» »

Kako dodati XP k že naloženi visti z AHCI v biosu

Kako dodati XP k že naloženi visti z AHCI v biosu

to_ni ::

Kupil sem računalnik z naloženo visto Medion akoya P7300 (Core duo quad Q8200, disk 1.000 GBm, 4GB ram, os. plošča??,. Ker rabim XP sem v visti naredil novo particijo 300 GB da naložim še XP-je, vstavim boot XP cd in resetiram.

Zadeva se začne nalagat in čez čas .... blue screen. Ker sem ta problem pričakoval se odpravim v bios in AHCI spremenim v IDE (v tem načinu seveda vista zmrzne ampak ta trenutek me to ne zanima). Z novo nastavitvijo pridem malo dlje kot prej ampak zadeva se spet ustavi. Če bi šla inštalacija XP do konca bi verjetno moral v biosu (predvidevam) vsakič spremeniti IDE nazaj v ACHI če bi želel v visto.

1. Ali je sploh možno poleg viste naložiti še xp (in da nasavitev ostane na AHCI)? Kako?
2. Ali je lažje namestiti najprej XP in nato visto ali obratno?
3. Menda je treba med inštalacijo naložit AHCI driver za xp. Kako ga naložiti če ni floppiya?
4. Kje sploh dobiti AHCI driver? Na straneh proizvajalca diska? Na straneh izdelovalca os. plošče, biosa,...?
5. Ali je bolje vse zbrisat in najprej naložit XP? (in šele nato visto)
6. Menda je driver za XP isti kot za visto, a ga potem že imam će je vista naložena?
7. Koliko se sploh pozna AHCI? Je zadeva 5% hitrejša ali 0.005% (beri zanemarljivo) hitrejša.
8. Ali so mogoče kakšne hardverske ovire za XP? (slišim da menda na nekatere novejše prenosnike sploh ni več možno naložiti xp-jev)

V glavnem rabim XP imam pa računalnik z visto (ker je bila že naložena) prosim strokovnjake za nasvet kako priti do XP ob visti ali pa v končni fazi tudi brez viste će drugače ne gre.

In še za konec. Ko je poskus inštalacije na novo particijo propadel sem želel zagnati visto. Grem v bios in nastavitev IDE spremenim nazaj v AHCI in potem ponovno modro presenečenje. Zdaj ne dela niti vista niti XP.

Hvala za čimveč, v praksi izvedljivih, nasvetov.

damjanj ::

kaj ti pa napiše na začetku? (ko se vista ne zažene)
Načeloma bi se morala XP in VISTA dat naložit. Seveda pa je zaporednje prvo XP in nato VISTA na drugo particija najboljša varianta. Še avtomatsko boš na začetku imel lep meni za izbiranje željenega OS-a.

Kako pa zdaj zadevo popravit......hm. Daj probaj tole LINK

Javi če je uspelo. Se mi namreč zdi da je fant kar lepo napisal.

medivan1 ::

Dolgo sem imel XP in Visto.
Ničesar nisem v Biosu prestavljal ali nastavljal.
Imam dva trda diska c in d.
Najprej sem dal na c disk XP - vedno je treba naložiti starejši program prvo.
Nato sem naložil na d disk Visto in sem imel oba zelo dolgo. Delalo OK.
Pred visto, XP sem imelvarianto XP win 98.
Lahko bi tudi obratno Visto na c in XP na d.
Sedaj imam samo Visto.
Ko se računalnik zažene te kot je "damjanj" povedal , izpiše kateri OS želiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: medivan1 ()

to_ni ::

vista se zdaj sploh več ne zažene. Pokaže se blue screen isti kot prej ko sem hotel naložit XP z AHCI nastavitvijo (error 0x000083447... mogoče le drugačne številke kot prej.) Ali si ti (oz. vidva) naložil 2 sistema s kakšnim dodatnim programom ali vindovsi sami detektirajo da sta naložena 2 sistema? Jaz sem bral en članek kako namestiti XP poleg viste naložiti XP

(http://www.howtogeek.com/howto/windows-...

in tam omenjajo VistaBootPro utility, ki ga je treba naložit ko uspe namestitev XP jev (ki onemogočijo zagon viste).Ampak meni inštalacija XP ni šla do konca (prišel sem do prvega restarta ko se pojavi rdeča črta in se sam resetira - potem obvisi) zato nisem mogel tega naložit in sem zdaj še brez viste. Mislim da bi bila rešitev, če najdem AHCI driver in naložim XP s to nastavitvijo. Prejšnji poizkus, ki ni šel do konca je bil z nastavitvijo IDE, originalno pa je bila v visti nastavitev AHCI. Ampak tudi če najdem AHCI driver za XP ne vem kako ga bom med inštalacijo naložil, ker F6 na začetku inštalacije zahteva floppy za nalaganje dodatnih driverjev, jaz pa floppyja nimam.

V glavnem kriza, grem zdaj prebrat link in se javim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: to_ni ()

to_ni ::

medivan1

ja meni se zdi da je tale AHCI bolj nova zadeva in da si ti imel in XP in VISTO v varjanti IDE in verjetno zato ni bilo nobenih problemov. Pri meni je pa že v originalu nastavitev za visto AHCI, ki pa povzroči problem pri XP.

odem81 ::

Če boš hotel met dual boot mislm da boš moral nastaviti disk na ide, ga formatirat in nanovo naložit gor visto ter xp-je. Razlike med IDE pa AHCI neboš pogruntal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: odem81 ()

damjanj ::

Prvo: Pojdi na ta LINK in sio Visto spet uredi

to_ni ::

Prvo: Pojdi na ta LINK in sio Visto spet uredi


Žal ta varjata ne deluje, dobim sicer začetni zaslon, izberem "repair" potem pa mi napiše da da repair option ni kompatibilna z verzijo windowsov ki jih hočem popravit.

Ima še kdo kakšno idejo?

grex ::

Xp naložiš tako, da napraviš iz inštalacijskega CDja ISO.

Ko imaš ISO, notri daš (slipstream) driverje s programom NLite. Zapečeš CD in inštaliraš.

Driverji so kolikor se spomnim Intel Matrix neki.

Tako boš imel inštalacijski XP, ki bo prepoznal diske v AHCI načinu. Ta ti neke boljše hitrosti ne omogoča (sicer se nakj folk krega okrog tega vprašanja, ampak bistvena pohitritev, če ta obstaja, to ni). Omogoča ti pa hot sata swapping (E-sata diski in podobno, prav pride).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

damjanj ::

Težava je v BOOTLOAD-erjih ki sta različna v XP in VISTI. XP so "glupi" ker ne prepoznajo VISTE in samo prepišejo (očitno ne vse in zato pri ponovnem zagonu več ne dela).

Ker si kupil računalnik in je še brezmadežen ti predlagam.
1. zradiraj celoten sistem
2. namesti XP (na svoji particiji)
3. namesti VISTA (na svoji particiji)
Vista ti bo prepoznala XP in boš imel na začetku zagonski meni. Ker ti OEM računalniki ob nakupu imajo precej brezvezne programske opreme nameščene se boš le-te znebil. Kar je dolgoročno gledano najboljše.

to_ni ::

Uspel sem oživit visto

grex in damjanj

Ker je mašina res še nova lahko malo experimentiram zato bom najprej probal grex-ov predlog. Uporabljat itak mislim XP in ti bodo čisti. prednaloženi OEM software na visti je pa lahko tam za vsak slučaj ker disk je itak dovolj velik pa tudi nero8 je med tem softwerom kar ni slabo.

Medtem sem tudi že snel "intel_matrix_storage_7x.exe" ki naj bi vseboval AHCI driver. Upam da je za visto isti kot za XP.

Če grex ova varjanta ne uspe bom pa res vse zradiral. V tem primeru se sicer poslovim od AHCI kar ni hud problem, ni pa slabo če bi delovalo oz. če:

- vse zradiram
- v biosu nastavim IDE mode
- naložim XP
- zaženem intel_matrix_storage_7x.exe da dobim AHCI driver (ali ga dobim na tak način?)
- restartam in grem ponovno v bios nastavit na AHCI mode
Ali imam potem XP je inštalirane v AHCI mode ali je treba storiti še kaj drugega?

Če je to to potem naložim samo še visto na drugo particijo in stvar deluje.

Ali igra kakšno vlogo na kateri particiji (c, d) je naložen kakšen sistem?
Mislil sem najprej naložit XP na d particijo potem pa visto na c. (če bo ta varjanta v igri).

Imam pa še eno vprašanje. Imam prenosni disk ki ga seveda vista in Xp avtomatsko prepozna ne duha ne sluha pa ali zadeva deluje na w98. Nikjer nobenega driverja niti opozorila da disk potrebuje vsaj xp ali več. Ali je možno tak disk priklopit na 98? V navodilih piše, če rač. diska ne prepozna ga restartajte. V win 98 seveda to nič ne pomaga. Pozna kdo rešitev ali pa vsaj inf. da v win98 to ne deluje (da neham iskat rešitev). Še to disk je ravno tako medion (kaj je dejansko ne vem) HDdrive2go ultraspeed 500 GB.


Hvala za dosedanje in vse naslednje predloge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: to_ni ()

grex ::

Ta moj predlog sigurno deluje, problemi so samo pri 64bitnih winsih neki - nisem poizkusil.

Tudi tvoja ideja dejansko tudi deluje:
Inštaliraš XP na IDE, potem v delujočem XPju inštaliraš AHCI driverje (Intel Matrix Storage), potem bootaš v BIOS in nastaviš na AHCI. Ampak potem moraš nazaj dat inštalacijski CD notri in dat na repair (če ne dobiš BSOD in boš mrzel).

Ta druga varjanta je bolj workaround kot rešitev,... se mi zdi manj clean, dela pa baje vseen.

jan01 ::

Nobenega repaira vam ni potrebno dat. Le pogogolajet za vnos v register(odvisno od chipseta!!)

to_ni ::

Xp naložiš tako, da napraviš iz inštalacijskega CDja ISO.

Ko imaš ISO, notri daš (slipstream) driverje s programom NLite. Zapečeš CD in inštaliraš.

Driverji so kolikor se spomnim Intel Matrix neki.

Tako boš imel inštalacijski XP, ki bo prepoznal diske v AHCI načinu. Ta ti neke boljše hitrosti ne omogoča (sicer se nakj folk krega okrog tega vprašanja, ampak bistvena pohitritev, če ta obstaja, to ni). Omogoča ti pa hot sata swapping (E-sata diski in podobno, prav pride).


Živjo grex

Naredil sem iso vendar nLite iso ne prepozna. Sprejel mi je pa ko sem mu nastavil cd pogon z boot xp ji. Potem je pa sam skopiral na disk. Ta verzija (zadnja) očitno ne potrebuje več iso fajla.

Drug problem je pa ta da sem iz tvojega linka dobil exe fajl ravno tako sem pa dobil exe fajl na strani proizvajalca, nLite pa zahteva .inf fajl. In tu se zadeva spet ustavi. Če dodam v n Lite pod drivers hoče inf. (exe sprejme samo za hotfixe,..kar pa ni ok, sem probal dodat exe kot hotfix pa javi "this is not expected type of hot fix"

Exe fajla sta sicer različna ampak sem mislil da sta oba ok (vsaj glede na internetne podatke) ampak kot kaže nobeden ni pravilen. Kaj storiti?

Na strani mediona sem potegnil dol fajl intel_matrix_storage_7x.exe (velikost 12.6 mega self ektraktor). Ko se zadeva odpre pride ven 21 mega fajl z imenom Intele Matrix Storage Manager.exe

Če sledim tvojemu linku pride iz povezave Download the Intel Matrix Storage Manager (http://downloadfinder.intel.com/scripts...
fajl z imenom iata86enu.exe (6.7 mega)

Je karkoli od tega ok?
Kako iz exe dobiti inf?

Hvala vsem ki se vam vsaj približno sanja kaj storiti.
grex te je možno dobiti na gsm? (ali pa koga drugega) Zadeva mi počasi že najeda živčke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: to_ni ()

to_ni ::

Še tole. Ko vpišen serijsko št. mojega rač. (naloženega z visto) dobim seznam drajverjev za dolpoteg. Nato izberem

Intel
Intel® Matrix Storage Manager intel_matrix_storage_7x.exe
7.8.0.1012
Win Vista x64/Win Vista x86/Win XP/Win XP Media Center/Win XP x64
Supply date 01.08.2008
Made downloads 27696

RAID/AHCI Software - Intel® Matrix Storage Manager

The Intel® Matrix Storage Manager requires one of the following I/O controller hubs:

* Intel® 82801IR/IO I/O Controller Hub (Desktop ICH9R) - SATA RAID and AHCI
* Intel® 82801HEM I/O Controller Hub (Mobile ICH8ME)- SATA RAID only
* Intel® 82801HBM I/O Controller Hub (Mobile ICH8M) - SATA AHCI only
* Intel® 82801HR/HH/HO I/O Controller Hub (Desktop ICH8R) - SATA RAID and AHCI
* Intel® 631xESB/632xESB I/O Controller Hub (Server/Workstation ESB2) - SATA RAID and AHCI
* Intel® 82801GHM I/O Controller Hub (Mobile ICH7MR) - SATA RAID only
* Intel® 82801GBM I/O Controller Hub (Mobile ICH7M) - SATA AHCI only
* Intel® 82801GR I/O Controller Hub (Desktop ICH7R) - SATA RAID and AHCI
* Intel® 82801GH I/O controller Hub (Desktop ICH7DH) - SATA RAID and AHCI
* Intel® 82801FBM I/O Controller Hub (Mobile ICH6M) - SATA AHCI only

The 'Intel® Chipset Software Installation Utility' must be installed prior to installing the Intel® Matrix Storage Manager.

Information:
To extract all files press the "Extract"-Button. The files will be extracted to the folder specified in the "Folder"-Field. This folder will be created, if it does not exist.

Important:
For any errors, caused by the execution of this update, we don´ t accept any responsibility for damage or lost of data.The customer agrees with that fact by executing the update.

Je to sploh pravi driver?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: to_ni ()

grex ::

Driver mislim, da bo pravi. Ne vem sicer katero osnovno ploščo ima tvoj računalnik, ampak dvomim, da bo neka eksotika.

.exe file moraš ekstraktati v direktorij (C:\ime_drajverja.exe -a),

tle pa je ves proces (za to si po moje zaslužim angelska krilca sedaj)

to_ni ::

Zdaj se že počutim totalno glupega

Ekstraktat moram tvoj (iata86enu.exe) exe fajl ali mojega ali enega od obeh v primeru da sta oba prava?

Skopiral sem iata86enu.exe na c:\
zaženem cmd
se postavim na c:\
vtipkam iata86enu.exe -a

odpre se eno okno in na koncu še obvestilo v drugem oknu da vse ok

Kje so pa fajli?

Ali si mislil da je treba na c: narediti direktorij z imenom iata86enu.exe in potem v ta dir odpakirat fajle?

Hvala sicer za step by step v nLite ampak jaz bi rabil step by step da pridem do (pravega)inf. fajla. Inf potem ni problem vtaknit v nLite.

torej na disku imam 2 exe fajla:
- iata86enu.exe (cca 7 mega) potegnjen iz tvojega linka
in
- Intele Matrix Storage Manager.exe (cca 21 mega raztegnjen iz intel_matrix_storage_7x.exe ki je bil stisnjen na 12 mega)

Pico in pir (poleg angelskih krilc) dobi tisti, ki mi prvi pove kako dalje, da bo zadeva rezultirala v novem iso cd-ju s katerim bo šla inštalacija XP ob vklopljenem AHCI do konca (in ob že naloženi visti)

Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: to_ni ()

grex ::

a sej res :)

greš v cmd, vtikpkaš:
c:
cd \
tist_driver.exe -a

potem pa ti pove, da je ekstraktav fajle, ki jih seveda nikjer ne vidiš.
S tem sem se tudi jaz boril nekaj časa, nakar sem ugotovil, da jih ekstrakta sem (ko sem že dušo hudiču prodal):
C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager

tle maš pa vse infe, ki jih rabiš :)

to_ni ::

Xp sem naložil do konca, tako da moram urediti samo še dual boot tako da grex pol pice in pol piva je že tvojega :))

Gutjerez ::

Xp naložiš tako, da napraviš iz inštalacijskega CDja ISO.

Ko imaš ISO, notri daš (slipstream) driverje s programom NLite. Zapečeš CD in inštaliraš.

Driverji so kolikor se spomnim Intel Matrix neki.

Tako boš imel inštalacijski XP, ki bo prepoznal diske v AHCI načinu. Ta ti neke boljše hitrosti ne omogoča (sicer se nakj folk krega okrog tega vprašanja, ampak bistvena pohitritev, če ta obstaja, to ni). Omogoča ti pa hot sata swapping (E-sata diski in podobno, prav pride).


hmm kak je to mišljeno? to so dvoji driverji? ali katere je potrebno downloadad
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri sata driver je pravi za TOSHIBA SATELLITE L40-Q17???

Oddelek: Strojna oprema
145666 (2489) Leoon
»

Problem pri namestitvi Win Xp-jev - blue screen

Oddelek: Pomoč in nasveti
81028 (852) Jernej88_
»

Ima kdo Intel (P35) ICH9R SATA adapter ? (štekanje diska)

Oddelek: Pomoč in nasveti
111731 (1639) ender
»

vista problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
153051 (2710) markk1
»

Iz win vista na win xp na prenosnem računalniku

Oddelek: Operacijski sistemi
151952 (1647) dejan707

Več podobnih tem