» »

Kaj se dogaja z našimi možgani ko spimo

Kaj se dogaja z našimi možgani ko spimo

listje123 ::

Zanima me kaj se dogaja z našimi možgani ko spimo.
Ali je res da so v neki vrsti nezavesti...
lp

T-h-o-r ::

ne, možgani so skoraj isto dejavni, kot če smo budni
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Signali se v možganih ne prenašajo preko elektro gorenjska, ali USB vtičnic, ampak s pomočjo nevrotransmiterjev.
Če ni nevrotransmiterjev v pravem sorazmerju smo lahko napeti, dobimo privide, smo agresivni, ali pa nam je pri drvenju s hitrostjo 182km/h proti dvema šleparjema, ki imata mobitele, pa vseeno vozita vštric, da si lahko tudi mahata, vse ravno. Kot je nekdo tu rekel, dokler ni hitrost 0 smo živi. No rešilc žale, ne vozi s hitrostjo nula, bi opozoril8-).

Umetnost pravega sorazmerja nevrotransmiterjev, je ponavadi kar dobro urejena s primernim okoljem, gibanjem, prehrano, v določenih obdobjih, pa tudi seksualno in delovno aktivnostjo. Ko nastopijo stresi, zoprni delodajalci z izredno nizkimi IQ-ji, učitelji z skrito diplomo morona, težave z ljubezenskimi partnerji, ali če iščemo rešitve v popularnih drogah kot so: alkohol, marihuana, heroin, kokain, premog in TEextasy6, pa v bistvu že krepko ogrožamo naravno funkcioniranje tako nevrotransmiterjev, kot še česa.

Za dva nevrotransmiterja se nekako ve, da igrata najpomembnejšo vlogo, ravno za tako imenovano budno fazo zavesti. Imamo tudi faze nezavesti in komo. Ta dva nevrotransmiterja sta serotonin in noradrenalin. Oba pa sta tudi zelo pomembna pri subjektivnem občutju sreče.

Rekli bi, da če ta dva uspemo natankati v litrih, nam sreča ne gine. Pa smo ga usrali. Ni ravno tako enostavno. Je pa res, da se v mejah, s triki, da menjati koncentracije bodisi teh dveh, bodisi antagonistov in za neko obdobje pri posamezniku kar lepo prebudimo raj. Nekako megleno potrka in vpraša: 'u pa sigurno je ovde raj?'.

No tekom vsakodnevne aktivnosti, pa se recimo v organizmu nabere kemikalije, ki je poleg tega, da je prenašalec ne signalov ampak energije, se pravi nekakšno splošno kurilo:), poleg tega je tudi inhibitor serotonina. Se pravi njegov antagonist. Eden takih je adenozin.

Če nimamo preveč dodatnih alarmov očitnih in skritih, ki puščajo stanje napetosti in budnosti, se z večanjem koncentracije adenozina počutimo vedno bolj zaspane in zaspimo. Ko spimo, se adenozin razgrajuje. Koncentracija se zmanjša in cikel se lahko ponovi. Normalno je, da to poteka ponoči. Če pa smo nočni prič, pa poteka podnevi in ko nas sosed zmerja da vstajamo za črnogorci ob dveh popoldan, mu lahko za razlago priredimo nočni koncert za trobento in flavto u g molu od Majkumiluja in bo nemara razumel. Je pa svet narejen za dnevne ptice, tako da zadnji umetniški poizkus, lahko tudi rezultira v prekršek JRM, kar pa je danes predvsem drago. Toliko že velja opozoriti.

No spanje nekako poteka v fazah 1,2,3,4 in fazi REM, ki gre vmes med fazami intenzivnosti spanja, kot nekakšen skriti test.
Med tem tudi smrčimo, prdimo, se obračamo, bicikliramo, kuštramo povštr in objemamo ovčice, ampak o tem pa v drugem delu napete nadaljevanke.
8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

black ice ::

Dobro povedano :))

Nagi Bator ::

Blo gušt prebrat tole ;)

krho ::

@donfilipo: :thumbsUp
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Pyr0Beast ::

bravo ! :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

Gremo junaško naprej, morda, če bo sreča imela mlade, prodremo do sanj in slovitega Freuda in ga razšraufamo v prafaktorje, ker je kot vidim, naredil dosti masla in slaščic nakladanju, ki ni nič drugega, kot na čase smešno, na čase pa že kar grozljivo. Zlasti na družboslovnih fakultetah, ki so pravzaprav bolj pomembne, za en logičen spopad z starimi in rahitičnimi definicijami tako posameznika, kot družbe....kot pa recimo čisto tehnične vede, ki velike spremembe v glavnem prinašajo. Ker na družboslovju v glavnem raste sodobna politik-a in i.

Torej prva faza spanja.

Počasno premikanje oči, rahlo se zasnujemo in ovčice niso več čisto na broju:) A nekako cel trop pa še ne manjka. Pomeni prebudimo se dokaj hitro. Dejavnost mišic se sicer upočasni...vendar....

Ena taka zanimiva posebnost. Pride neplanirano, zna pa biti neprijetna, če si delite posteljo z drago vam izbranko, ki česa takega ni vajena.

Reče se ji po latinsko hypnic myoclonia, ali po naše mioklonični zgib. Pojavlja se ob aksiozah, stresu, preutrujenosti.

Jasno se draga zna prestrašiti, saj včasih trznete sunkovito kot konj. Trzaj lahko prebudi spečega, lahko pa tudi ne. Nerodno je, če trzate tako močno iz preutrujenosti, da ne morete zaspati:)

In zdravilo? Hja v tem primeru, sem na vprašanje zdaj že bivše davno drage: 'kaj ti pa skače po glavi, da trzaš ko konj?' odgovoril, 'veš da mi vedno samo ti skačeš po glavi'8-)

Ni nevarno, in tudi ne nek znak posebne norosti, ali epilepsije. Zato brez panike.
8-)

No od drugih fazah in najpomembnejši REM ločnici (rapid eye movement:), fazi kjer se pons, oziroma most odklopi od hrbtenjače in s tem telesa, če je vse v redu, da lahko izvaja teste,..../hm se zgodi, da se ne odklopi in potem hodimo v sanjah, kar zna biti tudi nevarno!/....no o sanjah in filozofih sanj (predvsem Freudu:) pa drugič.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

donfilipo> Pojavlja se ob aksiozah, stresu, preutrujenosti.

Eh, meni se pojavlja na dopustu, ko sem doma, nimam časa spat :)

donfilipo ::

Spanje je zelo pomembna aktivnost.

Življensko pomembna.

Če ne spimo daljša obdobja, se dejansko pojavijo prividi, prisluhi in izgubljamo stik z realnostjo.

Vzroki za nespečnost so različni. Od vplivov okolja, do porušene kemije v možganih. Genetske, akutne, samonanešene.

En taka precej drastična slika, ki je na žalost vse pogostejša. Mlad možak se samo niha, malce slini in je pri 22-ih praktično zombi. Ne rabi ne jest, ne kavsat, nič. Rabi kot vsaka rastlina vodo in kot posebnost te sorte rastlin, dormikum:(

Dormikum je mamilo-zdravilo, ki ga lahko predpiše zgolj zdravnik. Zdravniki tako predpišejo na tone mamil. Poleg mamil, pa še na tone substanc, ki niso na seznamu mamil, pa vseeno imajo psihoaktivne učinke. Običajno dormikum ljudje jemljejo, da brez problema zaspijo in večjih kontraindikacij ni. Se reče nespečnost se zgodi in dormikum jo pomiri8-) To, da pa ga nekateri...zlasti junkiji snifajo, ali si ga vbrizgavajo in jih spravi v vegetativno stanje, je pa zadeva, ki zahteva malo popravka našega poenostavljenega pogleda na svet boga Morpheusa, človeške duše in človeških sanj8-)

Omenili smo dva pomembna nevrotransmiterja. Za budnost, ugodje in še kaj. No dejansko je vseh nevrotransmiterjev veliko več. Tudi delimo jih lahko na različne načine in niso edini, ki imajo vlogo pri prenosu signalov. Naj omenim le peptide, ki jih poznamo danes čez 50. Vse mogoče in nemogoče koncentracije in součinki...ali odpornosti organizma na nekatere droge, lahko dajo pri takem številu dejavnikov povsem nepredvidene rezultate. Pomeni zadeva v bistvu ni enostavna, komplicirana je preko meja človeškega predvidevanja, ampak za tako osnovno raven razumevanja, pa ne bomo komplicirali.

Torej, če jure pravi da ne spi, to ni nujno da drži8-)

Če pa imate kolega, fanta ali punco, ki žre uspavalo kot je dormikum in potem po pol ure vegetira, kot da si je pribil šus, pa vas opozarjam, da po mojem skromnem vedenju, zadeva zna biti nevarnejša, kot pri kakem Keith Richardu, ki je požrl, posnifal in si vbrizgal komplet drogo la marjana e la mondo. Res. Zato alarm!

Ponavljam, zgodi se, genetsko, okoljsko ali samoinducirano, da se podre ta silno zapleteni balans kemije v telesu in zna biti od majhnih čudnosti, nespečnosti, do smrtonosnih epizod. Zato v takih primerih ne odlašajte z zdravnikom.

Že res, da so ugledni psihiatri pod testom objektivnosti... (gibanje antipsihiatrije jim je poslalo najprej simulante, nato pa pod pretvezo, da so jih poslali še enkrat, ker jih prvič ni zaznal nihče razen bolnikov samih, opazovali, kako so normalne bolnike označevali za simulante:) ...bili dokazano neposobni pravilno diagnosticirati in s tem tudi zdraviti psihične motnje. Ampak ko gre za življenje in smrt, pa ponavadi nekaj le pogruntajo, če jim je dano seveda.

Na splošno pa je psihoterapija zaenkrat, na žalost, včasih še ne prav daleč preko tolažbe in mitov Freuda. Včasih pa vendarle. Svetlobno daleč, s čisto kemijo, navadno tabletko, ki pa spet nekje nemara pušča tonažo? Psihoanalitik morda s svojimi miti in predvsem računom navede do razmišljanj in sprememb.:) Tableta, če je normalno nikakor. Ampak ko pogledamo tone teh tablet, se pa vendarle nekje mora poznati!

Kaj pomeni da so se marjanke popale in pepale s tonami prozaca?

Naj bo za današnjo epizodo dovolj.
Če spite kot kangla, imate kje in kdaj, ste med tistimi srečnimi. Če nimate kje in kdaj, pa zagotovo niste.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Miha_T ::

Zanimivo napisano :)

btw. a kdo pozna sleepwatch? Mumbo jumbo? A je res kaj na tem?

jype ::

donfilipo> Če ne spimo daljša obdobja, se dejansko pojavijo prividi, prisluhi in izgubljamo stik z realnostjo.

Ni težko ohranjat fokusa, če se zavedaš omejitev in si vajen prepoznat znake utrujenosti in takrat enostavno odklopit vse in si privoščit, kolikor si pač lahko. Eno uro, štiri ure, dvajset ur.

donfilipo ::

Ja Jure. S tvojim soimenjakom (Robičem) sem o tem govoril, še preden je iz nespanja in premagovanja nečloveških naporov, naredil znanost in velik osebni uspeh. To so tako imenovane dirke RAAM, kjer ravno umetnost nespanja, oziroma čimmanj spanja, pripomore k odličnemu rezultatu.

Povedal sem mu svoje osebno izkušnjo iz čisto drugega sveta. In to je, da delirij in prividi ne pridejo toliko direktno od alkohola, kot iz posledične obrambe telesa proti alkoholu, in s tem povezane nespečnosti. Ko zaradi silne obrambe telesa proti alkoholu, da preživiš smrtne doze, nastane nespečnost, se lahko pojavijo tudi deliriji. In zanka zna biti zapletena.

No pri alkoholu in drogah, je potem cilj medikacije ta viscious krog razbiti, kar ponavadi naredi par tablet čisto solidno, pri Robiču, pa gre za super zdravega športnika, ki pa zaradi strategije ne sme zaspati. In ga deliriji seveda ravno tako čakajo. Presenetil sem ga s trditvijo, da se nekako pa z delirijem le da zavestno manipulirati in da bi to morala biti taktična naloga za določene bojne situacije, ne samo za kolesarje, pač pa tudi za vojsko. In morda je pa kak nauk iz tega potegnil:)

To da pa sicer, ko si srečno poročen porivač miške,.... realno gledano, brez vsake taktične naloge in v uspešnem deliriju za denar, no s tem pa jaz vrle mladine ne bi zastrupljal. Pri nekaterih se konča s kilami koke v riti, spacanimi možgani in katastrofo na splošno. Skoraj prej kot z veščino omenjenih Juretov!

Zato ponavljam previdno!

Redno spanje in morda vojaški ritem se obneseta bolje, kot naš Jure, ki sedi ob Cocti in ko pride temni angel Haveadope iz novih apokalips in biblij, da bi ga zastrupil, potem čez čas še sam sedi ob njem in tolče Cocto. Skratka prej čudež kot pravilo8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> Zato ponavljam previdno!

Vsekakor gre za nevarne reči. V primerjavi z učinki drog je lahko obremenjevanje možganov bistveno bolj nevarno in usodno na bistveno bolj grozne načine.

Halucinacije sem prvič doživel zaradi visoke telesne temperature ob bolezni, drugič pa že od nečloveških naporov z maratonskim porivanjem miške.

Vmes sem se sicer naučil brzdat te vzorce zlorabe, lahko bi se pa končalo tudi v... Bolnišnici z oblazinjenimi stenami.

donfilipo ::

No lepo.

Nazaj na rdečo nit. Ostal sem pri fazi 1. spanja. Sledi REM, faza 2, REM, faza 3, REM in faza 4, v kolikor gre za nek nemoten in povprečen spanec. Izjeme na katere je napeljal jure, potekajo drugače. Predvidevam da so faze krajše in jih ni toliko. A to že zahteva posebne veščine.

Normalen odrasel človek rabi nekje od 7-9 spanja. Starejši je, manj spanja običajno rabi, so pa povsem običajni izjemni ljudje, ki na videz dobro funkcionirajo z manj kot 4 urami spanja.

Večjo številko ima faza spanja, počasnejši so valovi, ki jih možgani oddajajo. V fazi 4 imamo tako skoraj izključno delta val, izredno počasno valovanje in zdi se, da najgloblji spanec. Skozi noč se faze najprej premikajo proti fazi 4, vmes so faze REM, kjer je dihanje hitrejše, oči se pod kožo premikajo sunkovito, kot bi gledali scenarij, ki nam ga prireja test with dream virtual reality included machine:), potem pa spet nazaj proti fazi 1 in šibkemu spanju, dokler nismo več zaspani, ali pa nas prekine urnik.

Znanstveniki so te zadeve že preučevali in opazovali, kar dolgo skozi preteklo stoletje, pa vendar mit, skrivnostnost, bodisi ideološko, ali akademsko profesionalno vezan, je trdovratna reč. Tako so sanje do danes predmet čudenja, špekuliranja in ugibanj. Kar pa ni tako čudno, ker jedro tega, kako ta virtualni test poteka, ostaja pa še vedno skrivnost. Vključno s tem kaj sanje pomenijo, ali lahko na tem gradimo znanost, ali ne.

Ne glede na nas:), je znanost zgrajena. Impresivna doktrina. Taka, ki pomeni temeljit paradigm shift za kompletno človekovo kulturo in znanje. Začenja se pa res udarno nekako s Freudom. Namreč on je trdil, da naša kultura gradi tabuje, ki jih potem tlačimo v nezavedno, ko pa sanjamo, pa to nezavedno pade na plan. Še precej pred nevrozami in ko nevroze že imamo, simptomatično. Pomeni skozi sanje, bi domnevno lahko videli diagnozo nevroze, ali celo psihoze, ki muči slehernika.

Če se spomin na svojo mladost, na mlečno restavracijo, kjer so imeli vse alkohole, mleka pa ne:))...se tudi megleno zdaj retroaktivno spominjam, kako je Freud takrat nekako okoli ovinka udarjal po naši alkoholni brigadi. Imeli smo dežurnega pripovedovalca sanj in ponavadi jih je razlagal tistim, ki so nekako v pijanosti za silo glavo držali tako, kot da ga poslušajo8-)

Potihem je oral tudi že po družboslovnih fakultetah, uradno pa ni bil priznan. Niti v psihiatriji, niti ga ni marala partija. Psihiatrija in medicina je naravoslovje in tu partija čez doktrino, če bi veljala, zanesljivo ne bi mogla. Pa ni. Vedno je bil Freud jeman z rezervo.

In to ga je morda pospešilo v popularnosti toliko bolj. Ugovori so od čisto logičnih znanstvenih, do čisto konzervativnih in skoraj inkvizicijskih na drugi strani. Ker je Freud bil prvi, ki je kot za šalo rušil tabuje in jih morda celo pretegnil čez meje realnega, je tudi nemara eden temeljnih očetov sprememb za več revolucij 20.stoletja.

Ampak ponavljam. Partija ga ni marala, ne njega, kot ne izpeljanke, kot je recimo Lacan. No ravno okoli Lacanovske šole, pa se je oblikovala pri nas nemara filozofsko najmočnejša skupina, zaradi neodobravanja desidentska, katere daleč najslavnejši člen je danes Slavoj Žižek. A to tom potom.

Za danes naj bo dovolj. Drugič pa sanje skozi zgodovino blitz metodom in nato štrbunk---Freud8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

marijancek ::

Freud je s temi sanjami počel celga hudiča. Pa je njihova razlaga čisto enostavna in samo ena.

Pri meni in različnih sogovornikih sem opazil, da velikokrat sanjamo tisto, kar načrtujemo, da bomo delali v bližnji prihodnosti. Tisto kar načrtujemo zavedno, še raje pa tisto kar načrtujemo nezavedno. To je čisto logično. Možgani se reorganizirajo, da bodo naloge, ki nas čakajo v prihodnjih dneh, čimbolje opravili.

Primeri: Če se ti sanja o smrti to pomeni, da se mentalno pripravljaš, kako boš preživel smrt najbližjega. Če sanjaš o letenju to pomeni, da se nadejaš kakšnih zanimivih pustolovščin. Če sanjaš, da te lovi medved, to pomeni, da se pripravljaš, kako se boš čimbolje obranil pred njim v prihodnosti. Itd.

Miha_T ::

REM ni med vsako NREM fazo. Pa faze 4 ni več. 3 in 4 sta zaradi podobnosti po novem združeni v N3 (delta sleep).
That's what wikipedia says

donfilipo ::

Sleep proceeds in cycles of REM and NREM, the order normally being N1 -> N2 -> N3 -> N2 -> REM. There is a greater amount of deep sleep (stage N3) earlier in the sleep cycle, while the proportion of REM sleep increases later in the sleep cycle and just before natural awakening.


Prevod: Spanje poteka v izmenjavanju faz REM in nonrem. Vrstni red normalno N1 - N2 - N3 - REM.

To bi lahko pomenilo, da gredo faze (to ali so 3 ali 4 je v bistvu za nas nepomembno) iz faze 1 v fazo 3 brez vmesne REM, kar pa je čisto drugače, kot sem se sam naučil.

Po moje bi bil vrstni red s tremi fazami, N1, REM, N2, REM, N3 REM, N2 REM, N1. S tem, da sem dopuščal da kaka faza tudi izpade, pa nisem poudarjal. Tole tu pa me zdaj postavlja v dvom. To da REM včasih izpade ali kar cela faza izpade sem nekako slutil že veliko prej.

Ne vem pa, ali normalno N1, N2, N3, REM....itd.,----- ali proceeds in cycles od REM and NREM, to je N1 - REM - N2 -REM....itd.

Bo treba malo pogledati še enkrat:)

Kakšno reč se človek včasih čisto narobe nauči, pa je nekako kar očitno narobe. Kombinaciji sta po naravi (vrste:) zelo različni.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Narobe sem se naučil.

Normalno je iz faze 1 v fazo 4, se pravi vedno globlje spanje, potem pa iz REMA kot testa, nazaj v fazo 1 in spet globlje.

Kar je po svoje tudi bolj logično in še bolj potrjuje, da gre za test spremnosti za budnost8-)

Faze so pa še vedno 4, tudi na wikipediji:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Takole gre če bi gledali graf, en tak povprečen spanec.

File:Sleep Hypnogram.svg @ Wikipedia

Graf pove več kot lahko besede.
Prvi cikel iz 1 v 4 in bumf v REM nato pa globoko in plitvo pa REM:)
S tem da globokih ciklov v drugem delu noči ni več.
E zdaj moram pa zbrskati kaj se gogaja v teh globokih, kaj pa v plitkih ciklih, nemara je to ključ do 4 urnega spanja????
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Miha_T ::

donfilipo ::

Jap po standardu AASM iz 2007. Pojma nimam, ali to priznava tudi European Sleep Research Society. In ker zame ni niti približno pomembno, se s tem ne bom ubadal, pa naj pove kdo drug, če ve.

Mene takole z globino brskanja in preverjanja preseneti nekaj drugega.

Namreč pri starejših in še kje, pa se pojavljajo vzorci spanja, kot sem si ga napačno predstavljal sam (izmenično NREM, REM ...nato včasih pravo bujenje pa prekinitev, pa jovo na novo in tako z muko cele dneve!)

Se tu skriva Freud in moji trenutni problemi z bioritmom? Ha?8-)

Ali sem enostavno pozabil že pred več leti gledane dokumentarce, ki drugega verjetno ne, a sam stil vrstenja spanja, pa bi morali pokazati? Ali pa spet ne. Hm problem je s temi številnimi poljudno znanstvenimi filmi in knjigami, ker se ne gre v detajle. Ampak dobro tudi ne bomo na Evropskem Društvu za Raziskovanje Spanja, ne?

Se pa sliši super job:))


OK 3 it is. In obstaja več inštitutov, ki se spanjem ukvarjajo zelo resno. Pomeni problemi s spanjem niso hec! Še enkrat.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

WarpedGone ::

Je zgornji hipnogram funkcija kdaj greš spat al je bol vezan na dejansko uro (oz ritem tema/svetlo)? Se pravi če grem spat ob treh, lahk pozabim na globok spanec?
Kako zgleda hipnogram dnevnega spanca revežev v nočnih izmenah?
Zbogom in hvala za vse ribe

donfilipo ::

Hm sem mislil, da bom po elegantni poti prišel do cilja, to je malce šimfati Freuda in vse naše vrle družboslovce Freudovce, pa ne bo šlo.

Me je potegnilo noter.

Biološka ura. Circadian rhythm. Realna reč. Obstaja. In zabeležene silne študije o motnjah, ki nastanejo, ko se kakorkoli ura podre. Objektivno ali subjektivno. Menjava delovnega časa na nočnega, menjava časovnega pasu in rušenje biološke ure iz drugih razlogov. Pomeni tudi tista ura sleepwatcher ni rečeno, da je mumbo jumbo, lahko je real wonder:), poznam pa na žalost ne.

Iz tega circadian rhytma (biološke ure), izhaja motnja DSPS (delayed sleep phase syndrome).
Še ena taka, ki je na eni strani izgledala simpatično pri poslanki manjšine in kakemu poslancu humoristu, to je narkolepsija, problem pa je, če deloma načenja mladega in vitalnega politika, kjer se potem kaj hitro sumi na droge.

Nič. Cela gora materiala za prebrat in predelat se mi je nabrala in bom predelal iz firbca pa potem naprej.
Še en link ...ne 2!....za ogrevanje tistih, ki jih duša, možgani, psihologija, nevrologija in s tem povezane bolezni zanimajo, da se ogrejejo za razprave naprej.

Najprej antika. Aristotel o duši:
http://classics.mit.edu/Aristotle/soul....

in za kontrast nekaj rahlo novejšega, kje ni več tako boleče filozofsko:), ne je celo zanimivo, presenetljivo in sodobno, pa še na napake Freuda nakazuje:) Obenem s slutnjo, da ponekod pa nekaj le je na teoriji.



Misterija spanja je namreč neločljivo vezana na misterijo delovanja možganov!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

malce offtopic, but still

kaj pa se dogaja z našimi možgani, ko jemljemo seratonin/kortizol? nekje sem prebral, da dejansko spreminjata kemično sestavo naših možganov, ampak veliko ljudi na svetu je to kot kruh ;((
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Na kratko. Seveda se spreminja coctail/razmerje naših nevrotransmiterjev. V tem je ves point.

Nevrotransmiterji, deloma hormoni in še kaj, lahko usodno spremenijo realnost, kot jo zaznavamo. Vključno do prividov in stanja rastline, to je vegetativnosti:)

Na tone mamil poje človeštvo, naravnih in sintetičnih. Predpisanih od dr. medicine, ali Jurifa, Azisa:)

Point vseh je, da večajo-manjšajo ločenje in obnavljanje ali razgradnjo:

dopamina, setoronina...to so v glavnem ti prosluli legalni in ilegalni strong dopi, pa seveda izboljšave, kjer znanstveniki že vedo, kako so v celo kuhinjo kemično povezani ostali nevrotransmiterji. Namreč če je enega obilo in drugega premalo, spet ni rečeno, da bo dobro in obratno.

Le da je v kombinaciji nista samo 2 (serotonin, dopamin) najmanj kakih 5 že v pratiki poznanih nevrostramiterjev, njihovo sorazmerje, ki ni tako enostavno kot 5 valjni stroj:) in da ne vemo čisto natanko, kako si je posameznik s kakimi drogami (koka, horse, alko itd.) že načel običajni odziv organizma na spremembe. Pa jasno niso nevrotranmiterji sami:)

A fucking wonder of modern science.

In potem vidiš ko farmakoindustrija lovi po parkih klošarje za testiranja.

'Pss...psss, hej, 6 mesev TV, postelja, revije, PC igre in še plača za ležanje. A????'

Ne zgleda slabo. Razen seveda, da podpišeš, da ne odgovarjajo, če ti pade proč tič in se kot posledica ne spomniš niti s katerega planeta si>:D

Ampak ok, Če greš za dobro človeštva, morda ni tako slabo, kot če greš, ker si premrzel v parku, od Jusufa dobil cel trop cukerpekra namesto horsa, ali metil namesto etila8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

Na kratko. Seveda se spreminja coctail/razmerje naših nevrotransmiterjev. V tem je ves point.


no, ampak s tem se spremenimo tudi mi, ali ne? postanemo lahko drugačna oseba, kot pred tem

mislim, če enkrat to nehaš jest, se ti "stanje" ne povrne na prvotno, ali pač?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

donfilipo ::

Nope. Otganizem si lahko način obrambe proti tujku, ki ruši coctail ranovesje ntrsmiterjev zapomni.

Tako jaz lahko v 4-20 dneh postanem odporen na vse poznane naravne dope (ker sem svoje čase pretiraval!), kot medved. Nekdo drug ob istih količinah zaužitih pa lepo truplo. Rabi pa organizem 2-3 dni, da se spet začne braniti kot medved, po daljši abstinenci. Pomeni ti krcaš drogo, organizem se brani, veča se ti krvni pritisk, aritmije in vse je v kurcu, zadet pa si vedno manj. In rabiš dozo, da se ne teseš in serješ ko vidra! Da nisi na smrt bolan!

Torej odporen na gift sem, ampak je pa cela paleta drugih težav. Jebada plus glup folk, ki vključno z najbistrejšimi, nikoli ne ve, kdaj si clean, kdaj pa ne.

So sicer enostavni testi odvzema krvi, ampak jih načeloma sploh ne uporabljajo. Je ceneje, da si malo puklast do smrti. Stigmatiziran:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In še ena jebada, ki pa mi ni čisto jasna in ne vem odkod nastane.

Izgleda, da včasih se pa organizem nekako prevara in zažene false alarm intoksikacije in obrambe, pa čeprav nisi bil niti na kilometer od droge. Na lepem si bolan, ne da bi karkoli jemal.

Od Cocte, ki je sicer dope starih preživelih borcev brigade Jimmy Morisona druga NISI bolan.

Zakaj hudiča, se pa organizem zajebe, pa še nisem nikjer prebral, doživel pa 3x.... in ni fino. 3-5 dni imaš podobno stanje, kot je abstinenčna kriza. Bad.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pyr0Beast ::

Mogoče kakšen trigger v obliki sladila/ojačevalca okusa ali pa efekt nabranih mamil v maščobnih celicah ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Evo, ravno sem odlično zamaknu, 40 ur, pa potem 11 ur spanja. Mal mi je žal, da sem potem tko padu v pojstlo, da nisem ničesar meril.

donfilipo ::

efekt nabranih mamil v maščobnih celicah


Prvo mogoče, tole pa je po moje urbani mit bronhitičnih dohtarc, ki so dobile simptom širjenja žil na nogah v obliki črke V (pri sebi ob nerodnih decih, pri kolegicah pri pravih žrebcih:) po THC-ju, pa jim nekako udarja na nezavedno8-) Po frankensteinovsko analiziram:)

Pri meni je takole. Se ponavljam, ampak omladina rabi repeticijo:)

Alkohol pretežno, v neznosnih količinah. Občasno, ampak res občasno vse ostalo od giftov. Organizem bi bil prepojen kvečjemu z etilom, kar pa ne gre:) No kljub temu, sem opazil, da sem nekako na široko odpornejši tudi na koko in horse, če in zgolj če prej zbudim obrambo z alkoholom.

Pomeni obramba pri meni je primarno proti etilu, pomaga pa tudi pri nekaterih drugih drogah, ker gre prav tako za rušenje koktaila nevrotransmiterjev. Obstajajo pa tudi substance, ki bi me toliko hitreje pokopale, kot povprečnika, a jih ne jemljem.

Na splošno je tisti kurčev THC, ponavljam en tak policiotarsko dezinformacijski produkt (THC-ja nikoli nisem užival obilno, se je pa razširila fama, ker alkohol pač ni droga, za povprečnega slovenskega butalca:)

In tako se marsikoga, ki je v bistvu alkoholik, pokadil pa je v okolju udbe in današnje narkopajkanije:) kak joint, po potrebi označi za travaša in narkomana.

Je pa res, da če se ne držiš v izolaciji od vesele narkopajkanije:) si pa kmalu odvisen od čisto vsega, kar se prodaja in še par vrst tablet zraven. Saj mora tudi revna farmakoindustrija živeti, ne? Za zgube pa ni nujno:))

Če bi nekdo analiziral, kako se širi dezinformacija in bedastoča (izven CIE, kjer je to skrivnost), bi nemara naredil obilo koristnega za družbo!

Ne vem kaj točno izzove flashback pri odvisnikih od trdih drog, ugiba se tudi, kaj ga pri psihadelnih drogah (LSD), ki pa izgleda drugače!

Trava pa sorry zame ni sploh nobena droga! Priznam da posebej, ko je ilegalna, zna delati težke probleme, priznam tudi, da za nekatere modele zagotovo ni, a se mi zdi, da bo pri teh splošna abstinenca od vseh substanc, ki spreminjajo razpoloženje prej ali slej obvelja, ali pa truga8-)

Nima pa trava za zdravega posameznika nekih posebnih negativnih efektov niti flashbacka. Koristi pa tudi posebno ko je ilegalna NE!

Pri trdih drogah je flashback abstinenčna kriza in ne omamljenost, pri psihadelikih pa trenutna in lažna ponovitev tripa. LSD namreč tudi ne sproža posebnih abstinenčnih kriz. Sem seveda psihične odvisnosti, ki je zelo zaguljena reč, skupaj z bandranjem in muziko spremljavo:), ne štejem. Psihično si lahko odvisen od marsičesa, kar niti približno ni kemijska substanca!

Ločiti je treba trde druge, ki nosijo abstinenčne sindrome in to fizične abstinenčne sindrome, kot so huudo tresenje celega telesa, srbečico, bolečine in še kaj, od drog ki se jih navadimo psihično z nekakšnim pogojnim refleksom, ki je kombinacija ugodja in učenja od odraslih in veljave v kulturi.

Alkohol je v malo večji količini bolj klinc droga, pri prvih poizkusih večje doze kozlaš ko svinja in ti je slabo za umret, pijanosti se sploh ne spomniš, torej tudi užitka ne, pa vendar zaradi slovenske (pa tudi širše) kulture samomora z etilom, ljudje pijejo spet in spet, dokler se ne navadijo. Ali prave mere, ali se organizem zna braniti.

Prava mala doza je umetnost, ki jo velja najbolj ceniti in je ključ inteligentnega hedonizma. Na žalost pa jo določeni mehanizmi ciganskega trženja do nedavnega niso poznali.

In ponavljam. Verjetno obstajajo tudi ljudje, ki občasno potegnejo dim opija, pa so sicer zdravi (heroin je ene sorte koncentrat za šverc:), obstajajo ljudje, ki uživajo ob izborni hrani in kozarcu kvalitetne pijače, jih je cel trop, ki na skrivaj potegnejo kak dim trave pa so super zvezde, koka je tako droga finančne elite itd.

A nekateri pa pač ne poznamo mere druge kot popolno nuga, njente, ali truga8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

jype je izjavil:

Evo, ravno sem odlično zamaknu, 40 ur, pa potem 11 ur spanja. Mal mi je žal, da sem potem tko padu v pojstlo, da nisem ničesar meril.


40 ur brez spanja???

No ja ampak je en tako posebno zadovoljstvo (bogve kaj v obupu poleg normale, ki terja spat, priredi coctail transmitrski bar takrat. Ampak sem dal skoz bistveno večje cifre. Pijan nič, ker tudi nisem spil več, kot je minimum da ne kriziraš, pa vendar sem bil nekako šumeč in zadovoljen, kot po horsu. (A BREZ!) Z je sranje! Mešanje dopov in neprespanosti pa loterija smrti!)

Zdaj načeloma gre pa takole. Normalno to zagotovo ni, je pa morda posledica vraževerja v projekt. Hočeš zaključiti, dokler si v švunku. In bi spanje samo motilo zagon.

Sicer je pa neredno spanje znanstveno dokazano, tako nevarno, kot slabo vpliva na produktivnost.
Neprespani vozniki so podobno nevarnejši kot pijani, produktivnost pa tudi povečini pada po določeni krivulji padca iz bioritma. Za nekatere primere pa je izgleda celo bolje tako:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

donfilipo> 40 ur brez spanja???

Ma, sploh ni tok težko kot se sliši. Vstaneš ob šestih, potem pa eno noč preskočiš, potem greš pa spat ob desetih zvečer (in spiš do osmih).

Praviloma okoli dveh-treh popoldne drugi dan postanem popolnoma neuporaben, odvisno od količine drog, s katerimi se nalivam. Club Mate blazno pomaga pri držanju koncentracije, a sem prepričan, da tudi škoduje na vse žive načine. Tega ne počnem pogosto, ker vem, da je nezdravo, ampak saj veste - vse gre narobe hkrati.

lambda ::

Burnout ni nedolžna zadeva, tudi za junake kot je jype. Beware.

jype ::

Jah, ne met otrok (al pa pustite partnerje, da se prekurijo med skrbjo zanje), pa ne bo problema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

lambda ::

Nič bistvenega ni narobe, če izjemoma v trenutku, ko stvari gorijo, pač ne greš spat eno noč ali si vzameš 2h dolg nap. Če ti pa to postane stalna praksa pri "doseganju višje produktivnosti" in nasploh pripomore k herojskemu občutku, se je pa treba vprašat če ni problem nekje drugje, kot misliš, da je. Občasno takšno počeje je morda koristno za obvladovanje nenadnih težav, vsesplošni deprivation of sleep je pa le brute force, namesto da bi spremenil metodo. Enkrat udari nazaj, tako ali drugače.

jype ::

In ne pomaga pri ničemer. "Višja produktivnost" je dejansko nižja, saj je nemogoče (ja, zares) držat enak nivo koncentracije, tudi če se nafilaš s kofeinom (al pa speedom al pa močenjšimi drogami).

Pri programiranju ponočevanje bistveno bolj škoduje, kot pomaga.

Pyr0Beast ::

V bistvu kar narediš s tem je, da se čudiš kaj si prejšnje dneve sploh pisal in potem popravljaš za nazaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621410 (17261) CleanPower
»

Polifazno spanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
869470 (7179) MrBrdo
»

nočne more (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627231 (6097) Keyser Soze
»

Spanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
738454 (6786) nokia6310
»

Sanje

Oddelek: Loža
211940 (1657) jeti

Več podobnih tem