» »

Fizika [Sile] pomoč!

Fizika [Sile] pomoč!

Twixz ::

Pozdravljeni.

Zanima me, če mi lahko kdo pomaga pri sledečih dveh nalogah:

Zidak z maso 6 kg prislonimo ob navpični zid. Kolikšna je najmanjša sila, s katero ga moramo pritiskati pod kotom 15° (glede na vodoravnico) na zid, da ne zdrsne navzdol? Koeficient lepenja med zidom in zidakom je 0,4. Kolikšna je sila lepenja? Nariši skico (to ni treba pomagat. :) ) in vse sile ki delujejo na telo ( to tudi ne ). :)

Med tla in strop je vpeta vrv, ki jo na sredini potegnemo s silo 100N v vodoravni smeri. Vrv se napne tako, da se zgornji in spodnji del odklonita za 45° (kot med napeto vrvjo in zidom je 45°). Kolikšna sila se pojavi v vsakem delu raztegnjene vrvi.

Dobil sem rezultat 70.7N za 2. nalogo ampak ne vem če je prav. Če se pa komu da še postopek skenirat in prilimat tukaj, bi mu bil ekstremno hvaležen. Hvala in lep pozdrav. KB. :)

McHusch ::

1. Pravokotna komponenta sile, s katero pritiskaš zidak na zid, ustvarja trenje (F_n * k_tr = F_tr). To trenje + vodoravna komponenta (gledano na zid) pritiskanja morata biti enaki teži. Sila zidu uravnoveša pravokotno komponento.

Twixz ::

Ja, sej formule vem, ampak ne znam skombinirati rezultata. Ftr = N (normala, ki deluje pravokotno na ploskev) x ktr (koeficient je podan [0,4] )

Torej tvoja formula drži. Pri pritiskanju govorimo o sili lepenja, je pa v enaki smeri kot trenje. :)

Samo še vedno ne razumem, plus tega mi pri prvi nalogi ni logičen rezultat, glede na silo s katero vlečem vrv. Torej, če je po mojih izračunih rezultat pravilen, bi moral "glavno" vrv vleči z 140 N? :)

Prosim za razlago, ker ju3 to pišemo. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7111822 (9517) lebdim
»

Fizikalna naloga (gibalna količina)

Oddelek: Šola
134020 (2638) Brasi10
»

Statika- trenje

Oddelek: Šola
232530 (2177) gzibret
»

[Fizika] Sile (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7412725 (11814) seminal
»

Štiri naloge iz fizike?

Oddelek: Šola
52818 (2750) Princo22

Več podobnih tem