» »

tabela s poštnimi številkami in kraji

tabela s poštnimi številkami in kraji

urosp ::

Ali ima kdo mogoče v excelu ali kje drugje seznam poštnih številk in krajev po sloveniji, da bi jih lahko uvozil v MS SQL bazo? Vem, da je včasih to bilo objavljeno na strani posta.si, ampak tega danes več ni oz. link, ki sem ga imel shranjen ne obstaja več, na strani pa tudi nisem več našel tega.

Lp.

gufy123 ::

če se mal potrudiš, najdeš vse

http://www.posta.si/postne-stevilke-doma

lp

urosp ::

Sem že našel. Če bo še kdo potreboval, je to tukaj.

gufy123, tole kar si ti poslal ne koristi kaj dosti, ker iz tega ne moreš uvoziti v bazo podatkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosp ()

gufy123 ::

jah seveda, če je treba skopirat v excel in mal popravit formatiranje je že problem...

urosp ::

gufy123, ne bodi zdaj užaljen, saj se ti vseeno zahvaljujem. Malo popraviti seveda ni problem, ampak ali je 560 vnosov malo za popraviti? Toliko je namreč poštnih številk v Sloveniji in toliko ročnih popravkov (najmanj) bi imel, če bi šel popravljati ročno. Zato sem iskal že urejeno execl tabelo, ki se jo da enostavno uvoziti v db.

frudi ::

Ročni popravki? Oprosti, ampak kak programer si to, če bi šel na roke popravljat toliko podatkov? V skrajnem primeru v par minutah spišeš skripto, ki pobere podatke iz te spletne strani in ti zgenerira skripto za uvoz v bazo.

Še hitreje v tem primeru je enostavno skopirati seznam pošt s spletne strani v kak ne-najbolj-neumen tekst editor in s par search & replace operacijami seznam pretvorit v comma/tab seperated format, ki ga brez problema nato uvoziš v MSSQL.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

Ali pa že snameš urejeno excel datoteko. Pa kaj je z vami? Očitno imate eni rek: zakaj ne bi komplicirali, če pa lahko.
frudi, malo si poglej čas med mojim prvim in drugim postom. V prvem sem iskal urejeno tabelo, v drugem postu pa sem že omenil, da sem jo našel. Se pravi 3 minute dela z iskanjem. In koliko časa bi ti porabil za skripto in razna pretvarjanja v sezname? In potem bi odkril toplo vodo na pipi z rdečo pikico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosp ()

gslo ::

ne spremeni dejstva, da bi ti z isto tabelo drekal z ročnimi vnosi on pa kot car programer napisal mejhno skripto, ki bi mu to naredila sama. ko je jaći? seveda on. sam to ti je hotel povedat.

frudi ::

Moj komentar se nanaša predvsem na izjavo "gufy123, tole kar si ti poslal ne koristi kaj dosti, ker iz tega ne moreš uvoziti v bazo podatkov.", ki je totalen bullshit. Za copy/paste v notepad++ in dvojni search & replace, da sem dobil ven csv seznam, pripravljen za uvoz v MSSQL, ne vem če sem porabil celo minuto.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

@gx86: Jaz teh stvari ne delam ročno, to je predlagal gufy123. Pravtako ne bi delal skripte za uvoz, ker ta že obstaja in je to dodatna potrata časa oz.kot sem napisal, bi s tem odkrili toplo vodo na pipi z rdečo pikico. Res carsko ja.

@frudi: Res ne vem, če si delate norca ali res ne poznate stvari? Uvoz iz excela v MS SQL je povsem običajno opravilo. In tole, kar si ti rekel da je totalen bullshit in da ne gre uvozit, sem jaz uvozil še isti moment, ko sem snel na računalnik. Popravil sem edino imena stoplcev, tako da ustrezajo temu kar želim imeti v bazi in izbrisal prvi dve vrstici, in prvi stolpec, ki so nepotrebni podatki.

Pač takole je, da tisti, ki poznamo vse možne prijeme in načine za uvoz, se bomo poslužili prijema kot sem ga opisal. Ostali, ki pa imate polovičarsko znanje, se boste pa igrali kdo je večji car s pisanjem skripte, ki že obstaja, pa je očitno ne znate uporabiti. Dejstvo je, da se programerji nimamo časa ukvarjati s poustvarjanjem nečesa, kar že obstaja. Pa naj se izjava "spisal sem svojo skripto v eni minuti" sliši še ne vem kako carska, je v bistvu to stran vržen čas in denar. V svetu programerstva je tako, da je potrebno znanje pouporabiti in ne vedno znova in znova poustvarjati metod, ki že obstajajo. Ko boste imeli dovolj prakse za sabo boste vedeli o čem govorim, do takrat pa se le pričkajte kdo je večji car.

frudi ::

Očitno ne razumeš, kaj ti želim povedati, zato grem še enkrat po korakih, da boš z vsem svojim znanjem mogoče celo uspel slediti:

- gufy123 je dal link: http://www.posta.si/postne-stevilke-doma
- ta link sem odprl v brskalniku, označil celoten seznam poštnih številk in imen pošt ter zadevo skopiral v clipboard
- skopirano sem prilepil v notepad++
- nad tekstom sem zagnal dva search & replace ukaza, da sem iz oblike
    8341
    Adlešiči

    5270
    Ajdovščina
...

dobil
8341,Adlešiči
5270,Ajdovščina
...

Čudo prečudno, navadna csv datoteka, ki jo lahko brez problemov uvoziš direktno v MS-SQL server, enako kot Excel datoteko. Kdo bi si mislil, kaj vse se da narediti s polovičarskim znanjem, v manj kot minuti. Ni treba nobenih skript - te sem omenil zgolj kot skrajni primer, ki se ga programer naj posluži, če pač ne najde podatkov v točno takšni obliki, ki jo v danem trenutku potrebuje.
Ampak ti, ki obvladaš vse možne prijeme, se očitno ne znajdeš, če ne dobiš pod nos točno Excel datoteke...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

:D
Ni slab prijem, vendar, zakaj bi na strani, ki jo dal gufy123 označil vse, skopiral na clipboard, prilepil v notepad in izvedel dva search & replace ukaza, če pa lahko zgolj kilkneš link, ki sem ga dal jaz, pa imaš to takorekoč to že urejeno?
Poleg tega, je pri tvojem načinu pomanjklivost tudi ta, da si zdaj komaj pripravil podatke za uvoz, nisi jih pa še uvozil. Ko jih boš uvažal, boš moral izvesti še malo ročnega dela, saj db-ju ne ponudiš informacij o imenu in tipu stolpcev. Tako moraš seveda še povedati da naj bo stoplec 1 imena "PostnaStevilka" in tipa int, stolpec 2 pa naj bo imena "Kraj"in tipa nvarchar(255). Če uvažaž iz Excela, bo MS SQL imena stoplcev privzeto nastavil na imena kot so v prvi vrstici Excela, pravtako bo upošteval tip glede na vsebino v posameznih celicah.

Skratka, oboje je sprejemljivo, v nobenem primeru pa nima smisla za to iti pisati skripte, tu se menda strinjava?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosp ()

frudi ::

Ja, skripte za ta konkreten primer ni smiselno delati. In če imaš na voljo excel datoteko, se tudi s copy/pastanjem ni treba ubadati.
Kar sem želel demonstrirati je, da se programer, ki naj bi znal reševati probleme, ne rabi ustrašiti podatkov, ki niso nujno v takšni obliki, kot jo potrebuje. In da če je že soočen s tem, da je podatke treba nekoliko predelati, ne sme razmišljati 'u, koliko je treba (na roke) popravit', ampak 's pravim orodjem ali pa tremi vrsticami kode to lahko popravim v minuti' :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Invictus ::

Sam on je bil pa še bolj iznajdljiv in namesto da bi pisal skripto, je lepo našel Excel datoteko. Kaj je narobe s tem ????
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

toms ::

Samo na nekaj bi opozoril tu.
Tu je govora o poštnih številkah in nazivu pošte (ne kraj).
Če je govora o aplikaciji, ki se bo uporabljala za dostavo blaga na naslov raje uredi tako:
Naslovnik
Naslov (ulica hišna številka)
Kraj
Poštna številka, Naziv Pošte.

Ne boste verjeli, vendar velikokrat naziv naselja in naziv pošte naslovnika nista enaka!

frudi ::

Invictus, a sem kje napisal, da je kaj narobe z uporabo excel datoteke? Obregnil sem se zgolj ob izjavi, da se ne da uporabiti tekstovnega seznama in koliko podatkov bi bilo za na roke popraviti.

No, v resnici je za večino namenov marsikaj narobe že s samim uvozom podatkov, kot so poštne številke, v SQL bazo. Še bolj pa s tem, da ciljno tabelo definiraš šele ob uvozu. Ampak tukaj dam urosp-ju 'benefit of the doubt', da želi poštne številke uvoziti samo za igračkanje ali za nadaljno obdelavo, ne pa da na tak način dejansko polni svoje šifrante. Ali pa da zares za poštno številko uporablja integer stolpec :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

urosp ::

MS SQL ga ob uvozu sam privzeto nastavil kot int (ali celo double, nisem prepričan), zaradi narave podatkov, ki so v stolpcu "PostnaStevilka". Načeloma s tem tudi ni kaj narobe in se da normalno "preživeti". Sicer pa ob uvozu sam redefiniraš tip in je problem rešen.

toms, se strinjam. Tipkarska napaka. Jasno je, da Kraj in Naziv pošte nista vselej enaka.

joseti ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joseti ()

Lion29 ::

cisto tko mimogrede...krajev in naselij je v slo nekje 4000, tle pa so le postne stevilke in ne kraji
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

FrEaKmAn ::

zakaj bi rabil vsa naselja?

Gandalfar ::

Na prevozu se nam je izkazalo, da je folk zivcen, ce ne najde svoje vasi ;)

Lion29 ::

Gandalfar je izjavil:

Na prevozu se nam je izkazalo, da je folk zivcen, ce ne najde svoje vasi ;)


yep :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Ashrack ::

urosp je izjavil:

Dejstvo je, da se programerji nimamo časa ukvarjati s poustvarjanjem nečesa, kar že obstaja. Pa naj se izjava "spisal sem svojo skripto v eni minuti" sliši še ne vem kako carska, je v bistvu to stran vržen čas in denar. V svetu programerstva je tako, da je potrebno znanje pouporabiti in ne vedno znova in znova poustvarjati metod, ki že obstajajo.

+1
....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Petina znanstvenih člankov iz genomike oporečnih zaradi Excela

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
488718 (5381) filipk
»

PostgreSQL pomoč

Oddelek: Programiranje
162363 (1856) Mato989
»

MS Access (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
647058 (5116) travica
»

SQL težava

Oddelek: Programiranje
364574 (3856) joseti
»

PHP + MySQL excel export pomoč?

Oddelek: Izdelava spletišč
121383 (1230) sumoborac

Več podobnih tem