» »

Mladoletnega dobila policija prez vozniške in registracije!! POMOČ

Mladoletnega dobila policija prez vozniške in registracije!! POMOČ

BrokenSouŁ ::

Zanima me naslednje!

Kako kazen lahko dobi mladoletna oseba, (17 let in pol), ki se po glavni cesti pelje z neregistriranim mopedom in nima zanj ustreznega vozniškega dovolenja!?

Glede na to da se je tej osebi to zgodilo prvič ( vozil je po predpisih ...vsaj po hitrostnih predpisih, in imel čelado)
in da je vozil 49ccm moped..... domov sem dobil da je naredil ta prekršek

- vožnja brez izpita
- vožnja neregistriranega vozila

in more pred sodnika za prekrške

(sam je delal izpit za 16,5 za avtomobil in opravil vse potrebne stvari tako da zdaj lahko vozi v spremstvu staršev do 18.leta oz. do decembra, ko bo šel delat še izpit pred komisijo)

Kakšno kazen mu ali mi lahko izrečejo
otroku, in kakšno še staršu!

Glede na to da je to vse delal brez mojega vedenja in dovolenja!

Dobrodošla so vsa mnenja, in še posebaj odgovori oseb katere se dobro spoznajo z zakonom, oz član policije

Lep pozdrav,

MasterIQ

Calligula ::

Kolikor jaz vem je za moped potrebnih 15 let in CPP.
Ce je opravil izpit za avto bi potemtakem po mojem moral imeti CPP opravljen in je problem le v pomanjkanju registracije.

Sicer pa se ne bat. Tja bosta sla na pogovor, sodnik(ca) ga po lopnila po roki, mu brala levitve in oprostila, ce se to ne bo ponavljalo in je to pac nekaj kar se se oprosti zaradi mladostniske radovednosti. Mogoce, da bo za registracijo kak problem...


Se malo reces, da mate doma malo problemov in, da mulec rad uide ven kadar se s soprogo kdaj prepirata a da se trudita... pa je.

Ampak tamalega nauci spostovat pravila v prometu. Sploh pa mu nikoli ne kupi tezkega motorja in ga probaj dejansko prepricat, da bo razumel, da bo z njim le hitro nekomu daroval organe.

Motoristi na zalost cepajo kot muhe in ce bi rad dozivel to, da dolgo zivi, se ti zna ta zelja izmuznit, ce bo kdaj dobil tezko motorno kolo.

gzibret ::

Zakon o varnosti cestnega prometa:

138. člen

(1) Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki:
– je telesno in duševno zmožna voziti vozilo;
– je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
– ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi vozila ali skupine vozil v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju;
– ji v času, ko vozi vozilo, vozniško dovoljenje ni odvzeto ali se ji ne izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
– ji ni izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja;
– uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju.
(2) V cestnem prometu se ne sme uporabljati vozniškega dovoljenja, namesto katerega je izdan dvojnik.
(3) Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki vozi z vozniškim dovoljenjem, katerega veljavnost je potekla, pa predložitev veljavnega zdravstvenega spričevala ni pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti.
(4) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, drugo ali šesto alineo prvega odstavka tega člena.
(5) Z globo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s peto alineo prvega odstavka ali z drugim odstavkom tega člena.
(6) Z globo najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjo ali četrto alineo prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi najmanj 8 kazenskih točk.
(7) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek oseba, ki da motorno vozilo v uporabo osebi, ki ne sme voziti takega vozila.


Torej najmanj cca 500€ + 8 točk. Starš (lastnik kolesa z motorjem) bo dobil cca 250 €. Glede registracije:



190. člen

(1) Motorna in priklopna vozila smejo biti v cestnem prometu, če:
– so registrirana in imajo veljavno prometno dovoljenje oziroma veljavno prometno dovoljenje za začasno registrirano vozilo ali če imajo veljavno potrdilo za preizkusno vožnjo;
– so označena s predpisanimi registrskimi ali preizkusnimi tablicami, ki so izdane za njihovo označitev.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka smejo biti v cestnem prometu motokultivatorji, lahki priklopniki in delovni stroji, če imajo brezhibne predpisane naprave in opremo, lahki priklopniki pa morajo biti označeni s ponovljeno registrsko tablico vlečnega vozila in morajo imeti veljavno dokazilo o opravljenem tehničnem pregledu, na katerem je označen rok, ko mora vozilo opraviti tehnični pregled.
(3) Motorna in priklopna vozila diplomatskih in konzularnih predstavništev in misij tujih držav ter predstavništev mednarodnih organizacij v Republiki Sloveniji in njihovega osebja, tujih trgovinskih, prometnih, kulturnih in drugih predstavništev, tujcev, ki stalno ali začasno prebivajo v Republiki Sloveniji več kot šest mesecev, ter druga motorna in priklopna vozila, ki so v Republiki Sloveniji na podlagi carinske deklaracije za sprostitev blaga v prost promet ali začasni uvoz, ki traja dalj kot šest mesecev, smejo biti v prometu v Republiki Sloveniji, če so registrirana v Republiki Sloveniji.
(4) Določba prejšnjega odstavka ne velja za motorna in priklopna vozila tujcev, ki stalno ali začasno prebivajo v Republiki Sloveniji več kot šest mesecev in so registrirana v eni od držav članic Evropske unije.
(5) Z globo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo ali drugo alineo prvega odstavka ali tretjim odstavkom tega člena.
(6) Ne glede na prejšnji odstavek se kaznuje z globo 20.000 tolarjev za prekršek voznik motornega ali priklopnega vozila, ki ravna v nasprotju s prvo alineo prvega odstavka tega člena, če od poteka veljavnosti prometnega dovoljenja ni preteklo več kot 30 dni.
(7) Z globo najmanj 1,200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvo ali drugo alineo prvega odstavka ali tretjim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo najmanj 200.000 tolarjev.
(8) Ne glede na prejšnji odstavek se kaznuje z globo najmanj 500.000 tolarjev za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvo alineo prvega odstavka tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo najmanj 50.000 tolarjev, če od poteka veljavnosti prometnega dovoljenja ni preteklo več kot 30 dni.
(9) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
(10) Z globo najmanj 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo najmanj 40.000 tolarjev.



Torej, katen za vožnjo neregistriranega vozila znaša dodatnih 500€.
Vse je za neki dobr!

ShowDown ::

Le pozabil si povedat, da so za prometne nesreče motoristov nemalokrat krivi nepazljivi vozniki avtomobilov. Ne pravim pa, da so motoristi nedolžne ovčke na cesti.

Če se je zgodilo prvič, bo verjetno le ustni opomin, ali pa ne pretirana kazen.

BrokenSouŁ ::

samo vseeno sm zvedo da so eni isto oz. še več naredli pa so bli stari 17 pa niso dobili nobene kazni samo, govorli so jim tam nekaj,... zakaj bi kr zdaj neke začeli spet...


eni pravijo da ni nič

drugi pa spet da dobiš kazen....

nevem kak je zdaj prav

gzibret ::

V realnosti gledano bo čisto tako, kakšne volje bo sodnik. Lahko mu bo rekel ti, ti, ti, ti... in požugal s prstom + opomin + povprečnina (cca 50 €), lahko pa tudi faše na polno ter oglobi še lastnika mopeda.

Vsekakor naj zadevo globoko obžaluje, reče, da je šel na obisk k bolni babici in da ne bo nikoli več vozil mopeda brez izpita, da je bil že obisk pri sodniku zanj globoka in premišljujoča izkušnja, da so ga že starši pošteno okregali, da je dobil tudi hausrest za 1 mesec in prepoved gledanja televizije.... Da je drugače v šoli ful priden in da bi se rad vpisal na medicino, da nikoli ne popiva sprijatelji.... Obvezno se naj zagovarja brez žvečilnega v ustih, naj bo lepo obrit in lepo oblečen (brez strganih kavbojk recimo) in naj ga starši čakajo pred vrati (naj eden od staršev pokaže svoj fris v pisarni in naj vpraša, če je potreben zraven - glih toliko, da ga sodnik vidi).

No, na kratko....
Vse je za neki dobr!

JohnDoe ::

gzibret je dobro napisal.

v mojih mladih letih so tudi mene dobili brez celade in je sel fotr z mano k sodniku, povedal kako priden sem drugace v soli in ne delam nobenih neumnosti ampak samo takrat pac je tako naneslo. obljubil da je bilo to prvic, zadnjic in nikoli vec, dobil opomin in sel domov. ok, tega je bilo ze precej let nazaj, ampak mislim, da se ni kaj dosti spremenilo.

BrokenSouŁ ::

OK!

Zahvaljujem se vam vsem za odgovorje!

Lahko še naprej poveste svoja mnenja, in še bom prebiral prispevke!

Hvala vsem ki ste kaj odpisali, in še boste kaj napisali!

Bili ste mi vsi v veliko pomoč!

HVALA!

zavajon ::

@Govedar
O ja, se je spremenilo. Mene so tudi v mladih letih dobili z jointom, me odpeljali na policijo in me po uri čakanja izpustili (seveda so mi travo vzeli). Pa da ne govorim, kolikokrat so me ustavili na avtomatiku brez skoraj vsega (ok, kolesa in motor je imel).
Ampak to je bilo še v tistih težkih časih. Takrat so imeli policaji in sodniki vzgojno funkcijo, bili so pač v službi ljudstva. Danes pa so v službi DRŽAVE, in ni hujšega, kot da se ji ljudstvo ne uklanja. Država pa tudi vedno rabi denar in to čimveč.

Morda bo kdo rekel, da pretiravam, vendar glede na to, kar berem po časopisih, mislim da ne.

lp

'FireSTORM' ::

Glede na to da je to vse delal brez mojega vedenja in dovolenja!

Kazen bo dobil samo on in noben od staršev. Vsaj tako je bilo pred nekaj leti(Ko še ni bilo potrebno imeti registriranega mopeda), so mene tudi dobl brez izpita, brez čelade in brez luči. Koliko bi bilo kazni ne vem ker je stric komandir tistega okraja kjer so me dobli in je telefon hitro postal vroč ko so me dobili.
No policaju sem pa rekel da sem doma moped "drpnil" in se malo peljal, policaj mi je rekel kasneje da bo to kazen samo za mene ker je bilo brez vednosti staršev.

Zdaj če se je kaj spremenilo, nevem.

Tudi včasih si za prvi prekršek dobil samo ustni ukor od sodnika, morda tega zdaj ni več.(Če je tako bo mulc prišel iz sodnije z slonskimi uhami)

lahko pa tudi faše na polno ter oglobi še lastnika mopeda.

Če jaz doma spim in mi naprimer punca ki še nima izpita za avto, vzame avto in se odpelje k kolegici brez moje vednosti, jo ustavi policaj in naloži kazen še meni? Zakaj? Ker sem doma lepo spal in sanjal o treh lepoticah?
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch ::

Iz bratovih in kolegovih izkušenj ne bo dobil kazni. Imel bo samo obisk pri sodniku za prekrške ta mu bo naredil malo predavanja in jo bo odnesel z ukorom sodnika.

kekz ::

Zakon o varnosti cestnega prometa:

138. člen

(2. alineja)– je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;

(4) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvo, drugo ali šesto alineo prvega odstavka tega člena.
(7) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek oseba, ki da motorno vozilo v uporabo osebi, ki ne sme voziti takega vozila.

Super! Izgleda naslednjič, ko bom nabasan bom posadil za volan svojega 5-letnega sina. On bo dobil kazen dobrih 100€, jaz pa 200€, če nas dobijo, in smo opravili.
Če bi vozil jaz, bi bila kazen veliko hujša. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Slo-One ::

Tvoj sarkazem ti ne uspeva. Ker bi mogo otrok to naredit brez vednosti starša.

Pouh ::

če bi bil dost prbit ne bi vedel kaj se dogaja:)

'FireSTORM' ::

Avto ma prtljažnik >:)
Those penguins.... They sure aint normal....

baron21 ::

Se je kdo vprašal zakaj imajo motorna vozila ključavnice za vžig? Prvenstveno zato, da se nekdo brez lastnikove vednosti oz. ključev ne vozi. Tudi moped je mogoče zakleniti pred nepooblaščeno uporabo, ker pa to ni bilo storjeno, je tudi lastnik ,,upravičen,, do nekaj € globe.
baron21

AngelOfDeath ::

@ShowDown

O tem lahko samo sanjaš. Ko vidiš v časopisu da je keremu motoristu kdo izsilil prednost to poteka nekako takole:

motorist vozi 200km/h+, avtomobil se vključuje na prednostno cesto - pogleda levo in desno in nikjer nikogar, ko se zapelje na cesto pa mu not prileti "samomorilec" z 200km/h. Po Slovenskem zakonu je to izsiljevanje prednosti, čeprav ga avtomobilist nikakor ni mogel videti.
edit: Slovnica

gzibret ::

> Po Slovenskem zakonu je to izsiljevanje prednosti, čeprav ga avtomobilist nikakor ni mogel videti.

Ne, ni res. Tudi pravno je kriv motorist. "Novi" zakon CPP že vsebuje določilo, da lahko vsak udeleženec v prometu pričakuje od drugih udeležencev, da spoštujejo prometne predpise. 200 km/h ni spoštovanje predpisa. Če vidi motorista v daljavi (in recimo v naselju) lahko pričakuje, da se le-ta drži omejitev in vozi 50 km/h. Zato lahko brez skrbi zavije na glavno cesto, ker ima še dovolj časa za pospeševanje in to zatorej ni izsiljevanje.
Vse je za neki dobr!

MarkoMan ::

Js sem imel moped 10-15 let nazaj in je bil še zakon, ko mladoletnik ni plačal niti ficka, starši tudi ne. Sedaj pa nevem iz prve roke, sam imam občutek da so zadevo občutno zaostrili. Navsezadnje je otrok že skoraj polnolete in bojim se, da ga bo doletela poštena denarna vzgoja


gzibret AngelOfDeath Sta pa čist OFF TOPIC zašla. O ljubezni med motoristi in avtomobilisti so napisani epski romani nepredstavljivih dolžin. (sem motorist in avtomobilist). Predlsagam da si odprata novo temo in se zmenta zakaj umre toliko motoristov....
vsak zacetek in zacetnik je tezek

kekz ::

Če vidi motorista v daljavi (in recimo v naselju) lahko pričakuje, da se le-ta drži omejitev in vozi 50 km/h. Zato lahko brez skrbi zavije na glavno cesto, ker ima še dovolj časa za pospeševanje in to zatorej ni izsiljevanje.

Jaz sem nekoč plačal kazen kot avtomobilist za podobno foro.
Pripaeljal sem na avtocesto in pospeševal po pospeševalnem pasu. Hkrati sem bežno pogledal vzvratno ogledalo in videl na voznem pasu avtobus.
Ko sem dosegel 130 km/h sem zapeljal na vozni pas in ta avtobus izsilil. Avtobus je namreč vozil 150 km/h (čeprav sme največ 100), na kar jaz nisem pomislil in pred policajem tudi ni pomagalo, ko sem mu to povedal.

aljazh ::

Avtobus je namreč vozil 150 km/h

8-O 8-O 8-O

AndrejS ::

Ne bluzit o motoristih tisti ko nimate pojma.. Peljal sem se s skuterjem 50 km/h , ki zgleda kot motor - avtomobil mi je vzel prednost, jaz sem se zaletel vanj (na srečo ravno toliko da sva se dotaknila ker sem zaviral). Prvo kaj je rekel voznik avtomobila je bilo : "Divjal si" WTF.
To me je tako dvignilo da sem ga kr prijel za vrat in ga začel daviti. Ker na skuterju ni bilo škode sem še ga poslal v 3 PM in se odpeljal dalje.

flipflop ::

kekz kako ste pa to izmerili da je šel 150/h

kekz ::

To je bil en unih fensi-pensi turističnih high-tech avtobusov s holandsko registracijo.
Nismo nič izmerili. Ocenil sem, da je vozil ene 20 več od mene, ko me je prehitel, jaz sem vozil 130.
Saj ni nič bremzal, samo trobil in zavil na prehitevalni pas.

Če bi imel meritev in dokaz, mogoče ne bi plačal kazni. ;)
(ali pa tudi, saj sem ga v resnici izsilil, ker nisem pričakoval, da avtobusi tako norijo.)

steev ::

Zakaj si pa potem plačal kazen. Je bla nesreča?
:|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prometni prekršek [Obvestilo policije]

Oddelek: Loža
479630 (6049) Malajlo
»

˝nepravilno˝parkiranje in obvestilo

Oddelek: Loža
132115 (1687) Mare3
»

Vožnja pod vplivom alkohola - Voznik začetnik!!!

Oddelek: Loža
4313724 (12760) gzibret
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205548 (4751) MadMicka
»

Neonka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
122564 (2208) SleepLess

Več podobnih tem