» »

(Pre)velik ego

(Pre)velik ego

1
2
3

Mipe ::

Ne vem no, ravno na teh modrostih sloni sodobna družba. Samo zato, ker so verjeli, da je zemlja ploščata in da sonce kroži okrog zemlje, to še ne pomeni, da so bili enako nevedni glede vsakdanjega življenja.

Ljudske modrosti so plod večgeneracijskega opazovanja življenja in sveta. Kot vremenski reki, npr. tisto o poscani Zofki. Zdaj seveda ne velja več zaradi podnebnih sprememb, ampak to ni point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

nejcek74 ::

par mesecev nazaj sem bral izvlečke recimo temu psiholoških raziskav, ki so se ukvarjale z narcizmom (lahko ga delno enačim s tem velikim egom, ki ga omenjate tu). V glavnem je šlo tako, da so takšni ljudje realno veliko bolj srečni (in tudi uspešni). Čez poraze grejo načeloma zelo v redu. Najebejo tisti, ki svoj narcizem zaradi okolja (vzgoje) prikrivajo oziroma imajo slabo vest zaradi njega, tele imajo prej živčne zlome ipd.

IceIceBaby ::

Zdaj seveda ne velja več zaradi podnebnih sprememb, ampak to ni point.


Ravno obratno. Veljalo je, zato ker je imel nekdo par let zapored srečo z napovedjo, pa se je zadeva prijela.

Mipe ::

Ja, zato pa ima neumen kmet debel krompir, mestna srajca pa se praska po glavi, kako da njegova solata na njegovem balkonskem vrtičku ne raste tako, kot bi morala.

figula ::

Ob nestrinjanju poimenovanja teh lastnosti ste čisto spregledali njihovo vsebino. Kar je naštel Mipe: pohlep, požrešnost, pohota, jeza, zavist, lenoba in seveda napuh niso nujno smrtni greh ali ljudska modrost ali kaj tretjega, skočijo pa človeku v možgane, ko razmišljaš o poznanih primerih ega in se jih kar z lahkoto prilepi tu in tam.

Poznam nekaj ljudi, ki jim je velik ego ob istočasni majhni samopodobi (človek se res vpraša, kako je možno to dvoje sestaviti) dodobra zagrenil celotno življenje.

Imre Forbath je rekel: »Jaz« je središče našega koordinatnega sistema. Označen bi moral biti z ničlo.
Kar se lepo poklopi z mnenjem, ki sta ga podpisala Racko in PacificBlue. In jaz se pridružujem.

IceIceBaby ::

Kje je meja med egom in realnostjo. Kakšna je sploh definicija velikega ega?

Lep primer so vrhunski športniki, najprej mi na pamet pade Senna. Ali je imel res velik ego ali je samo naglas povedal resnico, da je najboljši dirkač daleč naokrog?

jype ::

Ampak Leon Štukelj je bil tudi izjemen, pa je bil kljub temu skromen in se ni imel za najboljšega.

Avenger ::

Odvisno od tega, kakšen temperament ima človek. Izrazit kolerik + velik ego = sam bejž stran. Flegmatiki z velikim egom znajo bit pa blazno zabavni in simpatični.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Relanium ::

Visok ego se mi zdi tud pogost pri nekaterih ženskah, katere pač majo mal sreče da lepo zgledajo, se porihtajo in opazujejo reakcije.
Kmalu se na njih navadijo in jih hočejo še več (se dajo na FB z vsemogočimi slikami ipd. samo da dobijo pozornost)
Potem pa preteče nekaj časa ko lepota pade, pa rata kriza. Pa to huda kriza.

No nevem, en primer ki se mi zdi precej na mestu.

Tista ideja se mi zdi zelo dobra, ego mora biti z nečem podprt ja,
ne pa sam napihnjen, da se lahko takoj podre, takrat je pol hudo in človek dela vse bedarije da ga nahrani.

Še en primer: slavni uživajo ko jim nekaj uspe, ko pa tonejo v pozabo pa začnejo delat bedarije da se jih še kdo spomni, pa čeprav samo rumeni tisk.

jype ::

Relanium> Še en primer: slavni uživajo ko jim nekaj uspe, ko pa tonejo v pozabo pa začnejo delat bedarije da se jih še kdo spomni, pa čeprav samo rumeni tisk.

No, kot nasprotje tega sem postavil Štuklja.

IceIceBaby ::

Pa je kul, da si skromen, čeprav veš, da si v špici?

Ne pravim, da je treba ljudem razlagati, da si car vsi ostali pa so luzerji. Ampak jaz ne vidim problema v tem, da realno oceniš stanje. Če si car si pač car.

listje123 ::

VELIK EGO-Vedno ima prav le on pa tudi če dokažejo da ni res, bo on še vedno trdil svoje.

BlueKnight ::

Samo wannabe carji imajo se nosijo v oblakih - verjetno s tem kompenzirajo primankljaj "carstva".

Če si res car na enem področju, potem to razumeš v nulo in se ti to ne zdi nič posebnega.
Ker pravi car ve, da je car samo na eni strani debele knjige in da ne ve vsega in je zato temu primerno skromen.
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

IceIceBaby ::

Če si res car na enem področju, potem to razumeš v nulo in se ti to ne zdi nič posebnega.


Kaj pa vem, če je res. Če celo življenje trdo delaš, da prideš do res vrhunskih rezultatov potem to ne more biti "nič posebnega".

jype ::

tajki> VELIK EGO-Vedno ima prav le on pa tudi če dokažejo da ni res, bo on še vedno trdil svoje.

Ampak potem jaz nimam velikega.

Ega!

Bellatrix ::

People are quick to judge and slow to correct themselves.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

marijancek ::

Samozavest je zelo dober pokazatelj sposobnosti človeka. Ker človek najbolje pozna sam sebe. Zato imajo ljudje/ženske radi samozavestne ljudi, ker to obenem pokaže tudi na sposobnost. In obratno: nesamozavest=zguba.

ripmork ::

marijancek je izjavil:

Samozavest je zelo dober pokazatelj sposobnosti človeka. Ker človek najbolje pozna sam sebe. Zato imajo ljudje/ženske radi samozavestne ljudi, ker to obenem pokaže tudi na sposobnost. In obratno: nesamozavest=zguba.

ali ločiš med EGOM in SAMOZAVESTJO?

na kratko povedano bi bilo nekak takole:
EGO = mnenje in vrednost o sebi, ustvarjeno na podlagi primerjav in moralnih sodb.
lahko je močan motivator za razvoj... je pa naporno tako življenje. Občutkom večvrednosti in superiornosti hitro sledijo občutki manjvrednosti. Ups&downs

SAMOZAVEST = zaupanje v svoje sposobnosti preživetja ter skrbi za svoje življenje, hkrati pa prepričanje, da imamo vsi ljudje enako notranjo vrednost. Konstantna raven zavedanja samega sebe.

V vsakomur je drugačno razmerje teh dveh "prvin"

Da ne bo le pri teoriziranju. Ljudje, ki jih poznam in imajo močan "karakter" (nekateri to tudi sami priznajo:), več dosežejo... znajo bit pa včasih tako prepričani v svoj prav, da jih ne premakneš niti za milimeter, čeprav veš, da nimajo prav. Zakaj več dosežejo? Za primer: ko se lotevaš česarkoli že, včasih bolje biti trmasto prepričan da bo uspelo, kot pa (racionalno) sprejeti možnost, da morda trenutne sposobnosti še niso dovolj dobre. Človek z velikim ego takšnega "poraza" ne bo prenesel in bo trmaril do konca, tudi čez meje racionalnosti... kar je včasih prav tisto, kar žene človeštvo naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

ta-mau ::

@racko: Se čisto strinjam s tvojim drugim delom. Velikost ega zagotovo pozitivno vpliva do neke mere, od tam naprej pa kvečjemu predstavlja bariero pred novimi izkustvi in spoznanji. Človek ni vseveden, je zmotljiv in omejen v krogu svojih misli. Velik ego nikakor ne prispeva k rešitvi omenjenih, ter kvečjemu zavira nova spoznanja. Lahko se slednjih oseba v sebi zaveda in jih poskuša odpraviti, vendar po mojem je pot brez njega dosti lažja.. Manj dokazovanj in več vsebine

Napaja pa se pomoje izključno iz nezavedne potrebe po dokazovanju v družbi. Velik ego sam sebi ni namen..

donfilipo ::

Tole je po svoje zabavno in bi znalo biti tudi silno poučno.

Ker se očitno niste dogovorili (in morda ne samo vi, pač pa cel svet:) kaj naj bi ego bil, govorite nekako takole:

Ali je narobe, če ima človek prevelik štibungl. Jaz recimo se zavedam, da nimam največjega in se tudi zlahka sprijaznim s tem, če ima kdo večjega8-) Pa eni imajo tudi krivega:))
Če ima kdo velik štibungl, je zelo pomembno od karakterja kam ga bo tiščal. Če je recimo kotlovnik, beži stran, če pa je hladilnik, pa zna biti tudi koristno, saj privabi čebele;((

Torej od tega, da naj bi bil ego neko merilo človekovega dejanskega družbenega dosežka in z njim usklajen, ostali pa naj bodo lepo tihi robotki:), do.... če še dodatno poenostavim, sicer najbolj pogostega stališča, da ima velik ego škrtica, ali na drugi strani trd vodja.

Torej o čem pravzaprav govorimo. O Freudu, o duši, o spiritualnem konceptu jaza?
In kako recimo vemo, da ima Ronaldo velik ego. Lahko ima teoretično precej sesutega, nefunkcionalnega...in to tistega po Freudijanski filozofiji, kar bi se lahko odrazilo nekje po preteku in izteku manifestacije njegovih nadčloveških in superiornih talentov?

Malce prehitro ste zabredli v diskurz, brez da bi povedali o čem se pogovarjate. Ker pa me debate iz psihologije in sociologije načeloma zanimajo, sem se pa moral oglasiti:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Buggy ::

(pre)velik ego je zgolj odraz druzbe in bolj je pokvarjena druzba bolj silimo k temu, da bi z njim ugajali..ergo nas ego je avtomaticno vedno bolj pokvarjen in izven kontrole, za razliko kot si mi sami se vedno utvarno mislimo.

slepiti se o tem, da si mu ti se vedno gospodar je tocno to (pre)velik ego :D

donfilipo ::

Tak ego se mi zdi je metafreudovski:)

Ego naj bi nosil tudi moralo?
In potem, če se v nečem motimo, je to dokaz prevelikega ega?

Nekaj mi tu ne štima. Namreč tudi mali egi se motijo:)

Se strinjam da so često sebični, močni in škrti, egoistični ljudje tisti, ki najbolj lahko kvarijo kolektivno moralo in norme le-te. Z zgledom in recimo pretirano potrošniško in neoliberalno filozofijo, po kateri je človek vreden zgolj in samo toliko kolikor zasluži. In če ne more živeti od obresti in rent, je tako ali tako suženjsko revše, ki nima nič pametnega za povedat v principu,...izjema je starogrška akademija in dohtarji..ampak tudi ti ne ravno preveč8-) In druga skrajnost recimo, so v bistvu kolektivisti, ki so z nekimi prastarimi teorijami zarot.... (o zlobnem židu in zlobnem kapitalistu:), ki niso čisto brez osnov!>:D, ....obnovijo v bistvu stanje pred liberalizmom. V nacizmu in boljševizmu.

Ampak še vedno mi je to nekako ohlapno opletanje okoli štibungla8-).

Nekako sem trmast, da ego v primarnih definicijah ni predvidljiv na meritev po velikosti, ampak kvečjemu po pravilni oblikovanosti pri Freudu, po nepoznavanju bistva duše, pa pri drugih bolj mističnih obravnavah.

Kar hočem pokazati, je splošna napaka sodobnih družboslovnih in filozofskih debat. Debatira se, da se ne ve natanko o čem in kadar se tudi ve natanko o čem, se debatira in operira s pojmi, kjer spet ni tovrstnega konsenza.

Brez tega je v družboslovju v bistvu nemogoče. Kriv je jezik in njegova narava. Pojmi ne označujejo točno določenega predmeta pojava, ali interakcije, ampak vrsto podobnih. In včasih realno znanje ne preseže že davno ugotovljenega mitskega.

Toda! Pozitivno je, če se slabosti jezika zavedamo in skušamo pojme kot je ego in štibungl vsaj približno definirati. Kadar imajo več pomenov, pa povedati, katerega imamo v mislih.

Pri egu, bi to znalo biti posebej aktualno danes.

Ker je svet na eni strani vedno bolj egoističen in nagnjen k diktaturi nekaterih egoistov, kot pod krinko neoliberalizma, tudi k nekim fino zamaskiranim oblikam novega kolektivizma, torej tehnično popolnoma nadziranega kolektiva.

Ampak vse to kar se dogaja kolektivno, dejansko ne vpliva primarno na neko osnovno oblikovanje ega, v klasičnem Freudovskem smislu, ali tudi egu, kot centru jaza, v novejših nevroloških pojmovanjih. Pomeni o filozofskem metafreudovskem egu katerega obravnavamo, je treba par pojasnil.

To kar si skušal povedati ti, je da morala (kolektivna in kot odslikava tudi zasebna, pri kateri po Freudu igra veliko vlogo superego), v smislu unovčevanja svojih sposobnosti, zlahka prenese tudi dvojna merila in kriminal in pokvarjenost.

Sklepati, da si vedno gospodar ega, pa ne gre niti po Freudu (ki ima ravno zato še Id in Superego, še manj pa pri mitskih obravnavah, kjer so v igri duhovi, demoni, bogovi...ali vezanost in prepletenost s paralelo v več dimenzijah:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

guest #44 ::

Sem dal skozi obdobje prevelikega egota, pol me je življenje streznilo. Sedaj sem samo še realist.

Predvsem pri ženskah. Tiste v katere sem res zalepil just wanted to be friends with me (ker sem bi simpatičen, zabaven in globok)...obviously i'm not fucking material to them.
Oh well...

donfilipo ::

Aha.

V tem primeru prevelik ego, pomeni, da napačno ocenjuješ kaj zmoreš in kaj ne. Malce je nerodno, ker je to na eni strani kar blizu splošnih celo modernih definicij ega, na drugi strani pa nerodno, ker ni rečeno nikjer, da ravno s tem nimaš premajhnega ega.

Ali po domače, da je ena od funkcij zavesti (ega, možgan), da ti realno kaže tvoje zmožnosti, a vendar istočasno svari in bodri, torej kaže deloma neralno sliko. Kdaj kaj in v kolikšni intenzivnosti, je pa problem meje med duševnim zdravjem in pojmi, kot je realizem, idealizem in podobnimi. S tem da nek klubovski stav, ali javno hvaljeno prepričanje ni rečeno, da res odraža pravi del ega!!!

Ponavljam z velikostjo česarkoli, razen morda v pretirano materialističnem svetu, velikostjo denarnice, nima veze!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Bom podal še en tak primer. Moderen, vsakdanji.

Če nimaš službe, premožnih in resnično familiranih sorodnikov, nimaš perspektive, ti čisto realistično ostane samo ena racionalna rešitev. Kriminal. Bolj je sofisticiran, bolje je. Tako enostavno je to v kapitalizmu, če ni smrtne kazni. Očitno, da bolj ne more biti.

Vendar, ker nimamo 15-20% kriminalcev, kolikor imamo ljudi, ki bi se čisto upravičeno racionalno mednje preračunljivo uvrstili in izšolali...imamo tudi slepilne mehanizme tega istega ega. In se tolažimo z čudeži, bogovi, neko višjo pravičnostjo, precenimo lastne sposobnosti in projiciramo že kar čudežne in s tem v bistvu svoje stanje ogrožamo, ampak kolektivnega pa ne. Kolektiv pa z minimalno korekcijo in nekaj slabimi drogami, tako dobršen tega dela prebivalstva naredi povsem nenevarnega!

Na drugi strani pa če imamo odlično službo in našvercan in napol nakraden denar, se pa slepimo, da je to zgolj zasluga našega svetega prispevka družbi. Se reče kolektiv je plačal, da smo švercali in kradli:)) To jasno brez velikega slepilnega manevra tega istega ega, velikim tajkumom sicer ne bi šlo od rok:D

In takih primerov prevar ega je na obeh koncih (v dobro in zlo otherja, ali kolektivnega big otherja še obilo!)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Buggy ::

ego brez nasprotovanja, magari samemo sebi ne obstaja! Ego rabi ravnilovko, vsake toliko casa se rabi povzpeti nad vse, da najde "svojo" lokacijo, ki pa jo zal dobi danes zgolj v pavsalni druzbi, ker se ljudje nimajo vec casa ali pa volje poglablajti vase.

donfilipo ::

A seveda.

Ego se fino korigira v družini, kolektivu, delovnem okolju in še kje. Vsa slepila ega, so takoj dobrohotno korigirana in korekcija je civilizacijsko dogovorjena. Ve se kdaj eventuelno batine, kdaj hec in kdaj prijateljsko opozorilo in tudi resna grožnja. No nekateri pa spretno obidejo tudi vse te korekcije, ali pa po nesreči padejo ven.

Nekaterim se sicer zgodi akuten izpad bad karme, ko padejo v povsem drug krog, kulturo in celo civilizacijo in ne znajo zadeve pravilno preceniti, se grejo multikulti, ali far out, medtem ko ta druga civilizacija, v bistvu samo skriva nože pred naključnimi policaji8-) in s tem ne mislim primarno samo na vero, ali nacionalnost. Če razpada družina na boleč in kričeč način, si kmalu v mračnih jarkih in obsevan z bad karmo, drogami in še čim. In obenem takoj tudi obsojan.

Ni rečeno, da je cela avantura v čemerkoli tvoj ego usodno zaznamovala, a ker je ego ocenjevan v paketu prav z nasprotjem ega, se reče njegove simbioze s kompletno okolico in manifestacijo v kolektivu, pa čeprav tujemu in bad karmičnemu, se ga slabo definiranega, v takem kontekstu tudi še toliko slabše oceni:)

Največji problem pa so kot rečeno, civilizacije, ali kolektivi, ki nosijo že po defaultu bad karmo. Čefurji, židi, cigani, zamurci in tako dalje. Tam se pa včasih že kar lepo pokaže in statistično dokaže, veliko večji napor, potreben za dosego istega zadovoljivega rezultata, kot če nisi stigmatiziran s to bad karmo. In kar je še slabše, te skupine včasih dejansko v subkulturah, že imajo šolo oponiranja in zlobnih prilagoditev, ali spopadov z večinsko civilizacijo. In tudi večinska civilizacija se nekako polzaničljivo, a koristoljubno prilagodi. Pomeni ne gre brez čefurja, kdo bo pa delal za 500€ najtežja dela, ampak se pa tudi ve, kam spada. Za kramp in nikakor ne v parlament8-)

In ja tudi še bolj čudne prilagoditve imamo. Ni na pol norega genialnega znanstvenika, brez judov in skrajno preračunljivega in skrajno škrtega bankirstva tudi ne. Ker so judi kao v bistvu bolj bistri od povprečja. Recimo. In ta stereotip deluje tako pozitivno, kot tudi negativno na več nivojih.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

figula ::

Zame je (pre)velik ego tista majhna tvorba na dnu možganov - lizard brain. To je naša prvinska dediščina, ki nas sili, da se z nogo postavimo na žrtev, se z obema rokama potrkamo po prsih in zarjovemo. Lizard brain so lačni, so prestrašeni, so sebični in so pohotni. To so pra-instinkti, ki jih nosimo s seboj.

Nad njimi se je razvil človek s svojo miselnostjo in kreativnostjo. Evolucija je poskrbela, da znamo veliko več kot le zadovoljevati svoje najosnovnejše potrebe. Kakor ta del bolje procesira informacije, manj je možnosti, da se lizard brain razbohotijo in nas zasužnjijo. Verjetno je hudo naporno biti nenehno na preži dokazovanja svojih superiornosti?

jype ::

jverne> Tiste v katere sem res zalepil just wanted to be friends with me (ker sem bi simpatičen, zabaven in globok)...

Mene to doživetje ni potrlo, nasprotno. Spodbudilo me je, da sem nadaljeval odnose in zato so še vedno te ženske tudi danes dobre prijateljice (v pravem pomenu besede).

marijancek ::

ripmork je izjavil:


ali ločiš med EGOM in SAMOZAVESTJO?


da, ampak navzven izgledata zelo podobno, zato nima veze. ego v bistvu pomeni, da si preveč sebičen in neupravičeno samozavesten.

donfilipo ::

Zame je (pre)velik ego tista majhna tvorba na dnu možganov - lizard brain


To da dokazujemo superiornost, je včasih prej gola in preračunana in evolucijsko funkcionalna tekmovalnost, kot lizard brain, pri homo sapiensu. Lizard brain ko enkrat začne prevladovati, pa je pri ljudeh morilski enako, kot pri krokodilih.

Do prevlade ID-a pa, je lahko natančno preračunano pretepanje, le dokazavanje superiornosti in iskanje višje stopnje na prarodovni lestvici, ki je daleč od čistega hladnega umora...ali pa enostavno kazanje svojega stališča. Čisto intelektualnega, ki pa je morilski še toliko manj.... v osnovi..je pa res, da včasih pa to v določenih kombinacijah (versko in ideološko ekstremni) zna poklicati na dan tudi morilske registre.

Kot kuščarje lahko vidimo (ob akutnem ali kroničnem pomanjkanju določenih kemikalij dobesedno kot privid!) tuje kulture, pri katerih enostavno začutimo, da nimajo izraženih medčloveških zavor za ločevanje igrivosti in tekmovalnosti, od pravega ubijanja. Pa naj bodo to simboli kapitalizma, kot so bili familija Bush, ki jih je recimo David Icke javno proglasil za reptile in s tem celo dobro zaslužil, ali pa čisto intimno doživetje, ko kot reptila za hip vidiš šipca, ki v Holandijo dobavlja travo, je škrt ko satan iz čiste zabave do barantanja in do tebe, kot druge civilizacije. No v tem primeru, se pa že ustrašiš resno za svoje duševno zdravje:)) In če nisi tiho, je prej verjetno, da te zaprejo v norišnico, kot da bi obogatel.

Je pa v vsakdanjem svetu med moškimi vseeno veliko močnejše orožje znanje pretepanja, kot veščina razmišljanja, pri ženskah, pa je to lepota nad recimo materinstvom. Pomeni opozorila in lepota paketa so pomembnejša, od same vsebine8-)

No in ko paket postane pomembnejši od vsebine, je pa to že znak, da bi znalo biti tudi evolucijsko gledano vse skupaj v določenih okoliščinah hudičevo nevarno.

Danes za vzpenjanje po družbeni lestvici več kot znanje pretepanja in razmišljanja, pomeni golo premoženje, naj bo to nakradeno, podedovano ali zasluženo, in več kot materinstvo, prahu dviguje seksualna izzivalnost, ki se na vse mogoče načine umetno potencira in poudarja. To bi, če bi materialistična družba imela idealen smoter (čimveč proizvesti in porabiti:) bilo morda celo dobro. Tako pa se zdi, da samo pospešujemo tako produkcijo nadomestljivih izdelkov, ki ni omejena končno v surovinah, (ali pa tako izgleda!), drug jasno viden omejen del, pa postaja vedno očitneje plen neke skrite elite polne denarja8-)

In zdi se, kot da ta skrita elita vodi cel svet in odobrava koliko dejansko bo neka civilizacija prejela tudi potrošne, nadomestljive robe. Se pravi od kruha, do iger. Nekatere civilizacije omogočajo dobesedno prenasičenost tako s kruhom kot igrami skoraj 95% prebivalstva, druge pa le manjšini. No res pa je, da se igre dajo tudi digitalizirati in na relativno pocen način prenašati povsod in vsem:). Problem je le, da se sinhronost s časom in krajem vendarle opazi, tako da recimo večna kraja Hollywoodu tega ne samo da rahlo peče,...zlasti na škrtosti8-), ..ne tudi zadosti ni. Dobrega slovenskega filma Hollywood ne zna narediti. In je ta veliko boljši in drugačen od Hollywoodskega, če ga kdo zna. Je pa res, da vse kaže, da ni nujno, da je ravno pristen slovenec. Kot tudi v Hollywoodu niso bili glavni vedno ravno bi rekli anglosaksoni:)

Ampak če ne bi bilo ega, ne bi bilo tudi filma. In celo če ne bi bilo velikih egov, v pomenu škrtih židovskih producentov, ki hočejo z umetnostjo predvsem zaslužiti, pa ne bi bilo Hollywooda.

Velik ego kot vidimo ima podobne pesniške interpretacije kot velika duša, pomene nasprotne, kar pomeni da egogizem in pohlep, ni integralen del naše krščanske kulturne konstrukcije, vsi pa smo že soočeni z drugimi memseti in civilizacijami, vsaj na simbolični ravni in smo nekatere oblike krščanstvu sicer tuje, pod vplivom sekularizma in materializma že povsem prevzeli. Eni memi se pri nas obnesejo, drugi pa nikakor.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In dolgo časa sem se spraševal, kako lahko deloma tako krščanska dežela kot so USA deluje s tako brezbožnim setom memov, kot je neoliberalistični.

Potem se mi je pa posvetilo. Neolib je set za vse. Najširši okvir. Celo širši od USA. Krščanstvo za tvojo vas, kjer si ljudje kljub splošnemu neoliberalizmu, v stiskah vendarle čisto prostovoljno pomagajo in ni velikih revežev in lačnih, pa čeprav ni super duper socialne države požegnane in šolane na 4 univerzah:D. In na koncu je še družina, včasih široka, včasih najožja, kjer pa že velja praktični komunizem:)

Se pravi ljubljeni so vsi, prispevajo pa v glavnem le sposobni, tisti, ki na trgu dejansko lahko veliko prispevajo.

Okviri so v USA precej širši kot v Sloveniji, ki je ni za eno četrt NY. Je pa klinc. Kljub temu smo multikulti. Nekega Kanzasa, kjer zapiti kovač kuje hakenkreuze in služi, mehičani pa kljub temu rejeni in zadovoljni, nekako ne moremo imeti.

In jasno. Tako dvolično med neolib in krščanskim, gre pretežno v ruralnih okoljih. V metropolah in megapolisih pa nekako ne. Je preveč 'izgubljenih v vesolju', kaj šele v pripadnosti družini, kulturi in veri, da se ne bi hudičevo poznalo. V kolikor ni kar lepo predpisane sodobne državne sociale.

Ampak med te metropole, pa Ljubljane nikakor ne bi dali v USA>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

figula ::

Recimo, da me skozi življenje vodi neke vrste ležernost ali pa če rečem, da imam raje bolj jasno izražene misli. Zelo si se potrudil in veliko napisal, a mi začnejo stavki bežati kot kup nametanih besed. Lahko tudi naredim veselje marjančku in rečem, da sem kot ženska na nižji inteligenci – rezultat vsaj zame ostaja pri: kaj si hotel povedati?

donfilipo ::

Sem povedal in pokazal.

Velik ego je precej ohlapen pojem. Kot velika duša. In ima povsem nasproten pomen, čeprav ga ne bi smel imeti. Ego je namreč samo latinsko nadomestilo Freuda za dušo, ki je bila zastarel pojem že pred 100 in več leti.

Opisal sem pa tudi, kaj vse se suče podobno po funkciji a drugačno po izvoru okoli pojma ego, ker ima kolektivno in zgolj kolektivno vlogo.

In to, da so moje misli po funkciji bolj precizne od tvojih, a za malo denarja prenapihnjene:D, je pa samo znak, da se na nekaterih poljih in funkcijah splača biti povsem površen in ležeren.

Pa naj ostane eno. Velik ego je ravno nasprotno kot velika duša, čeprav je ego pojem duša nadomestil. Kako to?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Evo vidiš da bo še bolj po domače in očitno.

O tematiki sem veliko razmišljal. Širše okoli jaza in duše. In namesto, da se zdaj tu napenjam in skušam pokazati, bi moral lepo iti ven, ene 2 šapca preklofati in že bi peljal eno lepo prasico v hram, kar spet da optimalno zadovoljstvo:))

Tako pa sem celo življenje, vedno in povsod kasiral samo, da ali me ne razumejo..ali da sem malo ruknjen. Res.

Pa naj bo tudi to en tak nauk. Filozofija v primeri s spretnimi batinami, razen če je strogo akademska, ni vredna nič!
>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

figula ::

Ko sem se že hotela strinjati s prvim zgornjim postom, je priletel drugi post.

Ali ga naj razumem kot preračunano in napihnjeno nasilno pisanje z namenom prikaza velikega ega?

BALAST ::

Tako pa sem celo življenje, vedno in povsod kasiral samo, da ali me ne razumejo..ali da sem malo ruknjen. Res.

To ti pa ne verjamem. Če si povedal v trezni družbi to kar si zapisal v zadnjih dveh replikah, si zagotovo dobil pozornost.

Je pa res, da ni vsem ljudem jasno kaj beseda "duša" pomeni izven pomena v slovarju in se niti ne sekirajo za to.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

donfilipo ::

figula je izjavil:

Ko sem se že hotela strinjati s prvim zgornjim postom, je priletel drugi post.

Ali ga naj razumem kot preračunano in napihnjeno nasilno pisanje z namenom prikaza velikega ega?



Ne kot eno tako objestno šalo. Je tudi na koncu en zloben smiley.
Ponavljam pa, ego imamo vsi. Velik ego pomeni danes predvsem sebičnost in to se težko da videti preko neta!

BALAST je izjavil:

Tako pa sem celo življenje, vedno in povsod kasiral samo, da ali me ne razumejo..ali da sem malo ruknjen. Res.

To ti pa ne verjamem. Če si povedal v trezni družbi to kar si zapisal v zadnjih dveh replikah, si zagotovo dobil pozornost.

Je pa res, da ni vsem ljudem jasno kaj beseda "duša" pomeni izven pomena v slovarju in se niti ne sekirajo za to.


Nope. Nikakor. Očitno pa nisem hodil po pravih družbah. Zanimale so me predvsem zelo radodarne punce (pa ne materialno) in sem jih po neumnosti iskal po gnilih pajzljih in veliko prepozno spoznal, da jih je v formalno intelektualnih okoljih nemara več in veliko boljših. Vsaj tako pravijo kolegi, ki so visoko na družbeni lestvici, se me pa še spomnijo iz partizanskih časov Buldožerjev in Panktrov recimo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

figula ::

Absolutno – vsi imamo ego in pomalo smo tudi sebični, kar nam omogoča držati stvari v okvirjih, ki nam preprečujejo sprejemanje krivde in dovoljevanje postati žrtev.

Težave so, ko začnejo lizard brain v strahu kričati in zavirajo vse, kar bi lahko dosegla ostala sivo-bela gmota.

Verjetno si res hodil po neustaljenih poteh – in mogoče ne bi bilo slabo, ako bi nekaterim mladcem na forumu povedal, da žal tudi takšna ideologija in extrem ni vedno uresničitev sanj.

donfilipo ::

Sem jim, tistim ki so se vsaj malce trudili razumeti. Sicer sem v primeri s katano, bruce leejem in turbo folkom kot suha kaplja v veliko mokro morje:)

Na pojem lizard brain se pa moram navaditi, da vidim kako točno ga sortiraš v ta svet.

Kot sem pokazal, znam celo razložiti lizarde Davida Icke-ja, ampak tule gre pa za malo modifikacijo. Očitno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Hm ja. Dodatno pojasnilo. To kar Icke trdi, da je novo razkritje in iz tega kuje denar,.... namreč privid, ko sem šipca, škrtico in obupnega za nas dosadnega barantača, ki v Holandijo vozi travo in ni revež (kot tudi nekateri drugi albanski zelenjavarji:), sem dobesedno videl kot reptila. Privid, ki je trajal sekundo do 2.

Zato sem tudi o tej plati lizard brain razmišljal že iz motivov ega:) Očitno je pa to nekaj povsem drugega kot tvoj lizard brain, ki je nekako evolucijsko naslikan, se reče tisti del, ki se je pač pojavil v evoluciji, ko smo dejansko še bili reptili.

Predvsem del, ki se ga ne zavedamo, in je pretežno šofiran z nagoni. Koliko ga lahko šofiramo in kdaj z sivino, je pa večna misterija in tudi za manipulatorje vseh sort umetnost.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

figula ::

Don, mislim da je stvar v tem, ker preveč zapleteš svoje misli in jim vdahneš še kakšno noto misterioznosti – potem pa ljudje ne vemo, kaj nam želiš sporočiti :)

Hm, na hitro sem skušala najti linke za lizard brain, pa sem se spomnila, da vi fantje to itak bolje obvladate.

Če je ena izmed definicij lizard brain takšna:
Our Lizard-Brain sits at the top of our spine and is command control for the human body, it is 'pre-verbal' and 'tells' our body what to do and when to do it, automatically, using chemical and electrical signals. We are lucky that it is automatic as we don’t have to put up with messages going through our Thinking-Brains getting us to, ‌ “breathe in” ‌ “breathe out” ‌ “breathe in” ad nauseam. All the routine functioning of our body is done by the Lizard-Brain, behind the scenes, without our knowledge or intervention.

si prav ugotovil - nezaveden, skrit in nagonski, a močen kot vrag. Potem nas reši Seth Godin, ki sicer s svojega vidika realiziranja in finaliziranja idej zelo dobro poda razlog zavedanja svojih lizard ostankov in njihovega utišanja.
http://vimeo.com/5895898
http://www.instantbrainstorm.com/lizard...

donfilipo ::

Don, mislim da je stvar v tem, ker preveč zapleteš svoje misli in jim vdahneš še kakšno noto misterioznosti


Ne namenoma. Ampak se mi na čase nabere sklop, ki sem ga včasih lahko razlagal ekipi, kjer nihče ni imel pod 4.34 promila alkohola v krvi, in če sem dal za rundo so kimali:) Če tega ni redno, se knedel nabere in v par straneh skušaš obdelati isto, kar Žižek v 3 knjigah. Potem pa ni čudno, da pade ven zavozaljano do konca.

Vseeno. Vozel ponekod prebije prag in razpredanje se lahko nadaljuje. Kjer moram tudi sam potem popravljati in štukati konce. Včasih pa pač ne.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

figula ::

Danes ti gre tukaj kar dobro.
Mogoče tudi zato, ker se ne pretvarjam, da razumem, kaj želiš povedati ;)

sedaj pa hitim na kosilo, tako mamljivo diši iz kuhinje, njami ...)

donfilipo ::

No me veseli.

Še en tak vozel naj malce poravnam, ker je s polja kriminologije, ki me zelo zanima.

Takole gre.

Par postov gor sem postavil drzno trditev, da se 20% revežev, v kapitalizmu v bistvu bolj splača sofisticiran kriminal, kot crkavanje, ob nikoli niti minimalnem dohodku, kljub mučnemu delu, najtežjemu delu, po sodobnih dognanjih tudi kalkulacijsko najbolj obsežnemu delu, ki ga opravljajo.

Pozabil sem postaviti drug pol. Tisti, ki jim noben kriminal v skoraj ničemer ne popravi materialnega stanja. Ker imajo že tako preveč. Pomeni zlahka živijo odlično. In da bodo živeli bolje z več denarja, je predvsem že bolezenska misel. NO. Pa vendar se bavijo s kriminalom. Zadnje čase, smo jih nekaj po medijih opazili tudi pri nas.

Pomeni nek hudič, pohlep, ali kakorkoli že temu rečemo, je tudi v sicer zelo uspešnih ljudeh in jim ne da miru.
Torej kriminal ni vedno čisto racionalna reč i posledica pomanjkanja!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ta-mau ::

Jah zanimivo bi blo analizirat poglede uspešnih poslovnežev.. Predvsem tistih, katerih glavni motivator ni denar ampak nekakšna kreativnost, želja po izpopolnitvi produkta, želja po ustvarjanju nečesa novega in koristnega širši družbi. Po eni strani so tudi sami ukleščeni v svoje okvire in družbeno potrjevanje svoje ustvarjalnosti/koristnosti. Po drugi strani pa je morda res da je njihova ustvarjalnost pristna, vendar vprašanje se postavlja iz kje ta pristnost izhaja in kako se je formirala.

Tipičen primer vpetosti v svoje okvire in nezdružljivo odvisnost od zunanjega potrjevanja je primer Joba.. Začetki v garaži, polnost entuiziazma, razigranosti in raziskovanja, ki se pa po mojem mnenju kasneje v pixarju in applu sprevrže v neprestano iskanje pravih produktov, posledično iskanju potrditve potrošnikov ter napajanju in dokazovanju svoje pravilnosti odločitev. Vse lepo in prav, vendar sam pravim le do neke meje. Meja katera je ločnica med zdravim in fanatičnim iskanjem potrditev, ki so se pri Stevu odražale v smislu podrejanja vseh vrednot za dosego zastavljenega cilja. Morda Steva ne poznam dovolj dobro, vendar z distance in opisov katere sem zasledil bo morda tudi kaj na tem..

jype ::

ta-mau> Jah zanimivo bi blo analizirat poglede uspešnih poslovnežev.

Večina, ki jih poznam jaz, so skromni, ne pustijo si pa solit pameti.

ta-mau> Vse lepo in prav, vendar sam pravim le do neke meje.

Pred kratkim je Ljubljano obiskal Jerry Colonna, ki se ukvarja z ljudmi, ki so že dosegli vse (tudi on je že dovolj, da lahko do smrti leži v suhi travi in gleda oblake): Jerry Colonna %28financier%29 @ Wikipedia

figula ::

@Donfilipo, se strinjam s tem, kar si zastavil in kar si si že tudi odgovoril. Zato sem zgoraj opozorila na lastnosti, ki so bile že omenjene: pohlep, požrešnost, pohota, jeza, zavist, lenoba. Same nasty lastnosti, ki bi jih jaz pripisala k temu hudiču, ki nekaterim ne da miru.

Poglejmo tega reveža iz prvega odstavka. Tak opis je dobil, če ga pogledamo iz materialnega vidika. Recimo da se jih po tvoji oceni 20% loti kriminala, da rešijo svojo eksistenco ali da znova prilezejo do družbeno uglednejšega statusa vsaj srednjega razreda.

Kaj določa ostale procente tako imenovanih revežev? Jih zadovoljuje drugi hudič? En odgovor mogoče lahko poiščemo v preteklih rodovih Orienta, kjer je izguba »obraza« pomenila absolutni poraz. Vsakdo je vedel, kaj sledi, brez omahovanja ali izgovorov saj-nisem-mislil-tako. Mogoče smo v obsojanju tako drastičnih in rigoroznih ukrepov (harakiri ali seppuku) zanemarili in pozabili vzrok zanje – izguba človeškega dostojanstva. Našemu revežu pod mikroskopom je to edino, kar mu je ostalo – njegov obraz, njegov ponos, njegovo dostojanstvo. In nekateri ga enostavno niso pripravljeni prodati za Armanije, Prade ali Lamborghinije. Take ljudi jaz nisem pripravljena imenovati za reveže.

Seveda pa je med temi ostalimi reveži, ki se ne lotijo kriminala, tudi nekaj odstotkov z zlomljenim duhom, ki jim je apatično vseeno, kam jih kdo uvrsti.

Kje pa je obraz sodobnega, civiliziranega, v družbi uveljavljenega človeka? Eh, skrit je za mnogimi maskami, ki se jim reče sprenevedanje, zlaganost, objestnost, zdolgočasenost, … Pade en obraz, ena maska – hop – je že druga nameščena z izgovori, ki tako z lahkoto letijo z jezika: to je konstrukt okolice, ali pa kot je lep začetek pesmice Marka Kravosa:
Jaz o tem ne vem,
me ni bilo zraven,
sem bil bolan,
sem šel na stranišče,
nisem nič videl.

Kakor lezemo globje v drobovje zadev, vedno najdemo nekaj pra-nagonov, na katere so se poljubno lepile vrednote in družbeni vzorci. Še tisti, ki sebe imenujejo anarhisti, morajo spoštovati nekaj pravil občega obnašanja, sicer je na križiščih kaos.

Pa bodi v tej situaciji pameten in postavi pravično sodbo, :|.

figula ::

Meni se zdi razmišljanje tamauga čisto v redu. In mi tokrat odgovor jypeta ni pogodu – ne pustijo si soliti pameti. Kako to misliš? Če je to v smislu takega trollanja, kot smo ga tu in tam deležni na tem forumu OK, sicer pa so lahko vsaka drugačna mnenja vzvod za nadaljnjo rast in napredek. Ne moreš biti uspešen, če tega ne prepoznaš (se mi zdi).

Takisto se mi zdi, da je v ozadju te teme za jypeta nekaj več kot le prilika za pogovarjanje in izmenjavo mnenj?

jype ::

figula> Kako to misliš?

Če jih hočeš prepričati, moraš pravilno predstaviti argumente. Na mnenja velike večine ljudi se ne ozirajo.

figula> Takisto se mi zdi, da je v ozadju te teme za jypeta nekaj več kot le prilika za pogovarjanje in izmenjavo mnenj?

Mene na forumu pogosto zmerjajo s prevelikim egom. Samo zato, ker imam vedno prav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

O smrti

Oddelek: Problemi človeštva
221522 (1051) Cruz
»

Blockchain izobraževanje

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
192272 (1823) next3steps

Sprehod po javni površini (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21447725 (43392) imagodei
»

Še o inflacijski teoriji vesolja in odkritju gravitacijskih valov, ki ima tudi naspro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2712936 (10581) vostok_1
»

Vektorski text - hitra razlaga, prosim

Oddelek: Pomoč in nasveti
343456 (2939) dzinks63

Več podobnih tem