» »

Nakup zazidljive parcele

Nakup zazidljive parcele

chrush ::

Pozdravljeni,

odločam se za nakup zazidljive parcele in najdel sem eno precej ugodno, zadj pa me zanima, na katere pasti moram paziti, da nebi morebiti potem osatl bodisi brez parcele, ali da ta v resnici ni zazidljiva, čepraj jo oglašujejo, kot da je, ali pa da ne bi bilo na nje kakih bremen.

Že vnaprej hvala za odgovore.

LP, Chrush
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

St235 ::

Preveri zapis v zemljiški knjigi, daj pogodbo rpeverit odvetniku, preveri kakšna je namembnost zemljišča. Če je parcela zazidljiva po OPN, še ne pomeni, da je tudi njena namembnost že spremenjena. Po novem se pri spremembni namembnosti plača odškodnina (direktno v državni proračun)

bauci ::

Pojdi na občino v kateri se nahaja parcela in zaprosi za lokacijsko informacijo. Na tem papirju bo pisalo kaj vse je dovoljeno delati na parceli. Preveri na geodetski upravi ali ima parcela odmerjene meje (urejene, dokončne meje. Če mi pošlješ na ZS parcelno številko in katastrsko občino, ti to lahko preverim tudi jaz). Če ne, zahtevaj od lastnika, da pred nakupom naroči geodeta, ki bo postavil mejnike tako, da boš za sigurno vedel kaj je tvoje, da ti ne bo en sosed čez dva meseca težil, da je meja med njegovo in tvojo parcelo par metrov drugje kot ti je pokazal prodajalec in da boš vedel točno površino parcele, ki jo kupuješ. Če meje niso določene, lahko dejanska površina kar precej odstopa od "papirnate" površine. To se lahko še posebej pozna, če plačuješ parcelo po kvadratnem metru. Če bo na teren prišel geodet naj ti parcelo razdeli tako, da boš imel "zazidljiv" samo tisti del, ki je nujno potreben, ostalo pa naj ostane kmetijsko zemljišče. Kot je napisal že Lakotnik29 boš drugače plačal mastne denarčke za spremembo namembnosti za celo parcelo - govorim o par tisoč €.

chrush ::

Hvala za hitre odgovore. Glede davka, ki ga je treba plčati pri spremembi namembnosti, sem se seznanil ja, čeprav nisem pa preveril, kako se določi v kateri rang spada parcela. Če moram še na kaj paziti, bi bil zelo hvaležen, če lahko napišete.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

lucif3rka ::

Fajn je preveriti tudi opremljenost parcele s priključki - da ne bo potem komunalni prispevek prevelik zalogaj. Glede razdelitve parcele na zazidljiv del in kmetijsko zemljišče - dobro je, da parcela vseeno ni premajhna, ker se lahko dodatne enostavne objekte (npr. nadstrešek, drvarnica, lopa, itd.) gradi le na parceli, na kateri že je hiša.

globoko grlo ::

pejt http://prostor3.gov.si/javni/javniVpogl... semle in vpiš pšt in ko in poglej v kateri bonitetni razred spada in imaš, se mi zdi, 0,05€ za razred do 20, 21-40 = 0,18, 41-60=0,20, 61-80=0,23 in 81-100=0,25€ po kvadratu

pejt še na piso in poglej, če je tvoja občina not in lahko že tam vidiš namembost
al pa dejansko naročiš lokacijsko informacijo

aja, pa parcela mora bit velika za hišo, parking + manipulativni prostor, da lahko obrneš na svoji parceli. V neakterih obćčinah imaš pa predpisane faktorje izrabe, zazidljovosti, zelenih površin ipd

Zgodovina sprememb…

UlrikCE2 ::

Pozdravljeni,

Odločam se za nakup parcele z veljavnim gradbenim dovoljenjem. Ustrezajo mi lokacija, cena in zunanji gabariti enostanovanjske hiše, katere gradnja je predvidena v GD. Skrbijo me edino dovozna pot in priključki, ki še niso na parceli.

Glede dovozne poti je tako, da naj bi potekala preko drugega zemljišča, ki je v lasti prodajalca zgoraj omenjene parcele z veljavnim GD. Priključevanje na javni vodovod in kanalizacijo je predivdeno po trasi dovozne poti. Prodajalec je že omenil, da glede služnosti za dovozno pot ne bo problema oz. že obstaja. Rekel je celo, da je pripravljen to zemljišče v prihodnosti tudi prodati.
Priključevanje na elektriko naj bi bilo izvedeno preko drugega zemljišča, ki je tudi v lasti omenjenega prodajalca, vendar poteka preko parcele, kjer ima hišo zato odkup na dolg rok ni možen.

Zanima me vaše mnenje glede teh okoliščin. Imam lahko zaradi tega med gradnjo komplikacije kljub temu, da je v GD vse napisano kje naj bi kaj potekalo in da so izdana vsa potrebna soglasja?

Hvala in lep pozdrav.

Invictus ::

Če rabiš služnost za dostop, pol ne kupi parcele.

Oz. naj to uredi prodajalec.

Sosedje so zajebana sorta v Sloveniji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus ::

Najbrž je sosed tudi razlog, da prodaja.

Opcija je, da greš do soseda, če bi ti dal dostop do parcele. Prodajalcu pa zbijaš ceno, ker parcela pač nima dostopa...

Tako stestiraš soseda, pa naj podpiše že kar vnaprej za služnost, zagotoviš si pa lahko nižjo ceno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

AvtoR ::

Tudi za vse komunalne priključke do javne infrastrukture, ki potekajo po privatnih zemljiščih je potrebna služnost, oziroma soglasje lastnikov. Lahko je problem, če je več solastnikov, mogoče stari čez 80 let in po možnosti živijo na drugem koncu sveta... Vmes pa kdo že umre.
Potem imas problem!
Jaz bi pred nakupom preveril vse lastnike sosednjih parcel. Pred nakupom bi zahteval da se vse meje uredijo. Bo manj problemov z odmiki objekta od parcelnih mej pri umestitvi objekta na parcelo.
Vse služnosti morajo biti vpisane v zemljiško knjigo. Ustni dogovor ne pomeni nič, dokler ni vpisan v ZK.

OneYellow ::

Brez vseh ustreznih soglasij/služnosti za priključke in dostop ne bi bilo gradbenega dovoljenja. Izjema je, če je lastnik vseh parcel okrog po katerih potekajo priključki in dostop, vlagatelj gradbenega dovoljenja/prodajalec. V tem primeru ne bi smelo biti težav, da vpiše ustrezne služnosti v korist kupca.

Ribicija ::

Če je investitor po gradbenem enak kot lastnik okoliških parcel, potem ni bilo soglasij in služnosti.

Po korakih bi predlagal, da prodajalec predloži naslednje:
- lokacijsko informacijo
- ZK izpisek pogledaš sam
- pravnomočno gradbeno dovoljenje s potrdilom, da je še veljavno. GD namreč v primeru, da gradnja ni bila ustrezno začeta po določenem roku prenega veljati.
- potrdilo o plačanem komunalnem prispevku.

Vse to boš namreč potreboval, ko ti bo projektant spreminjal notranjost hiše in boš šel v spremembo gradbenega dovoljenja.
Nadalje se ugotovi po katerih parcelah bo potekala cesta in komunalni vodi in se to v prodajni pogodbi za zemljišče opredeli ter skupaj s prodajno pogodbo pripravi še pogodba o služnosti med lastnikom in kupcem, tako da lahko kupec zemljišča takoj po nakupu v ZK vpiše še ustrezne služnosti, ki jih bo potreboval.
Sam tega ne bi urejal preko odvetnika (razen če je specialist za nepremičninsko pravo), ampak preko kvalitetne nepremičninske agencije. Agencije ponavadi naredijo več podobnih poslov kot večina odvetnikov, ki podobne zadeve dela samo občasno ali nikoli.

c3p0 ::

S tem da agenti večkrat nimajo pojma kaj delajo.

fikus_ ::

Lahko delaš prepis tudi preko notarja. V pogodbi se opredeli tudi vse služnosti in zapiše v ZK. potem ne bo težav.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

UlrikCE2 ::

Najlepša hvala vsem za hitre odgovore.

Prodajalec parcele je obenem lastnik vseh parcel preko katerih naj bi potekali priključki. Je tudi vlagatelj gradbenega dovoljenja zato verjetno ni bilo opredeljenih služnosti. Če sem prav razumel, bi bilo torej najbolje ob nakupu parcele v pogodbi, poleg prodaje parcele, urediti še vse služnosti.

Preden se pa dokončno odločim bi bil verjetno dobrodošel še pravni posvet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: UlrikCE2 ()

Utk ::

Mislim, če je on lastnik vsega, ti naj proda še tist del po katerem naj bi imel ti služnost. Če noče, ga odjebi. Kako sploh nekomu pade na pamet prodajat parcelo na katero ne moreš prit po svojem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Ribicija ::

Utk je izjavil:

Mislim, če je on lastnik vsega, ti naj proda še tist del po katerem naj bi imel ti služnost. Če noče, ga odjebi. Kako sploh nekomu pade na pamet prodajat parcelo na katero ne moreš prit po svojem.


Zakaj bi kupoval dodatne m2 če to ni potrebno. Zato pa se uredi služnost, ki je navadno zastonj (vsaj jaz bi v tem primeru to zahteval) in imaš stvari rešene za zmeraj, tudi če se zamenja 10 lastnikov.

Vsekakor moraš za svoje varstvo imeti rešeno tako, da imaš ob podpisu prodajne pogodbe še podpisano ločeno služnostno pogodbo v kateri prodajalec tebi podeljuje služnost na parcelah xxx za potrebe hoje, vožnje, bla bla bla. To ti bo agencija ali odvetnik potem navedel kaj vse potrebuješ. Pazi edino, da so vključene res vse parcele in da imaš urejeno služnost ne samo za dostop, ampak tudi vse komunalne vode in podobno.

Utk ::

Zakaj bi kupoval dodatne m2 če to ni potrebno.

Jaz dostop do hiše z avtom, kamionom, s čimerhočem, štejem pod potrebno. Ampak obstajajo tudi drugačni ljudje...

Ribicija ::

In ravno to bo imel urejeno s služnostjo. Kaj tu ni jasno?

Utk ::

Bo imel kurca urejeno. Kakšna je to pot, kdo je bo popravljal? Nekdo za njega, on po tujem? To se dela v skrajni sili, ne pa če na novo nekje kupuješ in delaš bajto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

UlrikCE2 ::

Zadevni prodajalec prodaja dve parceli z veljavnim GD. Do obeh parcel naj bi vodila omenjena dovozna pot po ločeni parceli, ki je v lasti prodajalca. Na dolgi rok bi bila verjetno optimalna rešitev, da si nova lastnika parcel z GD delita lastništvo parcele z dovozno potjo, katero skupaj tudi vzdržujeta. Zna biti pa to tudi problematično, če naletiš na smotanega soseda...

bauci ::

Po novem (od leta 2022) mora služnost odmerit geodet in to z elaboratom vpisat v uradne evidence.
Jaz tudi predlagam, da se izogibaš služnosti in probaj odkupit tisti del parcele. Lastniki (nekdo bo kupil, podedoval, ...) dela parcele kjer poteka služnost ti lahko zelo zagrenijo življenje. Razkopljejo parcelo, zvozijo par kubikov zemlje ravno tam kjer se ti voziš, postavijo rampo. Sem vse to že videl in ti imaš služnost ampak ob takih primerih moraš na sodišču uveljavljati svoj prov. To pa stane in ti si leto, dve, tri, ... brez dostopa do hiše.

fikus_ ::

Ce imaš sluznost, se lastnik ne sme zmisljevati in ti navoziti zemljo, prekopat samovoljno,...
Ce imas pa viska denarja, pa lahko kupis dovozno cesto,... V tem primru, kot kaze, bos potem moral dati služnost bodocemu sosedu na sosednji parceli.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

globoko grlo ::

Verjetn je sedanji lastnik razparceliral pol doline, zdej pa prodaja posamezne parcele z GD, služnost "garantira" sedanji lastnik, kar načeloma niti ni tak problem, ane. Zatakne se, ko je prodanih več sosednjih parcel različnim lastnikom in potem se ti "ta novi" usajajo in drek delajo.

Če je res tko, da je iz ene parcele naredil eno majhno naselje, potem se skupne površine lahko proda vsem v enakem deležu, kar pa seveda pomeni tudi vzdrževanje teh površin. Pozim bo ta najbližji javni cesti reku, da rab sam 10 m splužt in ne misl plačvat za ostalih 100 m, recimo.

Lohka pa da se motim.

ajd
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

delavec44 ::

Dovozno pot razparcelirati in jo predati občini v vzdrževanje. Če bo le hotela prevzeti.

bauci ::

V teoriji je res, da če imaš služnost se lastnik ne sme zmišljevati ampak nekaj je teorija nekaj pa praksa. Žal.

delavec44 ::

V teoriji tudi če nimaš služnosti jo lahko iztožiš (nujna pot), če nimaš dostopa do parcele in drugje ni možen. Je pa jajcanje.

Pa še to:
Ustanovitev nujne poti je načeloma brezplačna, kljub temu pa mora upravičenec lastniku plačati dogovorjeno ustrezno denarno nadomestilo. Pri določanju višine denarnega nadomestila je treba upoštevati več dejavnikov, med glavne pa štejemo višino škode, ki bo na nepremičnini nastala zaradi ustanovitve služnostne ali nujne poti. Obremenitev nepremičnine namreč zmanjša tudi njeno vrednost.

Utk ::

Če že služnost, bi treba naredit tam vsaj 3 metre široko cesto, asfalt gor, robnike, da se ve od kod do kod je cesta in služnost. Ne da je to čez neko travo, makadam in podobno, ki danes je, jutri ne, jo odnese voda ali kaj takega. Kdo bo to popravljal itd.

Invictus ::

Utk je izjavil:

Mislim, če je on lastnik vsega, ti naj proda še tist del po katerem naj bi imel ti služnost. Če noče, ga odjebi. Kako sploh nekomu pade na pamet prodajat parcelo na katero ne moreš prit po svojem.

Točno to...

Brez služnosti in malo več za parcelo...

Utk je izjavil:

Zakaj bi kupoval dodatne m2 če to ni potrebno.

Jaz dostop do hiše z avtom, kamionom, s čimerhočem, štejem pod potrebno. Ampak obstajajo tudi drugačni ljudje...

Mogoče ima folk že teleport >:D.

Ali pa se jim ljubi kasneje tožarit...

fikus_ je izjavil:

Ce imaš sluznost, se lastnik ne sme zmisljevati in ti navoziti zemljo, prekopat samovoljno,...
Ce imas pa viska denarja, pa lahko kupis dovozno cesto,... V tem primru, kot kaze, bos potem moral dati služnost bodocemu sosedu na sosednji parceli.

Zmišljevati se ne sme, lahko ti pa naredi.

Potem greš v tožbo, ki traja dolgo časa...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradbeno parcela - vkopan kablovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
646234 (3619) mirator
»

Služnostna pot

Oddelek: Loža
253035 (1483) Tidule
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221178 (12429) St235
»

Arso prek privat parcele dostopa do vremenske postaje

Oddelek: Loža
374860 (3812) Go-ahead
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533507 (2702) tony1

Več podobnih tem