» »

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Slashdot - Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave bo Stanford začel sprejemati septembra, saj bosta predmeta trajala od 10. oktobra do 16. decembra. Kdor bo uspešno zaključil, bo dobil tudi dokument o svojih dosežkih, ki pa ne bo uradno priznan kot opravljena fakultetna obveznost (kreditne točke). Predmet lahko Stanford prizna le svojim študentom, ki so fizično vpisani na univerzo. Poleg omenjenih treh predmetov, ki so v celoti dostopni na internetu prek projekta Stanford Engineering Everywhere, najdemo na internetu še stanfordove metodologijo programiranja, abstrakcije v programiranju in paradigme programirane, ki ponujajo le predavanja in naloge.

36 komentarjev

Zero0ne ::

Prijavljen na AI in ML, bomo videli, kako bo zneslo skupaj z rednim študijem. Odlična pobuda sicer.
uname -o

BaToCarx ::

Kaj je tako težko dat na dno novice vse tri linke?

http://www.db-class.com/ http://www.ml-class.org/ http://www.ai-class.com/

smash ::

tole je super, čimveč tega

]Fusion[ ::

Sem se prijavo na vse 3, pa da vidimo kaj bo... :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Pesimist ::

Ki je link za prijavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

]Fusion[ ::

BaToCarx je izjavil:

Kaj je tako težko dat na dno novice vse tri linke?

http://www.db-class.com/ http://www.ml-class.org/ http://www.ai-class.com/

Tu maš prijavo
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

c0dehunter ::

Super stvar, prijavljen na Machine Learning :)
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Pesimist ::

ok cool sem se prijavo na vse. Da vidim kak bo šlo.

Drugače pa ponujajo se kaksne pay predavanja na isti nacin?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

amigo_no1 ::

w00tnes ::

Tudi jaz sem se prijavil na ML in AI, komaj čakam da vidim potek teh predavanj :)

iceman3 ::

Izredno dobra pobuda, za tiste ki se želijo učit, imajo voljo in jih to zanima je to lepa priložnost.
The knowledge is the only true power!

System ::

Sem se prijavil na vse 3, pa da vidimo.

alexa-lol ::

Nikjer nisem našel pa me zanima... koliko pa to stane oz. je free?

genesiss ::

Free. Na koncu dobiš tudi potrdilo o opravljenih obveznostih.

alexa-lol ::

Super :D AI pa ML grem zihr... DB bom pa se vidu

ozbolt ::

Tole je super novica. Če Slo-tech najde še kaj takih cursov za ta oktober, se priporočam da napišete novico. Apple vs. Google postaja dolgčas

Xgeneration ::

Upam, da se zavedate, da bo veliki večini najbolj prav prišla snov podatkovnih baz. Ne vidim smisla, da se prijavljate na vse tri predmete - oz. predlagam, da izberete enega in se ga lotite resno. Seveda je dobro informativno pogledat vsa predavanja, če bo čas.

Še enkrat pa bi poudaril, da se študentje dobro naučite, tako na faksu kot sicer, podatkovnih baz! Te so odločilne in dejanska trdna podlaga tudi za ostali področji.

Moral sem se odzvat, ker zgoraj vsi, ki pišete, zanemarjate ta predmet, vsaj po komentarjih sodeč. Toplo priporočam, da tega ne počnete. :)

Vse se VEDNO BOLJ vrti okoli podatkov in informacij. VSE!

Upam, da bomo videli, da nas je FERI (in prof. Welzer) naučil vse to :).
LP

Zgodovina sprememb…

amacar ::

FERI že mogoče, Welzer Tatjana pa zagotovo ni "krivec" za naše znanje...

P.S Kot kaže smo letošnji R-IT-ovci pri podatkovnih bazah bolj "boge" sorte, da izpita nihče ne zna niti za 9, kaj šele 10.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

sidd ::

7. Will the lectures be available in any other languages?

We are looking into adding Chinese subtitles.

No, ta pa je dobra...sem pričakoval kak drug jezik, ko sem prebral FAQ.
Drugače pa ML zgleda zelo zanimivo! Če bo le kaj časa se prijavim.
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

devnull ::

Jaz pa ne vidim smisla prijavljati se na PB. Kar je potrebno tu vedet zna prakticno vsak, medtem ko je ML precej bolj vroca tema in je, vsaj na FERI, zelo slabo pokrito podrocje. Predmet uci Sebastian Thrun, priblizno mesec nazaj je imel na nasi univerzi predavanje, predvsem o njegovih avtonomnih avtomobliih, najbrz najboljse predavanje kar sem jih slisal. Njegova predavnja mocno priporocam.

bluefish ::

Še več takih novic.

Primerno nameravam slediti ML, če bo čas pa še DB.

DOOM_er ::

tudi sam se bom odločil za ml, koliko časa bo pa zadeva tekla in koliko časa bom lahko sledil je pa druga :|, bom se pa potrudil. Nevem če se mi kot avtomatik splača spremljati tudi AI, zanima me področje. Vendar čas čas čas čas, to me jebe. :8)
Robots will steal your job. But that's OK

KaRkY ::

@Xgeneration in @amacar Da vama povem prof. Welzer Tatjana me od podatkovnih baz ni načila skoraj nič, razen kup zgodovine in predpotopnih sistemov. Edino kaj nebom nikoli pozabil je kako zgleda Ansi-Spark model ki nam ga je vsako predavanje risala. Tako o tem zakaj ona ni kriva za nepoznavanje PB. Pri njej sem napisa vsega skupaj 6 SQL stavkov 1 "bazo" zmodeliral in eno podatkovno skladišče.

Aja pa še to PB 1 in 2 sem imel 9 samo zaradi teorije ker se je nikoli nisem učil.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Sova ::

Super novica. Tile "Redwood" profesorji so pa frajerji. 8-)

Tistim, ki nameravate spremljati predavanja: "Make the most of it!" ... Eno akademsko leto Undegrad Stanford studenta stane cca. $50k USD. Zdaj je priložnost dobiti top-notch znanje zastonj. :)

Heh, mogoče bom še sam še enkrat poslušal AI in ML. Da vidim, v čem se njihov pristop razlikuje od prof. Bratko / Kononenko.

Afo ::

Sej da želim širit slabo energijo, ampak polovica od vas tukaj ki se bo prijavila, verjetno ne bo niti do konca pogledala predavanj. Verjetno boste pošnofal malo kaj so izpiti itd... ampak to je pa tudi vse. Da ne bo pomote- verjetno bom jest storil isto- odvisno od časa/volje.
Sicer pa odlično da takšna ustanova kot je Stanford ponuja znanje tudi za navadne smrtnike - sploh tiste izven US&A. Končno zopet en korak naprej h pravi internetni distribuciji znanja po sistemu da je internet sredstvo za premagovanje razdalj in ne novo sredstvo za ustvarjanje razlik!
Upam da bom res imel kakšno uro časa da si ogledam kak lecture.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

SuperVeloce ::

KaRkY je izjavil:

@Xgeneration in @amacar Da vama povem prof. Welzer Tatjana me od podatkovnih baz ni načila skoraj nič, razen kup zgodovine in predpotopnih sistemov.

Slabo ti bereš komentarje :). Sta lepo povedala, da Welzerjeva ni zaslužena za kakršnokoli uporabno trohico znanja med slo inženirji :P

speed machine ::

Kot pove profesor Andrew Ng se pričakuje od 8 - 10 h dela na teden, če hočeš osvojiti snov. Tako da prijavljeni na vsa tri predavanja, srečno. :D

Sem se prijavu na DB, da malo osvežim snov in da vidim kakšna bo razlika v podajanju snovi napram Welzerjevi.
//

alexa-lol ::

zanima me, ko ste se prijavili na strani.. pod Name ste dali samo Ime ali Ime Priimek?

lp

BaToCarx ::

BaTo Carx sem jim dal. :D

Karlos ::

Jaz imam pa ime in priimek združen v Karlos :D
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Xgeneration ::

devnull je izjavil:

Jaz pa ne vidim smisla prijavljati se na PB. Kar je potrebno tu vedet zna prakticno vsak,


Epic fail izjava! Morda to zna "vsak", ki nekdaj let dela s PB.

Še enkrat poudarjam, da se z ML večina računalničarjev in informatikov, ki boste zaposleni v bankah, zavarovalnicah, skoraj gotovo ne bo srečala niti približno tako pogosto kot s področjem PB.

ML in AI sta zelo zanimivi področji, ampak če se temu resno ne posvetiš, je neuporabno. Baze pa so povsod.
LP

]Fusion[ ::

Baze so osnova vsega. Brez podatkov lahko imaš še ne vem kak hudi program, ki je neuporaben :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

roli ::

Ampak zakaj bi pa bili zaposleni v bankah/zavarovalnicah in ostalih podobnih podjetjih? Meni gredo že prav na živce ljudje, ki čim jim poveš, da te zanima računalništvo, te takoj tlačijo v take zaposlitve? A je tako nemogoče, da me zanima računalništvo in nimam niti najmanjšega interesa, da bi delal v takih podjetjih? Jaz bi pač rad delal kar me zanima in mi je zelo žal ampak to me niti pod razno ne, prav tako me ne zanima izdelava spletnih strani in podobna sranja. Če bi se že odločil za kaj od stvari, ki me manj zanimajo bi blo to razvijanje mobilnih aplikacij. Drugače pa me bolj zanima robotika, igre ter delo na embeded sistemih. Tukaj pa je znanje podatkovnih baz malce manj pomembno (nisem rekel da ni!).

Saj ne rečem nekaj znanja podatkovnih baz ne škodi ampak, pol kile teorije in pet dek uporabnega znanja ni ravno moja ideja učenja. Poslušanje o raznih relacijskih algebrah in modeliranju informacijskih sistemov pa ni moja ideja zabave. In pridemo spet na začetek - jaz bi rad delal nekaj kar me zabava. Plus sem še vedno mnenja, da področje PB ni ravno nevemkoliko težko. V času, ko lahko vsak mulc, ki si vzame par minut časa in preštudira razne mysql tutoriale pa sploh. Drži razni tutoriali po spletu te ne bodo naučili vsega, ampak znati kako narediti neko bazo, kako definirati primarne ključe, ustvariti poizvedbe za to in ono pa je že skoraj vse kar v praksi rabiš. Sploh, ker je SQL naprimer precej enostavnen, dokler ne prideš do kakih hudih joinov, ko moraš res nekaj razmišljati. V glavnem kar rabiš več boš pač osvojil, ko boš to rabil - preko raznih manualov ali pa naprimer dodatnega izobraževanja, če te bo ta stvar zanimala. Ne pa zato, ker bom sigurno sam še en informatik, ki se bo zaposlil v banki.
http://www.r00li.com

Tezaab ::

Samo v vednost: registracije (vsaj za ML in DB) so odprte.

Karlos ::

Me prav zanima kakšna bo razlika predavanj ML-ja med FRI-jem in Stanfordom.
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Tezaab ::

Mi smo imeli pri Steru, je bilo kar zanimivo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij na FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6013263 (6554) BivšiUser2
»

Google in Stanford z velikim napredkom pri prepoznavi slik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5614697 (11644) PrihajaNodi
»

FMF+FRI (IŠRM) vs FERI (RIT)

Oddelek: Šola
213679 (2786) Isotropic
»

Stanford ponuja dodatnih 6 brezplačnih internetnih predavanj

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
247129 (4031) knedelsson

Več podobnih tem