» »

oddajnik in sprejemnik??

oddajnik in sprejemnik??

pro549 ::

1. Na faxu moram eno seminarsko nalogo oz moram ustvarit in analizirat celo vezje. v bistvu moja ideja je bila taka, da bi naredil stikalo na daljavo oz, da bi na oddajniku stisnu tipko (ta bi povzročila neko frekvenco npr 20 khz) in da bi na sprejemniku zazznal to frekvenco ojačil signal in bi odprl stikalo oz naj se bi prišgala ena lučka. Kako naj to naredim a se komu sanja? Za oddajnik imam že neko okvirno idejo samo nisem čist sigurn ampak za sprejemnik nevem kako naredit. BTW vezje ne sme biti preveč obseženo, ker pol ne bi nmogu računsko dokazat. Resno mislim ne preveč elementov npr: max par tranzisterjev in par operacijskih ojačevalnikov.

2. Hmm rad bi izvedel kako bi naredil svojo tuljavo, oziroma je kaka stran kjer ti piše koliko mora biti polmer žice in polmer navitja oz kot naprimer kak kalkulator?

gordi ::

Vidi da imas podobno problem kot ga ravnokar resujem sam, zato ce ti bo kaj v pomoc, tole:
prebrskal sem dobrsen del spleta in iskal predvsem pod frazo remote control, a ni bilo veliko uspeha, razen tele strani:
http://www.circuits.8m.com/, kjer je en primer z oddajnikom in sprejemnikom doseg pa cca. 1km. povprasal sem avtorja in ta mi je zagotovil da se da celo stvar uporabit kot stikalo.

pro549 ::

Ma jaz rabim lih ene tam do ene 20m nisem dosti zahteve. Rad bi naredil eno stvar kjer bi sam izračunal in tako naprej. BTW a se da kje dobit bolj manj zakomplicirenega sprejemnika? In še nekaj, kje dobi specifikacije za 555 kjer je vse lepo razloženo?

pro549 ::

Kako je kaj z antenami? A ima kdo ve kako naredit eno solidno anteno? Samo ne mi reč eno žico ki je dolga lambda polovic ;)

Brane2 ::

pet lambda osmin ? :D :D

Kaboom ::

Svet-Elektronike na tej strani (čist spodaj) prodaja male sprejemnike in oddajnike, klikni na šifro in mislim da se v opisu PDF ali ZIP skriva načrt...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

pro549 ::

Jaz rabim čimbolj enostavno če se le da

Kaboom ::

zdaj sem pogledal tisti circuits.8m in so dobre stvari gor... in pa oprosti mislim da bolj enostavno ne boš našel... ker so vs vezja ki delajo z radijskimi frekvencami že itak težka stvar, če je gor 20 elementov, je že malo...

kar se pa 555 podatkov tiče: v angleščini se datoteki tehničnega opisa reče "datasheet" - uporabi to besedo v googlu v kombinaciji z oznako čipa (ali česa pač) pa boš zagotovo dobo prave rezultate.

ta 401kB datasheet za 555 pa ti poklanjam za božič, KLIK :))
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kompatibilni daljinec za garazna vrata

Oddelek: Loža
3713165 (1031) c3p0
»

Poceni Wi-Fi antena za razdaljo tudi do 10 km

Oddelek: Omrežja in internet
2016688 (8417) Jao13
»

RC čoln

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
135208 (4614) mmmato
»

Enostavni radijski oddajnik-- problemček

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82113 (1894) VolkD
»

Izhodi na IR sprejemniku

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112192 (2048) svizec75

Več podobnih tem