» »

Za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom

Za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom

«
1
2 3

listje123 ::

Pozdravljeni!
Že kot v naslovu navedeno me zanima za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom.
Npr:trgovina nabavi iphone 4. Koliko plača trgovec zanj in koliko nato kupec.
To mi ni čist jasno.
Ali mi lahko kdo to razloži.

Lp
  • polepsal: Mavrik ()

kalko ::

Za toliko, da izdelek še lahko prodajo. Včasih je to +75% na nabavno ceno, marsikdaj pa samo +2% v primeru spletnih trgovin. Hell, če se zakalkulirajo pri nabavi, se lahko zgodi, da morajo prodati celo pod nabavno ceno.

RejZoR ::

Temu se reče marža. Nikjer pa ni nobenega pravila za to. Lahko je 5%, lahko pa 300%...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

listje123 ::

RejZoR je izjavil:

Temu se reče marža. Nikjer pa ni nobenega pravila za to. Lahko je 5%, lahko pa 300%...


Sej to je grozno.
Zanč sm bral v reviji da ferma od trgovca za en ps3 cca 100€.
Potem pa ti dajo trgovci zdravn še eno igro pa ti ga prodajo za 400€.WTF

jype ::

tajki> Potem pa ti dajo trgovci zdravn še eno igro pa ti ga prodajo za 400€.WTF

Pa bi šel drugam kupit.

Vedno poskusijo prodat čim dražje, saj od tega živijo!

;-) ::

Sej to je grozno.


Grozno bi bilo če bi šlo za kruh, tako pa gre samo za nepomemben PS. Pač kupiš drugje kjer je ceneje, zadnje čase vse pogosteje kupujem take stvari, ki niso pomembne iz tujine. Razni avtodeli, motorna olja, tehnika majo včasih tudi po polovico cenejše cene.

IceIceBaby ::

Zanč sm bral v reviji da ferma od trgovca za en ps3 cca 100€.


Potem pa svizec zavije čokolado v folijo...

Marže na "consumer electronics" segmentu so mizerne. Do 10% max, na konzolah precej še manj. Na igrah je potem malo več, nekje v rangu 30%.

Sicer pa so že pred mano napisali. Trgovici prodajamo stvari za toliko, kot je trg pripravljen plačati. Določeni segmenti zdržijo nekaj % marže, določeni nekaj 100%. Ni pa v tem nič groznega.

1. Kupiš lahko kjer želiš. Če jaz želim prodajati nek izdelek nad tržno ceno mi bodo kupci že pokazali, da sem predrag.

2. Trgovec v veliko primerih tudi ni samo posrednik med proizvajalcem in končnim kupcem. Nekateri se trudimo strankam nuditi ustrezen support po nakupu, jim ustreči pri raznih zamenjavah, ponuditi garancijo, ki presega zakonsko določeno...

Gladi ::

To tržno gospodarstvo je čisto vredu zadeva, trg ti pokaže ali si predrag ali nisi. Problem je v monopolih ter v cehovskem dogovarjanju.In tega institucije, ki so za to zadolžene, ne preprečujejo.Sem ter tja kakšna kazen, ampak globalno gledano so povsod določene org, ki upravljajo s precejšnim številom podjetja.

sasli ::

No jaz lahko povem kakšne so marže pri oblačilih znanih znamk in gredo nekako takole od 200% (nogavice), 300-800% (hlače, jakne, bunde), pa do 2500% (majice s kratkimi rokavi)
>:D

WarpedGone ::

2. Trgovec v veliko primerih tudi ni samo posrednik med proizvajalcem in končnim kupcem.

Ne se sramovat svoje vloge, o posredništvo je zlata vredno. Tega ne razumeš, dokler se enkrat ne potrdudiš izognit temu posredništvu - obžaluješ na dolgo in široko. Zadeva pod 1. je čist dovolj da uravnoteži ceno pod 2.
Zbogom in hvala za vse ribe

St235 ::

Predvsem pa nista samo dva hrcka v igri. Poleg izdelovalca in tergovca, je treba nahranit se celo distribucijsko in marketinsko mrezo. Tako naprimer pri ps3 nastavijo ceno 400€ od cesar sama proizvodnja stane 100, trgovec dobi 20 ostalo pa pridno poglodajo vmes.

Zheegec ::

Heh, slab primer si našel. Ravno pri konzolah (kot je recimo PS3) so včasih marže tudi 1% ali manj...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Bananovec ::

Tako je. PS3 se je kar dolgo prodajal pod ceno. Šele kako leto nazaj (?) so prišli tako daleč, da je prodajna cena bila večja od cene proizvodnje. Se pa ta marža zelo lepo vidi pri igrah. V tujini prodajajo igre ob izidu za 45€, pri nas jih pa še nekaj časa po izidu ne moreš kupiti pod 60€.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Good Guy ::

Zheegec je izjavil:

Heh, slab primer si našel. Ravno pri konzolah (kot je recimo PS3) so včasih marže tudi 1% ali manj...


pa se tole sploh splača pol?
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

IceIceBaby ::

Ne. Konzole prodajaš zato, ker so vroča roba in jih enostavno moraš imeti v trgovini, če želiš zraven prodati še kakšno drugo stvar.

Zadeva gre nekako takole. Konzole se na veliko oglašujejo z vseh strani in vsi jih hočejo imeti. Kupec pride v trgovino po xbox, sposoben prodajalec mu zraven proda še kakšno igro, dodaten kontroler, baterije za dodaten kontroler na koncu pa še "se zgodi" garancijo.

bozicek ::

To je vse lepo in prav, samo ko so ti kurcevi kartelni dogovori.
Ne bom sedaj trdil za elektroniko, ampak za zivila(ker sem pac v tej branzi). Trgovine bi si res lahko bile konkurencne, kar bi bilo dobro za nas, a kaj ko se dogovorijo, da bo marza na, recimo beli struci, 50%...trije razlicni trgovci, isti nas izdelek, povsod ista cena...S tem da je marze preko 80%
Darila letos samo za poredne

Gladi ::

Gladi je izjavil:

To tržno gospodarstvo je čisto vredu zadeva, trg ti pokaže ali si predrag ali nisi. Problem je v monopolih ter v cehovskem dogovarjanju.In tega institucije, ki so za to zadolžene, ne preprečujejo.Sem ter tja kakšna kazen, ampak globalno gledano so povsod določene org, ki upravljajo s precejšnim številom podjetji.

zee ::

Trgovine bi si res lahko bile konkurencne, kar bi bilo dobro za nas, a kaj ko se dogovorijo, da bo marza na, recimo beli struci, 50%...trije razlicni trgovci, isti nas izdelek, povsod ista cena...S tem da je marze preko 80%


Zato doma ze sesto ali sedmo leto zapored pecejo kruh doma z uporabo avtomata.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Tear_DR0P ::

za koliko trgovine dvignejo cene izdelkom

za kolikor jim paše ali pa jim dovoli proizvajalec. Za iPhone recimo sploh nimajo marže, ker je Apple določil ceno in ne sme biti višja, če hočeš biti certificiran prodajalec, na drugi strani pa oblačila ali hrana doživljajo blazne marže oziroma napihovanja cen.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Gray_Warden ::

zakaj mislite da trgovine dajejo take popuste v akcijah? Tudi če da trgovina 50% popusta na določen izdelek, bo imela z njim vsekakor še vedno dobiček....

Trgovina ti nikoli ne bo dala toliko popusta, da sama ne bi imela dobička od tega. Zdaj pa samo odpri prvi letak ki te obvešča o raznih akcijah po trgovinah in boš videl koliko so cene "nižje".
Why so serious?

technolog ::

Obstajajo izjeme. Včasih trgovine dajo popust, ki dejansko pomeni izgubo - bodisi zato, ker ima zdelek samo še malo časa rok uporabe, ali pa da kupce zvabijo v trgovino.

carota ::

Tudi trgovec mora živeti, plačevati najemnino, stroške, plačati zaposlene, nabavljati material, skrbeti za zalogo, delati inventuro, reklamni material, en kup papirnatega dela ... in večino tega kupec ne vidi. Če se komu zdi grozno, naj sam odpre trgovino in ponudi izdelke z maržo 10%. Ne bo preživel.

Invictus ::

Na tekstil nabijejo 300 in več procentne marže. Drugače ne bi bilo 70% popustov ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gray_Warden ::

carota...trgovec mora preživeti tako da dejansko nič ne dela. Vse kar trgovec dela je to, da prodaja nekaj kar je proizvedel nekdo drug, sam pa meša drek in si nabije 300 in več % marže.

Tudi če na nek izdelek da toliko popusta, da je le ta dejansko že v minus, pri drugih izdelkih za katere smatra da jih bo kupec kupil za kak % ali 2 dvigne maržo in s tem izjemno enostavno prinese not vso izgubo in še dodatno zasluži.

Kot sem rekel, trgovec bo _vedno_ zaslužil, tudi če da 70 in več % popusta.

Za trgovine kot so tuš, mercator, spar še razumem da na jogurt in podobne reči dajo tistih nekaj % marže... nesramo pa se mi zdi da neko obleko nekatere trgovine prodajajo za 90 eur namesto za 30.

Čevlji narejeni v makedoniji za 15 ali še manj eur, se pri nas prodajajo za 60 eur in več...
Why so serious?

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Če vse veš, odpri svojo trgovino in začni prodajati ceneje.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

IceIceBaby ::

Gary_Warden, kdo ti brani, da kupiš direktno od proizvajalca?

Aja, ne moreš, ker proizvajalec ne prodaja manj kot 1000 kosov skupaj, pa ker se ti ne da zajbavati z uvozom in deklaracijami za slo. trg...

Če bi bilo tako enostavno bi vsi imeli trgovine pa vsi bi bili bogati.

St235 ::

Ja, ps3 je bil slab prier, ker dejasko sony zadeve prodaja pod ceno, zatop ker potem noter prinese razliko z üpili in licencninami. Sam trgovec pa seveda ne prodaja ps3 brez marze, enako velja za distributerje. Kot tudi za Iphone. Apple predpise ceno, sma trgovec ga dobi za manj in seveda ustvarja dobicek.

carota ::

St235 je izjavil:

Apple predpise ceno, sma trgovec ga dobi za manj in seveda ustvarja dobicek.

Popravek, trgovec ustvari prihodek. Dobiček je razlika med prihodki in odhodki. Če je razlika pozitivna, pa si še država vzame en del. Stvari niso tako enostavne, kot se tebi zdijo.

Odpri štacuno s čimerkoli zanimivega in porodajaj po polovični marži, bomo vsi tukaj tvoje zveste stranke.

St235 ::

zakaj bi jaz odpiral trgovino??

Se pa posipem z pepelom ker sem si utopicno predstavljal, da trgovec, ki proda za visjo ceno kot kupi ustvarja dobicek. Ja leasing za x6 je jeba na koncu meseca.

igor0203 ::

Pismo ste eni pametni. Dejte odpret firmo, pa boste vidli kakšni so mesečni odhodki. Mislite, da je strošek samo nabava materiala in plačilo delavcev? Yeah right...
Ogromno denarja država pobaše in če ti gre prodaja dobro, te še dodatno obere, da ja nimaš možnosti da si vsaj nekaj prigaraš s svojim lastnim trudom in denarjem. ;) Da ne govorim o tem, da plačaš DDV za izdan račun še preden ga sploh dobiš plačanega oz. kot je zdaj v teh časih bolj pogosto...ČE ga sploh dobiš plačanega.

Blazz ::

Igor0203 daj bolj podrobno razloži kaj je zate OGROMNO denarja, katerega pobere država. Zraven omenjaš tudi DDV , me prav zanima kako si ti predstavljaš te stvari ...

marvin42 ::

Lakotnik29: Nabavljaj jabolka po 0.50eur/kg in prodajaj po 0.55eur/kg. Po tvojem je to 10% dobiček, v resnici boš pa kmalu po začetku lahko razglasil stečaj :)
Mostly Harmless

frudi ::

Lakotnik29, mešaš maržo in dobiček. Ne, ni eno in isto. Razen če misliš, da se da voditi trgovino brez stroškov?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

carota ::

marvin42 je izjavil:

Lakotnik29: Nabavljaj jabolka po 0.50eur/kg in prodajaj po 0.55eur/kg. Po tvojem je to 10% dobiček, v resnici boš pa kmalu po začetku lahko razglasil stečaj :)

Tvoj primer mi je v svoji enostavnosti in nazornosti zelo všeč.

Poldi112 ::

Invictus je izjavil:

Na tekstil nabijejo 300 in več procentne marže. Drugače ne bi bilo 70% popustov ...


Marketing stane, skladiščenje stane,... Če na štacuno nabiješ ogromen znak -70% to privablja kupce. Zakaj misliš, da se mora vse prodati s profitom? Znižani artikli so magnet za kupce in posledično je to efektivni marketing. Razen če praviš, da so reklame zastonj, ker drugače jih ne bi vsak dan dobil po par v nabiralnik.

Plus da gre stvar ven iz sezone in moraš potem neprodano robo skladiščiti do nove sezone. Pa še težje jo boš prodal drugo leto...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Spajky ::

Primer ene vrste kruha : v glavnem Boboli tu na Obali!
Mer**tor : 1kg 5€ (prodajajo po koščkih 5dag)
Spa* : 1kg 4,5€ (prodajajo po koščkih 5dag)
Tu* : 1kg 4€ malce cenejši zelo podoben specialni kruh (po pol kile)
Ag*raria : 1Kg 3€ (prodajajo tudi po koščkih 5dag)
Ho*er/E-spi* : 1kg 2€ (v modelčku po 400g)
Li*l : 1kg (podobne kvalitete fr.bageta 250g) 1,3€

Glede, da je trgovčeva nabavna cena teh belih kruhov pod 1€ za kg, si lahko sami zračunate dejanske marže po vrsti (dobrih 400%; malce več kot 400%; 400%; dobrih 200%; dobrih 100% in zadnji 50%). Zdaj si pa mislite, koliko vas lahko kdo ropa kje! Pa ne nasedat raznim intervjujem s trgovci na TV, ko so trdili, da nimajo nenormalnih marž za nobene artikle !!! ... ovce (če si lahko privoščijo take cene) seveda nasedejo ... >:D

Bobole drage kot pecivo, zato si jih včasih (diabetik) privoščim kot pecivo (tudi po ceni) kupit ene 4 kose (200g) :| ... cene tega artikla so poskočile nenavadno visoko kmalu po uvedbi € in finto trgovcev, da prodajajo po kosih "pečen zrak obkrožen z vlakni ogljikohidratov" : glavni artikel pri proizvodnji je kvas in CO2 in ne moka ;(( ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

IceIceBaby ::

In v čem točno je problem? Meni nikoli ni bilo jasno, zakaj grejo nekaterim visoke marže tako v nos.

thramos ::

Te bajke o mizernih maržah slovenskih trgovcev z elektroniko je poln tudi Slo-Tech ...

In ne, ne bom odpiral svoje trgovine ampak še naprej kupoval iz tujine. Kjer so stvari cenejše, kot če od slovenskih cen odšteješ nekajkratnik marž o katerih stokajo tukaj.

oemdzi ::

IceIceBaby je izjavil:

In v čem točno je problem? Meni nikoli ni bilo jasno, zakaj grejo nekaterim visoke marže tako v nos.

Ammm, ker mi to kupujemo ? In seveda, da ti grejo take marze v nos, ko ti vsak cheap shit hocjo prodat kot da bi slo za cisto zlato.

IceIceBaby ::

Te bajke o mizernih maržah slovenskih trgovcev z elektroniko je poln tudi Slo-Tech ...


Seveda je poln, če pa dejansko je tako.

Ammm, ker mi to kupujemo ? In seveda, da ti grejo take marze v nos, ko ti vsak cheap shit hocjo prodat kot da bi slo za cisto zlato.


Imaš do svojega dela tudi tak odnos? Rečeš šefu v firmi, da itak ne rabiš več kot 500 eur plače, ker ni fer, da bi več zaračunal?

oemdzi ::

Ha ? Zakaj pa bi to rekel ? Prej bi rekel, da mi tako visoko nabite cene dajejo obcutek da moje delo ni nic vredno (beri: manjsa kupna moc). Seveda ce bi bil zaposlen,pa sem zaenkrat se student.

LeQuack ::

Saj vsak lahko vidi, kaj se gradi po Sloveniji. Večinoma samo novi trgovski centri, ker je to očitno edina stvar, ki lahko uspeva na trgu. Če je večina ljudi očitno preskrbljena s stanovanji lahko pač zapravlja in temu se je prilagodil trg.
Quack !

thramos ::

IceIceBaby je izjavil:

Seveda je poln, če pa dejansko je tako.


Kako je potem možno, da so cene izdelkov v tujini tudi do 30% cenejše kot v Sloveniji? Zakaj je potem, če je s temi mizernimi maržami praktično nemogoče preživeti, takih trgovin kot listja in trave, pa še nove nastajajo?

dbevfat ::

thramos je izjavil:

Kako je potem možno, da so cene izdelkov v tujini tudi do 30% cenejše kot v Sloveniji? Zakaj je potem, če je s temi mizernimi maržami praktično nemogoče preživeti, takih trgovin kot listja in trave, pa še nove nastajajo?

Dostikrat (recimo v primeru oblek in tehnike) gre za to, da že dobavitelji dobijo robo dražje, kot je naprodaj v tujini v trgovinah. Majhen trg smo in kot taki precej nezanimivi za proizvajalce.
nvr2fat

thramos ::

Zakaj potem rajši ne kupujete kar pri teh trgovinah?

IceIceBaby ::

thramos,

1. Cene v tujini v povprečju sigurno niso 30% nižje. Mogoče par %. Ta razlika nastane zaradi večjega trga. Pri nas največji uvozniki prodajo manj kot ena večja trgovina v nemčiji.

2. Nihče ne pravi, da s temi maržami ni mogoče preživeti. Je pa zelo težko, sploh, če prodajaš izključno računalnike.

3. Poglej poslovne rezultate teh novo nastajajočih trgovin. Spletne trgovine se res odpirajo na veliko, povprečno prodajo za 20, 30k eur robe in po enem letu, ko zapravijo ves bonus, ki so ga dobili od subvencije za samozaposlitev žalostno zaprejo. Še mimovrste s svojimi 20M letne prodaje je ena sama žalost.

šernk ::

Zakaj je potem, če je s temi mizernimi maržami praktično nemogoče preživeti, takih trgovin kot listja in trave, pa še nove nastajajo?


še na to prosim odgovori?
ker pri avtomobilskih delih je teh trgovin precej manj, marže tam se vrtijo pa od 70% dalje na VSE!

in ne, redko katera trgovina se zapre po enem letu. sam se le čudim kako lahko trgovine, ki so v 99% časa prazne preživijo. pa glede marž...če naročim iz kitajske isti ventilator me pride 80% ceneje. in če je treba dobim isto serijsko. itak je vse made in china.

pa še to, kako mi lahko nekdo da za par % nižjo ceno od drugega, če pa ni marža niti 2 %? z izgubo ne posluje nihče!
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

IceIceBaby ::

Fizičnih računalniških trgovin ni veliko. Imaš par večjih playerjev (bigbang, comshop...) in manjše, lokalne trgovine. Oboji bi zelo hitro propadli, če nebi imeli dodatne ponudbe. Igre, periferija, storitve...

ker pri avtomobilskih delih je teh trgovin precej manj, marže tam se vrtijo pa od 70% dalje na VSE!


Ne verjamem. Pogooglaj "trgovina z avtodeli", poišči podjetje in preveri na ajpesu bilanco. Sem ravno preveril prve 3 naključne zadetke, pa razlika med nabavno vrednostjo blaga in ustvarjenim prometom niti približno ne omogoča 70% marž.

če naročim iz kitajske isti ventilator me pride 80% ceneje. in če je treba dobim isto serijsko. itak je vse made in china.


Ventilator ne spada ravno pod zabavno elektroniko. Poleg tega si pa lahko poračunaš koliko ventilatorjev boš moral prodati za eno plačo. Če ventilator dobiš za 1 eur in ga prodaš za 5 eur (brez DDV) moraš za povprečno mesečno plačo prodati 400 do 450 ventilatorjev. Toliko jih vse trgovine pri nas ne prodajo v enem mesecu.

Zdaj pa poskusi s kitajske naročiti PS3 ali Xbox za 80% ceneje. Ne gre?

šernk ::

Ne verjamem. Pogooglaj "trgovina z avtodeli", poišči podjetje in preveri na ajpesu bilanco.


toliko kot sam ne verjamem 1 % marži v svetu računalništva, nimam kaj googlat, ker grem do lokalcev in dobim po 20% nižji ceni kot ti googlaš. in ja proda mi z dobičkom ne z izgubo!
aja sedaj smo pa izključno na xbox in ps3 končali. pod računalništvo štejem vse, skupaj z vrečko ki jo dobim ko grem iz računalniške trgovine. PS3 je pa kar vem edina stvar, ki se jo je sony prodajal pod proizvodnjo ceno, ampak to SONY ne trgovine!
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

nurmaln ::

Dobro, pa pusti PS3. Pojdi v BigBang, Harvey Norman, Comshop ali v kakšno podobno trgovino in kupi KATERIKOLI prenosnik z 20% popustom. Seveda naj bo razmeroma nov prenosnik - ne nekaj kar se jim valja že eno leto po skladišču in so pripravljeni prodati z minusom.
Če za aktualen prenosnik dobiš 20% nižjo cene od tržne ti dam še jaz 20% od nabavne vrednosti v gotovini.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED LCD TV - svetovanje za nakup (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8627992 (21320) popster
»

kateri lcd tv

Oddelek: Kaj kupiti
478155 (5229) simic12
»

NAKUP LED TV

Oddelek: Kaj kupiti
223832 (3396) dinho1992
»

Kateri LED LCD Kupiti-NUJNO

Oddelek: Kaj kupiti
102417 (2196) balluf
»

Nakup LED Samsung TV-ja

Oddelek: Kaj kupiti
72598 (2187) Ibrahimovic

Več podobnih tem