Forum » Loža » Kako daleč vidimo...
Kako daleč vidimo...
Bellatrix ::
Danes zjutraj sem se odpravil do obale in videl do sedaj še ne viden pogled na Alpe.
Nikoli se nisem zanimal za to, kako daleč se dejansko nahajajo italijanske Alpe od obale Istre, a predvideval sem da ta razdalja ne bi smela znašati več kot 70km. Ko sem prišel domov, sem iz radovednosti izmeril razdaljo v Google Earthu in dobil za najbližje Alpe oddaljenost nekje 120km, tiste najdlje pa so bile tudi prek 170km.
Do danes si sploh nisem predstavljal, da bi lahko bilo ozračje tako čisto, da bi omogočalo tak pogled.
Nikoli se nisem zanimal za to, kako daleč se dejansko nahajajo italijanske Alpe od obale Istre, a predvideval sem da ta razdalja ne bi smela znašati več kot 70km. Ko sem prišel domov, sem iz radovednosti izmeril razdaljo v Google Earthu in dobil za najbližje Alpe oddaljenost nekje 120km, tiste najdlje pa so bile tudi prek 170km.
Do danes si sploh nisem predstavljal, da bi lahko bilo ozračje tako čisto, da bi omogočalo tak pogled.
People are quick to judge and slow to correct themselves.
- zavaroval slike: bluefish ()
gendale ::
pri dobrih vremenskih pogojih tvoj pogled omejuje ukrivljenost zemlje (in seveda velikost predmeta)
Avenger ::
Na vidljivost vpliva seveda tudi atmosfera, predvsem vlaga in smog, zelo dobro se to vidi pri opazovanju zvezd, najbolj jasno se vidi pozimi, ko je vlažnost zraka najnižja. Trenutki, ko je ozračje v nižinah kristalno čisto so pri nas pravzaprav zelo redki.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Tear_DR0P ::
načeloma lahko ob zelo lepem vremenu in če ti je dež prej spral nebo, s triglava vidiš morje - so they say, sam še nisem probal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
energetik ::
To sploh ni problem, ker gledaš z višine slabih 3km. Samo na pravo vreme je treba počakat. Recimo s Snežnika ~1700mnv ob lepem vremenu vidiš Cres, Lošinj in še dalj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Venomus ::
Hrvaški vic na to temo:
-Zašto u slovenskim školama nisu potrebne karte za geografiju?
- Zato što se sve vidi kroz prozor.
Drugače pa ja, če dež spere nebo je presenetljivo, kako daleč se vidi.
-Zašto u slovenskim školama nisu potrebne karte za geografiju?
- Zato što se sve vidi kroz prozor.
Drugače pa ja, če dež spere nebo je presenetljivo, kako daleč se vidi.
$%&/() ::
Danes recimo, se je iz marine v Izoli prav lepo videlo Triglav, okoliške Julijske Alpe ter tudi italijanske Alpe.
terryww ::
dobra reklama za istro...
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
I'm on the run. No time to sleep.
Pyr0Beast ::
Lepa :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Phil ::
načeloma lahko ob zelo lepem vremenu in če ti je dež prej spral nebo, s triglava vidiš morje - so they say, sam še nisem probal.
Prav pravijo . Pa sploh ni redko to ...
anonynino ::
če imamo zdrav vid bi lahko gledali neskončno daleč.
samo je megla, oblaki oz. vse naravne motnje.
samo je megla, oblaki oz. vse naravne motnje.
LuiIII ::
Potrjena (fotografija) najdaljša vidna razdalja je 380km. Iz Mt. Sanforda se ob idealnem vremenu lepo vidi Denali. Teoretične razdalje so še nekoliko večje, saj se naj bi se iz Paramo Santa Ines videl Pico Ojeda, kar naj bi zneslo okoli 503km. To seveda ob normalnih refrakcijskih pogojih. V severnih morjih je poznana t.i. "arktična fatamorgana". To je obratna fatamorgana kot smo je vajeni v puščavah saj se pojavi ob močni temperaturni inverziji. Če je inverzija zelo močna (> 11.2°C/100m) pride do tega, da je radij ukrivljanja svetlobe manjši kot je ukrivljenost Zemlje. Pri tem se objekti za horizontom dejansko dvignejo nad horizont. Po nikoli dokazanih podatkih je nek kapitan leta 1939 opazoval Islandijo (Snaefells Jökull) iz razdalje 550km. Zdela se mu je, tako blizu, da bo priplul do Reykjavika v nekaj urah.
LuiIII ::
Tule je fotografija z Velebita kjer se preko Jadranskega morja vidijo Apenini. Cca 260 km daleč. Impresivno.
Matev ::
najbolj oddaljen objekt viden s prostim očesom je galaksija andromeda 2,5 milijona svetlobnih let daleč
jest10 ::
najbolj oddaljen objekt viden s prostim očesom je galaksija andromeda 2,5 milijona svetlobnih let daleč
Ni res, M33 je dlje
Matev ::
Ni res, M33 je dlje
sem našel še eno
še dlje: distance (10-16 million light-years)
Centaurus A @ Wikipedia
Centaurus A is visible to the naked eye under exceptionally good conditions.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kolesarjenje na daljše razdalje (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 10550 (7281) | energetik |
» | Eno vprašanje o vesoljuOddelek: Znanost in tehnologija | 2233 (1671) | korenje3 |
» | 19. marca polna luna v perigeju (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13620 (10400) | Okapi |
» | hitrost zvoka...hitrost svetlobe ?!=? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31926 (29975) | durrenmatt |
» | Širjenje vesoljaOddelek: Znanost in tehnologija | 1829 (1619) | gzibret |