» »

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Prime z in brez tipkovnice.

vir: engadget
TechCrunch - Druga inačica Asusove tablice/laptopa Asus Transformer Prime naj bi se precej slabo prodajala, navkljub naravnost odličnim obetom takoj po oktobrski najavi. Ena težava je, da Asus zamuja z dobavo - prve izvode so razposlali šele tik pred božičem, trenutni dobavni rok na Amazon.com pa je huronsko dolgih 4 do 7 tednov. Dalje, tudi tisti, ko so ga že uspeli kupiti, se pritožujejo nad tako rekoč nedelujočim GPS (bojda ga moti kovinsko ohišje) in šibkim wi-fi sprejemom. Končno - in morda najbolj ključno - transformer ima zaklenjen in šifriran bootloader, zato nameščanje alternativnega roma (homebrew) trenutno ni mogoče. Prav tega pa so se veselili številni kupci, saj gre za zelo zmogljivo tablico (Tegra 3) z možnostjo priklopa tipkovnice, miške in druge periferije.

Techcrunch v svojem prispevku Asusu odkrito očita "pomanjkanje izkušenj na mobilnem trgu", ki naj bi bil bistveno bolj občutljiv na obljube o funkcijah in datumu izida kot ta s PC in laptop izdelki. Odkrili so tudi, da je podjetje po prvi najavi težav z GPS sprejemnikom to točko preprosto "umaknilo" s svojih produktnih strani in se delalo, kot da je ni. Asus se zdaj brani z najavo nadgradnje na Android 4.0 ICS že 12. januarja, kar je res hitro, a po mnenju Techcruncha spet premalo za zagon prodaje.

Asus se je v najavi obenem opravičil za težave z GPS-om, žal bolj napol, s pripisom, da "tablica ni bila mišljena kot profesionalni GPS sprejemnik". Obljubili so tudi pripravo aplikacije za odklep bootloaderja, a s kaznijo izgube garancije in blokado programa Google Movies. Kot pravijo, bi to moralo biti sprejemljivo za razvijalce in entuziaste, ki si resnično želijo odklepa.

Pri tej slednji točki najbrž niti ni šlo drugače. Google in njegovi Android partnerji so morali filmskih studijem zagotoviti spodobno vodotesen DRM, ter najbrž obljubiti hiter popravek Androida za primer, da se na trgu pojavi jailbreak, sicer z aplikacijo za gledanje filmov in s tem lepim virom zaslužka ne bi bilo nič. Povsem isto smo vajeni od Appla in Sony-ja (umik homebrew podpore za PS3), zanimive pa so tudi zgodbe o težavah, ki jih je moral prebroditi Netflix pred umestitvijo njihove aplikacije v uradni App Store in na izbrane modele Android telefonov.

48 komentarjev

nekikr ::

Smeh. Pa so me prepričevali, da je edino tista druga hudičeva firma taka, da počne take packarije. In vedno, ko sem rekel, da to počnejo vsi, so me hoteli zažgati na grmadi. Nadvse zanimivo :)

Bor H ::

Ni minilo dolgo ko so na xda našli rešitev: http://www.engadget.com/2012/01/04/tran...

nekikr: ne trollaj, sej maš SE, ki ima uradno odklepanje bootloaderjev omogočeno, nekej je v tej smeri brcal tudi HTC, pri motoroli se ne morjo odločt a bi al ne bi zaklepal...to je tko k da bi vidu eno grkinjo z brki reku da so vse grde, ne gre to tko

nekikr ::

Aha, ko GPS ne dela in to prikrijejo s tem, da rečejo da ga itaq ne rabiš je to trollanje. Ko pa po drugi strani antena malo slabše lovi v določenih situacijah je pa to namerno zavajanje zlobne kapitalistične firme, ki v svoji gonji vedno večjih dobičkov ignorira želje kupcev, kupce same in strahotno, do onemoglosti, načrto izčrpava uboge kitajske delavce?
Usta si pojdi umit, ker tako grdo lažeš ;)

SuperVeloce ::

Škoda, dejansko sem razmišljal o nakupu... bom pa še kakšno leto šparal, pa si kupil ultrabooka :))

Arey ::

Dejansko je še vedno edina uporabna tablica iPad 2.. Žalostno, po vsem tem času.

Bor H ::

Ah sorry nekikr, sm mislu da misliš na zaklenjen bootloader. Ja to pri asusu je svinjarija, ampak še zmer kej dost ne spremeni mojega argumenta, če imaš eno napravo iz "PC sveta" ki ima slabo implementacijo je ni treba posplošit na ostalih 1000. Če pa ima lapsus edina naprava v ponudbi "mac sveta" pa niti ne rabiš posploševat.

mn ::

Hm. Kako vase (in svoje ljubljeno podjetje) zaverovan fanboy mora biti človek, ki reče da je isto če ne dela telefon, katerega primarni namen je mimogrede telefoniranje, ali pa če ne dela GPS na tablici, ki je roko na srce postranska funkcija. Se strinjam, da je svinjarija oboje, ampak prosim obržite perspektivo!

Je pa tale kolobocija spet pokazali kako so v resnici pri Applu mojstri razvoja, trženja in lansiranja produktov. Vsaka jim čast.

matejdro ::

Pri tej slednji točki najbrž niti ni šlo drugače. Google in njegovi Android partnerji so morali filmskih studijem zagotoviti spodobno vodotesen DRM, ter najbrž obljubiti hiter popravek Androida za primer, da se na trgu pojavi jailbreak, sicer z aplikacijo za gledanje filmov in s tem lepim virom zaslužka ne bi bilo nič.


Torej po tej logiki netflix in razne podobne stvari ne bi smele biti na PC-jih, ker so tile že odklenjeni po defaultu?

Gregor P ::

Še en v vrsti produktov, ki ga ne bomo kupili; sem se tudi sam že resno ogreval za Prima, ampak na pol delujoče produkte pa res nima smisla kupovati ... in da, za neko prenosno tablico, je dober GPS pomemben, saj bi jo lahko npr. uporabili za navigacijo v vozilu ipd. da o šibkem wi-fi sprejemu sploh ne govorim ker to je pa zares zadeva, ki bi morala odlično delovati;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nekikr ::

mn: vsaj preberi si zakaj se je šlo pri tistem "incidentu" preden stresaš neumnosti. Poleg tega mi razloži kaj je fanboy, da me zmerjaš s to etiketo, ko sem pa jasno povedal, da so vsi isti, ko pride do takih slučajev. Tako Samsung (vaš preljubi), kot Apple (čigar fanboy sem očitno že samo, če ga označim za isto bednega na tem področju kot so ostali), kot Nokia, kot Microsoft... Ta novica je super, ker pokaže dve stvari. Da so kapitalistične firme enake in da večini slo-tech forumašev izgine dar pisanja (glede na dolge klobase pri Apple temah me čudi, da se tu ne oglašajo s copy-paste komentarji - gre namreč za praktično identično stvar).

Gregor P ::

Prosim? O čem ti to govoriš? Zaenkrat so naši komentarji kar lepo negativni:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nekikr ::

So, seveda, a če greš pogledat teme kjer je govora o tisti osovraženi firmi, je bilo v takem času že 5 strani zgroženih komentarjev. Pozneje krepko nad 10. Rekel sem "večina" in ne "vsi".

SkipEU ::

Google in njegovi Android partnerji so morali filmskih studijem zagotoviti spodobno vodotesen DRM, ter najbrž obljubiti hiter popravek Androida za primer, da se na trgu pojavi jailbreak, sicer z aplikacijo za gledanje filmov in s tem lepim virom zaslužka ne bi bilo nič.


Kje so bili časi, ko si kupil videokaseto ali knjigo, pa si jo lahko nesel ali posodil prijatelju. Današnje verzije legalno kupljenih filmov ali knjig v digitalnem formatu pa te samo omejujejo.

para! ::

A to pomeni, da se custom romi in podobno poslavljajo tudi na android sceni (vsaj pri tablicah), vsaj v kolikor bi uporabnik želel legalno kupovati filme in podobne vsebine?

lp
Death before dishonor!

Cash ::

Kaj tole o GPS-u in Wi-fiju velja samo za prime-a? Kaj pa pri njegovem predhodniku Asusu Transformerju "1", ki se trenutno še prodaja?

matejdro ::

para! je izjavil:

A to pomeni, da se custom romi in podobno poslavljajo tudi na android sceni (vsaj pri tablicah), vsaj v kolikor bi uporabnik želel legalno kupovati filme in podobne vsebine?

lp


Ne, ker bodo našli način kako imeti oboje. Vedno ga najdejo, zato so raznorazne zaščite samo razmetavanje denarja in časa.

T-Majo ::

Cash je izjavil:

Kaj tole o GPS-u in Wi-fiju velja samo za prime-a? Kaj pa pri njegovem predhodniku Asusu Transformerju "1", ki se trenutno še prodaja?


Sam ga imam - 1. verzijo, torej TF101 in GPS ter prav tako Wifi dela brez problema.

Daedalus ::

Dejansko je še vedno edina uporabna tablica iPad 2.. Žalostno, po vsem tem času.


Mam Transformerja 1. Worksforme, kljub temu, da je po mnenju nekih trolov neuporaben.

@Cash - wifi dela ok, z GPS-om se pa še nisem kaj dosti igral. Ampak glede na to, da so očitno težave zaradi kovinskega ohišja, pol TF1 ne bi smel meti problemov.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krho ::

To, da so problemi zaradi kovinskega ohišja bi bedaki od inženirjev lahko predvideli.. Če delaš Faradejevo kletko imaš probleme.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

SuperVeloce ::

Se niso učili iz napak Appla? :)) no sicer tam ni bil kriv aluminij, ampak kar človeška dlan...

Cash ::

Daedalus, hvala!

klinker ::

SuperVeloce je izjavil:

Se niso učili iz napak Appla? :)) no sicer tam ni bil kriv aluminij, ampak kar človeška dlan...


Np. Naceloma ga konkurenca "kopira"...no...skusajo ze >:D

gendale ::

hudič je da so zgleda skopirali napačen (slabo delujoč) model:D
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

klinker ::

verjetno kako kitajsko kopijo :D

modicr ::

klinker je izjavil:

verjetno kako kitajsko kopijo :D

http://jeff-duntemann.livejournal.com/3...

2012 will be an interesting year. The top vendors like Apple, Motorola, and Samsung have enough market share to get away with this. Smaller vendors like ASUS (and down from there) do not. My hope is that we will see smaller vendors offer truly open high-quality Android tablets that do everything but offer pay-per-view content, and are capable of booting into other versions of the OS, or another OS entirely. I'd pay more for such a tablet. A year from now we may know. Stay tuned.


If I get another tablet it will be from merimobiles.com. Very nice tablets straight from China with full Android on them, no locking down whatsoever. A friend at work is on her 2nd now, this one is a 7" with 5 point multitouch capacitive screen, dual cameras, 8GB of flash with a MicroSD slot and a 1GHz CPU, Android 3.2 (4.x is coming soon for free), HDMI output and a remote control for $139.


http://www.merimobiles.com/Ainol_NOVO_7...
(c) nisem patentiran

Keyser Soze ::

Ne razumem, da se jim rata tkole ustrelit v nogo.

IMO to delajo zanalašč. Pač ena cost/bemefit analiza kolk sranja si lahko privoščijo. Najprej velik reklame, hude specifike, predstavitve kjer gre kot po maslu, ven pa krš spustijo. Folk ga logično še vedno kupi, ampak bodo pa vseeno zelo verjetno planili po novem modelu, ki teh napak ne bo imel.

Ne znam si drugač razložit tako otroške šlamparije.
OM, F, G!

antonija ::

So, seveda, a če greš pogledat teme kjer je govora o tisti osovraženi firmi, je bilo v takem času že 5 strani zgroženih komentarjev. Pozneje krepko nad 10. Rekel sem "večina" in ne "vsi".
Ce gres pozorno gledat gre v "tistih" novicah za en negativen komentar in deset zgrozenih odzivov nad tem komentarjem. Tako se hitro pride do 10ih strani. ;)

Je pa tale produkt precej katastrofalen... GPS res da se ne nuca glih pogosto, WiFi je pa ze kar fino imet na prenosni napravi. Zaklenjen bootloader pa vecina itak nebi smel zmotit, samo "da dela".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spock83 ::

Keyser Soze je izjavil:

Ne razumem, da se jim rata tkole ustrelit v nogo.

IMO to delajo zanalašč. Pač ena cost/bemefit analiza kolk sranja si lahko privoščijo. Najprej velik reklame, hude specifike, predstavitve kjer gre kot po maslu, ven pa krš spustijo. Folk ga logično še vedno kupi, ampak bodo pa vseeno zelo verjetno planili po novem modelu, ki teh napak ne bo imel.

Ne znam si drugač razložit tako otroške šlamparije.


Zelo preprosto. Vsi nekaj hitijo (kar je razumljivo) in potem nastane polizdelek.

Jst ::

"Operation Asus bootloader" ali kako se že imenuje, je bila efektivna. ASUS je potem povedal, da delajo na tem. That's what I heard.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

sandmat ::

antonija je izjavil:



Je pa tale produkt precej katastrofalen... GPS res da se ne nuca glih pogosto, WiFi je pa ze kar fino imet na prenosni napravi. Zaklenjen bootloader pa vecina itak nebi smel zmotit, samo "da dela".


ne vem od kje to, da wifi ne dela. Kupil v petek, wifi lovi povsod, še eduroam dela (če si na FRI, you know what I mean :D). Deluje celo pol metra stran od macbook proja, ki mu na tem mestu wifi NE lovi. Res je, da to ni nek hud laptop s hudo anteno in vsem, ampak wifi dela. Za GPS še ne vem, nisem še testiral (me preveč zebe v roke zunaj :D).

MajorM ::

Tudi sam sem se končno odločil in šel v nakup tablice.
Zaenkrat zadovoljen. GPS nisem testiral ker mi ni pomemben, kako je pa z WiFi pa teežko ocenim. Vleče nekak toliko kot SG2 in slabše kot prenosnik. Je to dobro? Slabo?
Sem šel prestavit dostopno točko na optimalnejše mesto.
Bootloader bodo pa baje tudi odklenili. Potem pa upam da bodo čim več custom ROMov pripravili na XDA. :)

franci ::

MajorM: Kako si zadovoljen s tablico?

Zanima me predvsem kako deluje GPS in WiFi?
Hello, hello, hello, how low?

sandmat ::

GPS deluje zuna (če si peš) normalno. V avtu je meni izgubljal signal, odvisno pa je bilo seveda, kako globoko v kletki si ga imel. Wifi deluje normalno, morda ima moja N900 malenkost boljše povezovanje na točke s slabim signalom.

franci ::

Hvala za odgovor.

Sem tip pred nakupom in me zanima kako se obnese.
To s prevračanjem me niti ni motilo, sem preskusil nahitro v trgovini.
Nisem pa preskušal stare tablice, zato ne morem primerjati.
Hello, hello, hello, how low?

bojsi ::

Za težave/nedelovanje GPS-a ti Asus nudi brezplačen GPS extension kit (dongle). Klik.

nekikr ::

Ja, ampak potem imaš problem s tipkovnico + da ti en USB dongle visi iz tablice ven...en izjemno konkretno ogromen fail.

sandmat ::

nekikr je izjavil:

Ja, ampak potem imaš problem s tipkovnico + da ti en USB dongle visi iz tablice ven...en izjemno konkretno ogromen fail.


verjetno ga ne nameravaš uporabljat s tipkovnico (se voziš v avtu in imaš na vetrobranskem steklu TF s s tipkovnico al kako?)

sicer pa ne bo visel iz usbja, ker se priklopi na TF na isti način kot tipkovnica. Ni izjemno konkretno ogromen fail, poglej slike.

Bor H ::

Je fail, ampak ni katastrofa, pač ga daš v avto in priklopiš ko se greš navigacijo, ne bi pa smel do tega pridt sploh.

Gregor P ::

Boljše bi bilo, če bi rajši uradno reklamirali brez GPS-a ter ga povsem zamolčali (zagotovo so morali vedeti, da ne deluje dobro) in potem bi uporabniki sami odkrili, da neuradno ima tablica celo GPS, čeprav slabo dela in se noben ne bi pritoževal; tako pa da, fail.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

sandmat ::

@Gregor_P: sej ga trenutno reklamirajo brez GPSa :D

Gregor P ::

Ali šele od sedaj naprej, ali od vsega začetka? Ker če že od začetka, potem kupci niso mogli biti zavedeni in je vse ok.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nekikr ::

Njihov prvi odgovor na problem je bil legendaren: "Gps ne dela? Pa saj, a ga sploh rabiš v tablici?" :)

MajorM ::

Franci

GPS meni ne dela. Se ne spomnem da sem sploh dobil kdaj staelit. Tudi zunaj na odprtem. Je pa res da ga nisem pustil zunaj dlje časa.
Ne delovanje GPS-a me niti toliko ne moti bolj me to, da je tudi Wi-Fi sprejem očitno slab.

Zadnjič si je kolega kupil neko x tablico za 200€ (7") pa se je njem povezal z 150Mb/s. Jaz pa več od 65Mb/s še nisem videl. Je sicer res da v hiši kjer ga uporabljam sem sicer uspel pokriti s signalom (kolikortoliko) ampak vseeno me malce pizdi.

Z odklepom čakam, ker razmišljam da ga ob prihodu TF700 prodam in grem na novejšega. Kar pa se tiče custom ROMov in tega pa sem kar malo razočaran z (ne)podporo. Je pa res da sem razvajen z ROMi na Galaxyx S2.

GPS dongel sem naročil. Je pa vprašanje koliko ga bom koristil. Pa še case v katerem imam tablico je nekompatibilen.

Aja pa še to...na omenjeni kolegovi tablici se mi je zdela svetilnost naravnost odlična, če ne celo na istem nivoju kot na mojem PRIMu ob vklopljenem IPS+!

Ob takih stvareh se pol vprašaš, kako je lahko 200€ vredna tablica tak konkurent 600€+ vredni?
Je par res da pa softwarsko se mi je pa zdela malce...čudna. Čeprav gor je bil Android 4.0.

MajorM ::

No ko sem se že toliko razpisal....
Naj še napišem, da ne vem kje oziroma na kakšen način testirajo "battery life" ampak meni zdrži nekje 6 ur uporabe (pri svetilnosti zaslona na ~30%, WiFi, surfanje + branje knjig, mejli). Kako dobijo 10+ ur mi je uganka.

MajorM ::

Gregor P

Kupci s(m)o bili zavedeni. Ker da bi se takemu podjetju lahko zgodilu, splavi takšen izdelek potem pa ne preveri take osnovne funkcionalnosti kot sta WiFi in GPS?!? Dobro vprašanje je tudi kakšne naprave so dobili recenzisti, da niso opazili teh težav?!?
Da ne omenjam, da je ena od zananih zadev tudi, da naj bi bila hkratna uporaba WiFi in bluetooth problematična. :|
Upam, da se jim TF700 bolje posreči.:)

sandmat ::

MajorM je izjavil:

No ko sem se že toliko razpisal....
Naj še napišem, da ne vem kje oziroma na kakšen način testirajo "battery life" ampak meni zdrži nekje 6 ur uporabe (pri svetilnosti zaslona na ~30%, WiFi, surfanje + branje knjig, mejli). Kako dobijo 10+ ur mi je uganka.

meni ob minimalni uporabi drži po cel teden. Definitivno zdrži 12 ur pri gledanju full HD filmov in s prižganim BT, GPSom in WiFijem. Ne vem, kako to, da ti drži samo 6 ur.

MajorM ::

@sandmat
preveri koliko imaš screen aktiven predno ga daš (praznega) naslednjič polnit. Tam v Battery statistic. Pa WiFi je tam vedno na prvem mestu. Tudi pred screenom.
Sej pravim tudi meni je čudno. Uporabljam GO Launcher HD, drugih neki weidgetov ali karkoli ne uporabljam...
Drugače ko je v deep sleep je OK. Takrat baterije ne papa sploh. Ampak v uporabi je pa po mojem občutko malce pod specifikacijami. Morda težava mojega kosa?!?

franci ::

MajorM in ostali, hvala za odgovore.

Glede na to, da naj bi Q2 2012 prišel TF700, bom raje počakal.
Ne bi rad kupoval polizdelkov. Nenazadnja 600€+ ni malo za te igrače.
Hello, hello, hello, how low?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tablični računalniki - so za kaj ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13962137 (29113) Opkow
»

Samsung predstavil novo linijo naprav za Windows (Phone) 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
6620719 (15583) CaqKa
»

Windows 8 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27062302 (46235) HupChup
»

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Oddelek: Novice / Android
4810811 (7574) franci
»

iPad 2 ali Transformer (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6317254 (14146) Mavrik

Več podobnih tem