» »

Plačilo globe/kazni

Plačilo globe/kazni

dice7 ::

Včeraj so me ustavili policisti in sem dobil kazen 100€. In ker se je tistemu policistu tako neizmerno mudilo, da mi še časa ni dal, da bi prebral kaj sem dejansko sploh podpisal, kaj šele, da bi mu kakšno vprašanje postavil, me zdaj zanima kako je s tem, da lahko plačaš polovično? Na tisti list je obkrožil, da na mestu nisem plačal polovično, ker pač nisem imel v tistem trenutku 50€ pri sebi. Zdaj me pa zanima, če še ta rok velja in če še velja, kaj potem moram napisati na položnico gor? Na tem listu, ko sem ga podpisal, se popolnoma nič ne znajdem, ker sem pač lajk na tem področju. In zanima me še, kako dolgo velja ta rok za polno kazen, preden mi začnejo kakšne pozive na dom pošiljat?

V naprej se zahvaljujem za odgovore

Mcsin ::

Na kraju ti ne moreš plačat, tisti del je namenjen za tujce. Polovičko lahko plačaš v 16 dneh od prejetja plačilnega naloga, preprosto pač napišeš 50 evrov na položnico.

Kar se tiče roka plačila nasploh ni ravno točno določeno... Če se prav spomnem se ti davčna po dobrem mescu obesi na račun, če pa si se pritožo in ti je zato bila izdana odločba te pa za neplačilo doleti uklonilni zapor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mcsin ()

dice7 ::

Ali dobiš kakršno koli obvestilo na dom glede te kazni?

Pa a bi mi kdo pomagal poiskati najnovejši kazenski zakonik, tegale ki sem ga našel, domnevam, da ni pravi, glede na to da mi piše da sem kršil 42. člen in 5. odstavek (zveza 1?), ta pa niti nima 5 odstavkov.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

Mcsin ::

Em to je kazenski zakonik, ki je za kazniva dejanja :) Ti si naredil samo prekršek.

Sklepam da ti na plačilnem nalogu piše ZPrCP, kar pomeni Zakon o pravilih cestnega prometa

Tole je 42. člen

42. člen

(vključevanje v promet, sprememba smeri in premiki z vozilom)

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik s pogledi v vzvratna ogledala in preko ramena, da premosti mrtvi kot ali kako drugače prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje.

(2) Pri spremembi smeri vožnje mora voznik svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati z utripalkami. Voznik vozila, ki nima utripalk, nakaže namero z vodoravno odročeno roko.

(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(4) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.



Sam tu ni 100 evrov kazni.. Kaj za en zakon imaš pred členom napisan?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mcsin ()

Mcsin ::

Ok verjetno imaš napisano ZMV - Zakon o motornih vozilih

42. člen

(tehnična brezhibnost vozil)

(1) Vozilo v cestnem prometu mora biti tehnično brezhibno, kar pomeni, da mora imeti brezhibno delujoče predpisane dele in opremo ter izpolnjevati predpisane zahteve glede varstva okolja.

(2) Vozilo, registrirano v tujini, sme biti v cestnem prometu v Republiki Sloveniji, če ima brezhibno delujoče dele in brezhibno opremo, ki so določeni z veljavno mednarodno konvencijo o cestnem prometu.
.
.
.
(5) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena v cestnem prometu uporablja vozilo, ki ne izpolnjuje predpisanih zahtev glede delov, razen za dele iz prejšnjega odstavka.



A nisi mel popolne dodatne opreme al pa avto ni bil tehnično brezhiben. (npr. luči itd.)

dice7 ::

Nekaj mi je govoril o pozicijskih lučeh, da ena ne dela pa, da imajo luči preslabi fokus. Tako, da je to verjetno to.
A se mogoče dobi kakšno obvestilo ali kaj na dom glede tega prekrška?

Mcsin ::

Ne ničesar ne dobiš.

GrofMonte ::

Pozdravljeni! , sam sem tudi danes pomagal RS do izhoda iz krize in prispeval eno globo za prehitro vožnjo in v zameno dobil še 4 pike, za zavestnega državljana :P, Me pa zanima kako je z polovičnim plačvenjem saj na plačilnem nalogu ni nič navedeno glede tega... Dobil sem še položnico z naslovnikom in to je vse . Kazen je 250€+3 pike Zanima me če to lahko grem plačat kar na banko/pošto in tam povem polovičen znesek v 8ih dneh ali morem poravnat 250? Hvala
Lp Grof Monte

shadeX ::

Jaz sem dobil napisano polno kazen. Ko sem šel na pošto plačat, mi je računala polovico ( seveda sem plačal še isti dan ). Ti pač greš plačat in bi ti morala računat 125 eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prometna nesreča v parkirni hiši BTC city park (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
24148199 (40361) win64

Zmanjkalo prometnih strokovnjakov

Oddelek: Loža
414979 (4126) WarpedGone
»

Daljši tovor na prikolici

Oddelek: Na cesti
1414999 (14716) mihec87
»

Mladoletnega dobila policija prez vozniške in registracije!! POMOČ

Oddelek: Loža
246430 (5593) steev
»

Neonka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
122564 (2208) SleepLess

Več podobnih tem