» »

Sevanje mobitelov

Sevanje mobitelov

«
1
2

ekologinja ::

Pozdravljeni,

Zasledila sem nove produkte na našem trgu, ki naj bi nas zaščitili pred sevanjem mobilnih telefonov (slušalke z zračnim prevodnikom, etuiji...). Ima mogoče kdo kakšne izkušnje s tem? Za kakšne produkte gre?
Sama namreč kar veliko govorim po mobitelu (služba). Neprijetna mi postane toplota, ki jo začutim med nekajminutnim pogovorom. Ne verjamem raznim trditvam, da mobilni telefoni nimajo nikakršnih stranskih učinkov...nekaj je sigurno na tem.

Lep pozdrav,
ekologinja

kalko ::

Imam izkušnje, simobili in tušmobili sevajo manj kot mobiteli, še bolje se obnesejo debiteli in izimobili. >:D

Ok, resno. Za zdaj je večina raziskav ovrgla povezavo med uporabo mobilnega telefona in domnevnimi škodljivimi učinki na zdravje. Ali bolj verjameš raziskovalcem, ali tree-huggerjem, je pa tvoja izbira. ;)

Zheegec ::

Bluetooth slušalka je kar dobra rešitev. Toplota nastane zaradi pritiskanja na uho in seveda, ker se mobitel greje.

Drugače pa ravno hudo to ne more biti, uporaba mobilnih telefonov gre strmo gor, hkrati pa tudi življenjska doba ljud...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ahac ::

ekologinja: Problem je v tem, da ti verjameš v nekaj za kar ni dokazov oz. dokazi kažejo, da to niti ni res.
Torej je vse v tvoji glavi in bo dovolj, da te tisti produkti pomirijo tudi, če nimajo nobenih dejanskih učinkov. Če se boš potem boljš počutila bi reku, da svoj namen vseeno dosežejo... torej "delujejo". :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Highlag ::

Delujoči izdelki, ki jih opisuješ preprečijo uporabo mobitelov, saj brez sevanja telefoni ne delujejo. Če te sevanje moti uporabljaj stacionarne telefone.

Dejansko vsi motilniki sevanja, če bi seveda delovali, situacijo kvečjemo poslabšajo. Ker je sevanje moteno mora potem telefon prilagoditi oddajno moč (jo povečati), da dobi zadovoljiv signal, kar pomeni, da hitreje prazni baterijo, in z večanjem moči uporabniku sigurno ne naredijo nič dobrega.

Če uporaba stacionarca ni primerna, uporabi slušalke z mikrofonom. Tudi Bluetooth je sestavljen iz oddajnika in sprejemnika, ter tako seva.
Pri držanju telefona je smiselno tudi upoštevati priporočila proizvajalca kako telefon držati, da roka ne moti antene. S tem se oddajna moč zmanjša in sevanja je manj.
Never trust a computer you can't throw out a window

energetik ::

Telefon in uho se ti grejeta zaradi gretja elektronike in baterije. Če te to moti, pač uporabljal žično slušalko z mikrofonom, ki je poceni. Pomisli pa, kako se ti šele greje uho in glava, ko greš poleti ob 13h na sprehod po mestu.

RejZoR ::

Sevanje je tko zlovešča beseda, ki v folku vedno prebudi strah (najverjetneje zaradi Černobila in Hirošime pred desetletji). Gama sevanje nikakor ni isto kot elektromagnetno sevanje ali pa UV sevanje. Sevanje je tud čist navadna toplota. Ja, radiatorji centralne sevajo (toploto)!
Hecen mi je tud folk, ki zganja paniko okoli mobitelov in indukcije, istočasno pa hodi v solarije in ne poleti praži na soncu. Ali pa ves čas tiščijo slušalke iPoda v uhljih. Ali pa nočejo imet v stanovanju WiFi routerja (s to napako, da živijo v bloku kjer so obkroženi z WiFi signalom od sosedov). Vse to tud seva pa folk ne zganja panike. Zganjajo jo samo okoli stvari za katere rečejo "znastveniki" da so slabe in da sevajo. Telefoni so itaq vedno na udaru...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

krneki ::

Nej si vsak, ki se boji "sevanja", za test tišči 15min kos lesa ob uho. Bo zanimiva izkušnja.

KoMar- ::

Zasledila sem nove produkte na našem trgu

Nove? Ti scam predmeti obstajajo že leta in folk jih kupuje za placebo efekt...

The Player ::

svinja sanja kukuruz, logično, da mobitel seva, kako neki bi pa potem sploh lahko deloval? Zdrava pamet tut pove, da svaka stvar, ki oddaja kake signale in valove niso ravni zaupanja vredna in tisti, ki govorijo, da sevanje mobitelov ne škodujejo, pomeni, da sploh ne vedo kako delujejo.

Mobitel deluje na principu mikrovalovov, ki so znani po tem, da z njimi segrevamo hrano v mirkovalovnih pečicah, zato tut rata tok vroč mobitel po le nekaj minutah pogovora, ker je takrat raven valov največja. Med mirovanjem se raven valov zmanjša, a je še zmeraj prisotna, da lahko ohrani povezavo in tako sprejema/oddaja klice, sms-e itd.

Na raziskave se sploh ni treba zanašat, ker stvari za katere se ve, da so nevarne enostavno ne bodo izpostavljali, v primeru če pa že pride v javnost se pa tut preveč nebi zmenl za to.
tko, da najlaži je da se sprijazniš s tveganjem, ker te tudi taki in različni artefakti ne bodo obvarovali.
Sicer sem mel doma neko čudno reč (promocijska verzija), mislim, da se je imenovala blink al neki tazga, delovala je brez baterije, energijo naj bi črpala iz antene, tko, da si jo pač prpopu v bližini antene in takrat kadar je sprejemal signal je začel močno utripat, ne vem pa kako je vplivalo na količino sevanja.

Zheegec ::

količino sevanja lahko takšna stvar samo poveča ali ohranja isto. Seveda v primeru GSM aparatov. Če na kakršen koli način moti GSM signal, potem GSM aparat moč oddajanja poveča, da poskrbi za dobro kakovost pogovora.
Zato tudi različnim ljudem zelo različno zdržijo baterije na identičnih telefonih - ker nimajo vsi enako močnega signala na trenutni lokaciji.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

RejZoR ::

Vseeno imajo naprave omejeno zgornjo mejo moči in je ne povečujejo kar v nedogled.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zheegec ::

Potem pa imaš slab signal ali pa prekine :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

WarpedGone ::

Tole je čisto navadna prikrita reklama.
Ekologinja my ass.
Zbogom in hvala za vse ribe

energetik ::

The Player je izjavil:

Zdrava pamet tut pove, da svaka stvar, ki oddaja kake signale in valove niso ravni zaupanja vredna in tisti, ki govorijo, da sevanje mobitelov ne škodujejo, pomeni, da sploh ne vedo kako delujejo.
Zdrava pamet v fiziki velikorat odpove. Kdo bi pri zdravi pameti pomislil, da čas teče počasneje tistemu, ki se giblje z veliko hitrostjo?

Mobitel deluje na principu mikrovalovov, ki so znani po tem, da z njimi segrevamo hrano v mirkovalovnih pečicah, zato tut rata tok vroč mobitel po le nekaj minutah pogovora, ker je takrat raven valov največja.
Ne, telefon rata vroč predvsem zaradi ohmskega segrevanja elektronike, segrevanja baterije zaradi notranje upornosti in ker si s telefonom precej izoliraš uho.

Na raziskave se sploh ni treba zanašat, ker stvari za katere se ve, da so nevarne enostavno ne bodo izpostavljali, v primeru če pa že pride v javnost se pa tut preveč nebi zmenl za to.
Aha, torej raje verjameš govoricam kot znanstvenim raziskavam?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

commissar ::

Če telefoni niso škodljivi, zakaj je pol Steve Jobs umru?!

jype ::

Pojedel je premalo telefonov.

ahac ::

commissar je izjavil:

Če telefoni niso škodljivi, zakaj je pol Steve Jobs umru?!

Če so telefoni škodljivi, zakaj je pol Elvis umru? 8-O
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

commissar ::

kwa je mel pa elvis s telefoni?:|

Mipe ::

Ma kaki telefoni, Elvis je bil obkrožen z elektroniko!

commissar ::

fenomanalno, post je iztiril iz topica in zdej bo moj humoren, a še vedno relevanten post o stevu jobsu šel v deletedland skupaj z vsem kar sledi :S

Mipe ::

In s tem ne bo storjena nobena škoda.

globalna80 ::

Ruski zdravilec in videc Sergej Nikolajevič Lazarev je opazoval, kako se spreminja človekovo energijsko polje ob pogovoru po mobilnem telefonu.

V prvih tridesetih sekundah človekovo energijsko polje uspešno zavre negativno sevanje mobilnega telefona, nato pa telesna obramba popusti!

Že več kot minuta pogovora po mobilnem telefonu škoduje zdravju.

energetik ::

Pa to človekovo energijsko polje deluje tudi proti kroglam in izstrelkom? Če se malo potrudiš?

globalna80 ::

Kolikor vem samo proti kozmičnemu sevanju in negativnim energijam.

Odvisno je tudi koliko ima posameznik razvito bioenergijsko polje oziroma auro. Tukaj so razlike med posamezniki ogromne, da se jih pa tudi razvijat pri vsakem z različnimi načini.

Naj nadaljujem:

Po minuti pogovora ni toliko prizadeto območje glave kot se navadno misli (to je bolj prizadeto ob vzpostavitvi telefonskega stika s sogovornikom), temveč je prizadeto predvsem urogenitalno območje;

Če je funkcija urogenitalnega sistema preveč prizadeto lahko pride do problemov kot so zastoj v izločanju škodljivih snovi iz telesa in nepravilno delovanje hormonov.

Zgodovina sprememb…

pablic ::

Kar se tiče ionizirajočega sevanja, veliko bolj kot mobitel seva banana, saj vsebuje kalij. Da ne govorim o umetnih gnojilih. Koliko radioaktivnega radona je prisotnega v kleteh in Postonjski jami?
http://s3.amazonaws.com/files.posterous...

ahac ::

commissar je izjavil:

kwa je mel pa elvis s telefoni?:|


Nič. Ampak je vseeno umru. Če gremo po tvoji logiki v "humornem" postu je torej neuporaba mobilnih telefonov tudi škodljiva.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

globalna80 ::

Če je mobitel izklopljen potem morda banana več seva kot mobi čeprav dvomim.

Problem je v brezžičnem pogovoru, ki ustvari električni smog in dolgotrajnejši pogovor je izredno škodljiv kar se z banano ne more primerjati.

Vse te brezžične povezave ustvarijo nad nami nekakšno omrežje, ki oddaja frekvence in nevidne valove, ki škodujejo našem bioenergetskem polju.

Se strinjam za radioaktivni radon, umetna gnojila itd. samo to je za drugo temo.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Ljudje ves čas uporabljajo mobije, pa cepajo od raka na prostati, dojkah, pljučih itd...

Najprej odpravi resnejše probleme, šele nato se zapiči v trivialnosti.

globalna80 ::

Nekje sem zasledil podatek da se je v zadnem obdobju povečal delež rakavih obolenj za 70%.

Ni problem samo v rakavih obolenjih ampak predvsem v nižanju naše odpornosti in zmanjševanju zavesti.

Zdrava aura mora biti vedno cela, ne sme imeti razpok in pretrganin, ker sicer lahko hitro izgubimo vitalno energijo, ali pa pride do vdora škodljivih energij v telo oz. notranje organe. Iz tega jasno vidimo kako pomembna je zaščitna funkcija človekovega energetskega ovoja pri vplivu škodljivih sevanj na organizem.

Zato tudi velja, da enaka sevanja, na enakih mestih, različno vplivajo na ljudi: človek, ki ima zdravo auro, bo različnim sevanjem manj škodljivo izpostavljen kot nekdo, ki ima okvarjen ali poškodovan energetski ovoj.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

To zdej še za Ložo ni več dobro... ;((

globalna80 ::

energetik je izjavil:

To zdej še za Ložo ni več dobro... ;((


Zakaj? Je premalo logike?

Naj nadaljujem:

Po treh minutah pogovora prek mobitela začne človekovo energijsko polje spreminjati svojo naravno prvotno obliko v območju glave, prsi in prve čakre.

Vse to zelo slabi imunski sistem. Za zdravje je torej najvarnejše če se ne pogovarjamo dlje kot minuto.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

V razvitih deželah je pojavnost raka višja kot v nerazvitih deželah. Čemu je tako?

Izberi eno od naslednjih:
a) Rak se pogosteje pojavlja v razvitih deželah (nezdravo življenje, smog itd.)
b) Rak se pogosteje ODKRIJE v razvitih deželah (razvito in dostopnejše zdravstvo)

V nerazvitem svetu je vzrok smrti pogosto kar "bolezen", v razvitem se navede natančen vzrok smrti.

Če slučajno izbereš varianto a), mi odgovori na naslednje vprašanje. Zakaj je življenjska doba v razvitih deželah precej višja kot v nerazvitih, glede na to da vsevprek cepamo od raka itd.?

globalna80 ::

Mipe: Zakaj je življenjska doba v razvitih deželah precej višja kot v nerazvitih, glede na to da vsevprek cepamo od raka itd.?

Mipe, zato ker mamo kej za jest.

Pa preveč verjameš statističnim podatkom. Zgodovini tudi. Zmagovalci pišejo zgodovino. Nekdaj so ljudje živeli bistveno več kot danes. Tudi večji in bolj razviti so bili.

Lahko enkrat razložim v drugi temi ko bom imel več časa.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Ti pa preveč verjameš vsakemu šarlatanu.

energetik ::

globalna80 je izjavil:

energetik je izjavil:

To zdej še za Ložo ni več dobro... ;((


Zakaj? Je premalo logike?
Pravila, 2. člen.

globalna80 ::

Slepo verovanje ne pride v poštev. Vsakdo bi moral preverit ne pa slepo verovat.

Kar se pa tiče virov kakšne lahko dam brez da se jih že spet zbriše?

Mipe ::

Pa ravno ti slepo veruješ vsemu, kar piše na forumih teoretikov zarote... Ampak pustimo to. Preidimo k dejstvom.

1. Danes je lažje odkriti rakava obolenja kot 10 let nazaj. Je res ali ni res?

2. Danes je zdravstvo lažje dostopno. Je res ali ni res?

3. Danes vse več ljudi nezdravo živi (tobak, alkohol, nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja). Je res ali ni res?

4. Najpogostejši vzrok smrti je rakavo obolenje. Je res ali ni res?

5. Med vsemi rakavimi obolenji je najpogostejši rak na pljučih. Je res ali ni res?

Sedaj pa vzemimo, da vsi uporabljamo mobitel in si dnevno sevamo direkt v možgane vsaj 10 minut dnevno. Dokler kadimo ali že če živimo sredi mesta, bolj tvegamo rak na pljučih kot rak na možganih. Dokler kadiš kot turek, piješ kot žolna in se bašeš kot svinja, ti ne pomaga noben imunski sistem ne avra. Se strinjamo?

Bi nas res moralo tako skrbeti zaradi sevanja mobitelov, medtem ko vsak dan bolj stopamo v trugo z čikom, piksno pira ali krompirčkom? Poglejmo, naši starši so vsa svoja življenja viseli na klasičnih telefonih, katerih slušalke oddajajo močnejše magnetno polje kot sodoben mobitel. Pri tem so zrli naravnost v katodni televizor, ki jih je bombardiral z vse mogočim sevanjem. Kako to, da zdaj ne cepajo levo in desno zaradi "nepopolnega magnetnega polja"?

globalna80 ::

Skrbeli bi lahko za zdrav način življenja na vsakem področju. Trenutno je govor v tej temi o sevanju mobitelov.
Ne kadimo vsi, ne pijemo alkohola, skratka ne živimo vsi nezdravo. Seveda je treba spodbujat zdravo življenje na vseh področjih.

Ni mi všeč logika ja sej je vse škodljivo in nič ni zdravo. Ni res! Ni vse škodljivo. če pa je kakšna stvar škodljiva je dobro poiskati bolj zdrave alternative.

1. Nekoč so bile civilizacije bistveno bolj napredne kot v naši dobi tako da je moj odgovor ne, ker živimo v dobi nazadovanja.

2. Mogoče bolj kot pred 100 leti ja. Kaj je bilo pred več tisočimi leti pa lahko samo ugibate.

3. Da, nazadujemo. V tej smeri bi bilo pametno kaj storiti. Ozaveščanje ljudi je 1. korak.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

globalna80 je izjavil:

1. Nekoč so bile civilizacije bistveno bolj napredne kot v naši dobi tako da je moj odgovor ne, ker živimo v dobi nazadovanja


Ne grem se več.

jype ::

globalna80> 1. Nekoč so bile civilizacije bistveno bolj napredne kot v naši dobi tako da je moj odgovor ne, ker živimo v dobi nazadovanja.

Kakšen vir za to trditev? Ker kolikor vem so nekoč bile civilizacije, ki so izumrle od lakote, bolezni, korupcije in vojn, drugega pa nič nismo našli.

globalna80 ::

Vir za to so pa najstarejši znani zapisi na našem planetu.
viri so tudi nekatere prepovedane knjige, ki še niso bile sežgane.
Viri so ljudje, ki so jasnovidni in imajo vidni spekter večji kot 1% zaznavanja frekvenc.


Vse kar veste je v bistvu to kar vam povejo v učnem načrtu. Ste kdaj preverili zgodovino? Pa ne mislim bližnjo ampak zares staro zgodovino.

blackbfm ::

take poka folk predno jim udari kakšna epizoda psihoze/shizofrenije

detroit ::

Sorry a lahko kak zapis linkaš kam me zanima kakšne abake so imel 1mil pr. n. št.

p.s. no joke
Skero

jype ::

globalna80> Vir za to so pa najstarejši znani zapisi na našem planetu.
globalna80> viri so tudi nekatere prepovedane knjige, ki še niso bile sežgane.

Kje si jih lahko ogledam?

globalna80> Viri so ljudje, ki so jasnovidni in imajo vidni spekter večji kot 1% zaznavanja frekvenc.

Vidni spekter večji? Kaj naj bi to pomenilo? Z očmi zaznajo več kot običajna valovanja z dolžino približno 400-750 nanometrov? Kje si lahko te biomedicinske fenomene ogledam?

RejZoR ::

Mipe je izjavil:

Ljudje ves čas uporabljajo mobije, pa cepajo od raka na prostati, dojkah, pljučih itd...

Najprej odpravi resnejše probleme, šele nato se zapiči v trivialnosti.


Npr moja babica ni nikoli bila obkrožena z elektroniko in mobija imata z dedkom šele kakšnih 8 let, pa je vseeno imela raka. Kaj pa je bil pol to razlog?

globalna80 je izjavil:

Nekje sem zasledil podatek da se je v zadnem obdobju povečal delež rakavih obolenj za 70%.

Ni problem samo v rakavih obolenjih ampak predvsem v nižanju naše odpornosti in zmanjševanju zavesti.

Zdrava aura mora biti vedno cela, ne sme imeti razpok in pretrganin, ker sicer lahko hitro izgubimo vitalno energijo, ali pa pride do vdora škodljivih energij v telo oz. notranje organe. Iz tega jasno vidimo kako pomembna je zaščitna funkcija človekovega energetskega ovoja pri vplivu škodljivih sevanj na organizem.

Zato tudi velja, da enaka sevanja, na enakih mestih, različno vplivajo na ljudi: človek, ki ima zdravo auro, bo različnim sevanjem manj škodljivo izpostavljen kot nekdo, ki ima okvarjen ali poškodovan energetski ovoj.


Ok, se je povečalo za 70%. Pa lahko dokažejo da zaradi elektronskih naprav? Kaj pa stres (predvsem služba), ki je dandanes mnogo večji kot 30 let nazaj? Za stres je dokazano, da negativno vpliva na zdravje.
In kar se tiče sevanja, v trenutnem Zemljinem ciklu je slednja deležna bistveno več solarne radiacije kot pa desetletja nazaj. Povezano z ošibenim magnetnim poljem Zemlje in ozonskimi luknjami... Sam to nikogar ne moti, ker je tam zgoraj in nihče ne vidi. Telefone pa imamo vsi v žepih in ob glavah. Oh noes.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

globalna80 ::

Današnji način življenja prinaša škodljive dejavnike na različnih področjih. Jasno, da ni samo mobitel kriv.
Tukaj je še hrana s strupi (pesticidi), cepljenje, frekvence oddajnikov, anten, fluorid in še dost drugih.

Kar se pa tiče kozmičnega sevanja se zadnja leta res povečuje pa ne toliko zaradi "uradnih" razlogov.

Naš planet se približuje središču Galaksije, kjer je močna energija.
In bolj ko se Zemlja približuje središču galaksije, višja je stopnja razsvetljenosti in tudi kozmičnega sevanja.

Na majevskem koledarju je označena poravnava planetov 21.12.2012. Poravnani bodo s skrivnostnim izvorom energije, ki se nahaja v osrčju Mlečne ceste.

Belgijski astronom Jean Meeus je ugotovil, da se je potovanje sonca preko galaktičnega ekvatorja začelo l. 1980 in bo trajalo do 2016.

Gregg Braden: Fraktalni čas

jype ::

Pozabil/a si odgovoriti na moja vprašanja.

Zheegec ::

globalna80 je izjavil:

Današnji način življenja prinaša škodljive dejavnike na različnih področjih. Jasno, da ni samo mobitel kriv.
Tukaj je še hrana s strupi (pesticidi), cepljenje, frekvence oddajnikov, anten, fluorid in še dost drugih.

Kar se pa tiče kozmičnega sevanja se zadnja leta res povečuje pa ne toliko zaradi "uradnih" razlogov.

Naš planet se približuje središču Galaksije, kjer je močna energija.
In bolj ko se Zemlja približuje središču galaksije, višja je stopnja razsvetljenosti in tudi kozmičnega sevanja.

Na majevskem koledarju je označena poravnava planetov 21.12.2012. Poravnani bodo s skrivnostnim izvorom energije, ki se nahaja v osrčju Mlečne ceste.

Belgijski astronom Jean Meeus je ugotovil, da se je potovanje sonca preko galaktičnega ekvatorja začelo l. 1980 in bo trajalo do 2016.

Gregg Braden: Fraktalni čas

Samo, če je danes več škodljivih vplivov na nas kot posameznike, zakaj pa povprečna življenjska doba strmo narašča?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mipe ::

Poleg tega tveganje za raka strmo narašča s starostjo, sploh po 65. letu. Zdaj, ko se življenjska doba daljša, je vse več starostnikov, zaključek pa si potegni sam.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali se sevanje mobilnega telefona širi po žičnih slušalkah?

Oddelek: Mobilne tehnologije
455148 (4127) TheBlueOne
»

Pri ljubljanskem brezžičnem omrežju se zatika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8119812 (14661) Malajlo
»

Mikrovalovke škodljive ali ne? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17844520 (39448) Gandalfar
»

Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4511096 (9482) Truga
»

WHO: Mobilni telefoni lahko potencialno povzročajo raka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7417777 (15456) antonija

Več podobnih tem