» »

Pravni nasvet oz. mnenje

Pravni nasvet oz. mnenje

«
1
2

bajs ::

Pozdravljeni.
Ko sem prebiral ta forum, sem videl, da tudi podajate mnenja glede pravnih zadev.

Torej imam naslednji problem, ki se mi je zgodil že nekaj časa nazaj.
Da opišem še mal kako je nastalo do zadeve:
Sem numizmatik, torej zbiram denar in plačilna sredstva. Na bolhi se prodaja tudi ogromno ponaredkov denarja, ki stojijo gor že kako leto ali več, pa tudi taki ki manj. Nato sem dobil v obtoku ponarejen kovanec za 2 evra, ki sem ga prvo sumil, nato so mi ga kolegi pregledali in vsi so bili mnenja, da je ponarejen.
Glede na to, da je na bolhi ogromno ponaredkov sem si nič hudega sluteč dal oglas na bolho da ta kovanec prodajam (normalno sem dal avkcijo z pridržano ceno, ker me je zanimalo če je sploh kaj zanimanja - nisem ga nameraval prodati ker je bila pridržana cena več tisočakov...). Nato sem dobil domov dva gospoda, seveda kriminalista, ki sta se zanimala za ta kovanec. Normalno sem jim ga izročil, povedal kje sem ga dobil in vse podrobnosti.
Seznanila sta me tudi, da morata podati ovadbo naprej na tožilstvo, da sem osumljen ponarejajnja denarja oz. da sem želel kovanec spraviti v obtok, čeprav sem vedel da je ponarejen.
Jaz sem normalno sklepal oz. ga prodajal, da bi ga kater drug numizmatik želel v svoji zbirki, ker nekateri zbirajo samo ponaredke!

Vem, da sem storil neumnost, nisem vedel da za tem stoji mislim da 245. člen KZ, kar to prepoveduje. Če bi zavrtel nazaj čas, ga seveda že od natakarice v gostilni nebi vzel oz. ga zavrnil... Ali pa vsaj kasneje nesel na policijo.

Morda kaj pomaga, da:
1) Nisem vedel, da se to tako hudo kazensko preganja?
2) Da sem z kriminalistoma normalno sodeloval, jima izročil kovanec in vse ostale informacije?
3) Da je to moj prvi prekršek oz. ovadba?
4) Da gre zgolj za dva evra?

Lep pozdrav

Gregor P ::

Tako na hitro, ne da bi bil strokovnjak, menim, da ti sodnik ne uide, ker to da si ti vedel, da je denar ponarejen in ga nato celo dejansko želel spraviti nazaj v obtok je dovolj za kazen.

Morda, ampak to resnično zgolj fantaziram, če bi bil ta kovanec posebej označen ter uradno prijavljen kot ponaredek, da je vsakomur takoj jasno, da ni originalen in veljaven in ga je nemogoče spraviti v obtok ter da je v svetu numizmatikov prodajanje in kupovanje takšnih posebej označenih ponaredkov nekaj povsem običajnega, bi morda še prišel skozi, tako pa morda edino le, če bo sodnik ocenil, da resnično nisi želel storiti kaznivega dejanja (torej nisi imel naklepa kajti ti si dejansko hotel spraviti ponaredek v promet) in te bo kaznoval najmanj kolikor te po zakonu lahko:8)

Ampak vse to le, če si na bolhi ustrezno označil in javno napisal, da gre za ponaredek (to še vedno ne pomeni, da bi ga lahko prodajal, le tvoja "neumnost" oz. "naivnost" bi bila tako malo bolj očitna)!

Kot pravim ne vem, bo nekdo, ki se dejansko spozna na to, povedal kaj konkretnega.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

bajs ::

Zdravo.
Je res, da je bilo na bolhi jasno zapisano, da gre za ponaredek. Imam shranjen še en e-mail, kjer je vse zapisano, pa tudi policisti imajo izpisan oglasa.

Glede tega, da bi namerno želel storiti kaznivo dejanje pa dam roko na srce, da tega nisem želel.
To vedo tudi kriminalisti, če seveda verjamejo.
Je pa res, da so rekli, da je odločitev na tožilcu če da predlog na sodišče ali ga opusti.

Še eno vprašanje, kako dolgo pa teče tak postopek preden dobiš odgovor oz. povabilo do sodnika?

Ziga Dolhar ::

Si v precej zoprnem položaju, drži.

Vendar za kazensko obsodbo ni dovolj le, da izpolniš znake kaznivega dejanja, ampak je pomemben tudi naklep. Ta oziroma njegova vsebina pa bo v postopku bistvena in lahko usodno (in ugodno) vpliva že na opredelitev kaznivega dejanja. Sploh, če drži, da si v oglasu jasno označil, da gre za ponaredek.

KZ-1 namreč pravi:

Ponarejanje denarja

243. člen

(1) Kdor ponaredi denar, da bi ga spravil v obtok kot pravega, ali kdor spremeni pravi denar, da bi ga spravil v obtok, ali kdor tak ponarejeni denar spravi v obtok, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do osmih let.

(2) Enako se kaznuje, kdor si preskrbi ponarejen denar, da bi ga spravil v obtok kot pravega.

(3) Če gre pri dejanju iz prvega ali drugega odstavka tega člena za veliko količino ponarejenega denarja, se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

(4) Kdor da v obtok ponarejen denar, ki ga je prejel kot pravega, ali kdor ve, da je bil denar ponarejen ali da je bil tak denar spravljen v obtok, pa tega ne naznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

(5) Ponarejeni denar se vzame.

(6) Denar je kovan ali papirnat denar, ki je na podlagi zakona v obtoku v Republiki Sloveniji ali drugi državi.


Glede na opisano ti bo težko očitati, da si denar "spravil v obtok" [oz. ga poskusil spraviti] - ne gre za tipično obliko spravljanja v obtok oz. je vprašljivo, ali gre "obtok" res razumeti tako široko, da bi zajemal tudi tvoj primer prodaje kovanca kot specimena.

IMHO bo precej bolj v poštev prišla inkriminacija v 4. odstavku, za katero si - po mojem mnenju - "kriv". Vedel si, da si prejel ponarejen kovanec, pa tega nisi naznanil. No, za to privilegirano obliko dejanja je predpisana kazen zapora do 6 mesecev. Razen, če ti bo tožilstvo očitalo, da si dejanje storil iz "koristoljubja" (kar bo prvenstveno razvidno iz objavljenega oglasa - kakšna je izklicna cena? ali je rezervirana cena objavljena?) in kako ga bo tožilstvo in sodišče "razumelo" (sploh rezervirano ceno).

IMHO, če bo tožilstvo sledilo inkriminaciji po 4. in ne kakem prejšnje odstavku, ter upoštevalo, da si numizmatik, ne bo hudega in morebiti stvar ne pride niti do sodišča (oziroma dlje od preiskave). V najslabšem primeru (glede na "obseg") ti gre (IMHO) pogojna kazen zapora.

Vsekakor nas obveščaj o poteku.

p.s.: "zbiranje ponaredkov" je zelo, zelo neravna igra. Odsvetujem. Predstavljaj si, da bi kriminalisti prišli h kakemu zbiralcu. "Odvzem denarja" bi znal biti boleč.

p.p.s.: aja. Ko dobiš prvo vabilo na zaslišanje, se vsekakor oglasi pri odvetniku. Je poceni.
https://dolhar.si/

Brane2 ::

Ne predstavljam si, kako ti lahko težijo za kaj takega.

Dobro, če si vedel da je stvar ponarejena, bi jo moral odnesti na policijo.

Ampak njena vrednost je minorna. Poleg tega je nisi poskušal spraviti v obtok tako kot je bila prvotno mišljena ampak kot numizmatično vrednost.

Ni videti, da si kakorkoli bistveno oškodoval kogarkoli.

Gre bolj za "treniranje strogoće" sistema, ki pač mora pokazat, da si še komu upa težit.

Vsekakor pa bi, preden ti birokrati dodatno skravžljajo življenje, povprašal pravnika za nasvet.

Zanimiva so ta dvojna merila. Ko eni nakradejo toliko, da zrušijo ali vsaj ogrozijo denarni sistem, se enostavno zglasijo po dodaten denar.

Ko pa ti dobiš ponarejenega beliča, e takrat se pa "vsa šala neha".
On the journey of life, I chose the psycho path.

fosil ::

Če prav razumem si ti v oglasu tudi jasno zapisal da gre za ponaredek?
Tako je!

bajs ::

@fosil: da, v oglasu je bilo s tiskanimi črkami napisano da gre za ponaredek, prav tako je bil podan opis.

@brane2: ja, je nažalost res da težijo. no sej po eni strani morajo, je to njihovo delo, ampak ko se vprašaš, nekateri oškodujejo več tisoč državljanov, pa niustreznih ukrepov. Ampak sprijaznit se je potrebno s tem. Oškodoval pa nisem nikogar, tudi to je res.

@ZigaDolhar: Upam, da bodo vsi pristojni to upoštevali, in razumeli to kot numizmatično sredstvo, ki ni imelo namena zaiti v obtok več. so pa rekli da gre za četrti odstavek ja.

kakšna poravnava pride v takem primeru v poštev, bom pred sodiščem moral še na kakšno zaslišanje ali ne?

Šimpanz ::

Pišuka da se jim da zajebavat za usrana 2 eur.

moj_nick ::

KZ-1 v 243/I jasno pove, da gre za kaznivo dejanje, če storilec spravi ponarejeni denar v obtok kot pravega. Ker si jasno napisal, da gre za ponaredek, ne gre za "tahudo" kaznivo dejanje.
Sploh pa po mojem ti tega denarja nisi nameraval "spraviti v obtok". Potrebno je jasno ločevati denar kot plačilno sredstvo in denar kot zbirateljsko vrednost.

Edino 5. odstavek (Ponarejeni denar se vzame.) se lahko tolmači tako, da ti pač ta kovanec vzamejo. Kar je po mojem mnenju tudi želja države - da vse ponaredke pridobijo in uničijo.
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

bajs ::

ja, samo kako si oni tolmačijo mojo namero oz. moje dejanje. v obtok ga nisem nameraval kot original in da bi vedel da je ponaredek, jaz sem ga nekako želel ponuditi drugim numizmatikom, ki bi si take primerke želeli. Če bi ga hotel spraviti v obtok bi ga še isti dan dal v drugi kavarni!
5. ostavek je bil izpolnjen takoj, sem jim ga prostovoljno dal, kaj pa mi drugega ostane.
Ne vem pa brati tak zakon, ostavek IN odstavek, ali je ostavek ALI odstavek?

Ziga Dolhar ::

Kaj te matra?
https://dolhar.si/

Blinder ::

Kaj če bi on kriminalistom prepovedal vstop na njegovo parcelo in jim nebi izročil kovanca? Kaj bi bilo potem? Pa če bi nwm vrgu proč kovanec in rekel, da ga je sam zanimalo koliko bi ljudje plačali za ponaredek..
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bajs ::

@ZigaDolhar: muči me samo to, da vem kaj me lahko čaka in kako naj se pripravim na situacijo. Glede kako brati pa si ne znam razlagati ali sem s tem, ko sem kovanec izročil organom zadevo zaključil?

Ziga Dolhar ::

Ne, ni se zaključilo.

Odvisno od odločitve policistov, ali bodo podali ovadbo tožilstvu, in odločitve tožilstva, ali bodo predlagali nadaljevanje postopka na sodišču.
https://dolhar.si/

mat xxl ::

Če si ti jasno napisal v oglas, da gre za ponaredek in si napisal pridržno ceno 2000 eur potem je jasno, da ti tega kovanca nisi želel spraviti v obtok z namenom, da bo nekdo ga spravil v obtok in nekoga prikrajšal za 2 eur, šlo je torej izključno za predmet zbirateljske vrednosti in ne denar !

Sam bi podal zoper kriminalista kazensko ovadbo za nevestno delo, saj je iz zadeve več, kot razvidno kako zapravljajo davkoplačevalski denar z velikimi neumnostmi, tajkuni se pa mirno sprehajajo dalje !

PecenkA ::

@bajs
Ena stvar. Kliči odvetnika.

St235 ::

Dajmo za začetek nehat temi idiotizmi o tajkunih, ker to res nima veze s temo. Odprite novo temo pa jokajte tam.

Konkretno tebi očitajo kršitev 4. odstavka. 5. odstavek je tukaj irelavanten in samo daje pooblastilo, da se ponarejen denar takoj umakne iz obtoka. Tega odstavka ne moreš kršit in tudi ni predvidena sankcija.

Odstavek pravi:
(4) Kdor da v obtok ponarejen denar, ki ga je prejel kot pravega, ali kdor ve, da je bil denar ponarejen ali da je bil tak denar spravljen v obtok, pa tega ne naznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

Torek kršitelj je vsak, ki da v obtok ponarejen denar, ALI ki ve da je bil denar ponarejen in tega ni naznanil. Vmes je ali in ne in!!! Tako, da je kršitev, če za ponarejen denar veš in tega ne naznaniš. Dajanje v obtok kot tako nima veze. Za krivdo je dovolj da ti dokažejo, da si vedel, da je denar ponarejen in nisi tega naznanil. Tega dokazat pa res ne bo problem glede na to, da si v oglas napisal da prodajaš ponarejen denar. S takimi oglasi pač prosiš, da te kaznujejo in so postopki izredno lahki in enostavno dokazljivi.

Konkretno se strinjam, da gre res za minorno kršitev,ker gre za en 2€ kovanec, ne pa za skladanco ali kakršnokoli resno vrednost. Sem pa 99% da bodo zadevo dal naprej, ker ko enkrat postopek steče morajo zadevo nekako zakljuit in ti si tukaj evidentno prekršil zakon. Glede na okoliščine pa te 100% čaka samo plačilo stroškov in neka minimalna denarna kazen (mislim, da je minimum tam okol 150€).

Moj oseben nasvet je, da se obrneš na odvetnika, ker ne bo več kot ene obravnave tudi strošek ne bo ne vem kakšen. Dobolj je že, da se z odvetnikom pogovoriš in ti bo sam povedal, če je zadeva do te mere brezupna, da nima smisla da te zastopa. Je pa sranje, ker ne glede na absurdnost kršitve kaznivo dejanje s sabo potegne kartoteko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

6151 ::

St235 je izjavil:



Torek kršitelj je vsak, ki da v obtok ponarejen denar, ALI ki ve da je bil denar ponarejen in tega ni naznanil. Vmes je ali in ne in!!! Tako, da je kršitev, če za ponarejen denar veš in tega ne naznaniš. Dajanje v obtok kot tako nima veze. Za krivdo je dovolj da ti dokažejo, da si vedel, da je denar ponarejen in nisi tega naznanil. Tega dokazat pa res ne bo problem glede na to, da si v oglas napisal da prodajaš ponarejen denar. S takimi oglasi pač prosiš, da te kaznujejo in so postopki izredno lahki in enostavno dokazljivi.


Saj pa je naznanil, mar ne?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Ramon dekers ::

ubistvu obstaja en člen v KZ ki te lahko reši. Nek člen o zmoti. Recimo če spiš s 17 letnico pa tega ne veš niti ne moreš vedeti (se ti zlaže), potem gre pač za zmoto.

mihec87 ::

Ramon dekers je izjavil:

ubistvu obstaja en člen v KZ ki te lahko reši. Nek člen o zmoti. Recimo če spiš s 17 letnico pa tega ne veš niti ne moreš vedeti (se ti zlaže), potem gre pač za zmoto.


V oglasu pa ima z tiskanimi črkami navedeno da je ponarejen..:)

Ramon dekers ::

V oglasu pa ima z tiskanimi črkami navedeno da je ponarejen..:)


my bad

bajsibajsi ::

Ramon dekers je izjavil:

ubistvu obstaja en člen v KZ ki te lahko reši. Nek člen o zmoti. Recimo če spiš s 17 letnico pa tega ne veš niti ne moreš vedeti (se ti zlaže), potem gre pač za zmoto.


Saj to ni zakonsko prepovedano. A ni meja 15? :)

Zgodovina sprememb…

St235 ::

6151 je izjavil:

St235 je izjavil:



Torek kršitelj je vsak, ki da v obtok ponarejen denar, ALI ki ve da je bil denar ponarejen in tega ni naznanil. Vmes je ali in ne in!!! Tako, da je kršitev, če za ponarejen denar veš in tega ne naznaniš. Dajanje v obtok kot tako nima veze. Za krivdo je dovolj da ti dokažejo, da si vedel, da je denar ponarejen in nisi tega naznanil. Tega dokazat pa res ne bo problem glede na to, da si v oglas napisal da prodajaš ponarejen denar. S takimi oglasi pač prosiš, da te kaznujejo in so postopki izredno lahki in enostavno dokazljivi.


Saj pa je naznanil, mar ne?


Glede na to da so sprožili postopek po uradni dolžnosti bi rekel, da ne.

Yossarian ::

Glede na dikcijo zakona bi rekel, da je v tej zadevi najbolj pomembno to, kaj pomeni "dati v obtok".
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

kmetek ::

Tole je ena velika burleska in trošenje našega/vašega denarja.

St235 ::

Yossarian je izjavil:

Glede na dikcijo zakona bi rekel, da je v tej zadevi najbolj pomembno to, kaj pomeni "dati v obtok".

dati v obtok nima popolnoma nič z omenjeno kršitvi. Njega bremeni 4 odstavek, ki kot kaznivo opredeljuje že samo vedenje o obstoju ponarejenega denarja, brez da se to naznani pristojnim organom.

kmetek je izjavil:

Tole je ena velika burleska in trošenje našega/vašega denarja.


Predlagam, da se sprejme zakon, da se prekrškov in kaznjivih dejanj kjer ni zagrožena kazen vsaj 10.000€ in 10 let zapora sploh ne obravnava, ker gre evidentno za trošenje denarja in časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

MIHAc27 ::

Yossarian je izjavil:

Glede na dikcijo zakona bi rekel, da je v tej zadevi najbolj pomembno to, kaj pomeni "dati v obtok".

Se čisto strinjam. Glede na to da je bil oglas na bolhi, ga je hotel spraviti v obtok po moje. Ponarejen kovanec bi npr. lahko kupil jaz za 1€ in ga potem dal natakarici kot 2€.

Mogoče bi pomagalo, če bi v oglasu dodal, da ga proda samo numizmatiku?

Je pa zanimivo z čem se ljubi našim organom ukvarjat. Jaz bi samo preveril, če ni ta količina kaj večja, oziroma da OP tega ne tiska doma.

edit: Drugi del zakona:"ALI ki ve da je bil denar ponarejen in tega ni naznanil."
Naznanil komu? Jaz tukaj javno naznanjam da imam doma 1M ponarejenih evrov. V obtok jih ne bom spravil. Kdo mi zdej kaj more?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MIHAc27 ()

Gregor P ::

Po drugi strani pa država mora nekako "strožje" odreagirati, če se "na trgu" pojavijo ponarejeni kovanci; ker to pomeni, da jih je nekomu uspelo ponarediti kar nadalje pomeni, da jih lahko štanca na tisoče in grozi velika nevarnost, da jih ogromno spravi v obtok ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Evropi. Zato v bistvu ne gre samo za ta "nedolžna" 2 evra:8)

Saj na koncu se bo verjetno, vsaj upam da, vse lepo razjasnilo in bodo naši organi pokazali ščepec razumevanja konrketne situacije.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

St235 ::

MIHAc27 je izjavil:

Yossarian je izjavil:

Glede na dikcijo zakona bi rekel, da je v tej zadevi najbolj pomembno to, kaj pomeni "dati v obtok".

Se čisto strinjam. Glede na to da je bil oglas na bolhi, ga je hotel spraviti v obtok po moje. Ponarejen kovanec bi npr. lahko kupil jaz za 1€ in ga potem dal natakarici kot 2€.

Mogoče bi pomagalo, če bi v oglasu dodal, da ga proda samo numizmatiku?

Je pa zanimivo z čem se ljubi našim organom ukvarjat. Jaz bi samo preveril, če ni ta količina kaj večja, oziroma da OP tega ne tiska doma.

edit: Drugi del zakona:"ALI ki ve da je bil denar ponarejen in tega ni naznanil."
Naznanil komu? Jaz tukaj javno naznanjam da imam doma 1M ponarejenih evrov. V obtok jih ne bom spravil. Kdo mi zdej kaj more?


Naznaniti pristojnim organom ni isto kot kričat na forumu. Enako kot za naznanitev ni mogoče štet objave oglasa. Predlagam, da objaviš še par fotk tvojih ponarejenih 1m pa boš kmalu videl kaj ti morejo.
Naznanitev kaznivega dejanja:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki...

bosmla ::

Samo konec koncev z javno objavo (oglas) je v bistvu naznanil tudi pristojnim organom - v nasprotnem oni ne bi vedeli za obstoj tega kovanca. Kaj je predpisan tudi nacin oz. sredstvo naznanitve, ker v dolocenih primerih velja tudi objava recimo v casopisu?

Ramon dekers ::

bosmla je izjavil:

Samo konec koncev z javno objavo (oglas) je v bistvu naznanil tudi pristojnim organom - v nasprotnem oni ne bi vedeli za obstoj tega kovanca. Kaj je predpisan tudi nacin oz. sredstvo naznanitve, ker v dolocenih primerih velja tudi objava recimo v casopisu?



đezus. Župan javno nazani da je podkupoval, pa mu še policaji ne pridejo na dom. Tu pa ga serjejo za 2 €. Narobe svet. Mogoče ga je res želel dati v obtok, mogoče ne, točnega motiva ne poznamo. Ampak dejstvo je da so naši organi pregona nesposobni.

Ne bi rekel da bi našli pri njem mašino za izdelavo kovancev ali kovancev za 100.000 €.

St235 ::

bosmla je izjavil:

Samo konec koncev z javno objavo (oglas) je v bistvu naznanil tudi pristojnim organom - v nasprotnem oni ne bi vedeli za obstoj tega kovanca. Kaj je predpisan tudi nacin oz. sredstvo naznanitve, ker v dolocenih primerih velja tudi objava recimo v casopisu?


Daj mi prosim primer ko se za naznanitev kaznivega dejanja šteje objava v časopisu?

bosmla ::

Aha se je narobe razumelo sem mislil "v dolocenih primerih" ne kot naznanitev ampak recimo opravicilo, popravek,...

Sicer pa (recimo, da oklepaj ne pomeni "samo tako drugace")
Ovadba se poda pisno, ustno, po telefonu ali kako drugače (E-naznanilo kaznivega dejanja).


to seveda za ovadbo se ne spoznam ce je isto kot naznanitev (se mi zdi da je naznanitev nekoliko bol preprosta zadeva)

tx-z ::

Kdo bi sploh hotu plačat za ponaredek več kot za original??
tx-z

mihec87 ::

tx-z je izjavil:

Kdo bi sploh hotu plačat za ponaredek več kot za original??


Zbiratelj.

opeter ::

tx-z je izjavil:

Kdo bi sploh hotu plačat za ponaredek več kot za original??


Heh ... si sploh ne znaš predstavljat, kaj vse ljudje zbirajo.

Ravno prejšnjič sem na eBayu našel nekaj oglasov, ko so za kar solidne zneske prodajali igrače nekdanjega madžarskega podjetja Schenk, ki je slovel predvsem po kloniranju Playmobilovih izdelkov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

St235 ::

Ta fora z zbiratelj je pač čist irelavantna. Tako bi lahko vsak, ki ima v posesti karkoli prepovedanega (druga, orožje) trdil, da samo zbira. In seveda ne prodajal koke, njega je samo zanimalo kolk so zbiratelji pripravljeni odštet za to. Policija je pač dolžna sprožit preiskavo, če obstaja sum kaznjivega dejanja. Kar pa je v omenjenem primeru definitivno bil. Ne morejo pa oni vedet ali za tem stoji nekdo, ki dejansko sam dela te kovance, ali pozna koga, ki se s tem ukvarja ali pa je samo naiven in je slučajno en tak kovanec nekje dobil in se z njim hvali.

Meizu ::

Glede na to, da se da kupit tudi ponaredke drugih valut (kakšne antične trgovine), potem to ne bi smel biti problem?

AndrejS ::

Verjetno boš obsojen - potem pa se bo naša policija hvalila s tem, da so zaprli ponarejevalca. Reši te edino da si tajkun

St235 ::

Meizu je izjavil:

Glede na to, da se da kupit tudi ponaredke drugih valut (kakšne antične trgovine), potem to ne bi smel biti problem?


Vir, kjer nemoteno prodajajo ponaredke veljavnih valut?

AndrejS je izjavil:

Verjetno boš obsojen - potem pa se bo naša policija hvalila s tem, da so zaprli ponarejevalca. Reši te edino da si tajkun


ali pa neumestni komentarji uporabnikov foruma slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

lopov ::

St235 je izjavil:

Ta fora z zbiratelj je pač čist irelavantna. Tako bi lahko vsak, ki ima v posesti karkoli prepovedanega (druga, orožje) trdil, da samo zbira. In seveda ne prodajal koke, njega je samo zanimalo kolk so zbiratelji pripravljeni odštet za to. Policija je pač dolžna sprožit preiskavo, če obstaja sum kaznjivega dejanja. Kar pa je v omenjenem primeru definitivno bil. Ne morejo pa oni vedet ali za tem stoji nekdo, ki dejansko sam dela te kovance, ali pozna koga, ki se s tem ukvarja ali pa je samo naiven in je slučajno en tak kovanec nekje dobil in se z njim hvali.


Torej če ima veliko sreče in se na strani zakona najde nekdo s ščepcem soli bodo po preiskavi suma kaznivega dejanja zaključili, da ni kriminalec ampak "le" numizmatik, kateri je za ponarejen kovanec vrednosti 2 evra želel več tisoč evrov.

Žal nisem pravnik ne numizmatik, bi pa vsekakor povprašal v numizmatičnih krogih ker menim, da so že srečali s podobno situacijo.

Srečno!

Brane2 ::

Meizu je izjavil:

Glede na to, da se da kupit tudi ponaredke drugih valut (kakšne antične trgovine), potem to ne bi smel biti problem?


Mislim, da je z zakonom določeno, koliko se legalni ponaredek sme približat originalu. Je nekaj v smislu, da mora biti očitno, da gre pa ponaredek ( bisvena razlika v velikosti, napis "ponaredek" čez zadevo itd...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Meizu ::

St235 je izjavil:

Meizu je izjavil:

Glede na to, da se da kupit tudi ponaredke drugih valut (kakšne antične trgovine), potem to ne bi smel biti problem?


Vir, kjer nemoteno prodajajo ponaredke veljavnih valut?



Ja, se posipljem s pepelom, mislil sem na denar, ki ni več v veljavi. Tega se sme reproducirat okoli. Nisem šel za tem, da se to ne sme počet pri veljavnih valutah.

Slab razmislek, torej brezpredmeten komentar. Nevermind uglavnem.

Gray_Warden ::

če bajs uide kazni to pomeni izključno samo to, da lahko vsi ponarejevalci lepo povejo da so njihovi izdelki ponarejeni in jih brez kazni prodajajo naprej.

Na tak način črncem v italiji ne bo več treba bežati pred policijo ko bodo na ulici prodajaji ponarejene ure in sončna očala dragih znamk:)

Prav tako bo lahko nekdo naredil ponaredek Ferrarija in ga prodajal za 50.000 eur. Motor bo seveda od neka huda poceni mrcina, karoserija pa doma narejena. Ampak ne bo pomembno saj bo zraven napisano da je poanredek. Nek laik bo seveda mislil da gre za pravi Ferrari.

Če prodajaš ponaredek in veš da prodajaš ponaredek moraš bit že kar konkretno smešen (bi rekel bumbar vendar ne bom) če pričakuješ da bo prišel skozi brez kazni.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Ne tupi.

Med avtom, katerge kopija stane €50k in kovancem za €2 je vendarle neka kvantitativna razlika.

je tudi kvalitativna- cela fora aopoena je plačevanje. Če obznaniš svetu, da gre za ponaredek, si to osnovno funkcijo pravkar izničil.

Ostaja samo njena prostala vrednost. Nekdo lahko vanj zvrta luknjo in ga uporabi kot podložko, nekdo drugi pa mogoče vidi neko zbirateljsko vrednost.

In kar se tistega primera z izdelkom tiče, resno ne vidim zakaj bi se za to moral sekirati kupec.

Na trgu imaš premnogo kopij. A ti vsakič, preden kupiš pulover googlaš okrog, če ne gre slučajno za kopijo nato še poseben search, če gre za licenčno kopijo, samo podoben izdelek, ki ne zahteva licence ali nelegalno kopijo ?

To v načelu ni problem kupca, razen če ve za nezakonitost in v tem sodeluje.

Lahko mu IMHO serjejo ker stvari ni prijavil policiji, ampak v tej situaciji je to smešno.
Sploh pa je to dvolično. Dobra verjetnost je,d a bi ga dežurni policaj v takem primeru nabrcal s kovancem vred, ker bi mislu da ga zaje*ava.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Meizu ::

Sem malce razmišljal in ugotovil sledeče:

Četudi ti eksplicitno napišeš, da je izdelek ponaredek, mogoče tega kupec če bo prodajal naprej ne bo napisal. Tako se lahko potencialno izgubi sledenje temu kovancu in lahko nekdo drug s tem ponarejenim kovancem plačuje. Kar pa ni v državnem interesu I guess.

Edit: Typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Gray_Warden ::

brane2

torej lahko jaz naredim 10.000 ponaredkov kovancev za 2 eura in jih prodam na bolhi kot ponaredke?

Seveda bi prodajal enega na bolhi, enega kod drugod, da ne bi izpadel sumljiv.

Po tvojem mnenju je to videti legalno?

Tudi če ne veš kaj se bo potem zgodilo z denarjem? Mogoče bo ta denar prišel v obtok.....

policija tega ne ve in zato je pohvalno da so ga preiskali.

Zgodovina sprememb…

AndrejS ::

Zajebal si , ker si jim ga izročil. Dal bi jim pravi 2€ kovanec.

St235 ::

Brane2 je izjavil:

Ne tupi.

Med avtom, katerge kopija stane €50k in kovancem za €2 je vendarle neka kvantitativna razlika.

je tudi kvalitativna- cela fora aopoena je plačevanje. Če obznaniš svetu, da gre za ponaredek, si to osnovno funkcijo pravkar izničil.

Ostaja samo njena prostala vrednost. Nekdo lahko vanj zvrta luknjo in ga uporabi kot podložko, nekdo drugi pa mogoče vidi neko zbirateljsko vrednost.

In kar se tistega primera z izdelkom tiče, resno ne vidim zakaj bi se za to moral sekirati kupec.

Na trgu imaš premnogo kopij. A ti vsakič, preden kupiš pulover googlaš okrog, če ne gre slučajno za kopijo nato še poseben search, če gre za licenčno kopijo, samo podoben izdelek, ki ne zahteva licence ali nelegalno kopijo ?

To v načelu ni problem kupca, razen če ve za nezakonitost in v tem sodeluje.

Lahko mu IMHO serjejo ker stvari ni prijavil policiji, ampak v tej situaciji je to smešno.
Sploh pa je to dvolično. Dobra verjetnost je,d a bi ga dežurni policaj v takem primeru nabrcal s kovancem vred, ker bi mislu da ga zaje*ava.


edina kvantitativna razlika je v tem da za 50k rabiš en ponarejen avto ali pa 25k ponarejenih kovancev po 2€.

Predvem pa verjemi, da ga nebi noben policaj nikamor brcal, če bi prijavi ponarejen kovance. Ponarejen denar ne sme bit v obtoku pa naj bo to en kovanec ali 1000, predvsem pa kriminalist ki začne preizkavo ne ve ali gre za naivneža, ki prodaja en kovanec ali za kaj več zato je edino pravilno da zadevo preverijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

roscha ::

Pi7da ma naša policija časa se ukvarjat z neumnostmi.

Če bi tip v oglas napisal, da prodaja ponarejen kovanec nominalne vrednosti 2EUR za ceno 1EUR, potem bi vsak normalen zastrigel z ušesi in pomislil da gre verjetno za (zelo butastega) ponarejevalca...

Ampak, da se ukvarjaš s človekom, ki kovanec nominalne vrednosti 2EUR prodaja za 100x večjo ceno in ga kriminaliziraš, to pa rata samo našim in severnokorejskim policajem. Ampak verjetno bosta vrla varuha pravice in reda rešila Euro pred propadom, samo zaradi zaplembe tega usranega kovanca, jebesh ti Merklovo in Sarkozya...

Država za kozlat.

Na drugi strani pa naši aparatčiki niso kos npr. faliranemu Jakliču, ko tisto njegovo "barako" neuspešno rušijo že 10 let?!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Originalnost bankovca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
619990 (8314) Martin Krpan
»

Zanima me vrednost bankovca za 5€ z napako (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
629134 (6047) BaToCarx
»

USA Ekonomija - Trillion Dollar Coin

Oddelek: Problemi človeštva
406143 (5021) Jst
»

Korejska igra hoče mojo sliko in kopijo osebne (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5711277 (9876) Reycis
»

Je to ponarejen kovanec?

Oddelek: Loža
408495 (6347) The Player

Več podobnih tem