» »

Zemljiški spori ali slovenska klasika

Zemljiški spori ali slovenska klasika

YaN-cH ::

Uprašanje/a za pravnike:
Mama je po babičini smrti dobila nekaj kmetijskih zemljišč in parcel. Ena od teh parcel je v rojstnem kraju babice (trikotnik cca. 40kvadratov), in meji na glavno cesto in še na 2 parceli. Mejnik med tem trikotnikom in eno od teh dveh parcel predstavlja eden od zidov hiše (podrtije).

Na mestu te »podrtije« hoče lastnik sezidal novo hišo. Za sezidati to hišo (drugačna od originalne) potrebuje mamino soglasje, ker mama soglasja noče dati (zaradi nekih blesavih zamer izpred 60+ let) jo hoče tožit. Za to tožbo se nebi niti sekiral vendar se sedaj stvar malo zaplete.

Ker se ta parcela nahaja v babičinem rojstnem kraju in tam ni več nobeden živel od smrti pradedka, to parcelo ni noben uporabljal in s sčasoma si jo je ta začel lastiti, na njej je imel drva.

Ker vem za en podoben primer izpred 20 let, ko je lastnik parcele izgubil tožbo proti modelu kateri si je to parcelo lastil, kakih 20 let. »Baje če si nekdo lasti parcelo, ki ni njegova 10 let in lastnik ne ukrepa mu ta pripade če na sodišču dokaže da jo je uporabljal vsa ta leta«. Če je to res, vem ,da ta ki hoče tožit mamo bo dokazal na sodišču da jo je uporabljal (ima priče).

In on trdi isto to kar sem napisal, in mamo je klical tudi njegov arhitekt in tudi on enako govori. Ker meni se to zdi skrajno nemogoče da je to možno sem v dilemi kaj storiti?

In sedaj k vprašanjem.

1. Če model ve da ima prav zakaj tožit? Jaz na njegovem mestu bi naredil tako bi začel zidat in če bi prišla prijava od moje mame da nimam soglasja bi začel postopek proti njeji. Ker jaz te tožbe ne razumem na podlagi česa naj bi jo tožil?

2. Bol moje razmišljanje. Če dokaže, da je ta trikotnik njegov, kaj lahko moja mama lahko od koga iztrži davke ki so bili plačani za to parcelo v vseh teh letih?

Naj omenim da ta parcela po zemljiški knjigi pripada mami.

P.S.: Če sem falil forum naj admini+ premakne v pravega

lambda ::

Morda to kaj pomaga. V presojo zgornjih vprašanj se ne bom spuščal, ker nisem pravnik.

Pa zato bolj življenjsko vprašanje: kaj ima tvoja mama od tistih 40 kvadratov, razen zadoščenja zaradi 60 let starih zamer? Zakaj ne bi modelu predlagali, da tisto zemljo odkupi? Tipično slovensko tožarjenje na vidiku ... :|

YaN-cH ::

Pa zato bolj življenjsko vprašanje: kaj ima tvoja mama od tistih 40 kvadratov, razen zadoščenja zaradi 60 let starih zamer? Zakaj ne bi modelu predlagali, da tisto zemljo odkupi? Tipično slovensko tožarjenje na vidiku ...

Ponujeno mu je bilo samo jo noče kupit. Iz mojega vidika tista zemlja ni vredna zgubljanja živcev, "saj zato sem napisal zaradi blesavih zamer", pač slovenska klasika eni se bi rajši ubijali za prazen nič kot pa dosegli nek kompromis.

BALAST ::

Če jo noče kupit, ne bo dobil soglasja. :D
Ni vse tako na lepe oči in tudi podrtija je danes v zemljiški knjigi še vedno nepremičnina.

Tvoja mama ima vso pravico upravljat s tisto zemljo, sploh če je lastnica manj kot 10let, kar je rok, ki ga sosed ne more prekoračit.
Jaz bi na tisto mesto postavil star grd zarjavel avto, pa naj ga sosed samo dotakne ga iztožiš za motenje miru.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

sthep ::

Lastninsko pravico se da pridobiti na več načinov. Eden od teh je s priposestvovanjem.

Stvarno pravni zakonik (SPZ) - (za več informacij si preberi cel SPZ)
43. člen - Priposestvovanje
(1) Dobroverni lastniški posestnik premičnine pridobi lastninsko pravico na njej po preteku treh let.
(2) Dobroverni lastniški posestnik nepremičnine pridobi lastninsko pravico na njej po preteku desetih let.
(3) Če dobroverni lastniški posestnik, pod pogoji iz prejšnjega odstavka, izvršuje posest na delu nepremičnine, je ta del predmet samostojnega priposestvovanja.

Teoretično je možno, da lastninsko pravicao pridobi sosed.
Je pa zelo malo verjetno.

Bistveni del tu je ali je posestnik v dobri veri ravnal s to parcelo kot, da je njegova. Torej, da je resnično mislil, da je to njegova parcela. To je težko dokazljivo.
Načeloma je pa tako, da je zemljiška knjiga "merodajna".

Kar se pa tiče nove hiše. Kolikor se spomnim, mora le ta biti odmaknjena od sosednje parcele za xy metrov. Zidanje nove hiše na meji brez soglasja po mojem ni možno.

Aja, pa lastnik sosednje parcele ni mejnik, ampak mejaš:). Si me prav nasmejal s tem.

YaN-cH ::

Kar se pa tiče nove hiše. Kolikor se spomnim, mora le ta biti odmaknjena od sosednje parcele za xy metrov. Zidanje nove hiše na meji brez soglasja po mojem ni možno.

Novo hišo bi postavil na temeljih stare, ampak drugačno ne enako originalu, kar jaz vem za ta če bi hotel samo popravit to podrtijo ne bi rabil nobenega soglasja, ker predvidevam da ta stara podrtija je imela neko soglasje da os jo lahko sezidali.
Aja, pa lastnik sosednje parcele ni mejnik, ampak mejaš:). Si me prav nasmejal s tem.

To ni mišljeno mejnik kot oseba, ampak mejnik kot klin, ki se ga zabije v zemljo, kjer poteka meja med parcelama.

YaN-cH ::

Tvoja mama ima vso pravico upravljat s tisto zemljo, sploh če je lastnica manj kot 10let, kar je rok, ki ga sosed ne more prekoračit.

Saj tukaj sem v dilemi, on si lasti to več kot 10 let in vem da ima priče ki bodo pričale v njegovo korist, ampak mama je pa postala lastnica pred letom.
Jaz bi na tisto mesto postavil star grd zarjavel avto, pa naj ga sosed samo dotakne ga iztožiš za motenje miru.

Podobno idejo je že imela mama, samo sem jo prepričal da ni treba zganjat neki brez veznih dišpetov.

Vikking ::

tole je pomebno: Da lahko pride do priposestvovanja, mora biti posestnik v dobri veri. Posestnik ni v dobri veri, če je vedel ali mogel vedeti, da ni upravičen do posesti.

Se pravi IMO: če je na tistem delu jasna označba (mejnik) potem ni v dobri veri. Če ga je babica, ti, mati oz. kdorkoli kadarkoli že jasno opozoril, da je na sosedovem, potem ne more biti v dobri veri.
Se pravi če ve da potrebuje sooglasje in je za njega tudi zaprosil, potem ve kje meja je. Ter si tako zemljišče ne more priposestvovati v dobri veri.

Reycis ::

Vikking ima prav vendar dobri odvetniki znajo tudi to znajo obvozit. Vsekakor pa si je mejas svoj polozaj mocno poslabsal s tem, ko je poskusal pridobiti dovoljenje. Biti posten se ne splaca xD.

TESKAn ::

Bejži do odvetnika in naj sosedu napiše eno lepo pismo s štampiljko. Očitno na karkoli drugega ne bo trzal.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sirotka ::

V tem primeru je krivda na obeh straneh. Vi ne date soglasja in on, ker noče kupit. Tožarjenje je sam posledica (verjetno) slabe komunikacije. Je pa res, da ne vem, zakaj ne date soglasja pa je mir, lih tako, da pokažeš dobre namere in ne da se drkate zaradi stvari, akterji te zamere so pa verjetno že pomrli... Poznam ene 2 taka primera.

Invictus ::

Kot prvo, bi moral sosedova drva vreči nekam stran iz tvoje parcele. Če jo še vedno uporablja kot odlagališče za svoja drva.

Kar se tiče prisvojitve parcele, je on zgleda vedel da parcela ni njegova. V bistvu bi mu ti (oz. tvoja mama) lahko izstavil račun za najemnino parcele. Seveda to ni legalno, ampak gre samo za to kdo je močnejši. Da ne bo težil s kakim prepisom parcele.

Drugače pa en malo butast predlog, ampak je že deloval. Poišči kake cigane, Albance, ali kake druge Slovencem neljube narodnjake. Začni hodit z njimi na parcelo kot potencialni prodajalec in oni kot potencialni kupci. Se bo vse razrešilo mimogrede ko bodo kleni Slovenci videli bodoče nove sosede.

To deluje :)). Videno v praksi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

alphasaphir ::

Iz vaše strani odvetnik, dopis in razumna ponudba za odkup.

On pa toži, ker bi rad imel stvari čimbolj urejene pred gradnjo in noče, da se mu potem zapleta.

St235 ::

Soglasje rabi za gradbeno dovoljenje. Tukaj je popolnoma nepomembno kako je bila zgrajena prejšnja hiša. On za tak poseg rabi soglasje. Predvsem se ne pustit ustrahovat nekim arhitektom in pravnikom z kupom velikih besed.

Sam postopek priposestvovanja niti pod razno ni enostaven in kot temeljni pogoj postavlja, da nekdo v DOBRI VERI uporablja zemljišče vsaj 10 let. To da je enkrat postavil gor drva ne pomeni nič. Ravno tako, to da je sploh prosil za soglasje jasno kaže na to, da je vedel da zemljišče ni njegovo in je torej nemogoče govorit o dobri veri.

Jaz vem, da bi na vašem mestu ga postavil pred dejstvo ali kupi zemljišče (če ga ne rabite) ali pa ne bo soglasja. ČE ima slučajno KARKOLI trenutno na vaši parceli TAKOJ vloži zahtevek zaradi motenja posesti in bo hitro konec vsega sanjanja o priposestovanju.

Ziga Dolhar ::

Za zahtevek zaradi motenja posesti [če misliš na posestno tožbo], ki ima rok 30 dni, bo verjetno že mal pozen ... (Zahtevek na podlagi lastninske pravice pa kamot.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Odvisno od dejanske situacije, ki pa jo tukaj premalo poznamo. V mislih sem imel dejanski zahtevek zaradi motenja posesti, ker se zadeva na sodišču obravnava prioritetno. Se pa popolnoma strinjam, da so roki kratki. Ampak glede na to, da se sosed pripravlja na gradnjo, sem sklepal, da do kršitev prihaja tudi v sedanjem času. Rok za vlogo je kot si omenil 30 dni, ampak od takrat, ko za kršitev izveš! Dejanski rok od nastanka kršitve je 1 leto. Taka tožba se mi zdi pomembna predvsem v kontekstu morebitne zahteve za priposestvovanje.

Zahtevki na podlagi lastniške pravice pa se znajo vleč do nezavesti.

Ziga Dolhar ::

Drži.

Ker se ta parcela nahaja v babičinem rojstnem kraju in tam ni več nobeden živel od smrti pradedka, to parcelo ni noben uporabljal in s sčasoma si jo je ta začel lastiti, na njej je imel drva.


Ravno to mi daje misliti, da so kršitve že precej dolgotrajne, in da zanje tudi vedo že precej časa :).

-- edit:

Hehe, sicer pa, možna je zanimiva hipotetična situacija. Tožnik trdi, da se je motenje pričelo šele v zadnjem letu [izvedel pa je znotraj zadnjega meseca]. Toženec odgovori, "to pa ni res, jaz sem že prej motil posest!" :-). Toženec tako [če dokaže] prizna motenje, a doseže, da je tožba prepozna. Si je pa s tem fino poslabšal položaj v lastninski pravdi.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

AngelOfDeath ::

Mene moti eno drugo dejstvo. Kako bi on lahko 10 let uporabljal zemljišče v dobri veri, če pa je od tvoje mame šele 1 leto ? Torej še mu vedno manjka 9 let do tega...
Vem da je bilo prej od babice. Ampak on bi moral to uveljavljat tedaj, ko je bilo od babice. Ker se je pa lastnik spremenil pa začne teči ta doba znova...

Vsaj po mojih informacijah je to tako. Možno da se motim...
edit: Slovnica

BlueRunner ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Hehe, sicer pa, možna je zanimiva hipotetična situacija. Tožnik trdi, da se je motenje pričelo šele v zadnjem letu [izvedel pa je znotraj zadnjega meseca]. Toženec odgovori, "to pa ni res, jaz sem že prej motil posest!" :-). Toženec tako [če dokaže] prizna motenje, a doseže, da je tožba prepozna. Si je pa s tem fino poslabšal položaj v lastninski pravdi.

Motenje posesti se mi zdi, da je bolj akutna tozba, da cim prej (se pred obravnavo) izzenes nekoga, ki krsitev res sele zacenja.

Kasneje pa lahko bojda kadarkoli zahtevas sodno varstvo posesti, ze samo na podlagi pravice do posesti. To je pa potem tisto, kar bo tudi preprecilo poskus priposestovanja, ce za to priposestovanje pogoji tudi sicer se niso izpolnjeni. Izgovor na "dobro vero" potem v celoti odpade.

IMHO seveda, ker nisem pravnik/odvetnik.

para! ::

Iz vaše strani odvetnik, dopis in razumna ponudba za odkup.

Odvetnik ja, ponudbe za odkup pa ni treba dajat, če ne želiš prodat, seveda.
Death before dishonor!

smash ::

drva pokurit al pa prodat pa je za začetek..pa naj nova drva da tja če si upa

BlueRunner ::

Potem pa dobis nazaj tozbo za motenje posesti (skladovnica drv pac ni tvoja "posest") po moznosti pa se odskodninski zahtevek za vrednost teh drv. Morda pa se kaksno kazensko ovadbo tipa piromanstva ali tatvine. Tako, kot zemlja ni postala njegova samo zato, ker je gor zlozil svoja drva, tudi ta niso postala tvoja samo zato, ker so na tvoji zemlji.

Ljudje bozji... kdaj se boste naucili tri stvari:
- ne delas skode;
- najprej se poskusas pogovoriti, tako kot se odrasli ljudje lahko pogovorijo;
- sele ce tako ne najdes resitve, se obrnes na sodisce, da zavaruje tvoje domnevne pravice.

Zakaj bi nekdo zelel biti na mrtvo naslednjih 10 generacij skregan s sosedom ali pa na sodiscu v 10 raznih tozbah in protitizbah, ker zacne namenoma povzrocati skodo, mi pa tudi ni jasno.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Drgač je dolgcajt
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

YaN-cH ::

No da povem še razplet.
Mama je res dobila pismo od njegovega odvetnika, vabil jo je na prepis parcele ali v tožbo. Šli smo na pogovor s ponudbo za odkup zemlje in argumentom ki ga je poda Vikking
Se pravi IMO: če je na tistem delu jasna označba (mejnik) potem ni v dobri veri. Če ga je babica, ti, mati oz. kdorkoli kadarkoli že jasno opozoril, da je na sosedovem, potem ne more biti v dobri veri.
Se pravi če ve da potrebuje sooglasje in je za njega tudi zaprosil, potem ve kje meja je. Ter si tako zemljišče ne more priposestvovati v dobri veri.
, in razšli smo se z grožnjami o tožbi. Čez 2 dni po srečanju pa je gospod poklical mamo in pristal na odkup.

Zdaj ne vem kdo je bil kriv za zasuk, moji argumenti ali dejstvo da mu propade gradbeno dovoljenje in vsi stroški vezani na njega.

P.S.: Hvala za nasvete

Furbo ::

Postopki se vlečejo leta, zato je bolj pametno iti v odkup.

Prav tako je model sam z dopisi od prej že dal dokaze, da ve, da parcela ni njegova.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

TESKAn ::

Zasuk po treznem premisleku. Verjetno je na sestanek šel prepričan, da boste vsi "pokakani" od grožnje z odvetnikom, ko je videl, da je situacija drugačna, ni imel pripravljenega odgovora in je pač grozil, po treznem premisleku po dveh dneh pa ugotovil, da bo zanj najbolje (in verjetno tudi najceneje), če odkupi. Bodi vesel, da je dovolj pameten, da ni šel v tožbo, pa naj stane, kar hoče:). Je še upanje za Slovence?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Invictus ::

Zgleda je. sam finančno in časovno jim je treba kaj razložit :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221322 (12573) St235
»

Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16025638 (20343) rekt
»

Neposredna posest...

Oddelek: Loža
132630 (2147) Ales
»

Priposestvovanje

Oddelek: Loža
92306 (2053) Aston_11

Več podobnih tem