» »

le zakaj??

le zakaj??

alien-w ::

Zakaj je na platah 5 ali celo šest PCI rež ko pa te prokleti IRQji ne delajo pol!!! in so vse naprave v konfliktih?!!! Brez veze. dal bi lepo 3, pa bi blo konc zaje******e! A je kdo tak maher, da bi men zrihtu, da bi mi delala zvočna, TV tuner, ISDN kartica (vse seveda na PCI) ok????? Častim ga 3-5 pirov, ce mu rata! Kaj lahko sam naredim?

JLP ::

Enejblej ACPI na plat (na moj star plat je ta opcija bla u BIOSU u Power Management Setupu), pol pa inštalirej win98 z ukazm setup /pj al pa dej Windows 2000 gor.
ACPI bi mogu delat in nej nebi blo več problemov z IRQji.
Live long and prosper!

gaso ::

Zmeces ven kr ne rabs, lepo pocas dajes notr - ce se tepejo irq-ji mal menjas kartice na PCI vodilih in ti mora ratat:D
Drugac pa verz ven disketnik pa mas en naslov vec...

miranpozar ::

Ves kaj te zajebava? Tisti poceni PCI TV-Tuner! Jaz sem ga zabrisal ven in zdaj cakam 3Dfxovo cudo.
Ti si iz postojne, a ne? Ce hoces, se lahko en petek ustavim pri tebi in pogledam v cemu je problem. Poklici me na 041 683 432.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

alien-w ::

miranpozar: ne, nisem iz postojne. Pa tut tuner ni biu pocen. Saj je guillemotov! Tuner je ql! btb878khf ma cip, kar je the best!
mam win ME, kako pr njih to nardim?
Kaj je ACPI!?

TESKAn ::

Huh, tko ti rečem - odjebi WinME, k smrdijo do neba, pa si dob Win2k - so super, tut špili laufajo o.k., če pa kašn ne, maš pa v novicah izpred par dni link na eno stran, kjer se ukvarjajo s tem.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

yjj ::

POŽAR od kar si se pojavil na forumu mi greš dobesedno na jajca, govorimi namreč o IRQ-jih ne pa o tunerjih.

IRQ-je moraš žal včasih nastaviti sam

mojsterpeter ::

yjj: dej človek umir se mal pa bodi bolj strpen! Dejstvo je da največkrat nastanejo problemi z irq-ji zaradi tv-tunerjev al pa zvočnih kartic..

alien-w ::

... ker nimajo shared IRQjev:D

miranpozar ::

yjj: ne se razburjat toliko :P. Ocitno ne ves kaj je to IRQ sharing in to, da ga nekatere kartice ne podpirajo dobro in s tem zajebejo se drugo napravo, ki si z njo deli ta IRQ. To se ne dogaja samo s tunerji... je pa res, da so v sloveniji zelo popularni tisti tunerji za cca 12000 SIT, ki so vsi zelo, zelo podobni (imajo celo isti daljinec, isti softver, ista navodila, itd).

Jaz sem jih videl v dosti racunalnikih, kjer so povzrocali same tezave! Tudi v mojem naprimer... ampak samo, ko je notri se SB Live!, drugace kartica sicer dela OK! Ampak kurc, ko pa brez zvocne kartice nekako ne morem ;).

Sicer pa je IRQjev samo 16, s tem da so nekateri rezervirani (keyboard, floppy, COM porti in podobna "obvezna" roba). Pomeni, da za PCI slote ostaneje prosti samo doloceni IRQji, naprimer 9, 10, 11, itd. Potem so v zadnjem casu tukaj se dodatni onboard ATA kontrolerji, poleg standardnega, ki vsi rabijo svoj IRQ. Ker IRQjev ne bi bilo dovolj za vse naprave, so se izmislili IRQ sharinga, ki je standard, vendar ga mora izdelovalec kartice pravilno uporabiti na svojem izdelku, oziroma v gonilnikih. Podobno, kot nekatere kartice (gonilniki) ne znajo se vedno delati z naprednim upravljanjem porabe (APM in tudi ACPI) in se v stanju stand-by zbluzijo, tako tudi IRQ sharinga nekatere kartice ne implementirajo OK. Ce racunamo, da je pri vsem tem udelezena se plug'n'pray pizdarija in samosvoji Windowsi, je moznosti za komplikacijo kar nekaj.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

yjj ::

O tem imam dosti več pojma kot ti, vsak tuner mora delovati če pa ga ne znaš usposobiti je tvoja stvar

alien-w ::

a ce uklopm ta ACPI od hudiča bo kej bolš?? kaj je spljoh to?

Medved ::

Ne smeš dajat eno komponento po eno not (to je narobe)-daš vse naenkrat in pol windowsi sami uskladijo, ker če daš eno potem ta zasede na divje IRQ, potem pa druga kartica recimo rabi ta IRQ in je šit. Nasvet: zbriši vse kartice v sistemu (v control panel) potem ugasni računalnik, pober vse kartice vn, jih premeč mal, poptem pa prižgi mašino, mora ratat, moja izkušnja, hehe :)

Bungee- ::

Oj! Mel sem podobne probleme, OK sicer mal drugacni proizvajalci ampak, aja pa namest ISDN mam mrezno kartuljo. Torej mam pa vse skup postavljen takole:

AGP - V3 3k
1. PCI - Prazen
2. PCI - AverMedia TV Tuner (BT848 chip)
3. Mrezulja 3C900 (za enkrat pride 3C905)
4. SB-Live
5. Prazen

Mama plata je ABIT BX-133 RAID, ki tudi deluje v RAID-u sistem je med drugim tudi WinME, to je to.8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Oddelek: Novice / Matične plošče
433751 (3751) Spc
»

Kako spremeniti IRQ za razne kartice v XP-jih?

Oddelek: Pomoč in nasveti
281833 (1483) AngelOfDeath
»

IRQ9-ZA ZNORT!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
61052 (915) zile
»

IRQ-ji???

Oddelek: Zvok in slika
161609 (1386) andrej
»

IRQ me zafrkava!

Oddelek: Strojna oprema
152653 (2437) JanezH

Več podobnih tem