» »

Virant gre na volitve, nastaja nova stranka

Virant gre na volitve, nastaja nova stranka

Temo vidijo: vsi
««
13 / 35
»»

jype ::

donfilipo> kako je zdaj nepomembno.

Ne, ni nepomembno. Direktor lahko delavca za ušesa privleče na volišče, mu točno pokaže kako volit, komisija pa mora poklicat policijo, če direktor kakorkoli lahko ugotovi, za koga je delavec dejansko glasoval. Vse, kar lahko ima, je delavčeva beseda, delavec pa se mora zavedat, da se lahko direktorju brez posledic zlaže, če se želi.

Delavca in direktorja komot zamenjate s katerimkoli drugim asimetričnim odnosom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

donfilipo ::

V tem primeru ni kršena tajnost po moje. Ampak vse drugo, kar spada pod človekovo dostojanstvo:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

ZaphodBB ::

@jype: Sem popravil anonimonost v tajnost glasov, lapsus.

Meni osebno in zagotovo nisem edini, je vseeno, če je glas javno objavljen. Da lahko vsi vključno z mano preverijo. Bi mi pa bilo lepo, da ni treba maširati na pult, posebej ker ne talajo klobas in deci cvička.
:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Fino, da nisi materialno odvisen od volje koga drugega.

Mnogi so še vedno, žal.

@donfilipo: Lepo od tebe, da si pripravljen opustit svoje temeljne pravice. Ampak pustite moje na miru, hvala.

Sem rekel. Zadeva je prostovoljna. Če hočeš tajno glasovanje greš na volišče. Če ne vztrajaš na njem, privoliš v tehniko.
Nihče s tem ne bo posegal nikamor.

Kar trdim je, da bo enostavni kamot tudi tebe čez 20 let lepo nagnal nemara pred monitor namesto pred pult.

In rad bi res videl nekoga, ki bi si danes upal od uslužbencev zahtevati glas za X. Resno govorim.

Magari skozi daljnogled:)

Zgodovina sprememb…

donfilipo> Sem rekel. Zadeva je prostovoljna. Če hočeš tajno glasovanje greš na volišče. Če ne vztrajaš na njem, privoliš v tehniko.
donfilipo> Nihče s tem ne bo posegal nikamor.

Haha, al kaj?

Če imaš možnost ne-tajnega glasovanja, potem te lahko vanj prisilijo, da lahko preverijo, kako si glasoval.

Že glasovanje po pošti je en velik zmazek na to temo, kaj šele glasovanje na domačem ali službenem računalniku.

donfilipo> In rad bi res videl nekoga, ki bi si danes upal od uslužbencev zahtevati glas za X. Resno govorim.

Jaz pa vem za nekaj slabo preskrbljenih ljudi, ki bi jim starši odrekli streho nad glavo, če bi glasovali za napačne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Brane2 ::

Glej, pri takem sistemu je bistveno vprašanje identitete, pri elektronskem sistemu je paradox, da brez identitete ne moreš zaupat uporabniku, volitve pa naj bi bile tajne. Tako je težko implementirat sisteme, ki bodo nudili HKRATI:

tajnost glasov,
    zanesljivost v smislu nezmožnost potvarjanja rezultatov,
    identiteto (nekako moramo verificirati, da so volilci resnični in imajo pravico volit),
    varnost,
    potrebuješ infrastrukturo med volilci (certifikati, neko drugo orodje elektronske identitete)

Vse to smo že obdelali na ST in to mi je znano. A prav vse te probleme ima tudi papirno glasovanje. Poleg tega nas časovna stiska naravnost pritiska v to rešitev. Očitno je,d a jo bomo enkrat MORALI sprejeti iz čisto tehničnih vzrokov. Sedaj je samo vprašanje ali se na to pripravimo ali pa počakamo na zadnji trenutek.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Če imaš možnost ne-tajnega glasovanja, potem te lahko vanj prisilijo, da lahko preverijo, kako si glasoval.

Sem že rekel. To se mi zdi pretiravanje.

Ker pa na drugi strani slutim, da nekaj takih primerov je, poudarjam, da je tisto z javnim objavljanjem samo primera. Nobenega javnega objavljanja, in starši bojo moj pimpek najeli mersad, da jim razkrije tvoj glas!

Zdaj če imaš pa primere, ko bo ata hotel gledati v monitor, pa sory to pa ni čisto samostojna v nekih temeljih oseba anyway.
Problem ki ni zgolj problem tehnike, ampak že kar psiho terorja.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Zdaj če imaš pa primere, ko bo ata hotel gledati v monitor, pa sory to pa ni čisto samostojna v nekih temeljih oseba anyway.
Problem ki ni zgolj problem tehnike, ampak že kar psiho terorja.

Če ima taka oseba volilno pravico, te stopnja (ne)samostojnosti ne zanima. Kar te zanima je, ali zmoreš/hočeš tej osebi omogočiti tako volilno okolje, v katerem se bo lahko odločala čimbolj izolirana od morebitnih zunanjih vplivov. To je tvoj tehnični izziv.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jaz trdim da ga v primeru take stopnje psiho terorja ne moreš. Niti na volišču ne. Nikakor.

Je pa res, da je to težko pokazati.

Zgodovina sprememb…

Lahko zagotoviš, da je vsaj fizično okolje čimbolj namenu ustrezno. Kak se folk odloča in zakaj... pa ni več tvoj problem. In verjetno se tu strinjama, da je volišče bolj primerno za tajno glasovanje, kot domače (po možnosti še z virusi in rootkiti obloženo) računalo?
[J.P.Sartre]

Se.

Res pa je, da je za bodoče morebitne oblike neposrednejše demokracije (v kolikor je to sploh smiselno) ceneje iztrebiti psiho teror, kot plačevati nenehne referendume in volitve. Ampak ok...najprej je treba razmisliti kako tak psiho teror za glas in še kaj pomembnejšega v življenju načeti.

Moram priznati nima toliko veze z volitvami kot z nekaknim splošnim dostojanstvom. Tu uradno niso kršene nobene pravice, ne zazna nihče, muke pa znajo biti neskončne. In to ni OK.

In priznam da se nisem zavedal da to lahko obstaja pri omembe vrednem številu!

poweroff ::

donfilipo je izjavil:

Pojasni tole če si že začel.

Velik minus?

http://www.elektronske-volitve.si/

Lahko ti pa zarolam še za kakšno uro filmčkov o hackingu elektronskih volilnih naprav. ;)
sudo poweroff

E nobel, to pa je to. Hvala.

Vse to smo že obdelali na ST in to mi je znano. A prav vse te probleme ima tudi papirno glasovanje. Poleg tega nas časovna stiska naravnost pritiska v to rešitev. Očitno je,d a jo bomo enkrat MORALI sprejeti iz čisto tehničnih vzrokov. Sedaj je samo vprašanje ali se na to pripravimo ali pa počakamo na zadnji trenutek.

Če je izvajanje demokracije prezamudno in nimamo časa it na volišče (ki v Sloveniji praviloma ni tri ure vožnje daleč), potem pa res najbolje da iz tehničnih vzrokov ukinemo demokracijo.

Balandeque ::

Jaz pa vem za nekaj slabo preskrbljenih ljudi, ki bi jim starši odrekli streho nad glavo, če bi glasovali za napačne.

Tole je IMHO ena redkih dobro rešenih stvari pri e-volitvah. V Estoniji denimo tako, da si lahko glasoval večkrat, štel je pa zadnji glas.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Zadnji glas pa lahko oddaš do vnaprej znanega roka.

Okapi ::

A prav vse te probleme ima tudi papirno glasovanje.
Sem ravno hotel napisati, da se nasprotniki e-volitev obnašajo, kot da pri klasičnih volitvah ni mogoče goljufati.

Se spomnim pred leti, ko so imeli na Floridi težave s strojnim štetjem volilnih lističev. In so se ljudje blazno razburili, ko so izvedeli, da stroj 0,01% lističev napačno prebere (cifro sem si izmislil, kdor hoče vedeti točno, gre lahko guglat). Pri tem so pa čisto spregledali podatek, da je pri ročnem štetju 0,05% napak.

Drugače sem pa itak prepričan, da bi demokracija delovala bolje, če volitve ne bi bile tajne.

O.

Mipe ::

Če volitve ne bi bile tajne, bi imeli politično obračunavanje. Šefi bi odpuščali delavce, ki so volili za napačne, dogajal bi se mobing itd.

Sem ravno hotel napisati, da se nasprotniki e-volitev obnašajo, kot da pri klasičnih volitvah ni mogoče goljufati.

Meni je pa vedno hecno, kako hitro se odmisli pomanjkljivosti e-volitev s točno tem argumentom. S tem, da bo nekaj jasno. Jaz nimam nič proti ustrezno izvedenim e-voting terminalom namesto škatlic. Se bo statistična napaka pri štetju hitro spravila na 0, rezultati so znani takoj, ipd... Mam pa precej proti temu, da se varnost volilnega okolja prenese izključno na volilca. Kar je v primeru volitev prek interneta neizogibno.

Glede programa - do zdaj prebrano mi s tole izjemo (e-volitve) čisto ustreza. Glede tega se pa znam spet z Virantom kje kregat:D
[J.P.Sartre]

random ::

Ja ideja o e-volitvah je že vredu, ampak izvedba je pa zelo vprašljiva. Začne se že s tem da lahko kdorkoli klikne potem ko se prijaviš. Poleg tega se lahko prijavi tudi vsak ki ima tvoje podatke. Da ne govorimo o raznih hackerjih pa ddos napadih.

Bilo bi fino, ampak kako preprečiti da ne bo šefe rekel delavkam da morajo voliti na računalniku v firmi, kjer jim bo po možnosti kdo gledal izza hrbta. Ali pa bodo morda morale samo oddati svoj user/pass pa bo potem že šefe "pravilno" volil.

Ti bogeca, sem ravno prebral program SDS (10+100)... Ali se ti kekci sploh trudijo? Virantov program žal zmaga po vsej črti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Virantov program žal zmaga po vsej črti.
Evo, sem preveril, kako je z znanostjo, tehnologijo in ostalimi rečmi, ki jih pogrešam v programu. In izvedel da "do tega nimamo izdelanega stališča, ker nam manjka v stranki / listi ljudi, ki bi se na to spoznali." Mogoče jim bom pa kot naravoslovec še kaj prišepnil;)

O.

Osebno raje vidim, da se prvo zrihtajo temelji. Na zdravih temeljih bo vse drugo BP.

Vsa ministrstva lahko delajo vzporedno od vsega začetka, ni treba nič čakati.

O.

djordjevic ::

Ravno nekaj berem na žurnalu o programu SDS, nikjer pa ne najdem linka do programa, tudi na njihovi strani je spretno skrit, če sploh obstaja. A ima kdo kak link? Sem prelen, pa se mi ne ljubi iskat. :)

Hihi, keri neo-komunisti so tile v SDS - stanovanja v lasti bank bomo dali na trg. Nova nacionalizacija ali kako?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

@djordjevic: neo-komunisti... hihi, ja res lepo opiše njihovo opcijo.

WarpedGone ::

V lasti ***državnih*** bank.
Kako nacionaliziraš že podržavljeno?
Zbogom in hvala za vse ribe

Citat z žurnal24.si:

Žiga Turk je ob tem predstavil deset omenjenih rešitev. Število ministrstev se bo tako skrčilo na 10, takoj se bo pristopilo k socialnemu dialogu, delež javne porabe se bo omejilo na 45 odstotkov BDP, povečala se bo podpora ustvarjalnim in podjetnim, skrajšati bodo poskušali čas umeščanja objektov v prostor, odpraviti kreditni krč in na trg postaviti neprodana stanovanja, ki jih imajo banke.

Kje si ti našel 'državne'? Ali boš rekel, da sedita na stanovanjih samo NLB in Nkbm?

djordjevic je izjavil:

Ravno nekaj berem na žurnalu o programu SDS, nikjer pa ne najdem linka do programa, tudi na njihovi strani je spretno skrit, če sploh obstaja. A ima kdo kak link? Sem prelen, pa se mi ne ljubi iskat. :)

Hihi, keri neo-komunisti so tile v SDS - stanovanja v lasti bank bomo dali na trg. Nova nacionalizacija ali kako?

http://www.sds.si/menu/6252
http://www.sds.si/file/2011/10/10-100_2...

U, super. Hvalim.

WarpedGone ::

Kje si ti našel 'državne'? Ali boš rekel, da sedita na stanovanjih samo NLB in Nkbm?

Kje si ti našel 'privatne'?
Če hočeš razumet tudi prvatne banke, samo da lahko pljuvaš, tut prav.
Lahko pa razumeš tudi tako, kot pije vodo in je racionalnemu jasno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Poglej si točko 2.8 v njihovem programu. Bi pa prav rad videl veselje bank, ko slišijo za ta ukrep.

Berem program in se mi ne zdi slab, dasiravno so nekateri cilji morda preveč optimistični, recimo, 3% višja rast od evropskega povprečja. Ampak OK, boljše ambiciozni cilji kot mimozni. Edino na eni točki bi znali pasti (kar so načeloma enkrat že dokazali) - kadrovanje po ključu sposobnosti in znanja.

Meni pa ni všeč kar nekaj točk, npr. tista o spodbujanju podjetništva, kjer bodo nova podjetja oproščena davkov prvo leto, redno pa plačujejo po tretjem letu delovanja. Že vidim nadebudne podjetnike, kako menjajo naziv firme kot gate, da bi se ognili plačilu davkov.

Program, v katerem ne piše, kako nekaj doseči, je vreden natanko 0.

Vsak zna reči, da bomo "podprli ustvarjalne", "zmanjšali zadolženost", "povečali produktivnost", "dosegli x% letno rast BDP", "da bo veter kolesarjem vedno v hrbet pihal" ...

O.

Mipe je izjavil:

Meni pa ni všeč kar nekaj točk, npr. tista o spodbujanju podjetništva, kjer bodo nova podjetja oproščena davkov prvo leto, redno pa plačujejo po tretjem letu delovanja. Že vidim nadebudne podjetnike, kako menjajo naziv firme kot gate, da bi se ognili plačilu davkov.

Ko smo že pri podjetništvu - malo me skrbi tisti pavšal za mikro in mini podjetja. Nekako se mi ne zdi fer, da bi isto davka plačal nekdo, ki ima mogoče 10k prometa letno in nekdo, ki ga obrne 50k, potem pa bi mu, kot je svoj čas nekaj blodil Desus, opalili 2500 € pavšala.

Zato pa moj glas gre Virantu.

OK, pa da vidimo, kakšen program bo Janković ponudil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Samo ne morejo pa iz svoje kože, da ne bi še v programu omenjali tranzicijske levice, afere Baričevič in NPU ... Jao. ;(( Kot da bi imeli na trenutke vrinjene povezave na Požareport.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Če neka stranka dejansko misli, da nam bo vedno znova prodajala "skrb za blaginjo državljanov", potem si dejansko ne zasluži priti v parlament. Ker če v vsaj enem mandatu niso sposobni napisati malo bolj konkretnega programa, so očitno nesposobno voditi karkoli; to seveda velja za vse stranke v DZ-u. Pri novih smo lahko malo popustljivi ker morda resnično ne vedno točno vseh številk, ki so znane parlamentarnim in je zaradi tega lahko njihov program malo okrnjen.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mikic007 ::

Nisem prebral vsega, sel sem po tockah, ki so me zanimale. Visokoletec, precej ni mozno izvesti, pa vendar je veliko, kar bi rad videl, da se. Res me zanimajo se drugi programi, sumim, da bodo precej podobni, le v nekaterih tockah diametralno nasprotni. In te me zanimajo ...

Ceprav, Jankovica ne bi volil. Clovek, ki se mu ne zdi vredno delovati v parlamentu, vsaj na zacetku, zame pac ni pravi za mandatarja. ne vem, kako si on predstavlja delo s temi "manjvrednimi" sodelavci. Zi se mi celo nujno, da bodoci premier okusi opozicijo, saj po moje le tako lahko dejansko deluje na najvisji ravni. Virantov pristop mi je precej bolj vsec.

Prebral večino. Program ni slab, me pa žal ne prepriča ekipa SDS (velika večina znanih članov). Dokler se dodobra ne prečistijo raznih Grimsov, Tankov in podobnih, SDS na moj glas ne more računati.

djordjevic> Samo ne morejo pa iz svoje kože, da ne bi še v programu omenjali tranzicijske levice, afere Baričevič in NPU ... Jao. ;(( Kot da bi imeli na trenutke vrinjene povezave na Požareport.

Kdo?

SDS.

Aja, sem se ustrašu, da se je še komu zmešalo.

random ::

Pri SDS me najbolj moti da gospod Jansa posebej izpostavlja da rabimo novo politiko, da se ne bo obremenjaval z ostalimi strankami.. Ampak se v istem interjuju ne pozabi omeniti da Jankovic predstavlja staro politiko in da so reforme ki jih omenjajo ostali tragikomicne.

Zal ampak nekoga ki ni sposoben argumentirane debate ampak se posluzuje taksnih in drugacnih besednih iger ne morem podpreti.

Virant na drugi strani, kljub temu da ima podoben program, se ne posluzuje taksnih taktik, zato je pomoje veliko boljsi kandidat.

Poldi112 ::

Res so pajaci ti SDS-ovci:
V zadnjem mandatu se je takšen občutek dodatno poglobil ob izbruhih odmevnih afer (Baričevič, NPU,...), ki so odkrivale vso bedo visokoletečih krilatic o spoštovanju pravne države. Klientelistične povezave in domačijska dogovarjanja o poteku sodnih in ostalih postopkov pač niso njena vrlina.

Stranka, ki zagovarja ignoriranje ustavnega sodišča z utemeljitvijo, da preveč stane, nam bo govorila o spoštovanju pravne države.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gregor P ::

Ignoriranje ustavnega sodišča je "zagovarjalo" kar več strank;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
««
13 / 35
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primerjava dveh koalicijskih pogodb (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9831165 (22081) vidz81

Volitve 2011 (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Problemi človeštva
1588182677 (154699) Ziga Dolhar

Več podobnih tem