» »

Fonti s šumniki za spletne strani

Fonti s šumniki za spletne strani

Kurzweil ::

Kot je travma vseh, ki delamo kaj s spletom problem s šumniki oz. premalo izbiro fontov, ki bi v UTF-8 podpirali ozemlje bivše Jugoslavije, če se tako izrazim, zato me zanima katere fonte in na kakšen način uporabljate, da greste malce stran od tistih klasičnih naborov, ki se uporabljajo že od samega začetka in so milo rečeno že ogabni fonti.

Kar hudo mi rata, ko grem na spletno stran, kot je naprimer Typekit , ko bi z veseljem plačal kakšen font, ker so prečudoviti ampak smo spet pri istem problemu, ni šumnikov.

Bili so že tudi dnevi, ko sem bil še bolj obupan in razmišljal celo o tem, da kaj sam skupaj začaram kar sam. Po nekih fontih, ki so mi všeč, se z zumiranjem in prilagoditvijo lahko naredi svoje fonte s šumniki, ampak tudi tu negre brez težav, ker namreč večina programov oz. spletnih aplikacij kot ja tale (fontstruct) pa sploh nima rezerviranih znakov, kjer so sicer šumniki, tako da bi moral spet kompenzirati in za samo kreiranje fontov tako nisem najbolj nadarjen.

Kakšne so vaše prakse s tem? ima kdo kakšen pregleden seznam uporabnih fontov? so še kakšne druge alternative? katere fonte v katere namene uporabljate?

Pač debata malo nasplošno, Lp

MisterR ::

Uporabljam samo "standardne" fonte. Nimam potrebe po nekih eksotih. Če gre za manjše zadeve uporabim grafiko drugače pa jebiga.

Vem pa da je tudi naša oblikovalka lepo nabijala ure ko je risala šumnike... svašta.

FrEaKmAn ::

http://www.fontsquirrel.com

izbereš font pa probaš s Test Drive, jih je velik k podpira šumnike...

Kurzweil ::

@Rocky, tudi jaz se načeloma raje držim klasike, da le ni kičasto ali kakšnih težav, ampak včasih pri kakšnih sliderjih/corouselih, logotipih ali morda kakšnih inicialkah paše kaš drugačnega iz teka aspekta smo zelo hendikepirani slovanski narodi, me pa zanima če so fonti avtorsko zaščiteni in podobno pri tistih, ki niso kako je s pravicami, da modificiraš nek font za lastne potrebe, je to kaznivo? podobno kot za objavljanje ne popolnoma istih slik nisem in verjetno nikdar nebom našel oz. jasno nekje prebral kakšna so pravila, kako to vaša designerka počne? in kako jih potem implementirate s pomočjo storitve kot sem jo jaz in FrRaKmAn navedel ali se jih pač da na sever in includa nekje? ...se pa nekako izogibam oz. če gre popolnoma izognim slikam, če nemorem tekstovno prikazat nekega fonta, tako nam ubijajo na vseh koncih danes in je tudi praktično iz aspekta SEO optimatizacije...

@FrEaKmAn, to je nekaj podobnega kot sem jaz zgoraj navedel, ampak po tem ko sem si res lep čas vzel za prebiranje tudi tu nisem našel nič kaj velike izbire

Me pa zanima recimo če naredim logotip nekega podjetja bi moral po vsej logiki kupiti fonte za to ali je kakšna toleranca? kako je s temi fonti ko se kupijo, jih lahko kupiš za uporabo podjetja nasplošno ali samo za en projekt?

Veliko sem bil v kontaktu z ljudmi, ki v Sloveniji študirajo grafično oblikovanje in podbne smeri in res smešno je kaj tam počnejo, v recimo 3. letniku morajo v narediti poljubnih 10 tutorialov iz neta... kr nekaj, zakaj za vraga se ne eni generaciji študentov reče da imajo celoten študij čas za izdelavo fonta in celotne njegove študije kot predpogoj za opravljanje diplome pa bi se že našel kakšen font, kdo drug bo sicer to naredil res nevem...

Osebno nimam nekega blaznega okusa za fonte glede na podan design in barve, na netu sem pregledal številne generatorje, ki ti ponujajo prave sete, tutoriale, knjige, ampak nikjer nisem našel nekaj res takšnega, da bi na enem mestu našel odgovor za to moje že dolgotrajno slabo znanje na tem področju... ima kdo kakšen predlog?

V bistvu imam še eno bolj praktično vprašanje, ko delaš spletno stran lahko družini fontov s CSSom definiraš velikost, barvo,.... potem pa imaš kot parameter tudi bold, italic in priznam prvič vidim condensed, kar pomeni da nekako stišči skupaj fonte ali lahko pri CSS zatorej definiram da so tudi condensed naprimer ali je to zgolj za Word in podobne programe?
...ali je to kakšen klasičen parameter v fontu, ki ga lahko s CSS tudi deklariraš ?

in če je tako, kakšni takšni parametri oz. atributi (nevem kako bi se izrazil) še obstajajo če sploh ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

MisterR ::

Glede podobnih slik je sivo področje, če "kopiraš" logotip nekega podjetja potem so le-ti verjetno zaščiteni tudi pred spremembami(coca cola, mcdonalds...)

Slike kot fotografije če ni posebej napisano v pogojih pod katerimi jo lahko tudi kupiš potem jo lahko spreminjaš koliko želiš.
Za programa s katerim ureja fonte pa bom jutri vprašal.
Če se že uporabi kak eksotični font potem ga includamo. Je pa tak, da sem predkratkim naletel na eno težavo in sicer se je font na windows strežnikih prikazoval drugače kot na linux in je zaradi tega nastala cela štala(produkcijsko okolje ni enako kot končno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MisterR ()

Kurzweil ::

Aha to pa je znano, že dolgoletni problem pri prikazovanju fontov pri Macu in Pcju se uporabljata bojda različna algoritma, nekje je vidne lepša okroglina, nekje je nazobčano, kar je seveda nedopustno (lahko seveda sesuje celotno pozicioniranje CSSa). Pravtako me zanima če že uporabljate CSS3 vse featurje, ki jih ima za vpšenje nad fonti (gradient, drop shadow,...ipd) tudi tu je pomoje mnogo težav, pa čeprav vedno piše katere verzije brskalnikov so podprte, pa je pritožb še vseeno precej.

Sicer pa me zelo jezi, ker sem enkrat zasledil na netu en tutorial, kjer je bila zanimiva implementacija v smislu slike in teksta, namreč z uporabo sprite-ov je na spletni strani bilo spodaj tekst pri glavnem meniju, čez pa slike, tako da je google vse lepo poindexiral, pravtako pa si imel ogromno svobodo kot pri tem da si lahko uporabil slike namesto teksta, tekst za lažjo predstavo je bil pot sliko, na takšen način se bi lahko brez problema reševali vsi menjši sektorji na spletni strani... pa se ne spomnim niti po kakšnem terminu bi iskal to tehniko ali kako naj rečem.

JayKay ::

http://www.google.com/webfonts in pod Script izbereš Latin Extented boš našel kaj ql fontov

MisterR ::

CSS3 pri službenih projektih uporabljam bolj malo, ker se mi ne da igračkat z nekimi css hecki da bo mi potem povsod stalo kot mora.

V privat, ko delam za svoje stranke pa ga uporabljam redno, enako velja za html5.

garamond ::

@Kurzweil: Če hočeš vključiti fonte na spletno stran s prikazovanjem OSja, imaš nekako dve možnosti: ali izbereš font pri teh, ki ponujajo izbiro fontov in njihovo gostovanje (s kakšno izjemo, da lahko gostuješ fonte tudi sam) ali pa da ga tradicionalno kupiš, vendar mora imeti primerno licenco. Da torej dovoljuje vključitev na spletno stran.

Za prvo možnost je tukaj delen seznam: List of web font services. Za drugo možnost je tukaj primer takega iskanja s primerno licenco: MyFonts. Sicer pa bodi pri izbiranje prave pisave previden in si jo oglej v večini uporabljanih okolij, kako bo izgledala. Ne obstajata samo dve vrsti rendriranja (Mac in Win) ampak ima vsak sistem še svoje podvrste. V Linuxih je pa sploh veliko možnosti. Dejansko so glavni sistemski fonti za na splet (Georgia, Verdana, itd) še vedno najbolj kakovostni v vseh možnih pogojih, ki jih imajo nastavljeni končni uporabniki.

Me pa zanima recimo če naredim logotip nekega podjetja bi moral po vsej logiki kupiti fonte za to ali je kakšna toleranca? kako je s temi fonti ko se kupijo, jih lahko kupiš za uporabo podjetja nasplošno ali samo za en projekt?

Ja, fonte kupiš ("licenciraš"), razen če niso zastonj (za komercialno uporabo). Sicer je odvisno od licence, vendar je pri večini licenc tako, da potem lahko font uporabljaš za neomejeno število projektov. Težave oziroma dodatni stroški nastanejo pri obrobnih primerih kot je inštaliranje fonta na vseh računalnikih v podjetju, embedanje fonta v mobilno aplikacijo, embedanje fonta na spletno stran, kjer lahko uporabniki s tem fontov izdelujejo nove izdelke...

me pa zanima če so fonti avtorsko zaščiteni in podobno pri tistih, ki niso kako je s pravicami, da modificiraš nek font za lastne potrebe, je to kaznivo?

Tudi tukaj je odvisno od licence, ki je prišla s fontom. Večina licenc dopušča spreminjanje fonta za lastne potrebe, ne smeš pa spremenjenega fonta prodajati naprej.
Btw, za izdelavo novih pisav in spreminjanje obstoječih se največ uporablja FontLab z eno odprtokodno alternativo (FontForge).

PS: Glede Typekit: če izbereš za jezik češčino, imaš na voljo tudi šumnike (ne pa đ in ć).

Lp, garamond (aka Garamond)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mnenje spletne strani : FreakDizajn.si (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
565638 (4316) Tydek
»

Prikaz znakov

Oddelek: Izdelava spletišč
162244 (1988) neoserv
»

Generiranje pisave

Oddelek: Izdelava spletišč
131181 (975) HardFu
»

computer modern fonti

Oddelek: Operacijski sistemi
101910 (1707) CaqKa

Več podobnih tem