» »

Organi društva

Organi društva

SkIDiver ::

Sem se že lotil branja zakona o društvih pa mi ni najbolj jasno kateri organi društva so nujno potrebni za njegovo delovanje in kateri so opcijski (če sploh so kateri).

Jasno mi je, da neprofitno društvo sestavlja občni zbor (to so vsi člani društva) in upravni odbor. Kako pa je z nadzornim odborom in disciplinsko komisijo?
Namreč obstoječe društvo bi radi preoblikovali. Težava je, da je kljub relativno lepi številki članov le malo teh pripravljenih sodelovati v organih društva (statut sicer govori o nalogah, vendar nima smisla, da se člani kluba prepiramo o tem kdo ni aktivno udeležen, itd...). Bistvo je, da nas je zanesenjakov za vse organe premalo, zato se vsako leto pojavlja težava, da se nabere člane za nadzorni odbor in disciplinsko komisijo. S tem namenom bi radi opustili ta dva organa in ostali samo z občnim zborom in upravnim odborom. Je to po zakonu o društvih mogoče?

Pač stvar bi radi čim bolj poenostavili in si omogočili lažje delovanje, ker sicer nam grozi, da bomo morali društvo ukiniti, česar pa si aktivni člani ne želimo. Dobrodošle tudi ideje in nasveti o preoblikovanju v kako drugo neprofitno obliko, združenje, ...

LordTado ::

Prosovoljno?
Kako društvo sploh je to?

SkIDiver ::

Društvo je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb.

Gre za društvo v katerem se združujejo lastniki in ljubitelji določene blagovne znamke. Sedaj ima to društvo kot organe navedene; občni zbor, upravni odbor, nadzorni odbor in disciplinska komisija. Sedaj pa bi želeli zadevo poenostaviti kar se tiče organov.

Sem šel še 1x brat ZDru-1-UPB2 pa sploh nisem nikjer zasledil določila kateri organi društva morajo biti zavedeni, razen občnega zbora, ki so seveda vsi registrirani člani. Mar to pomeni, da poleg zastopnika in občnega zbora ni potrebe po drugem organu/predstavniku (npr. tajnik, blagajnik, ...)?

13. člen ZDru-1-UPB2 pravi:
(organi društva)

(1) Temeljni akt in njegove spremembe, ki se nanašajo na določbe iz prvega odstavka 9. člena tega zakona ter druge najpomembnejše odločitve v društvu, sprejema zbor članov, ki ga sestavljajo vsi člani.
(2) če temeljni akt ne določa drugače, zbor članov skliče zastopnik društva enkrat letno, lahko pa ga kadarkoli skliče tudi petina vseh članov društva.
(3) če si društvo v temeljnem aktu določi tudi druge organe, mora določiti tudi njihovo sestavo, pristojnosti, odgovornosti, način sprejemanja odločitev, medsebojna razmerja, mandatno dobo ter način izvolitve oziroma imenovanja in razrešitve članov.
(4) če temeljni akt ne določa drugače, se šteje, da je organ društva sklepčen, če je navzoča več kot polovica vseh članov, odločitve pa so veljavno sprejete, če je zanje glasovala večina navzočih članov.
(5) če temeljni akt ne določa drugače, o pritožbah zoper odločitve organov društva oziroma zastopnika društva odloča zbor članov.

MadMicka ::

Sej sam veš, kolk bo to velika zadeva, pa kaj boste rabl. Konec koncev, tudi, če se čez čas pokaže, da bi katerikoli organ še dodatno rabili, ga lahko določite naknadno. Ampak najlažje je, če npr. odpiraš balinarsko društvo, da stopiš do takega društva in jih prosiš, če ti dajo statut oz. povedo, kako imajo zadevo urejeno. Potem jo pa samo dopolniš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

SkIDiver ::

Društvo je že registrirano in deluje že nekaj let.
Kot sem že napisal se vsako leto pojavlja težava, da je težko nabrati 6 ljudi za dva organa, ki bi ju sedaj radi odstranili. Težava je sedaj v tem, da mi ni ravno jasno, nisem prepričan, kako je skladno z zakonom o društvih (ZDru-1) kar se tiče samih organov društva. Torej dotično ali je obvezno, da društvo vsebuje poleg upravnega odbora tudi disciplinsko komisijo in nadzorni odbor kot je sedaj organizirano v mojem dotičnem primeru?

Moje sedanje sklepanje in razumevanje po ZDru-1 je sledeče; edini z zakonom(ZDru-1) predpisan organ je zbor članov kar so seveda vsi člani. V dotičnem primeru bi torej lahko odstranili vse organe razen upravnega odbora, ki bi ga sestavljalo 5 različnih oseb med katerimi so predsednik(ki je tudi predstavnik), podpresednik, tajnik, blagajnik in nadzornik. Naloge posamezne vloge in medsebojne odvisnosti se določijo v statutu, kateri se v tem primeru tudi spremeni(društvo namreč že obstaja in je vpisano v register društev) in na koncu pošlje na UE, da se vpiše sprememba le tega v register.

Sklepam pravilno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

PaX_MaN ::

Iz spletne strani CNVOS:
Društvo mora nujno imeti občni zbor, kot najvišji organ, osebo za zastopanje - predsednika društva in organ, ki vrši nadzor nad poslovanjem društva. Ostale organe je smotrno oblikovati kadar ima društvo večje število članov, je pa vsekakor potrebno opredeliti pristojnosti vseh organov že ob ustanavljanju, čeprav se jih morda ne konstituira takoj na začetku delovanja društva. Organi so lahko poimenovani tudi drugače, če je le njihova funkcija taka, kot je opredeljena zgoraj (npr. občni zbor/skupščina, tajnik/sekretar).

Pomoje je najbolje, da za temeljitejše informacije kar njih pobaraš.

MadMicka ::

Hja, pardon, sm spregledal. Ja, se strinjam s tem, kar si napisal. Spremenite statut in vam ostane samo upravni odbor. Kontrolo nad njim pa izvaja zbor članov.

SkIDiver ::

PaX MaN hvala za tole. Se obrnem še na njih, čeprav ni čisto skladno z zakonikom (tako kot ga trenutno sam razumem).

MadMicka točno tako je zamišljeno, da kontrolo izvaja zbor članov. No vsekakor preverim še na naslovu, ki ga je posredoval Pax MaN.

BigWhale ::

Sklicite skupscino, zmanjsajte stevilo upravnega odbora na tri osebe: predsednik, blagajnik, tajnik in nesite na upravno enoto. Ce tam ne bodo komplicirali potem ne bi smelo biti tezav.

SkIDiver ::

BigWhale hvala, vendar ni to tisto po čemer sem spraševal. Pet oseb ni težava najti. Tudi enega ali še dva ni težava najti. Težava je najti poleg tistih 5ih za upravni odbor še 6 oseb za nadzorni svet in disciplinsko komisijo.

Imaš prav, da bo najbolje, da se obrnem na UE in bom izvedel iz prve roke, da že v štartu zvem kaj in kako.

BigWhale ::

A sta ta dva organa sploh potrebna, glede na zakon o drustvih? Morda lahko te stvari delegiras kar na skupscino oz obcni zbor?

St235 ::

(3) če si društvo v temeljnem aktu določi tudi druge organe, mora določiti tudi njihovo sestavo, pristojnosti, odgovornosti, način sprejemanja odločitev, medsebojna razmerja, mandatno dobo ter način izvolitve oziroma imenovanja in razrešitve članov.

Torej ne, ne rabiš imet drugih organov, če jih ne želiš.

SkIDiver ::

Super. Najlepša hvala!

St235 ::

Pomembno je da seveda v statutu ukinete vse te odvečne organe, ne samo da jih ne izvolite.

SkIDiver ::

Lakotnik29 vsekakor;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predaja vodstva društva

Oddelek: Loža
5960 (554) s1m0n
»

SAZAS se želi znebiti transparentnosti, nadzora in ukrepov zoper njih (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7313395 (6606) Machete
»

Ustanovitev društva

Oddelek: Loža
378160 (3264) šernk
»

dokumenti v društvu

Oddelek: Loža
61448 (1169) Zeberdee
»

kako do športnega kluba?

Oddelek: Loža
84503 (4413) ali3n

Več podobnih tem