» »

Ojačanje dometa in kakovosti Wi-Fi signala

Ojačanje dometa in kakovosti Wi-Fi signala

Sova ::

Pozdravljeni,

Imam eno malce bolj "izkušenjsko" vprašanje glede izboljšave dometa WLAN signala.

Opis situacije: dve sosednji hiši, narazen cca. 40m. Med njima lokalna cesta in par dreves. In avtomobili! In sprehajači ljudje! In mimovozeči tovornjaki!
1. V prvi hiši je dostop do neta omogočen preko Telemacha. Router je Draytek 2110N 8021.11n. (Bil ravnokar zamenjan. Ga ni možno zamenjati za kakšen Linksys ali kaj pdb.!)
2. V drugi hiši je prav tako zaželjen dostop do neta - t.j. do wifi-routerja v prvi hiši. Client pc-ja v drugi hiši podpirata eden 802.11g, drugi pa 802.11n.

Opis težave: Kakovost signala ponoči in zgodaj zjutraj je OK. - To je kadar je intenzivnost prometa in ljudi na parkirišču zraven lokalne ceste na minimumu. Čez dan pa signala skorajda ni. Kakšno minuto ali dve je ok, potem linija za 10min pade.

Kaj mi svetuje, kaj lahko storim, da ojačam wifi signal za dostop iz druge hiše?

Sem prebral cel kup člankov o ojačevalnikih, repeaterjih, AP, ... You name it! ... Celo naletel sem naslednji "MIT-style" DIY: http://ferme.si/2008/05/14/ojacajte-svo... :)) ... A na koncu je kot vedno, bolje dobiti nasvet od nekoga, ki je bil v podobni situaciji.

Hvala za nasvet!

WarpedGone ::

Prišparaj si živce in se NE hebaj z WiFi povezavo v takšnih okoliščinah. Nikoli ti ne bo delala dovolj dobro, da bi pozabu, da obstaja.

WiFi je včasih dost dobr, da ti doma ni treba na laptopu kabl vštekovat. Kar je več kot 10m deluje v teoriji, slabem spominu in kadar morš komu pokazat kako ne dela. Drugač je pa polno random prekinitev povezave in štekanja in what-not.

Potegn 3mm zajlo in po njej oklepljen UTP kabl.
Zbogom in hvala za vse ribe

Sova ::

Glede ideje z zajlo: Hvala, a je na žalost neizvedljivo, ker je mimovozeča cesta glavna lokalna cesta. Tudi če bi hotel, med hišama se ne more napeljati kabla tako visoko ali tako globoko, da bi bilo vse skupaj še v skladu z zakonodajo. Prva hiša je cca. 1,5 metra pod traso ceste, pc v drugi hiši pa cca. 4 metre nad traso lokalne ceste. Vmes pa asfalt (dva parkirišča in cesta) ter par dreves.

Kaj pa kaj takšnega: http://shop.wlan-sat.com/strojnaoprema/...

Bi to pomagalo?

Nekih hudih zahtev po vnebovpijajočih hitrosti na drugi točki niti ni: enkrat ali dvakrat na dan checkiranje maila, malce surfanja in to je to. Skratka zahteve, ki same po sebi še ne zahtevajo ločen dostop do interneta tudi v drugi hiši ... Želja je le odprava čakanja do večera. :|

blackbfm ::

@WarpedOne ne bluzi. Z dobro opremo in usmerjenemi antenami je vse izvedljivo.

@Sova verjetno te jebe zanič mrežna. Katero sploh imaš? Kupi alfa awus036h, imaš na wlan sat.. Če še vedno ne bo vredu, bo treba pa probat s kakšno usmerjeno anteno. V primeru težav (v kar že res dvomim) pa potem šele z ojačevalcem.

WarpedGone ::

Pesimist je optimist z izkušnjami in ogromno zapravljenega denarja za zadeve, ki so s pravo opremo vse izvedljive. Dokler enkrat ne probaš in vidiš da je vse skup en drek. Ja, dela. Kadar se spomni, da bi delalo in obratno.

Kabl je v osnovnem principu svetlobna leta pred kakršnem-koli WiFi jajcem.
Zbogom in hvala za vse ribe

Sova ::

@blackclw: Trenutno testiram z laptopom - Dell Latitude D610. Je Centrino, tako sklepam, da ima enega izmed Intelovih wireles chipov: Intel PRO 2200 (802.11b/g) ali pa Intel PRO/Wireless 2915ABG. Tudi, če grem na balkon in vzpostavim "vizuelno linijo na 'uč'" z routerjem v prvi stavbi, ga zmede mimovozeči pleh. Ves ta pleh sicer ne preseka te omenjene "vizuelne linije", a je dovolj, da deluje kot diverzija smeri oz. deluje kot odboj radijskega signala. Idejo z ojačevalcem je dal Telemachov serviser, in oh-kako-priročno iz avtomobila takoj prinesel predračun za ojačevalec, ki se ga v Telmachovih prodajalnah kupi za cca. 80 Eur. Brez kakršnekoli garancije oz. vnaprejšnega preizkusa, ali bo delovalo ali ne. :|

Pyr0Beast ::

Dvignit je treba anteno nad nivo prometa
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

blackbfm ::

Ja, dela. Kadar se spomni, da bi delalo in obratno.

Kabl je v osnovnem principu svetlobna leta pred kakršnem-koli WiFi jajcem.


Se strinjam da je kabel bolj zanesljiv, ampak ni praktičen. Kar se pa tiče dela/ne dela, imaš mrežne ki s prekinitvami komaj lovijo čez 1 steno, po drugi strani pa se s kakšno alfo da priklopit na hišo v sosednji(!) ulici. Vse je odvisno od setupa. Je pa res da slabši kot so pogoji bolj raste cena.

@Sova Tisti ojačevalec ni kul za zdravje, poleg tega pa router verjetno že dovolj močno oddaja. V tvojem primeru je tako kot da bi kupoval 10x močnejše zvočnike, zato ker bi bil mikrofon na drugi strani slab:P Laptopi ne lovijo lih neki ekstra dobro. Lahko počekiraš s tem programom kako je s signalom..da vidiš koliko se poslabša:

http://www.metageek.net/products/inssid...

Za dober signal mora bit rssi tam nekje -50. Pri -90 je za večino kartic že meja. Tista alfa kartica ti bo izboljšala signal za kakšnih 10. Je pa že v osnovi bolj občutljiv čip, lovi do -96.

Sicer opcij je več. Lahko postaviš kakšen repetitor v eni ali pa obeh hišah po možnosti z usmerjenimi antenami sam tu je dosti za nastavljat, ali pa kupiš prej omenjeno mrežno pa probaš. Sicer garancijo ti dam težko:D ampak mislim da tvoj primer ni tako težek, glede na to da folk vzpostavlja večkilometerske wifi linke brez problema.

Pyr0Beast ::

Dober signal je vse nad 60 oz nad -70dBm. Kar je nižje so linki nestabilni
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krop ::

enadvatri ::

Če je slučajno v bližini kakšna druga (javna/zasebna) napeljava, se jo posluži - dodaj svoj kabel. Eno lestev boš ja našel, jaška pa tudi ni težko odpreti. Sam sem imel s kolegom na podoben način v strogem mestnem jedru pribl. 5 let napeljan SFTP kabel, dokler ga nisem odrabil in sam odsranil.

Brezžična omrežja na 2,4 GHz so problematična glede zanesljivosti, tudi profesionalna oprema ni zagotovilo, da bo vse delovalo. To območje (2,4) je že zelo zasmeteno, sploh pa, če ima kdo v bližini navito oddajno moč. Potem so tu še številni drugi moteči dejavniki, kot si sam ugotovil, so med njimi tudi avtomobili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Spajky ::

enadvatri je izjavil:

... območje (2,4) je že zelo zasmeteno, sploh pa, če ima kdo v bližini navito oddajno moč..
verjetno ko pripelje mimo kaki avto, ki deluje kot odbojnik kake motnje, zasmeti odboj njegov signal na kratko in link pade dol ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Sova ::

Updejt!

Danes sem imel ponovno 10min časa "zajebavat" s telim wifi omrežje.

Testiral sem z inSSider, ki mi ga je svetoval @blackclw.
Zadeva je takšna, ugotovitve:
- videnih je preko 30 omrežij! Ja, precej ruralno območje.
- na kanalu 4 se "tepe" poleg željenega wifi omrežja hkrati še 5 drugih omrežij. Željeno omrežje ima na 4. kanalu tretji najmočnejši signal. Na ostalih kanalih je promet še gostejši.
- signal željenega omrežja je močan od -75dB do -85dB.
- za cca. 10dB se izboljša, če grem lovit signa na balkon. To še vedno ni dovolj za reden prenos podatkov. Včasih pingam uspešno, včasih neupsešno.
- vsi kanali so zasedeni, edinole kanal 13 oz. 14 je prost.

@blackclw:
1. Bi mi nakup alfa awus036h sploh karkoli koristil? Že sedaj mi dvig signala za 10dB (sprehod na balkon) ne omogoča dovolj močnega stabilnega signala.
2. Tisto, kar je meni zanimivo oz. nerazumljivo je, da čeprav ima wifi wlan router v 1. hiši nastavljeno, da avtomatsko izbere najprimernejši kanal, se vedno usede na že zasedeni 4. kanal. Zakaj je temu tako? Zakaj recimo ne izbere 13. oz. 14. kanal, ki je non-stop frej?

Hvala!

Pyr0Beast ::

Usmerjene antene bi nekako rešile težavo, vsaj ena če ne drugega. Parabola po možnosti

-75dB je precej švoh
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gendale ::

na nižji hiši daj usmerjeno anteno na najvišjo točko hiše (kak dimnik recimo) in jo nameri točno v drugo usmerjeno anteno na drugi hiši
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Spajky ::

Nastavi ta Cable wifi Router v nastavitvah :
- kanal daj manualno na tisti fraj ali zasedeni kanal z najbolj švoh alien signali, tudi če je tam dosti SSID-jev (inssider scan pri tebi, ne pri ruterju!)
- nastavi wifi mode na mixed ali G ...
- nastavi Tx Rate na prvo višjo od Telemach priključka interneta (če imaš net 10/10Mbit, nastavi na 12Mbit wifi); če imaš kje nastavitev basic Tx Rate, nastavi na 2Mbit !
- širino kanala nastavi fixno na manj (20MHz)!
- Postavi levo in desno anteno ruterja v svoji smeri vodoravno ležečo
- Če ima intelov wifi chipset v laptopu tudi kaki programček za inštalirat (ClientUtility - CU) za nastavitve wifi-ja, ga inštaliraj in "forsiraj" priklop na ruter z Tx_Rate brzine wifi od prve večje do manjših od kabelskega neta!
- Ruter in prenosnik naj se vidita med seboj (skozi okno/šipo) za test

Če to ne pomaga je nekaj narobe s hardware/software na eni ali drugi strani (driverji ali firmWare za updejt?) ali obeh. Če je še potem problem, se pa lahko še igraš za probo npr. z mojimi inovacijami in nabavo zunanje usb wifi kartice za laptop in/ali dodatnih anten ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

123_meni ::

Z lahkoto to rešiš z UBNT sistemom malo po bolhi poglej. Enkrat postaviš in pozabiš...

Jaz imam 5GHz sistem napeljan 4,5 Km deluje brez težav tudi ko je zunaj sneg, dež ali toča... linija mi ne pade pod 60/60 MB prenosa. Kar pa je več kot dovolj saj imam linijo 20/4 MB.

LP

krop ::

123_meni je izjavil:

Z lahkoto to rešiš z UBNT sistemom malo po bolhi poglej. Enkrat postaviš in pozabiš...

Jaz imam 5GHz sistem napeljan 4,5 Km deluje brez težav tudi ko je zunaj sneg, dež ali toča... linija mi ne pade pod 60/60 MB prenosa. Kar pa je več kot dovolj saj imam linijo 20/4 MB.

LP


katere komponente pa imaš?

123_meni ::

krop ::

123_meni je izjavil:

http://www.ubnt.com/nanostationm

LP


Huda stvar8-O

123_meni ::

krop je izjavil:

123_meni je izjavil:

http://www.ubnt.com/nanostationm

LP


Huda stvar8-O


Nič posebnega deluje isto kot ruter samo da je usmerjene vrste.
Dobro naciljaš in imaš internet povsot kjer lahko iz A lokacije vidiš B lokacijo.

Cena cca 130 EUR iz tujine, lohka pa tut da je že ceneje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 123_meni ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Long range WLAN z 2 hopi

Oddelek: Omrežja in internet
314023 (3375) wini
»

Wifi domet 1km in potrebna oprema?

Oddelek: Kaj kupiti
92797 (2394) wini
»

TP-LINK-TL-WN722N Wi-fi Adapter - Mnenje?

Oddelek: Omrežja in internet
122267 (2093) fujtajksel
»

Katero wi-fi anteno za boljši siginal

Oddelek: Omrežja in internet
152797 (2451) Spajky
»

wi-fi adapter in večji doseg nakup preko ebaya

Oddelek: Omrežja in internet
121686 (1478) KTr1sk

Več podobnih tem