» »

Web hosting ali domači mini server za spletno stran?

Web hosting ali domači mini server za spletno stran?

Goldee ::

Hoj.
Kot je že zapisano me zanima kaj se mi bolj splača za 2 ali 3 leta:
vzet en mali microATX računalnik s porabo do 50W, namestiti linux, ter apache in poganjati stran doma? (internet paket je obstoječi T2 20/20mbit)?
ali
vzeti en webhosting?

Kateri microatx sistem se mi splača vzeti? Kakšne so kaj cene? Oziroma, kateri webhosting priporočate? :)

Hvala za odgovore.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Tody ::

Za 5 eur na mesec se ti niti iskat za serverji ne splača.

trnvpeti ::

Če znas, potem naredi sam

Goldee ::

Znam že, to ni problem. Zanima me, ali se mi splača? :)
Kje za 5€ na mesec? Rabim pa php, več mysql baz, brez omejitve pasovne širine in normalno hitrost.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

alexmarsic ::

Glede mojih izkušenj ti povem tako. Jaz trenutno laufam na celeronu 2.8 linux z t-2 50/50 linijo in sem zelo zadovoljen. Tako da odgovor je ja je dovolj en MicroATX računalnik in poganjat doma. Po vrhu nisi omejen :)

Goldee ::

Ja saj to. Vsi ponujajo unlimited to in ono. Potem pa pogledaš drobni tisk in je vse "best effort", pa neke omejitve na bazah itd. Več kot 5€/mesec pa nima smisla plačevati za začetek.

Kakšno konfiguracijo pa naj kupim? Kakšna ideja? Koliko danes porabijo ti microatx sistemi?
Tnx.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Tody ::

Če misliš torrent tracker laufat potem res bolje da gostuješ doma :) Drugače pa pri dreamhostu ali pa hostgatorju nimaš nekih blaznih omejitev. Če se gre za testni server je pa seveda bolje da ga maš doma da se lahko igraš z njim.

Goldee ::

Ni torrent tracker in ni testni server. Web stran je. Sem že pregledal ponudbo hostgatorja in dreamhosta.

Kakšne komponente naj kupim za strežnik? Nisem na tekočem s tem...
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

techfreak :) ::

Kakšna stran, koliko obiska?

Micro ATX plata, i3 procesor ter npr. 4GB RAMa bi moralo zadostovati tudi za malo večjo stran.

MrBrdo ::

Jaz bi ti priporočal da imaš svoj server, če imaš dober upload doma (vsaj par Mbit/s), in če ti ni problem če stran kdaj pade dol za nekaj časa (kar se rado včasih zgodi pri domačem internetu). Za hardware pa kupiš nekaj poceni. Kupi tako matično ki ima že vse gor (VGA, LAN). Za začetek je tudi 2GB RAMa brez težav dovolj. Procesor pa tudi jaz priporočam kakšen i3 tukaj ja (ker podpira veliko tehnologij, ki ti bojo morda kdaj prišle prav, kot npr virtualizacijo).
Če pa rabiš malo več zanesljivosti, pa raje zakupi gostovanje, ker se ne splača sekirat, da moraš potem hitet menjat pokvarjene dele in gledat zakaj internet ne dela itd. Če imaš samo eno stran pač kupiš gostovanje, če imaš več se ti cenovno splača tudi VPS (npr. Linode, IntoVPS), ki so kar poceni.
MrBrdo

carota ::

Domači server te stane več kot nekaj let gostovanja, porabiš bistveno več časa z administracijo, ekstra strošek za elektriko, šumi ...
Vzameš hosting in imaš stran gor takoj in mirno spiš.

Ima kdo izkušnje z www.999.si?

Goldee ::

Stran ima med 300 in 1000 pageload-i na dan. Je pa php + v ozadju se konekta na mysql. i3, 4gb rama se mi zdi kar overkill :) Pa nebi rad dal za te komponente več kot 200€, ker potem se mi itak res bolj splača hosting. No saj na dolgi rok se itak mi.

Kar se tiče zanesljivosti je pa tako, da je v roku leta in pol pri meni doma vrglo vsega skupaj 1x internet ven, elektrike pa ni zmanjkalo nikoli, tako da bi bil uptime kar 99,8%. Seveda bi kupil tudi kvalitetne komponente, da ne bi bilo izpadov zaradi okvar hardvera.

Internet hitrost je 20/20mbit, kar je zaenkrat zadosti.

No, bom poskusil zložit eno konfiguracijo skupaj...
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Looooooka ::

brezveze kurit strom in segrevat sobo zarad ene strani.se posebi pri cenah, ki jih majo zdej za gostovanje.

HardFu ::

Se strinjam z prejsnjim komentatorjem, gostovanje mas danes ze za 2€/mes, tko da se ti ne splaca kupit namenskega hardwara. Ce preracunas da bos zapravil 240€ je to za 10let gostovanja (ce ne stejem elektrike in amortizacije, potem bi itak po dveh letih novo gajbo moral kupit)
http://codeable.io

Goldee ::

Ja saj se strinjam, ampak za tiste 2€ na mesec si pošteno omejen in ponavadi postavijo še kake omejitve na št. baz, pa bandwidth, pa št. poddomen. Skratka za en kratek čas je hosting ok, potem pa, ko malo zrasteš moreš pa zamenjat paket, ki pa ni nujno več tako poceni...

No, predlagajte ugodno gostovanje, brez kakšnih posebnih omejitev (kot je recimo "1 mysql baza")...?
tnx
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

blackbfm ::

http://www.domenar.net/spletno_gostovan...

tist paket za 10 eur je ok.

Kar se pa tiče gostovanja samega, zdaj če imaš kakšno svojo web aplikacijo pa zanimivo kodo zadaj ali pa bazo z "vrednimi" podatki..v tem primeru je res 2x za premislit če je pametno to dajat na nek tuj strežnik. Če maš kaj veselja z nastavljanjem in tem si vsekakor omisli svojega, 20/20 net bi moral kar nekaj prometa shendlat..

lambda ::

Dreamhost sem zakupil lansko leto po ceni $48 za 2 leti. Je čisto ok, kakih težav ni bilo doslej, le nekam počasen je.

MrBrdo ::

Goldee: doma se ti splača, če ti ni prioriteta da je stran dosegljiva 24/7 (ker moraš sam skrbet za okvare HW, pa internet ti lahko dol pade ipd) in če maš dober net.
Domenar nebi priporočal, sem gostoval nekaj časa pa se sploh ne splača v primerjavi z VPSom v tujini. Dreamhost pa je kar znan po tem, da je še kar nabasan in malo počasen. Ampak tako je skoraj z vsemi takimi shared hosti.

Tako da, v kolikor imaš več strani, ali večjo stran, ti jaz osebno priporočam VPS, in sicer Linode (ta je precej dober), IntoVPS (ta je tudi dober in malo cenejši) ali Hostineuro (tega sem imel pred IntoVPS pa ima IntoVPS boljši support). Jaz sem trenutno na IntoVPS Medium (EU romunski server), pa sem zelo zadovoljen, cena pa je itak odlična.
Pa še en nasvet glede unmetered bandwidth (neomejen prenos), tako kot je že nekdo omenjal, razen če plačaš zelo veliko je to ponavadi "best effort" bla bla (= nič ti ne zagotavljajo glede hitrosti). Tudi jaz sem na začetku to hotel, ampak v resnici je že 100GB dovolj za večino strani, sicer pa imaš na IntoVPS že pri najcenejšem paketu 500GB. Za umestitev, toliko bi porabil če bi vsak dan prenesel okoli 30 ur videa. Ali če računaš da bi vsak uporabnik prenesel recimo 10MB podatkov ob obisku (pri večini strani bi bilo bolj realno 1MB), lahko imaš na dan 1600 takih obiskov. Glavna stvar ki jo jaz gledam pri VPS je RAM, tisti najcenejši IntoVPS paket je dovolj za kakšen PHP, če bi imel kakšne rails/django aplikacije pa je že malo na tesno.
PS če ne veš kaj je VPS to je OS ki teče v posebni virtualki, do njega imaš poln root dostop in lahko delaš gor kar hočeš in instaliraš kar želiš, ni nobenih omejitev baz, domen, lahko laufaš tudi npr. Ventrilo strežnik gor itd. Jaz sem včasih tudi uporabil za računsko moč, če sem imel kakšno stvar ki se je dolgo računala, ker je mašina kar močna, če je ne obremenjujejo drugi uporabniki.
Če se boš odločil za VPS moraš malo poznat Linux (lahko izbiraš distribucijo), ali pa če slediš kakšnemu tutorialu in si namestiš kakšno brezplačno kontrolno ploščo (tale je kar dober http://www.howtoforge.com/perfect-serve... ). Varianta je tudi da si namestiš kakšno plačljivo, ki so malo boljše, npr. DirectAdmin. Na IntoVPS lahko kar zraven VPSa zakupiš še licenco, ki stane za DirectAdmin 6 USD na mesec. Vendar za večino stvari je čisto dovolj kakšna brezplačna plošča - jaz uporabljam zdaj ISPConfig, prej pa sem Kloxo, ki je bolj "pro", ampak bolj posega v sistem (namesti en kup enih stvari po svoje). Če pa imaš le eno ali dve strani potem pa niti nima smisla imet kakšne take kontrolne plošče.

Torej moj predlog zate je IntoVPS Small, preračunano okoli 7 EUR na mesec (pa še 10% popust če vzameš za 1 leto), in če targetiraš bolj na EU ali Slovenijo, vzami romunskega ali nizozemskega. Imaš tudi 7 dni časa da sprobaš in če ti ni cool ti vrnejo denar. In če malo poračunaš šele po kakšnih 3 letih plačaš toliko, kot bi za hardware za domači strežnik. My 2 cents :)
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

techfreak :) ::

Goldee: doma se ti splača, če ti ni prioriteta da je stran dosegljiva 24/7

Ker pri VPS in ostalih ponudnikih pa imaš garantirano 24/7? Dokaj varna izbira je Cloud VPS, kjer se ti VM prestavi drugam, če je kaj narobe s hostom. Še vseeno pa smo videli, da če gre podatkovni center dol ti oblak nič ne koristi (Amazon EC2 in VPS.NET) brez failoverja na drug podatkovni center.

Torej moj predlog zate je IntoVPS Small, preračunano okoli 7 EUR na mesec (pa še 10% popust če vzameš za 1 leto), in če targetiraš bolj na EU ali Slovenijo, vzami romunskega ali nizozemskega.

Manj kot en obisk na minuto in ti mu priporočaš VPS? Mislim, da bi vsak ponudnik gostovanja moral to prenesti brez težav. Če ciljaš Slovenijo potem vzemo nizozemski VPS, ker imajo malo manjši ping.

usoban ::

Za doma nekaj takega, ker ima majhno porabo, in če imaš 20/20 ti povsem zadošča. Poleg tega pa ga lahko ponucaš za data storage in avtomatsko downloadanje torrentov 8-). Da ne omenjam, da ga lahko poljubno konfiguiraš. Tiste 4€ na mesec za štrom pa ni tak hudič.

Invictus ::

Če že hočeš imeti svoj server ...

Tukaj ga lahko najameš (Linux ali Windows):

http://www.hosteurope.de/produkte/Virtu...

Če upoštevaš samo ceno elektrike, te bo prišlo vsaj enih 50 EUR na leto. Da ne omenimo še amortizacijo investicije in teženje tvoje najdražje zaradi 24 urnega laufanja škatle :)).

LP I.

MrBrdo ::

techfreak :) je izjavil:


Ker pri VPS in ostalih ponudnikih pa imaš garantirano 24/7? Dokaj varna izbira je Cloud VPS, kjer se ti VM prestavi drugam, če je kaj narobe s hostom. Še vseeno pa smo videli, da če gre podatkovni center dol ti oblak nič ne koristi (Amazon EC2 in VPS.NET) brez failoverja na drug podatkovni center.

Sigurno imaš boljši uptime na strežniku z UPS, redundanco in 24/7 nadzorom, kot na nekem računalniku v spalnici z T-2 internetom. Nekateri ponudniki pa tudi garantirajo ja (SLA), samo mislim da tukaj pri IntoVPS ne, je pa zaradi SLA ponavadi vse skupaj tudi bistveno dražje. Lahko pa za primer povem da v tem času odkar imam VPS, mi je domači strežnik crknil 3x (2x napajalnik in 1x matična), VPS pa nikoli. Glede na to da še celo razmišlja o domačem strežniku sigurno ne potrebuje Cloud VPS, SLA pogodbe ali česarkoli podobnega.

techfreak :) je izjavil:


Manj kot en obisk na minuto in ti mu priporočaš VPS? Mislim, da bi vsak ponudnik gostovanja moral to prenesti brez težav. Če ciljaš Slovenijo potem vzemo nizozemski VPS, ker imajo malo manjši ping.

1600 uniqueov na dan (ne pageviewov kot si ti morda razumel), kdaj si ti videl da je en pageview 10MB (oz. če maš tako stran, potem mi je žal za tistega ki jo je delal). Toliko uniqueov je za slovenske razmere že kar OK, sicer pa ni povedal, koliko obiska predvideva. Pa v resnici je že to pretiravanje, ker jaz imam recimo gor eno stran z 500 uniqueov/dan in še nekaj manjših, pa ne vem če imam 100GB prenosa sploh mesečno, ker običajen pageview ko se enkrat prenese tisti logotip je potem par kilo. V glavnem tako visoke omejitve nad 500GB kot jih ima IntoVPS res niso problem, če imaš toliko obiska (razen če maš ful neke multimedijske vsebine) da presežeš to potem moraš že iz performančnih razlogov upgradeat paket. Glavno kar sem s tem hotel povedat je, da naj ga ne skrbijo preveč te omejitve prenosov, vsaj ne tukaj, ker so res visoki.
Če že hočeš bit natančen potem pa dajmo realno rečt da je povprečen pageview 30KB (če štejem slikce in to ob prvem odpiranju in upoštevaš cache ki ga itak vsi imajo), torej pri 500GB je to 6 requestov na sekundo, brez da sploh upoštevam čas manjše obremenitve ponoči. To pa je čisto solidno, še posebej za 10 USD na mesec.

Invictus a ta hosteurope ti uporabljaš? Ponudba izgleda podobna kot pri IntoVPS. Je kaj za kaj?
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Goldee ::

Najprej hvala za vse odgovore in predloge.
Torej stran cilja na EU, zato bi imel raje en evropski IP (in s tem nižji ping). Kar se tiče višjega računa elektrike to ni problem, saj se mi mesečno povrnejo vsi storški (adsense nekaj prinese vsak mesec), tudi nakup kište bi hitro amortiziral.
Internet ne pada dol, elektrika pa tudi konstatno trese :) Saj pravim, edino hadver me skrbi, če bi odletelo kaj. No, stran spet ni nujno, da je 86400/1440/24/7/365 :-)

Usoban - koliko kaj porabi taka mašinca? Ali so Atom procesorji vredu? Nekaj sem slišal, da niso ravno best buy...?
Tnx
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

techfreak :) ::

Goldee je omenil:
Stran ima med 300 in 1000 pageload-i na dan.

Pageload je pageview in to bi moralo tudi navadno gostovanje prenesti.

1600 in 10MB si ti privlekel iz nekje in je veliko več kot pa je on omenjal.

Sigurno imaš boljši uptime na strežniku z UPS, redundanco in 24/7 nadzorom, kot na nekem računalniku v spalnici z T-2 internetom. Nekateri ponudniki pa tudi garantirajo ja (SLA), samo mislim da tukaj pri IntoVPS ne, je pa zaradi SLA ponavadi vse skupaj tudi bistveno dražje. Lahko pa za primer povem da v tem času odkar imam VPS, mi je domači strežnik crknil 3x (2x napajalnik in 1x matična), VPS pa nikoli. Glede na to da še celo razmišlja o domačem strežniku sigurno ne potrebuje Cloud VPS, SLA pogodbe ali česarkoli podobnega.

Kakšno redundanco ima IntoVPS? Dvomim tudi to o 24/7 nadzoru. Če imaš strežnik doma in si pogosto doma bo SLA odziv verjetno hitrejši kot pa pri IntoVPS.

Internet ne pada dol, elektrika pa tudi konstatno trese

Tudi pri elektriki te lahko preseneti, kakor so meni danes dopoldne.

Goldee ::

Ja, že preseneti, ampak sej pravim, v zadnjem letu in pol je bil pri meni "uptime" za elektriko 99,9% :-) nekako podobnega pričakujem tudi v prihodnje.

Kar se tiče bandwidth-a: stran je velka 120kb - torej, recimo 30.000 pageload-ov na mesec pomeni cca 3,6GB prenosa na mesec. Ok, ampak tukaj je tudi hitrost važna. V veliki večini imaš pri poceni hosting-u tako, da se 100mbit deli na veliko št. accountov (strani) in potem nimaš zagotovljene nobene min hitrosti. Da se ti pa stran nalaga po 5 sekund je pa tudi mizerija. Uporabniki "odsurfajo" stran, povrh vsega te pa še google penalizira za počasno odzivnost.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

techfreak :) ::

Če se ti nalaga po 5 sekund ni kriva hitrost omrežja, temveč hitrost strežnika/tvoje kode.

Gandalfar ::

@Goldee: webfaction ti da cisto spodobno ponudbo z ip-jem na nizozemskem.

Goldee ::

Ne bi reku... 1Mb in 100Mb povezava torej v istem času naložita stran veliko 200kb?

/edit
@gandalfar - bom preveril ponudbo, thanks.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

Tody ::

Goldee, da :) Če bi pa rekel 200 Giga je pa drugačna pesem.

Goldee ::

Tody je izjavil:

Goldee, da :) Če bi pa rekel 200 Giga je pa drugačna pesem.


Čak, pol pa js nekaj mešam...
Js sm govoril o upload hitrosti web serverja, ne download hitrosti odjemalca.
Če mora web server servirat tudi slike in podoben rich content, potem že igra vlogo upload hitrost web strežnika. Vsaj za prvi prenos strani. A ni tako?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

MrBrdo ::

techfreak :) je izjavil:

Kakšno redundanco ima IntoVPS?

Ammm nevem, kakšna je ponavadi redundanca... Recimo RAID1/5..., tega si ponavadi ljudje ne omislijo v domačem strežniku. Potem ko pa disk crkne je pa jeba, backupov pa seveda tudi nikjer. Pa UPS, pa ECC RAM. V glavnem definitivno veliko več kot bi si običajno privoščil doma.

techfreak :) je izjavil:

Dvomim tudi to o 24/7 nadzoru.

Ja ful bi blo čudno da bi bil skos kdo tam, ker samo cel njihov posel temelji na tem in obrnejo čez 600k EUR letno. Verjetno je predrago enga plačat. Kako si ti to predstavljaš, da zakupiš VPS in potem nekaj ne dela in ti rečejo ja bo jutri šel en pogledat. Model ni to slovenija. Ni to šalabajzerstvo pa okol vogala tko kot pr nas. Pr nas te pa lepo nategnejo ja glej 2 EUR pa neomejen prenos boš mel, aja pa btw še 1000 userjev bo na tem istem boxu gor, ampak sej cool, sej maš neomejen prenos. Dej dej... Škoda še kaj več besed o tem zgubljat.
MrBrdo

alexmarsic ::

Za računalnik pa res ne potrebuješ nekaj zelo močnega. V mojem podpisu so obe spletne strani na Celeronu 2.7Ghz in 1gb rama. Sicer moje strani so namenjeni na Slovenskem. S tem da mam gor 250GB HDD trenutno poganjam poleg teh 2 strani še eno ki pripravljam in bo konec avgusta aktivna ostale strani ki se gor nahajajo pa so bolj development. Za zdaj sem zadovoljen. Priporočam sigurno kakšen Dual Core minimalno glede na to da bo evropski trg in je lahko veliko gostov naenkrat 2GB rama bo res dovolj. Glede elektrike pa pri meni je prišlo z 3 računalniki 24/7 prižganih 10€ razlike kar pa res ni dosti.

Sicer pa če boš mel veliko stran priporočam da maš še kakšno RAID1 postavljen da če crkne en disk da maš še drugega :)

Invictus ::

Ne, ga ne uporabljam.

Nekdo mi ga je priporočil in sem si shranil link. Se mi je res zdelo svinjsko poceni pred pol leta. Sploh ko razmišljaš o letnih cenah elektrike za strežnik.

LP I.

MrBrdo ::

Ja če boš že postavljal doma, potem res ne rabiš kakšnega posebnega hardwarea... Skoraj vse je že dobro, le pri RAMu ne preveč šparat, pa RAID1 če si lahko privoščiš (najboljše da sta diska iz različne serije ali pa od različnih proizvajalcev). Samo ne postavljat RAID0 :) Matična naj ima LAN ter VGA (večinoma majo), če najdeš tako z RAID kontrolerjem še boljše. Procesor pa po svoji presoji izberi, jaz bi vzel i3, ker je novejša platforma, bo dlje časa aktualen, pa virtualizacijo podpira - saj to sem že napisal.
Tkole bi jaz (cene iz mimovrste):
Procesor: Intel Core i3 540 3,06 GHz, 1156, 97€
Matična plošča: Asus P7H55-M, 1156, 83€
RAM: 2x Kingston DDR3 2GB 1333MHz, 2x 16€ = 32€
Disk (daš v RAID1):
- Krmilnik ST Lab PCI Express 2x SATA RAID, 22€
- WD Caviar Green, 500 GB, 42€
- Seagate Barracuda 500 GB, 42€ (dobro je da sta različna diska, da je manj možnosti da naenkrat crkneta)
Ohišje+napajalnik: Inter-Tech JY-236 Polecat, 500 W, črno-srebrno, 37€
Skupaj: 355 EUR

1 PCI režo maš še frej če rabiš 2 mrežne. Napajalc bi bil verjetno tut 400W dost, če hočeš še pršparat. Lahk si pa kakšno dražjo matično kupiš če rabiš več PCI slotov. Za 20 EUR več lah maš 1 TB diske, če misliš da boš rabu več placa (če daš 2x500GB v RAID1 boš mel skupaj 500GB ne 1TB). Za vsak slučaj lahk še preveriš če je RAID kontroler vredu za te diske (dober je da je PCIexpress, da ti ostane PCI frej za dodatno mrežno). RAID1 se splača zato, ker je zelo mala verjetnost, da ti bi crknila oba diska naenkrat (pa verjami, diski radi crkujejo), tako da ti načeloma ni treba skrbet za backupe, pa boš lahko vse podatke dobil nazaj ven, če ti en disk crkne. Drugač ti jaz še vedno priporočam da raj najameš VPS, vsaj za kak mesec, pa se pol odločiš, če se ti splača met svoj domači "strežnik". Za teh 355 EUR maš lahk skor 3 leta VPS.

Invictus precej poceni je ja, jaz poznam še IntoVPS, Hostineuro in Linode, ki imajo nekaj podobnega in so koker tok vredu.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Goldee ::

Hvala za konfiguracijo.
Jaz sem sicer imel v mislih bolj kakšen Atom based sistem z zelo nizko porabo. 500W napajalec mi je malo too much.
Saj jaz že imam en zmogljiv računalnik doma - Intel i5 2,8GHz, 4Gb rama in 500GB disk, ampak ravno v tem je problem, ker ta kišta porabi veliko elektrike (noter je še HD5770) in je ne morem imet online 24/7. Bi bil račun za elektriko visok.

/edit

V mislih sem imel nekaj takega:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
oz. nekaj takega:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
kaj pravite?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

MrBrdo ::

Dokler ne rabiš virtualizacije in dokler imaš doma strežnik je pomoje popolnoma vseeno, kater procesor vzameš (dokler je nov :)). Razen seveda če veš da boš imel kakšne procesorsko zahtevne obdelave gor (recimo preenkodiranje videa, statistična obdelava ipd). Dokler gre pa za "navadne" strani pa se nimaš kaj dosti bat, saj bo verjetno internetna povezava prej ozko grlo, kot pa procesor. Pri določeni popularnosti strani se moraš zavedat, da boš moral na "pravi" strežnik, če ne drugega zaradi latence in tako naprej, sploh če še sam uporabljaš isti internetni priključek. RAID1 pa si le probaj privoščit, mej pa v mislih, da imaš na tej plošči samo 1 PCI priključek, tako da če boš imel RAID kontroler ne boš mogel imet še dodatne mrežne kartice (torej v kolikor uporabljaš internet tudi zase rabiš ruter).
PS: Če boš vzel tako konfiguracijo, še vedno priporočam tisti vodič, ki sem ga prej gor linkal (Ubuntu+ISPConfig), če nimaš že sam dovolj izkušenj z Linux. Poleg ISPConfig lahko izbiraš še med nekaj brezplačnimi orodij za administracijo: Kloxo, Webmin+Virtualmin... Sam sem jih preizkusil in zame se je najbolje obnesel ISPConfig ker je preprost in ravno dovolj za to kar rabim.
MrBrdo

zavajon ::

Ne, zahteva je po exchange z vsemi njegovimi funkcionalnostmi.
Pa da deluje zanesljivo.

Gandalfar ::

Gandalfar je premaknil sporočila v najem exchange serverjev.

kitesurfer ::

Kaj pa tale hosting, ali kdo pozna, videti je kr OK.KLIK
Še eno vprašanje, ali kdo pozna kakšen program, ki bi mi pokazal koliko je stran velika, oziroma koliko je posamezen page velik, ko se naloži na brouzer.

Hvala za odgovor.

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Kitesurfer ja temu programu se reče chrome ali pa Firefox z firebugom naloženim.

Wisor ::

Meni so deli ležali doma, pa sem ponucal thermaltakov lanbox za ohišje, neko X plato z integrerano grafiko, AMD X2 4800+, 2 gb ddr2 rama, pa zmetu notr vse diske, ki sem jih imel. Napajalnik je chiftekov 350W, poraba je prb. 60W. Če ti deli ležijo doma po hiši in si na dobri liniji, se ti definitivno splača. Če pa misliš kupiti vsak del posebej, ti pa priporočam, da si nekje zakupiš server, ker te bo prišlo ceneje.

MrBrdo ::

Kitesurfer te hostingi ki ponujajo unlimited karkoli ponavadi niso preveč dobri (ker ponavadi se najde nekdo ki to dejansko izkorišča in zato trpijo ostali uporabniki). Predvsem bi se izogibal hostom ki ponujajo unlimited bandwidth.
MrBrdo

techfreak :) ::

(ker ponavadi se najde nekdo ki to dejansko izkorišča in zato trpijo ostali uporabniki)

Ponavadi takšnega hitro dol vržejo.

MrBrdo ::

No v vsakem primeru je večina takih hostov slabo odzivnih, vsaj po mojih izkušnjah. Pa tudi bandwidth potem očitno ni unlimited, če te dol vržejo ;) Bolje je imet nekaj, kjer veš koliko imaš na voljo in koliko si plačal, pa imaš mir, pa dela tko kot mora.
MrBrdo

Goldee ::

Evo sem izmeril porabo mojega obstoječega PC-ja:
Idle (monitor off) - 85W
Idle (monitor on - 24inch) - 110W
Full load (igral Duke Nukem Fornever) - 250W

Moram reči, da sem (pozitivno) presenečen nad malo porabo v idlu, saj gre vseeno za 4 jedrni i5 procesor (model 760) s TDP 95W. Ta procesor je zelo zmogljiv in dvomim, da bi ga uspel apache zmakniti iz idla - vsaj s 1000 pageviewi na dan ne :-)

Razmišljam, da bi vso zadevščino gostil kar na tem računalniku.

Kako bi lahko še zmanjšal obstoječo porabo v idlu? Najbolje da kupim SSD disk (bi pridobil tudi na hitrosti mysql baze, ne?) Pa lahko bi kupil tudi kakšen bolj energetsko učinkovit napajalnik (sedaj imam "basic" LC power 550W). Ti napajalniki po mojih preteklih izkušnjah crkujejo nekje na 2 leti. :/ Predlogi?
Hvala.

/edit: kakšna je trenutna cena kwh za gospodinjstva?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

trnvpeti ::

idle poraba pri meni
2100 ima 30W
2400 ima 38W
tako, da glej samo sandy cpuje

techfreak :) ::

/edit: kakšna je trenutna cena kwh za gospodinjstva?

Odvisno kdo je tvoj ponudnik.

Osebno ne bi poganjal strani na delovnem računalniku, ker je vedno možnost, da ti bo kaj zmrznilo ali pa boš moral ponovno zagnati sistem po namestitvi kakšnega programa.

krho ::

1W porabe te pride cca 1€/leto
BTW: Mi smo vzeli naslednje za pfSense Tale AMDjeva mašina +1G ddr3 in 5400 160G disk kuri ob idle 12W, ob obremenitvi pa je prišlo nekaj čez 20W
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletno Gostovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8516517 (7437) next3steps
»

Poceni hosting z veliko prostora in prometa?

Oddelek: Izdelava spletišč
141199 (773) MrBrdo
»

Zabasanost pri WP, Joomli

Oddelek: Izdelava spletišč
252562 (2178) AklAm
»

Najcenejše spletno gostovanje v Sloveniji,Najcenejše spletne storitve

Oddelek: Izdelava spletišč
52256 (2079) jasminnekro
»

Gostovanje PHP, MySQL

Oddelek: Izdelava spletišč
348126 (7458) _Dejan_

Več podobnih tem