Forum » Elektrotehnika in elektronika » subwoofer
subwoofer
the_unborn ::
Tako, odlocam se za izdelavo subwooferja za prikop na HI-FI stereo stolp. Moc bi bila okoli 50w (okoli 15cm ali malo vec). Ali lahko woofer prek kretnice prikljucim direktno na en/oba ojacan/a kanal/a za zvocnik/a ali bi rabil se kaksen ojacevalec v wooferju samem? Kje naj poiscem zvocnik, v conradu ali big bangu?
Riccio ::
Na hisno akustiko se manj spoznam ,ker mi je avtoakustika bolj pri srcu.
Moje mnenje je da uporabis svoj ojacevalec za subwoofer. Za sub bi pa vzel kaksen vecji zvocnik kot 15 cm.
Priporocljivo je da gres zvocnike kupit v Big Bang.
Moje mnenje je da uporabis svoj ojacevalec za subwoofer. Za sub bi pa vzel kaksen vecji zvocnik kot 15 cm.
Priporocljivo je da gres zvocnike kupit v Big Bang.
alien-w ::
Tkole bom reku, če boš že delal globokotonca ga naredi tako, da bo imel zares globoke tone, ne pa nekaj srednjega. Priporočam 20cm membrano (sam jo imam pa je res ql zvok), potreboval pa boš seveda ša kakšen predojačevalec za woofer sam, ker drugače boš imel premalo moči.
Predlagam da narediš signal iz hifija na woofer, tam pa kretnico (po možnosti tako, da boš lahko nastavljal cut-off) pa en ojačevalec (za vsak kanal ali dvokanalnega) nato pa naprej na zvočnike že porezan signal.
Predlagam da narediš signal iz hifija na woofer, tam pa kretnico (po možnosti tako, da boš lahko nastavljal cut-off) pa en ojačevalec (za vsak kanal ali dvokanalnega) nato pa naprej na zvočnike že porezan signal.
dej mi malo razlozi drugi del, glede ojacevalca in dveh kanalov, kako narest, mislim da se dobi ene bridge kretnice, da lahko zvezes oba kanala s tem da ni stika med kanaloma, ali nekaj podobnega
tisto glede zvocnika sem pa kar tako na pamet bleknil, velikost ni ovira/pomembna, samo ni potrebno da imam kaksno posast, ki je ne bom rabil
Mr.B ::
Najbolje je takole.
Če imaš ojačevalec , ki ima v osnovi izhod za subwoofer "neojačan" nimaš obenih problemov. Potem rabiš le konkretni enokanalin torej mono ojačevalec na katerega priklopiš še subwoofer.
Če tega ni , moraš iz vhoda pred končno stopnjo ojačevalca pripeljati levi in desni kanal , in ju združiti preko aktivne kretnice , in seveda filtirati srednje in višje tone. Seveda se lahko igraš tudi kje bo zgornja cut of frekvenca s kakšnimi potencjometri.
odpriporočam ti da združuješ iz izhoda končnje stopnje na subwoofer .
Edino kar je v zgornjih primerih težava , je to da mora biti faza poštimana , ker potem zvok iz wooferja zaostaja.
Seveda rabiš še dovolj velik premer membrane zvočnika, pazi na dovolj nisko resonančno frekvenco. Vse skupaj postavi v eno večjo škatlo iz lesa , shemo za kako ohišje zvočnika si najdi na netu.
Če imaš denar , je imela Yamaha aktivne HIFI wooferje od 50W naprej. Aktivni woofer pomeni da ima ojačevalec že notri.
Če imaš ojačevalec , ki ima v osnovi izhod za subwoofer "neojačan" nimaš obenih problemov. Potem rabiš le konkretni enokanalin torej mono ojačevalec na katerega priklopiš še subwoofer.
Če tega ni , moraš iz vhoda pred končno stopnjo ojačevalca pripeljati levi in desni kanal , in ju združiti preko aktivne kretnice , in seveda filtirati srednje in višje tone. Seveda se lahko igraš tudi kje bo zgornja cut of frekvenca s kakšnimi potencjometri.
odpriporočam ti da združuješ iz izhoda končnje stopnje na subwoofer .
Edino kar je v zgornjih primerih težava , je to da mora biti faza poštimana , ker potem zvok iz wooferja zaostaja.
Seveda rabiš še dovolj velik premer membrane zvočnika, pazi na dovolj nisko resonančno frekvenco. Vse skupaj postavi v eno večjo škatlo iz lesa , shemo za kako ohišje zvočnika si najdi na netu.
Če imaš denar , je imela Yamaha aktivne HIFI wooferje od 50W naprej. Aktivni woofer pomeni da ima ojačevalec že notri.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
ce te prav razumem, ni vredu da drugi ojacevalec (v wooferju)dobi ze ojacan signal iz hifi-ja
alien-w ::
Mr.B: prav tako si povedal, kot sem mu hotel povedati jaz.
Sicer pa jest ne vem zakaj bi se tolko matral, raje res kupi eno aktivno Yamahico. Jaz imam yst-sw45 klik pa moram reči, da sem zelo zadovoljen. Fina je predvsem stand-by funkcija in seveda globoki in močni basi.
Sicer pa jest ne vem zakaj bi se tolko matral, raje res kupi eno aktivno Yamahico. Jaz imam yst-sw45 klik pa moram reči, da sem zelo zadovoljen. Fina je predvsem stand-by funkcija in seveda globoki in močni basi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alien-w ()
Sem sklepu da hoče on to sam skup spraviti.
Prav si sklepal, nekako sem nacrtoval da vec kot 35k ne bi dal,
okoli 15k ali manj za zvocnik, okoli 15k za ojacevalec in trafo (recimo kaksen iz ic ali conrada), kretnico bi lahko sam naredil, ce bi bila slucajno predraga. eo lepo kisto bova pa s fotrom v delavnici nardila pa bo.
okoli 15k ali manj za zvocnik, okoli 15k za ojacevalec in trafo (recimo kaksen iz ic ali conrada), kretnico bi lahko sam naredil, ce bi bila slucajno predraga. eo lepo kisto bova pa s fotrom v delavnici nardila pa bo.
Izberi yamaho. Če ne drugega bo zvok kvalitetnejši.
Ne bom nic kupoval, dobim od kolega celga wooferja okol 100w, sicer ne vem ce je aktiven (pa se bo) tako da samo novo kisto naredim in se kaj malega.
teoo ::
za škatlo vzami Mediapan(MDF) 19mm širine. Litražo pa izračunaš s programčkom winISD ali pa DLSjevim programčkom(najdeš ga na www.dle.se)<--ta ti tudi izriše škatlo.
Če boš mostičil (bridge) ojačevalec (iz dveh kanalov v enega) pazi, da se bo impedanca ujemala
lp
Če boš mostičil (bridge) ojačevalec (iz dveh kanalov v enega) pazi, da se bo impedanca ujemala
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dobra masa avto ojačevalcaOddelek: Zvok in slika | 7333 (5859) | Scorpia |
» | Zvočniki za v avtoOddelek: Zvok in slika | 5466 (4747) | kumby |
» | Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 37539 (20998) | čuhalev |
» | Zvočnik - Bo tole delovalo?Oddelek: Zvok in slika | 1692 (1355) | jest10 |
» | Aktivni SubWoofer - made at homeOddelek: Pomoč in nasveti | 5265 (4726) | [DrAc0] |