» »

RC čoln

RC čoln

mmmato ::

Pred kratkim sem se spomnil da imam v kleti en RC čoln, na katerem se že nekaj let nabira prah. Čoln ima 2 motorja, krmiljenje pa je precej primitivno. Motorji laufajo samo na full ali pa sploh ne. Zavijanje je rešeno tako, da se en motor ugasne in dela le drugi.

Js bi rad tale čoln malo predelal. Naredil bi tako, da bi z vsako ročico na daljincu upravljal en motor, in to analogno (obrati odvisni od odklona ročice na daljincu). Zamenjal bi tudi motorčka za kaj močnejšega.

Kako naj se lotim zadeve? Ena varjanta je, da poberem krmiljenje iz kakega RC avta, idealen bi bil tisti, ki si ga lahko vozil tudi "obrnjenega", pogon je imel ločen za levi in desni par koles.
Druga varjanta je, da se lotim izgradnje vezja sam. Si pa predstavljam, da to zna biti precej zajeban. Recimo, da bi rabil 8 brzin, to pomeni 3 bitni AD pretvornik na obeh straneh (čoln in daljinec). Kako je pa z RCjem. Kodiranje? Kater čip uporabit?

Narejenega krmilnika ne mislim kupovat, raje bi naredil sam ali pa sploh ne.

How hard can it be?

sasox ::

verjetno ti bojo lažje odgovorili na http://forum.modelarji.com :)

mmmato ::

Men se pa zdi bolj elektrotehniški kot modelarski problem

mmmato ::

Na wikiju študiram tele FM signale. Uporabil bi analogno frekvenčno modulacijo. Nekaj takega, samo moral bi narest dvokanalno ...

Boeing ::

Very fucking hard :)


Malo se razglej po kitajskih štacunah (www.hobbycity.com), dobiš vse od motorjev, krmilnikov, baterij, sprejemnikov itd po smešnih cenah.

Elektronike, razen kakšnih specialk, se doma enostavno ne splača delati.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

CaqKa ::

če boš delal zato da boš čoln potem kolko tolko solidno vozil, potem se pridružujem boeingu.
če boš delal krmilje motorje zato da se boš naučil delat regulator...
potem pa knjige o regulacijah v roke, pa naštudirat motor itd...

mmmato ::

Na tale projekt sem že malo pozabil, pa danes spet brišem prah :)

Za začetek bi naredil onboard krmiljenje vrtljajev, nato bi se lotil radijske kontrole. Našel sem tole shemo, pdf. Je točno to kar rabim - dvosmerno krmiljenje. Z enim potenciometrom se določa smer in hitrost vrtenja, prek modulacije širine pulza (PWM).

Zgornje vezje mi je jasno. Niso mi pa jasne stvari glede radijske kontrole in modulacij. Torej, če vzamem zgornje vezje kot 2 dela, PWM generator in MOSFET krmiljenje, bi lahko dal vmes le 2 anteni, ločeno napajanje in stvar bi fukcionirala brezžično. Najbrž se motim, ker bi to bilo preveč simpl. :)

Kakšna modulacija se sploh uporablja za te RC zadeve?

Pyr0Beast ::

2 taka bi rabi, če se ne motim.
Mogoče bi bilo še najlažje s PWM-jem in mikrokontrolerjem izpeljati (Če ne rabiš v rikverc rinit). Krmil bi ga lahko tudi prek IR, ali pa prek FM, kar se ti da pisat [:D]

Sicer bi res lahko tako krmilil brezžično, sam bi nucal kr konkretne baterije al pa raje agregat meti s sabo [:D]
Za take stvarce je najbolje uporabiti FM, AM je v redu in simpl, sam ima daleč preveč motenj in je tako zelo neuporaben, če nimaš res fine-tunanga (ter močnega) ampa ter receiverja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Tvoja zamisel je izredno zakomplicirana in pravzaprav odkrivanje tople vode.

Boljša zamisel je uporabiti neke standardne RC kontrole, ki so namenjene daljinskemu vodenju modelov. Priklop servomotorja za krmilo se izvede potem direktno na sam sprejemnik, za krmiljenje obratov motorja pa uporabiš ustrezen regulator.

BTW, pazi, da pri vožnji nazaj ne izgubiš propelerja, saj se zlahka odvije.

Načeloma je stvar od a do ž možno narediti doma (pobrskaj po starejših številkah revije TIM, tam najdeš vse od samogradnje oddajnika, sprejemnika in regulatorjev), samo je v končni fazi nakup že narejene RC naprave cenejši, sploh če ti v štacuni ne prodajo nekaj hudo predimenzioniranega za profije, kar pa začetnik nikoli ni..
Nekoč je bil Slo-tech.

mmmato ::

Servo motorja ni. Čoln se krmari le z razmerjem obratov obeh motorjev.

za krmiljenje obratov motorja pa uporabiš ustrezen regulator.

Torej je vezje ki sem ga polinkal zgoraj way to go? Ali je kaka druga varianta bolj primerna? Po specifikacijah bi zgornje vezje delalo z mojimi motorčki BP.

Azrael ::

Sorry, spregledal.

Potem pa 2 regulatorja za vsak motor svojega, ni druge.

Vezje iz pdf-ja, je v redu za žično vodenje, za radijsko pa ne preveč, v bistvu bi bil uporaben samo izhodni del.

Radijske komande delujejoi na naslednji način (zelo poenostavljeno)

Vsaka komanda na oddajniku stalno generija impulze dolge od 1 - 2 ms (v večini primerov), odvisno od njenega položaja. Signale vseh komand (imenovani tudi kanali - z radijskimi kanali nima zveze) oddajnik združi in pošlje v "eter".

Sprejemnik na modelu ta signal sprejme in iz njega spet izlušči ukaze za posamezno komando. Na izhodih sprejemnika so tako impulzi dolžine 1 do 2ms, ki so odvisni od položaja komand na oddajniku.

S temi impulzi potem šele lahko krmiiš servomotorje ali regulatorje.

Povsem nespremenjeno vezje v pdf-ju, bi sicer lahko krmilil tudi s servomotorjem, vendar taka mehansko električna povezava ni primerna - prekomplicirano, prevelika poraba energije in najbrž pretežko za model, če slučajno ne bi bil problem že prostor kam vse to stlačiti.

Če imaš zelo šibke motorje, kot npr trajekt od Mehana (Mehanotehnike), potem lahko uporabiš za regulator kar elektroniko (polomljenega) servomotorja, ki krmili pogonski motorček. Ni najbolj lepa izvedba, vendar skromnim zahtevam zadosti.

Za kaj več je treba regulator motorja.

Problem samogradnje daljinskega vodenja so:

- rabiš že kar nekaj izkušenj iz VF elektronike , to nikakor ni projekt za začetnika.
- uglasitev ni nujno enostavna, imaš primeren inštrumentarij na razpolagi?
- cena, material stane precej, čas pravijo, da tudi in samogradnja ekonomsko gledano ne prideš skozi, če to ne vzameš kot učenje.

In še, na brzino scimprana naprava, je praktično vedno nezanesljiva, sploh na "terenu" - mnogo več motenj, vlaga, vibracije in se vsako šparanje ali poenoistavljanje zlahka slabo konča - uničen ali izgubljen model.
Nekoč je bil Slo-tech.

mmmato ::

Azrael, js sem razmišljal v tej smeri...

PWM modulacijo razumem. Gre za poprečno moč v danem časovnem intervalu, določa jo dolžina impulzov.
Bega me to, kako te podatke združit v en signal in ga modulirat. Matematična teorija frekvenčne modulacije je pojasnjena na wikiju. Kako se to izvede v praksi?

Torej nosilni signal dobim z oscilatorjem (RLC člen), kako pa obdelam izhodne signale iz PWM modulatorja(ev) v daljincu?

Sem preletel wikipedio, imam precej gradiva za predelat. Bom probal najti fotrovo knjigo "Mala škola elektronike" ali nekaj takega. :) Sem v 2. letniku FE, indukcija in EM valovanje mi je nekako jasno, pričakujem da se bom v 3. letniku naučil kaj bolj aplikativnega.

Stvar se mi zdi zelo komplicirana, po eni strani bi rad vezje zdizajniral sam, ampak je treba razumet ogromno stvari. :) Daj me prosim malo usmeri.

Čolna mi niti ni škoda, testiral ga bom na koseškem bajerju v LJ, tako da prav daleč ne more it :)

Hvala ti zaenkrat

Azrael ::

Osebno se s samimi oddajniki in sprejemnika za modelarstvo nisem nikoli ukvarjal, raje sem kaj naredi, kar se je potem priklopilo na sprejemnik (indikator, ko je v akumulatorju le še 10% energije, napravico za izklop motorja, če gre kaj narobe in še nekaj drugih malenkosti).

V združevanje impulzov v oddajniku in potem spet ločevanje v sprejemniku se nikoli nisem poglabljal. Poskusi priti do številk revije TIM, nekako od letnika 1979 - 1990, saj so takrat bile redno objavljane sheme in opisi sprejemnikov, oddajnikov in drugih dodatkov za RC komande.

Vse te naprave so bile grajene z materialom, ki je bil takrat dostopen na YU trgu (proti temu koliko izbire imamo danes, tisto ni bilo vse skupaj nič). Zato bi skoraj upal trditi, da obstajajo finte, kako stvar poenostaviti, čeprav zaenkrat izgleda komplicirano.
Nekoč je bil Slo-tech.

mmmato ::

OK, bom probal dobit kako številko TIMa
http://www.turnofftheinternet.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RC jadrnica - pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162034 (1502) Fuks
»

Tezava s tranzistorjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
221819 (1511) Pyr0Beast
»

Projekt - Wifi Robot

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141957 (1649) kihc
»

Daljinski avtomobil in motorček?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51292 (1292) jype
»

Avtomobilček

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111765 (1519) Azrael

Več podobnih tem