, pa ni bilo razlike. V planu imam še instalacijo WIN7 na čist disk, da lahko izločim softversko napako v obliki virusa. Skrbi me namreč ker sem prav par dnevi imel podoben problem z prijateljevim računalnikom, kjer je prav tako imel težave z vstopom v OS.

Če še to ne bo delovalo bom preveril baterijo, drugače ga naslednji teden nesem na bližnji servis, ker žal nimam nobenega napajalnika pri roki, novega pa kar iz prve ne bi kupoval...


Hvala za predloge, seveda se priporočam še za kakšnega.
LP
-

amigo_no1 ::

Preveri disk z orodjem proizvajalca (full scan):
Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

huek111 ::

1000% disk zanič, če še ni dokončno pa v par mesecih sigurno bo!

diso32 ::

Ne vem več kaj se dogaja... slučajno sem po rebootu pozabil izbrati USB boot, pa so se mi XPji tokrat povsem normalni zagnali. :O
Domnevam da bo jutri zopet vse crknilo.

Pravkar sem preveril tudi vse 3 diske (1 seagate, 2 WD) z orodjem Seatools in ni našlo nobenih napak. Skratka, totalno sem zmeden! ;(
-

ivan01 ::

huek111 je izjavil:

1000% disk zanič, če še ni dokončno pa v par mesecih sigurno bo!


Se strinjam... 100% - okvara diska. Enkrat dela, enkrat ne. Sem že imel nekaj takih primerov.

amigo_no1 ::

V 2 urah si naredil 3x full scane ?
Potem imaš zelo majhne diske.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

diso32 ::

amigo_no1 je izjavil:

V 2 urah si naredil 3x full scane ?
Potem imaš zelo majhne diske.


Zagnal sem nekaj testov v Seatoolsu pa mi ni uzelo več kot 10min na disk? Nikjer ni našlo napak. Diski 250, 320 in 500gb.

Sumim pa matično ploščo ali katerega od diskov. Namreč - ko vžgem PC se ene parkrat reboota nekje po XP logotipu, kar pomeni ene 5 minut, nato pa užge skoraj normalno. Kot da bi rabila matična nekaj časa, da se ogreje.
Po zagonu stisnem F8 ker moram izbrati 2 disk - enkrat se mi je zgodilo tudi da je prepoznalo le enega od 3 diskov! Torej težko trdim da je kriv 1 disk.
Potem običajno steče CHKDSK enega in istega diska (oz. ene particije), kjer nikoli ne dobi napak in nič ne popravlja, nato se sistem postavi in normalno teče BP.

Čudno!
-

dzinks63 ::

Preveri sata kable, lahko da je samo slab stik ali na plošči ali na disku, lahko pa da je potrebno zamenjati kabel z novim.

AndrejS ::

Imel podoben problem... XPji se enostavno niso naložli do konca.. včasih je pomagalo 3-7 resetov sistema, da so se naložili do konca. Čez nekaj časa pa so se sesuli, da se več ni dalo rešit. Problem je bil napajalnik.

Duhec ::

Kot sem že nakazal. Menjaj napajalnik. Še najcenejše in vsaj začneš reševat problem. Sam se ne bo.

diso32 ::

Pozdrav.
Se čutim dolžan pojanit kako je šlo končat, morda bo še komu kdaj pomagalo.

Skratka, po vseh disk-testih ni bila nikoli najdena nobena napaka. Je pa očitno hardverski problem v dotičnem disku, kjer sem imel do nedavnega naložene XPje, kajti sedaj imam naložene win7 na drugem disku, "pokvarjen" disk pa ni niti priklopljen in pc dela BP.
Če disk priklopim na "hladen sistem" (to je recimo zjutraj ko vžgem pc), potem bodo spet težave pri zagonu, oz. ko se bodo WIN7 naložili, "pokvarjen" disk z particijami ni viden. Če disk priklopim čez kako uro, rebootam, pa se "pokvarjen" disk obnaša povsem normalno. PS: to pomeni da je ta disk stalno na napajanju, le SATA kabel vržem ven.

Sklepam torej, da ima težave z onboard elektroniko. To je že drugi Seagate, ki mi crkuje.... :(


lp
-


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik zelo šteka! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
677088 (5661) Dober dan
»

bootmgr is missing

Oddelek: Pomoč in nasveti
151661 (1452) m0f0x
»

Ponovno zaganjanje / Rescue CD

Oddelek: Pomoč in nasveti
5520 (435) Enterprise
»

Kabel

Oddelek: Kaj kupiti
9747 (559) Mare3
»

Mrtev disk ali zajebava matična plošča?

Oddelek: Strojna oprema
11919 (919) tony10

Več podobnih tem