» »

adsl + 2*router

adsl + 2*router

kuky ::

ali je možno na en adsl priključit priklopit 2 routerja s tem da ostaneta omrežja fizično ločena.

problem je sledeč: v podjetju imamo omrežje na meji dolžine ( UTP limit ). obstaja pa eno majhno omrežje ( tajnica,direktorca ... ) posebaj. rad bi tudi to omezje priklučil na ADSL.


mislil sem na sledečo konfiguracijo : adsl v hub , iz huba pa kabl na oba routerja.

any comments?

Chessman ::

Stvar deluje in ne, kakor pač vzameš.

Prva rešitev je da uporabiš dva SW ruterja (linux) vsakega posebaj priklopiš na hub, v vsakem vspostaviš povezavo na net in stvar deluje (seveda pod pogojem da imaš dinamični IP). Torej problem pač rešiš tako kot da bi 2 mašini brez ruterja priklopil na ADSL. Po novem lahko tako vežeš tudi do 4 računalnike. Na teh računalnikih potem skonfiguriraš SW ruter in zadeva deluje. (smo v službi koristli takšno povezavo (1. linux mašina služi za internet, 2. mašina pa za VPN povezavo med poslovalnicami v sloveniji)

Pri drugi rešitvi se zna ponavadi zatakniti. Torej adsl modem priključiš na hub (switch) če sedaj na switch priklopiš HW ruter ta v 99% ne deluje ker ne zna vspostaviti zveze z modemom če je kot vmesni člen še HUB (switch).

Ales ::

Hmm... kaj bi pa rad dosegel s fizičnim ločevanjem routerjev? Te skrbi varnost? Zadoščal bi namreč en router, ki bi upravljal obe ločeni omrežji...

kuky ::

cvikam kakšnih izpadov ker sem glih na meji dovoljene metraže za utp omzrežje. Prisli bi upoštev kakšni ojačevalniki signala sam so baje dragi.



kuky ::

kakšna je dejaska razlika med SW routerjem in HW za ADSL modem. kaj jih modem ne obravanava na isti način. oba routerja pridobita IP številko in sta DHCP za nadaljno mrežo.

aleksander10 ::

Chessman: Kako misliš da router tega drugega ne more. Jaz imam za lastno uporabo v firmi priključen Cisco Router 2514 na ADSL in deluje brez problema. Strankam koniguriram routerje za priklop na ADSL (samo Cisco), in nikoli nisem imel problema, da zadeva ne bi delovaa. Nekaj časa sem imel hkrati povezana Cisco 2514 router in PIX 501 firewall in zadeva je na obeh delovala brezhibno. Za delitev ADSL sem uporabljal tako hub (en neznan( in switch (Cisco Catalyst 2900).

:D
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

Ales ::

kuky: v bistvu ni razlike med sw in hw routerjem... Hw router ravno tako uporablja sw, kot npr. navaden pc na katerem teče linux, samo da je v tem primeru zapakiran v majhno lično škatlico in optimiziran za izvajanje točno določenih nalog. ADSL modem ne bo opazil prav nobene razlike, kakor tudi ne uporabniki omrežja.

Drugače pa nisem mislil, da bi združeval omrežji, če imaš že probleme z dolžino ene utp veje. Lahko pa uporabiš za obe omrežji en sam router... Nekako takole:

ADSL
|
router-switch-omrežje
I
switch
|
omrežje

Zaradi dolžine ene veje ne bi smelo prihajati do izpadov še na drugi, četudi ju oskrbuje en sam router...

Chessman ::

Aleksander: povej mi kam imaš priključen router, na modem ali hub. Če ga imaš priklopljenega na modem potem si preberi vprašanje ki se je pojavilo na začetku.
KAKO priklopiti DVA ruterja na ADSL. Jaz sem izjavil da je problem če ruter priklopiš na hub in nato hub na adsl modem. To je tudi edini možni način kako priklopiti na adsl modem dva ruterja. Drugače pa je z priklopom ruterja direktno na adsl modem, v tem primeru deluje brez vsakega problema.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri povezavi na internet!

Oddelek: Omrežja in internet
211512 (1306) Zm3-D3n
»

2x ADSL z HUBom

Oddelek: Omrežja in internet
141806 (1587) Baja
»

Od razcepnika do ADSL modema

Oddelek: Pomoč in nasveti
201957 (1713) danielka84
»

ADSL + 3 rac v omrezju, kako ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
402381 (1852) klemen338
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432440 (1864) Gandalfar

Več podobnih tem