Forum » Loža » Virant gre na volitve, nastaja nova stranka
Virant gre na volitve, nastaja nova stranka
Temo vidijo: vsi

globalna80 ::
preveč razmišljanja z levo polovico možganov, desna očitno ne funkcionira v našem vsiljenem učnem načrtu.
nagrajuje se piflanje namesto razmišljanje z lastno glavo, predalčkanje namesto gledanje sveta v celoti...
nagrajuje se piflanje namesto razmišljanje z lastno glavo, predalčkanje namesto gledanje sveta v celoti...

jernejl ::
Zagotavljati je treba sledljivost in tajnost (ne anonimnost - nihče ne sme vedeti, za _koga_ si glasoval, komot pa ve, da si volil) hkrati, kar je pri oddaljenem glasovanju očitno nemogoče.
Možnost e-volitev je pred časom izvedla Vzajemna. Če so rezultati obveljali, je verjetno bila zadeva v skladu z zakonom, prav tako pa je bil (po besedah izvajalcev) ves postopek usklajen z informacijskim pooblaščencem - torej so morali poskrbeti tudi za anonimnost.
Kakorkoli, rezultat vsega skupaj je bil ta, da so porabili kar veliko resursov za izvedbo, a se je za elektronsko glasovanje odločilo le nekaj odstotkov uporabnikov.
Jaz ne vidim toliko težav v sami izvedbi (tudi običajne volitve niso idealne in se jih da zlorabiti), ampak bolj v tem, da se izvedba zaenkrat ne splača, ker ni dovolj ljudi, ki bi ta način uporabljali.
Glede ostalih točk: se všečno berejo, a je vprašanje, kako bodo določene uspeli uresničiti (zategovanje pasu v JU, variabilni del plač, ukinitev avtomatskih napredovanj, pokojninska reforma) - saj se sindikati zagotovo ne bodo kar tako pustili.
Nižja stopnja davka na dohodek s.p.-jev zgleda pomeni, da bo dohodninska lestvica za s.p.-je drugačna kot za zaposlene!?
Želel bi si malo več konkretnih zamisli, kako bodo spremenili pokojninski sistem, sistem študentskega dela, kako bodo zmanjšali sodne zaostanke...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

Okapi ::
Okvirni osnutek Virantovega programa:Niti besedice ni v njem o znanosti, tehnologiji, okolju, osnovnem šolstvu ... Se bodo morali malo bolj potruditi.
O.

Ja, imaš prav, jedrska energija, gensko zdravljenje, bioinženirske poljščine ... so brezvezne teme. Itak smo še v 19. stoletju.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

djordjevic ::
Sem prepričan, da jih bodo glede vseh teh reči še pobarali. In si skorajda upam trditi, da bodo za vse te reči. Upam vsaj.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::
Glede na to, da mislijo ukiniti urad za podnebne spremembe, so ze nakazli v kateri smeri iscejo resitve. Do tako podrobnih reci pa se nima smisla opredeljevati. Kaksno bo cestninjenje, odnos do gozdov, kocevskih medvedov, plinskih terminalov, poplavne varnosti etc. Vsak iz svoje stroke nabije 100 vprasanj.

WarpedGone ::
Hkrati pa stavim, da bosta mantri "več denarja == več znanosti" in "več denarja == boljše šolstvo" končno odpadli iz repertoarja svetih resnic.
"V tem mandatu smo zelo napredovali na področju šolstva. Podojili smo namreč srestva za ... " GTFO.
"V tem mandatu smo zelo napredovali na področju šolstva. Podojili smo namreč srestva za ... " GTFO.
Zbogom in hvala za vse ribe

Looooooka ::
Mal gledam programe.Vse kar vidim so afere, ki jih bom lahko spremljal na tvju.
SPET vsi obljubljajo neke transparentne poglede, baze in prenovitev sistema.Do zdej so pa samo metali milijone za projekte, ki niso vredni par 100.000 EUR in se zmeraj ni niti ena zadeva centralizirana.Zdej kokr vidim obljubljajo isto.Na koncu bomo vsi optimisticni sli do avtomatov s kksno zdravstveno kartico kjer nam bojo SPET rekli, da njihova bolnisnica zal ni povezana v ta ali oni sistem.
Pezdeti, ki so do zdej to vdrzevali oz spacali tako skropucalo od sistema si pa zihr ze manejo roke.
A obstaja kksna moznost, da drzavljani zahtevajo tujega izvajalca?Nasi so ocitno samo luknje za denar.Tisti, ki pa mogoce znajo kaj narediti pa tko al tko ne pridejo zravn.
SPET vsi obljubljajo neke transparentne poglede, baze in prenovitev sistema.Do zdej so pa samo metali milijone za projekte, ki niso vredni par 100.000 EUR in se zmeraj ni niti ena zadeva centralizirana.Zdej kokr vidim obljubljajo isto.Na koncu bomo vsi optimisticni sli do avtomatov s kksno zdravstveno kartico kjer nam bojo SPET rekli, da njihova bolnisnica zal ni povezana v ta ali oni sistem.
Pezdeti, ki so do zdej to vdrzevali oz spacali tako skropucalo od sistema si pa zihr ze manejo roke.
A obstaja kksna moznost, da drzavljani zahtevajo tujega izvajalca?Nasi so ocitno samo luknje za denar.Tisti, ki pa mogoce znajo kaj narediti pa tko al tko ne pridejo zravn.

Do tako podrobnih reci pa se nima smisla opredeljevati.Te "podrobnosti" so pomembnejše od polovice stvari, ki so jih zapisali v programu (dol mi recimo visi, če bom lahko online podaljšal osebno izkaznico).
O.

A obstaja kksna moznost, da drzavljani zahtevajo tujega izvajalca?
Bodi glasen in se te bo morda dovolj slišalo.
"Lepota" je, da je zadaj Pezdir, tako me ni strah da bi bili razpisi prirejeni za domače izvajalce nacionalnega interesa.
Človek je včasih kar boleče pragmatičen, ko se gleda Price/Performance
Te "podrobnosti" so pomembnejše od polovice stvari, ki so jih zapisali v programu (dol mi recimo visi, če bom lahko online podaljšal osebno izkaznico).
Verjamem, da majo osebe, ki so plačane iz državno sponzoriranih projektov v imenu znanosti, tak pogled.
99% javnosti pa ima bistveno več od tega, da ji ni treba čakat na občini, kot pa od tega da se mesečno šteje populacijo sivih golobov v severni ljubljani.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()

WarpedGone je izjavil:
"Lepota" je, da je zadaj Pezdir, tako me ni strah da bi bili razpisi prirejeni za domače izvajalce nacionalnega interesa.
Človek je včasih kar boleče pragmatičen, ko se gleda Price/Performance
Hehe, ja. Potihem upam, da bi si le premislil in bi se podal v kandidaturo, če ne pa vsaj, da bi prišel do položaja gospodarskega ministra ali vsaj kakega sekretarja tam.

Lahko pricakujemo odpor znanstvenikov in akademikov, kritike na racun odpovedi "trajnostnemu razvoju" o kulturnikih raje nebi. Napadle bodo zbornice, ki so navadni cehovski monopoli, ki pobijejo vsako pisce, ki je drugacne barve. Ko bo slo slabo podjetju, ki je bilo prodano bo zato kriva prodaja in privatni kapital. Ko se bo dereguliralo solstvo, bodo v zraku ucitelji, isto za sodstvo, ko bo konec subvenciji bodo v zraku podjetniki, ki zivijo na ta racun etc. Malih puntov bo za malo morje.

ko bo konec subvenciji bodo v zraku podjetniki, ki zivijo na ta racun etc.
Folk se bo bunil za lastne vrtičke, to je jasno, toda od kod ti ideja, da se da od subvencij živeti, mi pa tudi ni jasno. Nisi še ti povohal tega foha, se mi zdi.

Kako veliko bo šele razočaranje, ko bodo nekateri ugotovili, da za njihovo neuspešnost ni kriva država. Ampak se ni za bati, bodo že nek izgovor našli in nekega krivca.
O.

O.

Ziga Dolhar ::
Ja E-volitve so edin očiten fail tudi zame.
Zakaj ? Meni je ravno to všeč ? Nisem še vsega prebral a ravno e-volitve so mi ostale v spominu...
Zakaj ne maramo e-volitev? Pred letom dni sem za Pravno prakso spisal en članek na to temo - Tajnost in svoboda volitev v dobi informatizacije: Pravokatorjev predal (celotno besedilo). In eden od povodov za članek je bila ravno vzhičena izjava pravosodnega ministra, da je potrebno čimprej uvesti elektronske volitve ...
https://dolhar.si/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()

jype ::
Karaya 52> Lahko pricakujemo odpor znanstvenikov in akademikov, kritike na racun odpovedi "trajnostnemu razvoju" o kulturnikih raje nebi.
Države, ki jim tudi med krizo ne gre slabo, zmečejo ogromno denarja za to.
Dvomim, da bo kdorkoli tako nespameten, da bi možgane zbrcal ven iz države, še preden sploh postanejo koristni.
Države, ki jim tudi med krizo ne gre slabo, zmečejo ogromno denarja za to.
Dvomim, da bo kdorkoli tako nespameten, da bi možgane zbrcal ven iz države, še preden sploh postanejo koristni.

Folk se bo bunil za lastne vrtičke, to je jasno, toda od kod ti ideja, da se da od subvencij živeti, mi pa tudi ni jasno. Nisi še ti povohal tega foha, se mi zdi.
Od njih se ne da živeti, jih je pa lahko dovolj da kljub nekonkurenčnosti preživiš. Preživiš na račun slabšega uspeha dejansko konkurenčnih, ki prisilno financirajo te subvencije. Sej razumeš.
Malih puntov bo za malo morje.
Tole je "fact of life", upanje zbuja to, da ima Virant že track-record uspeha pri takih igrah: vse vrtičkarje v javni upravi je enkrat že uspel spravit na isto ulomkovo črto. Veliko joka je bilo takrat, še več ga bo v prihodnje.
Žal/na srečo je to edina pot.
Se še spomne kdo glavne grožnje, ko je bil minister? Če je kak uradnih na kaki upravni enoti preveč "sral" je prišla pritožba k njemu na mizo in se je zadeva urihtala. Tko al pa drugače.
Napol offtopic: pri dnevniku je bilo, da so baje v grčiji ukinili (brezplačne?) malice v šolah. In folk sedaj po tv joka, da njihovi otroci v šoli stradajo, da morajo šparat za njihovo hrano in podobno. En sam What The Fuck?
Zgodovina sprememb…

Od subvencij se da ziveti, brez skrbi, samo v pravi panogi moras biti, djordjevic. Ce so pa subvencije edini razlog, da mozgani ostajajo v drzavi, potem je nekaj narobe.
Glede Grcije, kolegica zivi dol, pravi, da imajo na faksu se vedno zastonj kosila za vsakega, ki pride mimo. Nekdo se dela norca iz nas.
Glede Grcije, kolegica zivi dol, pravi, da imajo na faksu se vedno zastonj kosila za vsakega, ki pride mimo. Nekdo se dela norca iz nas.

Karaya 52> Ce so pa subvencije edini razlog, da mozgani ostajajo v drzavi, potem je nekaj narobe.
Subvencije so povsod eden od pomembnejših mehanizmov, da možgani pridejo in ostanejo.
To vlogo po svetu pogosto igrajo ustanove, ki se morda zdijo zasebne, a v resnici velik del sredstev pridobijo od oblasti. Znanost v ZDA bi bila brez Pentagona le senca tega, kar je danes.
Subvencije so povsod eden od pomembnejših mehanizmov, da možgani pridejo in ostanejo.
To vlogo po svetu pogosto igrajo ustanove, ki se morda zdijo zasebne, a v resnici velik del sredstev pridobijo od oblasti. Znanost v ZDA bi bila brez Pentagona le senca tega, kar je danes.

WarpedGone je izjavil:
Napol offtopic: pri dnevniku je bilo, da so baje v grčiji ukinili (brezplačne?) malice v šolah. In folk sedaj po tv joka, da njihovi otroci v šoli stradajo, da morajo šparat za njihovo hrano in podobno. En sam What The Fuck?
Bi se lahko strinjal, če se ne bi spomnil populizma par excellence, ki si ga je privoščil Zver, ko je uvedel brezplačen topli obrok za srednješolce (od tega, da je bil brez posluha za dejstvo, da marsikje nimajo niti tehničnih možnosti za izvajanje takšnega ukrepa, do tega, da zdaj marsikje stran mečejo perfectly good obroke), ko se je padla vlada lotila zadevo odpravljati, ker požre precej denarja, hkrati pa so prejšnje generacije čist ok shajale s sendviči in podobnim (ki so si jih financirali bodisi prek staršev ali prek štipendij), pa je zavladal vik in krik, kakšni prasci da so, da zdaj to ukinjajo. Skratka, 'the poor children argument'. Get your double-standards-meter in check, W1.
Aja, pa še to - apropo subvencije (se ne mislim spuščati v različne dejavnosti, sodim pa, da je bolj ali manj povsod enako) - v večini primerov so izdatno podkrepljene z evropskimi sredstvi (tudi do 90%, dočim se v veliki večini skozi prispevke in davke vrnejo nazaj v državni proračun). Ergo, če jih ne pobašemo mi, jih pa katera druga država. Financiramo pa konec koncev ravno tako mi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()

Znanost v ZDA bi bila brez Pentagona le senca tega, kar je danes.Brez NIH, NSF, NASE in še kakšne državne ustanove je skoraj ne bi bilo.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

@djordjevic:
Presunjen in osupel sem bil nad odzivom grkov, da sedaj njihovi otroci pa kr stradajo al pa da jim je ful hudo, ker morajo lastnim otrokom pripravljat hrano.
Glede brezplačnega obroka samega po sebi: ko sm bil js v gimanziji tega ni blo - možno je blo naročt "malco", ki je bila na meji - razne "mlečne čokoladice" in podobna sranja. Čist navaden sendvič se ni zgodil nikoli. Alternativa je bila pač bar čez cesto, kjer so pekli "žepke" al pa nekaj od doma. Al pa seveda nič sploh. Najbližja trgovina je bila predaleč.
Povsem podpiram organizirano prehrano, ki pa ni nujno brezplačna niti ne nujno dunajc al pa pasulj. Naj bo lepo "na naročnino" za normalen denar. In ni nujno, da otrok sam prnese dnar v šolo (ki potem prepogosto konča v sosednjem baru za pivo) - plačilo se da sprovest tut na bol zanesljive načine.
Siljenje v smer toplega obroka, kjer niti jedilnic ni je itak da absurd svoje vrste. Ampak bol praktične sorte absurd. Navadne sendviče z jabko lahko potalaš brez jedilnice. Heck, polovico OŠ smo mel redno malco brez jedilnice. In je šlo.
@okapi:
Zakaj nucamo tut mi svojo?
Kot standardno odložišče za tapametne, ki niso sposobni it v našo ali tujo industrijo, niti na tuje inštitute, ki so praktično v vsem boljši od našega?
Presunjen in osupel sem bil nad odzivom grkov, da sedaj njihovi otroci pa kr stradajo al pa da jim je ful hudo, ker morajo lastnim otrokom pripravljat hrano.
Glede brezplačnega obroka samega po sebi: ko sm bil js v gimanziji tega ni blo - možno je blo naročt "malco", ki je bila na meji - razne "mlečne čokoladice" in podobna sranja. Čist navaden sendvič se ni zgodil nikoli. Alternativa je bila pač bar čez cesto, kjer so pekli "žepke" al pa nekaj od doma. Al pa seveda nič sploh. Najbližja trgovina je bila predaleč.
Povsem podpiram organizirano prehrano, ki pa ni nujno brezplačna niti ne nujno dunajc al pa pasulj. Naj bo lepo "na naročnino" za normalen denar. In ni nujno, da otrok sam prnese dnar v šolo (ki potem prepogosto konča v sosednjem baru za pivo) - plačilo se da sprovest tut na bol zanesljive načine.
Siljenje v smer toplega obroka, kjer niti jedilnic ni je itak da absurd svoje vrste. Ampak bol praktične sorte absurd. Navadne sendviče z jabko lahko potalaš brez jedilnice. Heck, polovico OŠ smo mel redno malco brez jedilnice. In je šlo.
@okapi:
Brez NIH, NSF, NASE in še kakšne državne ustanove je skoraj ne bi bilo.
Zakaj nucamo tut mi svojo?
Kot standardno odložišče za tapametne, ki niso sposobni it v našo ali tujo industrijo, niti na tuje inštitute, ki so praktično v vsem boljši od našega?
Zgodovina sprememb…

Aha, ker smo mali, ne potrebujemo znanosti. Zakaj se sploh trudimo z univerzami? Naredimo državni plan, katerih pet fakultet res potrebujemo, in to je to, ostali pa naj gredo na tuje. Še eden, ki mu je socializem ven udaril, pa niti opazil ni
O.

O.

Sej pravim, mi smo imeli menzo, tam smo naročali sendviče, jih plačevali iz lastnih žepov in si drznem trditi, da smo bili bolj zdravi in vitki kot današnja mularija (kar zadnje čase človek vidi na ulicah, to je prav katastrofalno že). Zato sem dobil ošpice, ko sem poslušal proteste, ko je Lukšič naglas razmišljal, da bi odpravil orenk drag Zverov predvolilni projekt.

Če se je potem kaj spremenilo, ne dam roke v ogenj, ampak v splošnem šparanju je bilo v načrtu, da se državno subvencioniranje toplih obrokov ukine. Čist možno, da se je iz strahu pred jeznimi starši zadeva potem izrodila. Čist možno.

Da bo jasno: raje vidm "predpisan standard" malice, ki ni bol papeška od papeža, je pa bolša od miliky-waya in ne zahteva prodaje družinskega mercedesa - cca 20 - 30 € na mesec. Je lahko hladna, sam naj bo vsaj ornk kruh in brez kile cukra.
Z dobaviteljem se podpiše pogodba, magari vsaka šola svojga, izvaja se kontrola dobavljenih malic če zadoščajo pogojem.
Pol ure odmora med 2 in 3. šolsko uro in je to to. Brez šolskih kuhenj, golaža, polente in podobnih pretiravanj. In hrkati brez prepuščenosti samim sebi. Mlad mulc ma pa itak raj dnar v žepu kot sendvič na mizi.
Z dobaviteljem se podpiše pogodba, magari vsaka šola svojga, izvaja se kontrola dobavljenih malic če zadoščajo pogojem.
Pol ure odmora med 2 in 3. šolsko uro in je to to. Brez šolskih kuhenj, golaža, polente in podobnih pretiravanj. In hrkati brez prepuščenosti samim sebi. Mlad mulc ma pa itak raj dnar v žepu kot sendvič na mizi.

Se mi zdi, da si to zapeljal čist stran od moje poante.
Nicely done.

Gregor P ::
V tujini so tudi zasebne srednje šole, kjer si morajo dijaki sami kuhati kosila (skupinsko, juho dela en, glavni obrok drug itd.), del izobrazbe pač (to seveda tudi plačujejo sami oz. njihovi starši), si morete misliti
... ali pa še huje, si predstavljate naše študente, da bi si bili sposobni kaj sami skuhati?!?

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Kaj naredi drzavni denar agencijam, univerzam kot so NASA, CRU, UEA smo videli v climategate aferi. Postanejo navadna trobila politicne ideologije pod krinko znanosti, seveda pa jim je v prvi vrsti cuzanje drzavnega denarja. To je pac njihov vrticek in ga ne bodo dali. Po Okapijevo so prvi homo sapiensi ustanovili raziskovalne institute, ki delujejo do danasnjega dne. Drugace bi se danes bili v jamah. Poglejte Kurnika kako se dere pred borzo, tipicen primer iztirjene osebnosti, ki je nasla svoj prostor pod soncev v javnem XY.

donfilipo ::
Eno vprašanje za Okapija.
Koliko imamo univerz pro capita. Koliko visokošolcev pro capita. itd. V primeri z recimo najhitreje rastočimi Kitajci in morda v primeri z najbolj proslulimi marjanci. Enkrat sem to že računal. Pa nisem mogel verjet. Izpadlo je tako veliko da...raje nisem verjel.
Ampak ti imaš zagotovo boljše podatke.
In Karaya če je NASA, za ukinit zaradi climategate afere, potem mi ni jasno čigava institucija so? Lučke Kajfež. Marjanci se niso v ničemer državno obvezali proti nikomer, da bodo kakorkoli ukrepali glede klimatskih sprememb. Če in ko bodo, bodo iz tega naredili odličen posel.
Koliko imamo univerz pro capita. Koliko visokošolcev pro capita. itd. V primeri z recimo najhitreje rastočimi Kitajci in morda v primeri z najbolj proslulimi marjanci. Enkrat sem to že računal. Pa nisem mogel verjet. Izpadlo je tako veliko da...raje nisem verjel.
Ampak ti imaš zagotovo boljše podatke.
In Karaya če je NASA, za ukinit zaradi climategate afere, potem mi ni jasno čigava institucija so? Lučke Kajfež. Marjanci se niso v ničemer državno obvezali proti nikomer, da bodo kakorkoli ukrepali glede klimatskih sprememb. Če in ko bodo, bodo iz tega naredili odličen posel.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Poglejte Kurnika kako se dere pred borzo, tipicen primer iztirjene osebnosti, ki je nasla svoj prostor pod soncev v javnem XY.Ti pa si mu več kot očitno nevoščljiv, ker tebi to ni uspelo.
Izpadlo je tako veliko da...raje nisem verjel.Vprašati se moraš, ali je to veliko tudi preveč. Nafte nimamo, diamantov tudi ne, še same zemlje na prebivalca razmeroma malo, v težki industriji Kitajcem in Indijcem ne bomo mogli nikoli konkurirati, za uspeh na področju pop-kulture govorimo napačen jezik. Lahko pa morda konkuriramo v znanju. Ni nujno, da nam bo uspelo, ampak to je v resnici edino upanje za uspeh.
O.

Se strinjam. Predvsem v inovativnem znanju. Ampak ali se mi samo zdi, ali pa nek res perspektiven kader, po oceni recimo marjancev, potem namesto v dodajanju znanja doma konča v USA, kjer mu štipendirajo še postpostdoktorski študij, s tem da se zaveže, da bo doniral obe ledvici, če ne uspe projekt?

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()

Saj v resnici je vseeno, kje uspeš. En Slovenec več je uspel in to je tisto, kar je najpomembnejše (drugače povedano, en Slovenec manj je breme družbi). Določen odstotek jih bo pač davke plačeval nekje druge, na stara leta bodo morda vseeno ameriško ali švedsko penzijo trošili v očetnjavi. In če že imamo gastarbajterje, je že bolje, da so to znanstveniki, ki gredo v Cern, ker pri nas pač nimajo pogojev za delo, kot da so to manualci, ki pri nas ne dobijo službe, ker je gospodarstvo v k.
O.
O.

Hja tu je pa treba biti natančen.
Če imamo 1000 znanstvenikov, kitajci pa 30 na določeno število prebivalcev (cifre bi moral še enkrat zbrskati) pa se mi ne ljubi, ker za point niso najpomembnejše, torej vsak teh recimo državo stane 5*40.000€. Od teh jih je le ena promila takih, ki premaknejo celo človeštvo in je dejansko nepomembno kje dejansko ga premikajo. Pač tam kjer je optimalno. Ampak ostali, pa sorry nekako premikajo miško, tu pa je že važno, ali vračajo denar državi, ki jih je spravila do znanja, ali v bistvu realno materialno vrnejo manj kot mujo, dober zidar, krovec, dimnikar, in zraven, kar ne prizna rad, sin zdravnika, vojna žrtev in sociolog brez diplome in 2 izpitov brez prakse?
Če imamo 1000 znanstvenikov, kitajci pa 30 na določeno število prebivalcev (cifre bi moral še enkrat zbrskati) pa se mi ne ljubi, ker za point niso najpomembnejše, torej vsak teh recimo državo stane 5*40.000€. Od teh jih je le ena promila takih, ki premaknejo celo človeštvo in je dejansko nepomembno kje dejansko ga premikajo. Pač tam kjer je optimalno. Ampak ostali, pa sorry nekako premikajo miško, tu pa je že važno, ali vračajo denar državi, ki jih je spravila do znanja, ali v bistvu realno materialno vrnejo manj kot mujo, dober zidar, krovec, dimnikar, in zraven, kar ne prizna rad, sin zdravnika, vojna žrtev in sociolog brez diplome in 2 izpitov brez prakse?
Zgodovina sprememb…

Sem precej prepričan, da imamo več (gospodarskih) težav zaradi premalo izobraženih kot zaradi preveč izobraženih.
O.
O.

E Okapi. Glede na to koliko imamo domnevno izobraženih in predvsem plačano šolanih, ....tako od oka pro capita, bi morali NASO in Kitajce učiti.... ene o izstreljevanju s topom na Mars, druge pa o humanem kulturkomunizmu:)
Pa nix. No vsaka čast izjemam.
Pomeni enostavno 17 profesorjev in 4 brigadirji ni dobra brigada! In ne moreš reč, da niso postavili proge zato, ker so bili premalo izobraženi. Na nek način imaš sicer prav, ampak tako izobrazbo, ki tu vidi nesorazmerje, dobiš nekako že v vrtcu!
Pa nix. No vsaka čast izjemam.
Pomeni enostavno 17 profesorjev in 4 brigadirji ni dobra brigada! In ne moreš reč, da niso postavili proge zato, ker so bili premalo izobraženi. Na nek način imaš sicer prav, ampak tako izobrazbo, ki tu vidi nesorazmerje, dobiš nekako že v vrtcu!
Zgodovina sprememb…

In še enkrat moram ponoviti.
Veliki tuponje, ki jih takole tapkanje zlahka identificira, pa se raje ne izpostavljajo na netu, živijo SUPER. In so po večini v družbi zelo funkcionalni in koristni. Bodisi znajo peljati firmico mimo davčnih birićev, ki bi 56% od kolača, pa se ti slikaj, ali crkni, bodisi na delovnem mestu obvladajo 36 obrazcev in 7 formul. Zraven pa so večinoma socialni in sproščeni.
Ti si tu ena tako redkih izjem, da samo potrjuješ pravilo
Veliki tuponje, ki jih takole tapkanje zlahka identificira, pa se raje ne izpostavljajo na netu, živijo SUPER. In so po večini v družbi zelo funkcionalni in koristni. Bodisi znajo peljati firmico mimo davčnih birićev, ki bi 56% od kolača, pa se ti slikaj, ali crkni, bodisi na delovnem mestu obvladajo 36 obrazcev in 7 formul. Zraven pa so večinoma socialni in sproščeni.
Ti si tu ena tako redkih izjem, da samo potrjuješ pravilo

T-h-o-r ::
Hehe, tipson skopira program SDS pa ze dobi hvalospeve z vseh strani.Jansa reborn.
Sicer pa, ce bo realiziral cetrtino napisanega, je to ze kvantni preskok.
tipson je pomagal napisati tudi večino sds programa, zato je podoben
saj je to že sam povedal
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?

Brane2 ::
Po moje nujnost. Bo pač treba razvit potrebne mehanizme, jebat ga.
Ne moreš mimo avtomatizacije, tudi na tem področju.
Ne moreš mimo avtomatizacije, tudi na tem področju.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Uvedli bomo možnost glasovanja prek spleta - e-volitve.
Velik minus.
Ajde pusti zdaj sirotinjo. Nije kuruptivan i basta. Ima samo še miljun i 200 tisuča za kruh!

Pojasni tole če si že začel.
Velik minus?
Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::
Po moje nujnost. Bo pač treba razvit potrebne mehanizme, jebat ga.
Glej, pri takem sistemu je bistveno vprašanje identitete, pri elektronskem sistemu je paradox, da brez identitete ne moreš zaupat uporabniku, volitve pa naj bi bile tajne. Tako je težko implementirat sisteme, ki bodo nudili HKRATI:
tajnost glasov,
zanesljivost v smislu nezmožnost potvarjanja rezultatov,
identiteto (nekako moramo verificirati, da so volilci resnični in imajo pravico volit),
varnost,
potrebuješ infrastrukturo med volilci (certifikati, neko drugo orodje elektronske identitete)
Ko podrobneje začneš gledat gornje faktorje, ugotoviš da:
volilci še niso dovolj zreli, da bi odgovorno uporabljali elektronsko identiteto,
softver ima buge in bugi v tovrstnih sistemih BODO 100% izrabljeni za goljufije,
vprašanje človekovih pravic, ko tako zadevo pogledaš širše - obstoj obvezne elektronske identiete je eno tako težko, težko vprašanje.
Da bi zadevo lahko izvedli zanesljivo in upoštevajoč zgornje omejitve, bi bilo verjetno najprej spremeniti volilni morda tudi politični sistem.
Svetujem ti, da si pogledaš kaj je človeštvo do sedaj ugotovilo o teh stvareh. Za izhodišče.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()

Lahko pa morda konkuriramo v znanju. Ni nujno, da nam bo uspelo, ampak to je v resnici edino upanje za uspeh.
Ja. Problem tuki je implicitno prodajanje ideje, da "brez lastnih inštitutov, ne bomo mel strokovnjakov". Kar je navaden bulšit.

Daedalus ::
Pri e-votingu še nekak gre skup spravit s klasičnim metanjem listkov v skrinje primerljivo okolje, če listke in škatle nadomestiš s terminali v kontroliranem okolju (=volišče). Takoj ko pa to outsourcaš domov... pa nimaš niti k od kontroliranega okolja. Pa se še sploh nisi povezal na voting stran
Tako da tole je fail v osnovi.

Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Volitve _NISO_ anonimne in _niti teoretično ne morejo bit_, če želiš, da so _tajne_ in torej tudi pravične.

Eno tako morda malo čudno vprašanje.
Iz zgodovine vrlih slovencev vem, da tudi na klasičen način anonimnost glasu ni bila zagotovljena. Nikakor. Lovile so se na čase vse napačne glasovnice. Kako je zdaj nepomembno. Ampak se da. Tudi danes za dober denar. Na klasičnem volišču. Kdo pa bi ta denar dal, kdo bi dal kakih 10k evrov za eno volišče za res dobro skrite kamere in podobno, je pa drug problem:) Ampak ok. Problem je načelen.
Kaj pa če ti, ki privolijo v glasovanje na daljavo obenem privolijo tudi v to da jim nihče ne more zagotoviti popolne anionimnosti razen recimo računica potencialnega zlobega dršovneja, predsednika ki sicer bi nadziral, a to malo preveč stane, pa v odprti demokraciji enostavno lahko tudi samo malo potegne????
Za cinco marinco kdo je zoper nas
P.S yupe prehitel za 4,2 sekunde:)
Iz zgodovine vrlih slovencev vem, da tudi na klasičen način anonimnost glasu ni bila zagotovljena. Nikakor. Lovile so se na čase vse napačne glasovnice. Kako je zdaj nepomembno. Ampak se da. Tudi danes za dober denar. Na klasičnem volišču. Kdo pa bi ta denar dal, kdo bi dal kakih 10k evrov za eno volišče za res dobro skrite kamere in podobno, je pa drug problem:) Ampak ok. Problem je načelen.
Kaj pa če ti, ki privolijo v glasovanje na daljavo obenem privolijo tudi v to da jim nihče ne more zagotoviti popolne anionimnosti razen recimo računica potencialnega zlobega dršovneja, predsednika ki sicer bi nadziral, a to malo preveč stane, pa v odprti demokraciji enostavno lahko tudi samo malo potegne????
Za cinco marinco kdo je zoper nas

P.S yupe prehitel za 4,2 sekunde:)
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Primerjava dveh koalicijskih pogodb (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 31132 (22048) | vidz81 |
⊘ | Volitve 2011 (strani: 1 2 3 4 … 29 30 31 32 )Oddelek: Problemi človeštva | 182508 (154530) | Ziga Dolhar |