» »

Je to ponarejen kovanec?

Je to ponarejen kovanec?

technolog ::



Hojla! Tale kovanec so mi včeraj dali v McDonaldsu na glavni avtobusni postaji na trgu OF... To je zadnja stran 2 evrskega kovanca.

Je to kaka posebna invalidna izdaja, ali pa je kovanec ponarejen? Ker na slednje močno sumim, kaj naj kot pošten državljan naredim?

carcar ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: carcar ()

mtosev ::

to ni ponarejen kovanec.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zorro ::

Včasih je dobro malce pogleda po spletu.

Slovenski evrokovanci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

technolog ::

Hvala, ravno par minut po postanju sem to sam ugotovil :)

Sumljivo mi je bilo, ker je podobica na kovancu res močno invalidna, kot bi jo kaki otroci s posebnimi potrebami naredil.

Mi zna kdo povedat kok je tak kovanec redek - se mi ga splača vnovčit ali shranit?

p.s.: Videl sem, da ne preveč. Torej ga bom enostavno porabil pri naslednjem nakupu. Konec dober, vse dobro.

Zgodovina sprememb…

carcar ::

Vse ti piše na linku, ki sem ga dal. (1 million coins) osebno mislim, da se ti ga ne splača hranit, ker je iz obtoka...

Zorro ::

Menda jih je 1.000.000

guest #44 ::

Nevem, zakaj bi kdo poanrejal kovance.

Priznam pa da so evriski kovanci estetsko lepi.

Highlag ::

Ja takšne kovance so ob priliki izdale vse eu države. Imam ene tri "različne".
Never trust a computer you can't throw out a window

rfmw ::

Highlag... pokaži
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

js osebno ::

Razen slovenskega in avstrijskega iz te serije še nisem videl nobenega drugega. Sicer zbiram te "posebne" evrske kovance, kar precej se jih da dobiti iz obtoka..

EDIT; Se popravljam, poleg sem našel še nemškega in (AFAIK) grškega.

Zgodovina sprememb…

LuGi ::

Splača se shraniti tiste 3EUR kovance ;)

opeter ::

Tu imate (večino) posebnih kovancev zbranih na eni strani:
%E2%82%AC2 commemorative coins @ Wikipedia
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Blazz ::

haha, ponarejen lol... a pa si sploh razmislu ali se splača ponarejat 2 evrske kovance in sploh, kovance iz kovin? in sploh denarne enote vredne 2 evra?

Machete ::

Ne se smejet, ker kovance dejansko ponarejajo. Ja res da je sam 2 evra, sam lih v tem je fora, da noben ne pomisli da je kovanec ponarejen.

primer
http://www.evronumizmatiki.si/forum/vie...

s1m0n ::

Verjetno tudi nihče ne bi pomislil če bi prišel z 1000 komadi 2EUR ponarejenih na banko menjat :) Važno, da niso vsi za enako državo in v 1A stanju :)

techfreak :) ::

Glavno vprašanje je, kje ste že videli, da bi nekdo ponarejeval neobstoječ kovanec? Kakšno korist ima nekdo, ki naredi kovanec, ki ni podoben nobenemu obstoječemu?

js osebno ::

Paradoks: Narediti kopijo (ponaredek) kovanca, ki ne obstaja?

mihco ::

V nobenem primeru ne bo nihce ponarejal kovanca, ker bi proizvodna vrednost takega pocetja presegla nazivno vrednost. Najblizje ponarejanju kovancev so okrogli izrezi kovine podobne teze in debeline za "petriganje" kofe avtomatov.

darkolord ::

V nobenem primeru ne bo nihce ponarejal kovanca, ker bi proizvodna vrednost takega pocetja presegla nazivno vrednost.
Proizvodnja enega par gramov težkega koščka kovine stane več kot 2 eur?

Machete ::

Še eden, bolj 'pameten' od ponarejevalcev kovancev se je našel.

Blazz ::

machete, zato pa vsak dan v novicah beremo, kako so zasegli na tone ponarejenih kovancev ane?

Valvoline ::

Napaka je narejena ob uvedbi evra ker so naredil 1 in 2 evra kovanca,namest bankovce. Kovanci za 2e se baje na veliko ponarejajo in je težko-nemogoče opazit ponaretke če so dobr štancani.

harvey ::

Napaka je narejena ob uvedbi evra ker so naredil 1 in 2 evra kovanca,namest bankovce.


Ponarejanje 2 EUR, četudi do njega prihaja, ima zelo majhen oz. ničen vpliv na celotno emisijo denarja, zato so tudi za kovance zadolžene nacionalne banke in ne centralna banka EU. Tako da s tega vidika ni nikakršnih težav.

Napaka bi bila, če ne bi bilo kovancev, ker smo mnogo bolj praktični za male zneske kot pa bankovci.

whatever ::

Zanimivo, da ob začteku uvedbe eura se mi je nabiralo bistveno manj kovancev v denarnici kot zdaj. Zdaj je že enako kot pri tolarju, polno kovancev.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

guest #44 ::

Firbec me mal daje...kolk ljudi še vedno čuti rahlo manjvrednost, če plačuje z kovanci...še posebej na kakih žurkah in podobno? No mogoče mam samo jaz ta kompleks, ampak tko plačevat rundo z kovanci ponavadi izpade bedno, ko moreš pol denarnice prečekirat za vs "drobiž".

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

Mislim da je že bila inicijativa in peticija za uvedbo papirnatih banovcev za 1 in 2e. Ne vem pa kok dalec je že zadeva.
1 in 2e pa dejansko ni malo denarja. 240 in 480 ex sit.
Za npr nemca je mogoče 1 ali 2e drobiž,za povprecnega bolgara ali romuna pa kar lepa vsota :)

#000000 ::

Zakaj bedno, se spomniš časov iz bivše yuge ko so na morju vsi Hansi z bundesliga frizuram rajal po cel popoldan pa več kot drobižnice ni imel sabo, je plačeval z devizami in bil več vreden od vsakega domačega gosta :) Ko pa je potegnil ven bankovec za 100 mark je bil ves poten in posran ker je mislu da ga bomo kr ubil za tistih 100 dem :)

guest #44 ::

Well yeah, čeprav sem jaz juge bolj malo doživel in all honesty.

Pomojem ta kompleks izvira iz družbe...češ, da moreš biti uspešen in kovanci so doemna klošarjev in "lozerjev". Sevdeda je to napačno razmišljanje, ampak tko kot mali nisi ravno preveč razmišljal kaj in kako, predvsem pa zakaj.

Se spomnem ko nam je starejši prijatelj razlagal (nam takrat še +/- osemletnikom), kako je bil z enim kolegom v nekem baru kjer če nisi imel šop deset tisočakov (SIT) v denarnici sploh nisi imel kaj za počet not. Heh, in še presenetljivo dobro se spomnem. Razlagal je kako je en človek not, kupil en čik za deset tisoč...samo zato ker je lahko, ne zato ker bi rabu. Skratka rich guy's jerkhouse.

Mlade glave so dokaj dovzetne za take pizdarije.

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

Enega kovanca za 2EUR se res ne splača ponarejati ko pa številka naraste na par 1000 kosov je pa strošek izdelave precej manjši.Ni to obogatitev čez noč,sčasoma se pa da dosti dobiti...

technolog ::

techfreak :) je izjavil:

Glavno vprašanje je, kje ste že videli, da bi nekdo ponarejeval neobstoječ kovanec? Kakšno korist ima nekdo, ki naredi kovanec, ki ni podoben nobenemu obstoječemu?


Misli malo. Ti pogledaš vsak kovanec, ki ti ga da prodajalka? Še posebej ob poplavi neštevnih različnih podob se bi dalo tudi kovance čisto brez gravure, samo s številko ena ali dva vnovčit.

Shegevara ::

frend mi je razlagal da je enkrat za zafrkancijo plačal s kovancem za dve liri. (delno podoben kovancu za 2EUR). Natakarica je priznala, da je to ugotovila šele, ko ga nikakor ni mogla zbasati v blagajni v tisto režo za kovance za 2 EUR

Gregor P ::

V tujini (EU, monetarna unija) nimam prav nobenih kompleksov plačevati s kovanci in tudi ne vidim, da bi jih kdorkoli drug imel:| ... prav tako ne v Sloveniji; v bistvu so prav zelo priročni za kakšne čaje, kavice, rogljičke, časopise ter ostale malenkosti in za razliko od nekdanjih tolarjev, lahko ustrezno vnočim prav vsak cent:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

#000000 ::

Ja sej zato. Je pa res fajn ko se je začel denar malo bolj spoštovat, predvsem kovance ki od kar vem zase nikol niso bli kej vredni, no ja se spomnim ko sem kot mulc za 50 par dobil lučko v štacuni, al pa ko mi je stari dal 100 dinarjev za počastit sošolce, mater da je bil precej več vreden kot dans 100 evrov, za ta denar nas je mislm da 6 komadov šlo v lokalno poslastićarnico in se nažrli ko prasci + ostal mi je tolk dnarja da smo še par dni po šoli lahko kake frondi in sok kupil po pouku. Pa dons pejt na torte, zadnjič sem šel v tortarnico v trnovem in 5 evrov kos saher torte, s tem da vsak mulc z lahkoto pomalca 2 kosa + sokec in si v pizdi :)

techfreak :) ::

technolog je izjavil:

Misli malo. Ti pogledaš vsak kovanec, ki ti ga da prodajalka? Še posebej ob poplavi neštevnih različnih podob se bi dalo tudi kovance čisto brez gravure, samo s številko ena ali dva vnovčit.

Ne, ampak če jih nekdo sam izdeluje raje ponaredi obstoječega.

The Player ::

prec ko smo dobili evrsko valuto sem si zamislil rek.

"dobrodošli v srednjem veku"

namreč, ko smo mel tolarje smo delal s kovanci kot svinja z mehom (kar je men zlo koristil, ker je po Slo ležalo polhno kovancev, ki sem jih potem shranil v hranilnik in potem ko se je nabral, sem zamenjal za bankovce ;)), potem ko so pa pršli evri, smo takoj namesto bankovcev prešli na kovance in danes večinoma plačujemo s kovanci, če so kapacitete majhne in slej ko prej se ti nabere cela denarnca unih "težkih" kovin, če nič ne zapravljaš.
dans je tudi redkost, da najdeš kak drobiž na tleh, kot včasih ko so bli tolarji. (enkrat sem v vozičku v citiyparku celo našel 2EUR (2 vozička/1EUR), potem 2x sem ob kaki trafiki ali burekarni sem našel 1EUR in to je to, med časom tolarjev, sem našel denar na tleh bolj pogosto.

na facebook strani je dobra stran kjer so tolarji in pod komentarji piše kaj vse smo dobili za ta denar, tko, da priporočam ogled
zdej ko je EUR se je vse podražal, se spomnim časov, bli smo v parlamentu (lokal v LJ precej fensi), mel smo 4 pijače, mislm, da nekaj kofetov pa 1 fruktalov sok (ki je tud že luksus) je blo manj kot 500 SIT (ca 400 SIT, če se ne motim), če nekak zaokrožim je to ca 2,20EUR na pamet govorim, danes za ta denar dobiš komaj 2 dl soka :'(
potem dober primer iz nemčije: izpušna cev za motor 100 mark, po evru 100EUR WTF???
čehi majo gromozansko srečo, da niso sprejel evra, drgač bi še oni piskal, pa še turizem bi močno padel.

opeter ::

Cene bi šle tako ali drugače gor ... evro je bil le še en izgovor, da so morali trgovci zadeve zaokrožiti navzgor.
Odkar imamo evre, pa imamo mi, ko Slovenci tudi eno prednost v naši roki. Namreč lahko brez problemov primerjamo cene v drugih državah, kjer se uporablja evrska valuta. ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

The Player ::

opeter je izjavil:

Cene bi šle tako ali drugače gor ... evro je bil le še en izgovor, da so morali trgovci zadeve zaokrožiti navzgor.
Odkar imamo evre, pa imamo mi, ko Slovenci tudi eno prednost v naši roki. Namreč lahko brez problemov primerjamo cene v drugih državah, kjer se uporablja evrska valuta. ;)


ja, to je pa na žalost edina dobra stvar, ki jo Eu in evro imata. Cene bi res šle gor, če nebi blo evra, sem pa ziher, da nebi šle skyhigh, tako, kot danes

zanimiv ponaredek španskega 1€ kovanca, namreč članek sem prebral v žurnalu, potem ko sem zasledil tole temo, sem šel takoj pobrskat na net, če še obstaja

http://www.neatorama.com/2008/08/05/the...

Zgodovina sprememb…

Matev ::

zanimiv ponaredek španskega 1EUR kovanca


to ni ponaredek...

je zgolj modifikacija originalnega kovanca

McHusch ::

Hehe, evro je najboljša stvar, ki se je zgodila Sloveniji v zadnjih letih. Če ne bi imeli evra, bi naša lokalna mafija natisnila toliko pobarvanih papirčkov, da bi prej ko slej dobili bankovec za 100.000 SIT. Sedaj pa morajo namesto tega celo razmišljati o varčevanju, o joj :>

The Player ::

Matev je izjavil:

zanimiv ponaredek španskega 1EUR kovanca


to ni ponaredek...

je zgolj modifikacija originalnega kovanca


my bad

sam fora je k model je dejansko unovčil ta kovanec, tko, da bi lahk delno govoril o ponaredku, drgač je bla pa to zgolj zajebancija.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kovaštvo evrskih kovancev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
559048 (7789) St235
»

Pravni nasvet oz. mnenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6210789 (9106) St235
»

Za koliko šleparjev je bilo slovenskih tolarjev?

Oddelek: Loža
82012 (1350) christooss
»

Ste že kupili začetne evro pakete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878916 (6186) Manu
»

50 tolarjev papirnat bankovec

Oddelek: Loža
323544 (2815) Daedalus

Več podobnih tem