» »

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Tiskovna konferenca

Primer interaktivnega učbenika

Aplikacija iBooks Author

engadget - Apple je danes na novinarski konferenci v New Yorku predstavil troje novih aplikacij, ki bodo med drugim spremenile naravo učbenikov. Kot so povedali, gre za novo iniciativo v izobraževanju, ki bo študentom, dijakom in učiteljem kar prek iPada na voljo postavila novodobne in klasične učbenike. Gre za aplikacije iBooks 2, iBooks Author, in iTunes U.

Poglejmo najprej iBooks 2, o kateri se največ govori. S to aplikacijo ustvarjene knjige bodo lahko imele vključene vsebine najrazličnejših zvrsti. Tako bodo podpirale komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd. Na ta način želijo ustvariti interaktivne učbenike, iz katerih bi se učeči laže in raje učili. V bistvu je iBooks 2 aplikacija za iPad, a knjige za to aplikacijo že samostojno krožijo po Applovem iBookstoru pod kategorijo učbenik (textbook). Brezplačni primerki so takisto že dostopni.

Druga aplikacija iBooks Author je tesno povezana z novimi učbeniki, saj omogoča njihovo ustvarjanje. Do neke mere podobna Applovemu iWorku je nova aplikacija namenjena urejanju vsebine s principom WYSIWYG (Kar vidiš, to dobiš). Poleg tega podpira tudi neposredno urejanje v HTML5 in JavaScriptu. Cena učbenikov, ki jih avtorji ustvarijo s tem orodjem in prodajajo prek Applove spletne trgovine, so navzgor omejene na 15 dolarjev, lahko pa so seveda brezplačne. Apple bo moral vsak učbenik pred začetkom distribucije odobriti.

Zadnja novost je aplikacija iTunes U, ki bo študentom omogočala prenos celotnih kurzov predavanj iz oddelka iTunes U v iTunesu. Pri projektu že sodelujejo UCLA, Berkley in pariška univerza. Vse omenjene aplikacije so seveda brezplačne, vsebine pa so za zdaj dosegljive le iz ZDA.

41 komentarjev

5er--> ::

Meni je čudno, da so šli aplikacije "fragmentirat". Si predstavljam da SJ tega ne bi dovolil (3 iBooks aplikacije in 2 iTunesa).

JurijTurnsek ::

vsekakor korak v pravi smeri, ampak spet omejen na applove izdelke. znanje naj bo dostopno vsem (platformam in ljudem)
http://www.slatnaskejta.com

nekikr ::

Ni možen noben "export" ?

klinker ::

Super zadeva, se pa strinjam s fregmentiranjem appsov.
Nic bat ce tece samo na Apple...bo konkurenca tudi kaj takega ""ustvarla"" tako kot do vedno ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

uros_m ::

Končno je nekdo skupaj vrgel konkretno interpretacijo elektronskega učbenika. Bog se usmili, sem že res mislil, da nikomur ne bo to uspelo.

bojsi ::

5er--> je izjavil:

Meni je čudno, da so šli aplikacije "fragmentirat". Si predstavljam da SJ tega ne bi dovolil (3 iBooks aplikacije in 2 iTunesa).


Nič ni fragmentirano.

iBooks 2 je app na iPadu.
iBooks Author je app za MacOS Lion.
iTunes U pa ni aplikacija, ampak kategorija v iTunes Store (tako kot npr. Music ali Movies).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojsi ()

bojsi ::

Ups, sem se zmotil...

Pri iTunes U je res malo zmede. Obstaja kot kategorija v iTunes Store in kot app na iPadu.

mp218 ::

50 strani 1GB? da ni to nateg za upgrade (nakup) dražjega Ipad-a...

Jst bom pustil, da se knjiga naloži, kar čez noč. Jutri pa sporočim, kako se obnese. :)

mp218 ::

Downloadal knjigo Life on Earth, ampak se je ob odprtju aplikacija sesula. Grey screen, zvok (introduction) je delal, vendar pa nobena kretnja ni pomagala. Če sem šel ven iz aplikacije preko home gumba in nazaj, sem naletel na isti grey screen. Pomagal je reset. Zdaj dela...

BigLebowski ::

Spet se ta pametni oglašajo...

BigLebowski ::

Do sedaj enim "tapametnim" ni blo po godu, da je iTunes preveč natlačen z vsem bogom... Zdej se drugim "tapametnim" vrti od tega, ker je spet neka nova aplikacija s podobnim imenom in jim povzroča zmedo v srednjem ušesu...Najbolje da se pridružite copycatom, kjer je kot vedno vse skupaj bolje...noot. No, lenobam v kavču je res težko po najboljši volji s čimerkoli ustreči.

SkipEU ::

To spominja na razne elektronske enciklopedije, ki se nikoli niso prijele kot sredstvo za učenje. Glede na to, da v učbeniku govorimo samo o prerazporeditvi poglavij iz teh enciklopedij in dodanim vajam, ne vem, zakaj bi se to zdaj prijelo.

BigLebowski ::

SkipEU, tako godrnjanje je že stara lajna. "iPod se ne bo prijel (2001)", iPhone?!? Ni šans (2007), iPad? Kva je to? Pladen za piškote? No way...In tako dalje, preko thuderbolta, do sedaj teh knjig. Med tem pa cel svet, kopira, kopira in si hoče rezat svoj kos torte. In to taki nergači, kot si ti in tebi podobni.

Skratka, take kratkovidne izjave lahko bleknete samo tisti, ki ni vidite dlje od svoje nosa...mogoče najdlje do prvega torrent sajta.

Zgodovina sprememb…

SkipEU ::

Če pa ti vidiš tako daleč, zakaj nisi veliko tega predvidel in fajn zaslužil?

Seveda obstajajo tudi razlogi, zakaj bi se lahko prijelo, npr. ker bodo države zapravile veliko javnega denarja za razvoj raznih izobraževalnih orodij, jih bodo učencem potem preprosto predpisale. Po drugi strani pa si ne želim, da otroci po cele dneve gledajo v ekran.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkipEU ()

Limit-sky ::

:D
Lahko oslepijo???
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

]Fusion[ ::

iBooks lahko uspe iz samo enega razloga in to je Apple marketing. Ta firma, jim priznam, zna tržit svoje izdelke kot sam hudič. Kar pa je tudi nujno. Ti lahko narediš še ne vem kako dobro aplikacijo za učbenike, ampak če noben te ne uporablja nisi nič naredil...
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

CoolBits ::

Če dobro tržiš pa slabo aplikacijo... tudi ni nič..

antonija ::

A ni tko da lahko ze v PDF vtaknes vse od videov do zvoka in nevemcesa? Polinkas vse mogoce reference, zadevo "zascitis" proti kopiranju in printanju, etc.? Kaj tocno je tukaj Apple izumil? Kaj je tista stvar ki do zdaj ni obstajala (razen agresivnega marketinga take zadeve)?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zee ::

To.Ni.PDF.

Kolikor vem Apple tudi ni rekel, da je nekaj "izumil". Dejansko pa je iPad (oz. tabletni racunalniki na splosno) odlicna platforma, ki lahko nadomesti marsikateri ucbenik. V razvitem svetu. V Slovenistanu je ze PDF/Powerpoint predstavitev visek tehnike.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

antonija ::

Vem da ni PDF. To je nov applov format ki podpira "komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd.". Ce zdaj spustimo butthurt glede pikrih komentarjev o iPadu (ki jih v mojem prvem postu ni) ob strani in ponovimo vprasanje: Kaj tocno je tukaj Apple izumil? Kaj je tista stvar ki do zdaj ni obstajala? (pa probajmo se ne obesit na besedo "izumil", ampak podat vsebinski odgovor na vprasanje)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CoolBits ::

html5 ni nov applov format...
Apple je samo to lepo skupaj zapakiral...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

driver_x ::

Sploh pa, zakaj bi izumljali nove stvari, če te že obstajajo? Jaz bistvo novosti razumem v tem, da je Apple omogočil enostavno izdelavo in distribucijo interaktivnih e-knjižnih vsebin preko njihovih kanalov. Od vsake tako prodane e-knjige bo Apple dobil %. Res ne vem, zakaj bi tukaj šli izumljati svoje formate ali svojo različico HTML-ja 5.

Spock83 ::

Točno se ve kam se jabolko kotali. V šole in univerze...

mp218 ::

@antonija Mislim, da Apple cilja predvsem na avtorje, katerim je pripravil aplikacijo, da učbenike kompilirajo enostavneje.

Drugače se pa strinjam, da je razširjenost platforme bistvena. Podobno kot windowsi. Če je platforma razširjena, je (dober) produkt tudi hitro razširjen. Za razliko od pdf-jev, pa je tablica naprava (in ibook 2), ki prvič dobro simulira knjigo za učenje- je lahka, v barvah in ne rabi kabla (oz strahu, da ga boš zdaj zdaj rabil).

Killer feature pa bi bil, če bi Apple napadel bistven problem - tj fokus bralca. Dandanes je fokus največji problem, ki ga je po mojem treba napasti. Npr. aplikacija bi lahko imela funkcijo, ki bi za določen čas zaklenila vse ostale aplikacije in notifikacije. Recimo za 45 minut ne bi mogel na twitter, fb, email, internet.

Velik korak naprej v fokusu je že funkcija "Reader" v Safariju, ki bralcu OMOGOČI zbrano branje, brez nepotrebnih reklam in drugih JavaScript distrakcij, ki so namenjene, da bralec ostane čim dlje na strani, hkrati pa ga odvrača od poglobljenega branja, kar je absurd...

antonija ::

Se pravi Apple je izdal orodje, ki avtorjem ucbenikom olajsa pripravo interaktivnih ucbenikov in distribucijo le-teh po Applovih distribucijskih kanalih (kljub plemeniti potezi vendor lock-in comes to mind).
Sicer mi ni jasno zakaj tablice nebi mogle prikazovat obstojecih formatov (oz. resitev) z ekvivalentnimi zmoznostmi (in verjetno razlicnimi orodji za izdelavo od super profi do n00b), razen zaradi zavestne odlocitve proizvajalca (ker pac tezi k visjem trznem delezu neglede na zrtve).

Dandanes je fokus največji problem, ki ga je po mojem treba napasti. Npr. aplikacija bi lahko imela funkcijo, ki bi za določen čas zaklenila vse ostale aplikacije in notifikacije. Recimo za 45 minut ne bi mogel na twitter, fb, email, internet.
S tem se pa ne strinjam. Ko se jaz "ucim" (narekovaji zato ker je mojega formalnega izborazevanja konec ze nekaj casa) si velikokrat pomagam z razlicnimi viri (najveckrat iz interneta). twitter in fb res da ne spadata sem in z ucenjem ponavadi nimata nobene veze, ampak internetni dostop je pa must-have. Ce ga uporabnik uporablja za druge reci pa nebi smel biti problem proizvajalca (ali izobrazevalne ustanove), ampak bi lahko ze pocasi sprejeli, da so eni ljudje s svojim casom pac razpolagajo na svoj nacin. Ce bojo zaradi tega neizobrazeni kopalci jarkov pac bojo. Ce se niso sposobni sfokusirat na eno nalogo za 45min so itak precej neuporabni osebki za vecino poklicov.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Limit-sky ::

Saj tisti, ki se ne strinjajo s pogoji ali načinom uporabe lahko še naprej uporabljajo iste metode, kot so jih do sedaj.
Lahko pa kdo naredi podobno zadevo open-source, seveda. Oz. še bolje, zakaj že ni to kdo naredil?
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

para! ::

S prihodom tablic za branje knjig/revij, se je zamenjal samo medij (papir -> zaslon), vse ostalo pa je ostalo enako. Na svoji androidni tablici me je najbolj presenetilo ravno to: počnem lahko točno to, kar sem počel s tiskano knjigo - pišem s flomatrom ob stran tablice. Privzeti reader-appi za te knjige so se hvalili z "REVOLUTIONARY" možnostmi, kot so zamenjaj barvo ozadja!!!!111, reflowaj text easily, nikjer pa ni bilo ne duha ne sluha o zapiskih in glavnih prednostih elektronskih knjih pred tiskanimi ali e-učbenikih.

Je bilo pa seveda jasno, da bo ravno apple tisti, ki bo bistvene prednosti e-učbenikov prvi predstavil skozi marketing.

lp
Death before dishonor!

Zmajc ::

Glede na to da je iBooks Author na voljo samo za Mac OS ne vidim kako bojo s tem naredili kako koli revolucijo na področju avtorstva eknjig. Še posebej ker je OS X vedno bolj zanič in se kot orodje za profesionalce vedno manj splača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

driver_x ::

Zmajc, dokler ima iOS na tablicah (in tudi telefonih) tak delež, verjetno ne bi imelo smisla izdajati iBooks Author za karkoli drugega (kakopak gledano iz Applovega stališča). Iz istega razloga je tudi XCode na voljo samo za OSX. Apple je trenutno v takem položaju, da si to lahko privošči. Kdor hoče pristaviti svoj piskrček k trenutno zelo vroči zadevi, ki se ji reče iPad, mora od Appla kupiti še razvojni softwer in hardwer, pa če to hoče ali ne.

mp218 ::

A je kje zahteva, da ma Apple eksluzivo? Saj načeloma bi lahko naredu knjigo in jo distriburiral čez različne kanale. Kolikor sem videl, sama kompilacija ne bi smela biti najdražji del, temveč snemanje videov, avtorji, animacije, ipd. Ko maš enkrat vse to in idejo kako bralcu predstaviti, bi moralo biti v pdf ali na kak drug način res vseeno oziroma strošek bi bil glede na vse ostalo zmeren.

mp218 ::

@Antonija fokus je velik pedagoški problem in eskalira. Tko da bo potrebno kar malo prisile, da so bodo ljudje z organizirali / zbrali. Top 1 % bo res vedno prosperiral, a če ne usmerjaš mase, bo družba kot celota nazadovala. In pri tem je treba vedno malo prisile. Gl. npr športnike. Kaj bi oni brez trenerja? Tina Maze brez Massija, Kozmus brez Ogorevca, ipd. Mihec brez mamice. Nekdo te mora vedno porivat naprej in te po malem odganjat od trenutnih užitkov, za srednjeročne uspehe. Še en primer iz tehničnega sveta, relacijske baze so na primer točno tak primer restrikcije. Uspešno zmanjšujejo število napak zaradi malomarnosti programerjev in uporabnikov. Skratka, delajo red / ustvarjajo okoliščine za uspeh.

Zmajc ::

driver_x je izjavil:

Kdor hoče pristaviti svoj piskrček k trenutno zelo vroči zadevi, ki se ji reče iPad, mora od Appla kupiti še razvojni softwer in hardwer, pa če to hoče ali ne.


Ali pa si sestaviš hackintosh ... ali naložiš eno od mnogih verzij OS X-a v wmware.

jype ::

Vsekakor je takšno orodje za izobraževanje, kot ga je izdal Apple, več kot dobrodošlo.

Vsekakor je tako orodje neuporabno, če vmesniki in protokoli niso popolnoma odprti.

driver_x ::

Zmajc je izjavil:

driver_x je izjavil:

Kdor hoče pristaviti svoj piskrček k trenutno zelo vroči zadevi, ki se ji reče iPad, mora od Appla kupiti še razvojni softwer in hardwer, pa če to hoče ali ne.


Ali pa si sestaviš hackintosh ... ali naložiš eno od mnogih verzij OS X-a v wmware.


Vsekakor, pisal pa sem bolj o tem, kako si zadeve predstavlja Apple.

antonija ::

@Antonija fokus je velik pedagoški problem in eskalira.
Fokus ni (samo) pedagoski rpoblem, ampak je ze precej splosen, druzbeni problem. Danes ze tezko najdes posameznika, ki je sposoben sedet 1:30 ali 2:00 v relativni tisini in gledat film. Ze serije, ki so danes tempirane na 20 min (svoj cas so bile epizode tudi daljse) so nekje na meji sposobnosti povprecnega cloveka. Ampak neglede na to kako slabo in hudo se to zdi tebi ali meni, bom se vedno zagovarjal da imajo ljudje pravico biti neumni, nesposobni fokusa, itd. Navsezadnje, kaj pa ce se jaz (in ti) motim?

Gl. npr športnike.
Raje ne gledat sportnikov. Tam imajo trenerji mickeno drugacno vlogo kot pa ohranjanje fokusa.

Nekdo te mora vedno porivat naprej in te po malem odganjat od trenutnih užitkov, za srednjeročne uspehe.
Prou ne sme te. Starsi te morajo vzgojit v osebo, ki zna ocenit kdaj je prav prepuscat se trenutnim uzitkom, kdaj se pa trenutne uzitke izpusti za dosego vecjega uzitka/uspeha na daljsi rok. Ker ko si enkrat star 18 let je doovljeno da si povsem nesposoben in neuporaben clan druzbe. Samo zakonov ne smes krsit.

Še en primer iz tehničnega sveta, relacijske baze so na primer točno tak primer restrikcije. Uspešno zmanjšujejo število napak zaradi malomarnosti programerjev in uporabnikov. Skratka, delajo red / ustvarjajo okoliščine za uspeh.
Relacijske baze (ali katerikoli drug logicni sistem) je najhujsa diktatorska ureditev kjer noben clan populacije nima prava glasanja za nic. Ne verjamem da kdorkoli hoce zivet v takem svetu...

Lahko pa kdo naredi podobno zadevo open-source, seveda.
Ni treba da je open source, sej PDF tud ni. Ce je stvar standardna, dobro opisana in nima nabitih gor kaksnih oderuskih licencnin, potem se ponavadi hitro razsiri med uporabniki (ce je uporabna, se razume).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

driver_x ::

antonija, si kar zadel. Pravijo, da je okoli 70 - 80% ljudi "ovc", ki ne delajo drugega, kot da nekomu sledijo. Tako ali drugače.

antonija ::

Sej lahko ce hocejo, ali pa ce ne znajo/zmorejo drugega. Sicer zalostno iz mojega stalisca, ampak to nikakor ne sme biti razlog za kaksno dodatno omejevanje ali pa "planirano vzgajanje" takih osebkov.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

smash ::

SkipEU je izjavil:

Če pa ti vidiš tako daleč, zakaj nisi veliko tega predvidel in fajn zaslužil?

Seveda obstajajo tudi razlogi, zakaj bi se lahko prijelo, npr. ker bodo države zapravile veliko javnega denarja za razvoj raznih izobraževalnih orodij, jih bodo učencem potem preprosto predpisale. Po drugi strani pa si ne želim, da otroci po cele dneve gledajo v ekran.


zakaj ne? a v knjige pa lahko? kaj pa v e-ink ekrane? a to je ok?

mp218 ::

@Antonija

Ampak neglede na to kako slabo in hudo se to zdi tebi ali meni, bom se vedno zagovarjal da imajo ljudje pravico biti neumni, nesposobni fokusa, itd.

Ne razumem tvoje želje po tem, da bi bili ljudem dovoljeno biti neumni. Vem, da je to neizogibno, vendar tega ne bi poveličeval. Še več, potrudil bi se, da temu ne bi bilo tako.

Raje ne gledat sportnikov.

Pa ravno držanje fokusa je ključno :) Res pa imajo še 1000 drugih nalog.


Skratka, moj point je, da je fokus tako kot je pismenost. Ključna postavka v človekovi izobrazbi, tako da je ne bi bilo slabo trenirati.

Sej lahko ce hocejo, ali pa ce ne znajo/zmorejo drugega. Sicer zalostno iz mojega stalisca, ampak to nikakor ne sme biti razlog za kaksno dodatno omejevanje ali pa "planirano vzgajanje" takih osebkov.


Planirano vzgajanje ni nič novega. Dandanes planirano vzgajamo ljudi 9 + 4 + 3 + (2) let. Misliš, da bi trening fokusa pripomogel k Orwelovi 1984 družbi ali obratno?

mp218 ::

@Antonija

Ampak neglede na to kako slabo in hudo se to zdi tebi ali meni, bom se vedno zagovarjal da imajo ljudje pravico biti neumni, nesposobni fokusa, itd.

Ne razumem tvoje želje po tem, da bi bili ljudem dovoljeno biti neumni. Vem, da je to neizogibno, vendar tega ne bi poveličeval. Še več, potrudil bi se, da temu ne bi bilo tako.

Raje ne gledat sportnikov.

Pa ravno držanje fokusa je ključno :) Res pa imajo še 1000 drugih nalog.


Skratka, moj point je, da je fokus tako kot je pismenost. Ključna postavka v človekovi izobrazbi, tako da je ne bi bilo slabo trenirati.

Sej lahko ce hocejo, ali pa ce ne znajo/zmorejo drugega. Sicer zalostno iz mojega stalisca, ampak to nikakor ne sme biti razlog za kaksno dodatno omejevanje ali pa "planirano vzgajanje" takih osebkov.


Planirano vzgajanje ni nič novega. Dandanes planirano vzgajamo ljudi 9 + 4 + 3 + (2) let. Misliš, da bi trening fokusa pripomogel k Orwelovi 1984 družbi ali obratno?

antonija ::

Ne razumem tvoje želje po tem, da bi bili ljudem dovoljeno biti neumni. Vem, da je to neizogibno, vendar tega ne bi poveličeval. Še več, potrudil bi se, da temu ne bi bilo tako.
Potrudil bi se kako? Bi jih poslal v sole? jih ze imamo, so obvezne. Bi prestare za sole poslal na izobrazevanje za odrasle? Za imamo, ni haska. Ne ostane ti drugega kot nasilna "prevzgojitev" ljudi ki ti niso vsec, oz. ne dosegajo standardov ki so tebi po godu. To je pa precej hitler-like mentatileta, in to ni cool. Kaj pa ce si ti za nekoga untermansch ki ga je treba prevzgojit?

Pa ravno držanje fokusa je ključno :) Res pa imajo še 1000 drugih nalog.
Za fokus ponavadi sportniki skrbijo kar sami. Trener je tam za priblizno vse druge stvari.

Planirano vzgajanje ni nič novega. Dandanes planirano vzgajamo ljudi 9 + 4 + 3 + (2) let. Misliš, da bi trening fokusa pripomogel k Orwelovi 1984 družbi ali obratno?
Kaksen trenung fokusa? A si s kaksne sekte usel ali kaj? Ljudje imajo na razpolago vse mogoce oblike izobrazevanja, ce ga hocejo obiskovat. Enim sicer lazje, drugim tezje, a se vedno an voljjo vsem (vsaj osnovni nivo). Ce nekdo _izbere_ da tega noce, kdo za vraga pa si ti (ali pa jaz) da mu bos govoril kaj sme in kaj ne??!?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10422913 (18926) roli
»

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
418514 (6643) antonija
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927805 (25361) Lonsarg
»

iOS 4 je prispel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11531496 (28476) PrimozR
»

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
3412161 (11009) ender

Več podobnih tem