» »

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas

Proračun skozi leta: prihodki

Slo-Tech - Tokrat smo na Slo-Techu pripravili vizualizacijo državnega proračuna skozi čas. Prikazano obdobje sega od leta 1992 pa do 2010, ponuja pa zanimiv vpogled v delovanje države. Vizualizacija omogoča prikaz brez revalorizacije, z revalorizacijo glede na inflacijo in z revalorizacijo glede na indeks rasti BDP. V nadaljevanju sledi pregled nekaterih zanimivejših grafov.



Zadnje čase je v medijih veliko govora o zadolževanju in se lahkotno omenja veliko številk. Zdaj si lahko sami ogledate kako je videti zadolževanje v državnem proračunu in kakšni so trendi: 2009 smo se zadolžili za rekordnih 4,7 milijarde evrov (delež zadolževanja med prihodki je kar 38,5%), leta 2010 pa za 2,5 milijarde. Pri odhodkih pa že dalj časa plačujemo več sto milijonov evrov obresti letno. Zadolževanje samo po sebi pa ni nujno slabo - če se seveda pridobljena sredstva porabi tako, da se investicija povrne.

Ob vizualizaciji se pokažejo tudi drugi zanimivi pojavi npr. skok prihodkov od glob in denarnih kazni med letoma 2004 in 2008. Postaja Slovenija policijska država ali je to posledica uvedbe uklonilnega zapora?

Zanimivo nizka je trošarina na alkoholne pijače v primerjavi s trošarino na tobačne izdelke in na električno energijo. Tako se slovenska toleranca do alkohola kaže tudi skozi politiko, čeprav je cena, ki jo plačujemo visoka. Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče je alkoholiziran, pri prometnih nesrečah, kjer prihaja do smrtnih žrtev pa so kar trije od desetih alkoholizirani (Statistika Policije iz leta 2010, PDF).

V vizualizaciji se tudi skriva odgovor na vprašanje, če je Slovenija socialna država: nikoli bolj. Skoraj vse kategorije transferov posameznikom in gospodinjstvom so v zadnjih letih zrasle. Posebej neprijeten je pogled na transferje nezaposlenim.

Socialno pa se država ne obnaša samo do posameznikov, ampak tudi deli subvencije podjetjem in zasebnikom in predvsem - kmetom. To samo po sebi ne bi bilo napačno, če ne bi imeli po tolikšnem vlaganju v kmetijstvo še vedno nizke stopnje samooskrbe z žiti (55% leta 2010) in zelenjavo (31% leta 2010).

Pokojnine (ZPIZ) močno bremenijo proračun že od leta 1997 dalje, še nekoliko bolj problematične pa so postale s pokojninsko reformo leta 2000. Iz proračuna prenašamo 1,3 milijarde letno v pokojninski sklad, kar je predstavljalo leta 2010 kar 12% prihodkov (vključno z zadolževanjem).

Za vizualizacijo so bili uporabljeni podatki iz Biltena javnih financ Ministrstva za finance. Zaradi preglednosti in predstavitve razmerij so skupaj združene A, B in C bilance, plačevanje obresti pa je preštevilčeno iz tekočih odhodkov v ločeno postavko.

63 komentarjev

«
1
2

Rippy ::

Graf se ne naloži v IE9. Sicer deluje bp v "lisički"

bosmla ::

Pohvale za tole - res pregledno (s cim je narejeno?).

Ahim ::

Je to Zurnal ali slo-tech ?

Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče je alkoholiziran [...]

Torej kar 90% povzrociteljev prometnih nesrec ni alkoholiziranih; najboljse torej da vsi pijemo in bo nesrec 90% manj, saj ne bo nikogar nealkoholiziranega, ki bi jih povzrocal tako mnozicno. Pa obvezno davke in globe na nealkoholiziranost ! Alternativa - da nihce ne pije - je namrec naravnost obupna, bilo bi le 10% manj nesrec.

Aja pa vsec mi je, da nekdo, ki je zares Zejn, pise o alkoholu :)

Posebej neprijeten je pogled na transferje nezaposlenim.

Razen za nezaposlene, kakopak. In zame, ker povezava v mojem brskalniku kdove zakaj ne dela :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ahim ()

kronik ::

Socialno pa se država ne obnaša samo do posameznikov, ampak tudi deli subvencije podjetjem in zasebnikom in predvsem - kmetom. To samo po sebi ne bi bilo napačno, če ne bi imeli po tolikšnem vlaganju v kmetijstvo še vedno nizke stopnje samooskrbe z žiti (55% leta 2010) in zelenjavo (31% leta 2010).


Nekaj podobnega sem omenil na eni slovenski novičarski strani in dobil same negativne glasove za komentar ;)

imagodei ::

Pohvale za tole objavo! Krasno!
- Hoc est qui sumus -

vvisoc_1 ::

Tako me prime, da bi psoval po vseh novinarskih straneh, ker niso sposobne naredit takšnega članka v miljon letih (IMHO). Vse pohvale žejnemu avtorju! Izvrstno!

Pyr0Beast ::

Tile grafi bi morali it kar na Failblog. How not to run the country.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tomcater ::

V smislu članka je tole super narejeno, vse pohvale! Drugače pa je slika zaskrbljujoča :S Vprašanje kam nas to pelje...

Phantomeye ::


Torej kar 90% povzrociteljev prometnih nesrec ni alkoholiziranih; najboljse torej da vsi pijemo in bo nesrec 90% manj, saj ne bo nikogar nealkoholiziranega, ki bi jih povzrocal tako mnozicno. Pa obvezno davke in globe na nealkoholiziranost ! Alternativa - da nihce ne pije - je namrec naravnost obupna, bilo bi le 10% manj nesrec.


Upam, da je tvoje sklepanje zajebancija...

Ce bi vsi pil, bi bile vse nesreče, ki bi se zgodile zaradi alkohola.

Zgodovina sprememb…

bosmla ::

Bolse pogledal droben tisk :| JavaScript InfoVis Toolkit fajn zadeva

SkipEU ::

Tako se slovenska toleranca do alkohola kaže tudi skozi politiko, čeprav je cena, ki jo plačujemo visoka. Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče je alkoholiziran, pri prometnih nesrečah, kjer prihaja do smrtnih žrtev pa so kar trije od desetih alkoholizirani (Statistika Policije iz leta 2010, PDF).

Škoda, da je ob tako kakovostnem članku zašel v politični populizem. Kako si določil, da je cena visoka? A na podlagi smrtnih žrtev? Če gledaš žrtve, potem samomori presegajo te pijane za volanom skoraj za 10x, debelost pa to številko še za vsaj dodatnih 10x. Če si gledal finančno, alkohol ustvarja velik plus.

Če damo na stran populizem - po mojem mnenju se število smrtnih nesreč, če predpostavimo, da dovolimo pijanost za volanom, ne bi toliko povečalo kot nas strašijo. Danes imamo večino avtoceste, glavne ceste so bolj urejene in zavarovane, imamo boljše avtomobile, pločnike, ... Vprašanje je tudi, ali ne bi bilo za družbo kot celoto celo ceneje, če ne bi preganjali pijanih voznikov (s tem so se ukvarjali tudi v Freakonomics)?

SkipEU ::

Za povišanje števila pobranih glob bi lahko veliki delež pripisali tudi Zakonu o varstvu javnega reda in miru v navezavi z mobiteli. Ljudje so namreč vse manj strpni in bolj zagrenjeni in že za vsako malenkost kličejo policijo. To je pred novim zakonom in pred množično uporabo mobitelov bilo težko, saj pač nisi tekal domov, da boš neko neumnost sporočil policiji.

harvey ::

Samo medklic glede na metodologijo, kako ste/so podatke posortirali po letih v času dvoletnih proračunov in pa ko je bil fiskalni zamik v naslednje leto (Gasparijeve pogruntavščine), skratka ko proračuni niso bili enaki koledarskemu letu.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Matheeew ::

Kapo dol za pregleden & interaktiven prikaz. Res pohvalno.

energetik ::

Super prikaz. Sicer pa te kar srat prime, ko vidiš tiste milijardne transfere javnim zavodom, pa za penzije, pa tranfere za folk, ki večinoma dela na črno.
Za vse to moram dati skoraj pol plače, nazadnje me pa še oglobijo, ko od obresti dobim usranih 1000€, plačati bom moral poln znesek za otroka v vrtcu, pa nimam nobene nepremičnine, hkrati pa še za vsako kupljeno malenkost DDV.
Moj denar gre za transfere nezaposlenim, ki delajo na črno in živijo v 3 nadstropnih bajtah ali v Jazbinškovih stanovanjih. Adijo pamet.

gakiko ::

Ne dela v FF3, ne dela v IE8. Requirements?

energetik ::

V FF5 in Chrome BP deluje.

hruske ::

@SkipEU: Profit z alkoholom? S pobranimi 90 milijoni € zadnje leto iz trošarin?

Sam namreč resno dvomim. V novici sem vključil samo prometne nesreče, ampak v "ceno alkohola" moraš upoštevat več kot zgolj smrti, ki jih povzroči alkoholiziran voznik. Stvari, kot so npr. stroški policijske intervencije, stroški medicinske oskrbe alkoholika (oskrba ob nesreči in zdravljenje od odvisnosti), stroški medicinske oskrbe žrtev (prometnih nesreč in pretepov), zmanjšana produktivnost zaradi odsotnosti ali nizke zbranosti (mačka), stroške sodnih postopkov in seveda prezgodnja smrt alkoholika, zaradi katere ni več človeka, ki bi doprinašal k BDP.

To vse skupaj ni tako poceni, res pa je, da bi si za dovolj natančno oceno moral vzeti kar nekaj časa. To so počeli v ZDA in prišli do cifre 70 miljard $ leta 1985, oz 1,6% takratnega BDP. Če smo dobri in nas to stane samo 1% BDP (dvomim), je to za leto 2009 še vedno okrog 350 milijonov €.

Ampak ne skrbet, država je v tem primeru talec ljudstva. Če bi si slučajno upali povišat trošarine, bi vsi samo bolj intenzivno začeli doma kuhat žganje, vinograd pa ima itak vsaj nekdo v širši familiji. ;)

@k4harvey: Uporabljeni so podatki iz Biltena javnih financ. Če so tam napačni podatki, potem je seveda tudi graf napačen. :)

@gakiko FF 4.0+, Chrome, Safari, Opera. Bom poskusil pogledat, če začne delat v 3.6
Rad imam tole državico. <3

Spy ::

gakiko je izjavil:

Ne dela v FF3, ne dela v IE8. Requirements?

Niti v safariju.

zdravcc ::

Glede na povecanje stevila nezaposlenih od zacetka krize, je povecanje transfera nezaposlenim [b]presenetljivo nizko[/b]! Zanimivo da denarne pomoci od 2008 naprej vec ni, me zanima kaj to dejansko pomeni.
In pa "barve nimajo posebnega pomena" - napis pod grafom, ?? wtf, se dobro da sem opazil, da ko gres z misko cez graf, ti izpise pomen posameznih barv.
Super grafi, zanic populisticen clanek, clanek nevreden kvalitete grafov.

Tear_DR0P ::

ne morem verjeti kako malo odziva na to novico. a ste povzetek videli že v kakšnem drugeč časopisu? @Gašper Žejn a se je morda že kak novinar zanimal za objavo tega? pa ostali, ste doma pokazali vsem te grafe? Je kdo pripravljen povedati kaj razbere iz teh grafov, razen enovrstičnic ki iz grafa vedno razberejo samo grozo :D no pa na drugi strani kopica komentarjev, ki se je zapičila v avtorjev priimek ali alkohol.

mene dejanko zanima v kaj smo investirali to konico v prihodkih preteklega leta, zakaj je do lani graf tako lepo konstantno rasel, zdaj pa tak poskok, kako to da so davčni prihodki padli na raven iz leta 2003 (a tako slabo pobiramo davke???) in pa kaj se je zgodilo leta 2004 (ali 2005) da so se tudi skokovito povečali prihodki iz prometnih kazni. Predvsem me pa zanima, kaj se zgodi, če naenkrat vsi Slovenci začnemo spoštovati prometne predpise? a se bo za 2% dvignil DDV?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

CaqKa ::

mene zanima kaj to pomeni da proračun raste? pričakoval bi da je enak... ne pa da ga je vedno več.. od kje ga je vedno več?

usoban ::

Več proizvodnje(prodaje) -> pobere se več davkov -> večji proračun.

hruske ::

@zdravcc Lahko spišeš svoj članek, stvar omogoča povezavo na katerokoli postavko, kar pomeni da ni težko objavit povezave na zadevo.

Če boš pripravil svoj članek, vsekakor povej.
Rad imam tole državico. <3

CaqKa ::

usoban, to temelji na predpostavki da je več proizvodnje oziroma prodaje. imaš kje vir da je dejansko tako?

lobo_feroz ::

CaqKa je izjavil:

usoban, to temelji na predpostavki da je več proizvodnje oziroma prodaje. imaš kje vir da je dejansko tako?


http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...

Sicer se pa pridružujem pohvalam. Takšni grafi povedo veliko več kot razne "novičke" v ostalih medijih.

usoban ::

CaqKa je izjavil:

usoban, to temelji na predpostavki da je več proizvodnje oziroma prodaje. imaš kje vir da je dejansko tako?


Ne pravim, da je, ker nisem v teh stvareh. Mi je pa logično, saj se lepo vidi kdaj se zmanjša količina pobranih davkov in kdaj se prelomi rast BDP: http://bit.ly/pWctiV

Seveda je pa tu tudi zadolževanje, razvidno na grafu iz članka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: usoban ()

energetik ::

lobo_feroz je izjavil:

Sicer se pa pridružujem pohvalam. Takšni grafi povedo veliko več kot razne "novičke" v ostalih medijih.
Novičke v medijih so bolj kot ne šrot.
Da bi se pojavil en raziskovalni novinar, ki bi korenito razčlenil tale diagram, bi bil čudež. Verjetno bi ga še utišali prej. Pa tudi če bi na večjem portalu, recimo 24kur, objavili kakšen tak kvaliteten članek - kaj nam to koristi, če ga pa večina volilcev ne bo razumela in bo še vedno volila glede na tisto, kar bo slišala v bifeju in glede na velikost nasmeha znanega politika.

hruske ::

Men je zanimivo kako je Bajuku dejansko uspelo primanjkljaj spremenit v presežek.

NSi (vsaj politika, ki jo vodi Ljudmila Novak) mi ni najbolj blizu, ma to je pa vseeno kul.

Sem popravil par napak in graf zdaj dela tudi v FF3.6, IE7,8 (mal revno, ampak dela) in Safariju.
Rad imam tole državico. <3

poweroff ::

energetik je izjavil:

Da bi se pojavil en raziskovalni novinar, ki bi korenito razčlenil tale diagram, bi bil čudež. Verjetno bi ga še utišali prej.

Utišali ga ne bi. Problem je, ker so novinarji večinoma prekleto nesposobni.

Pa ostali tudi. Zlasti forumski komentatorji, ki ure in ure komentirajo, ne znajo pa podatkov na dosegu miške potegnit skupaj in prikazat kot se spodobi.

Bravo Gašper! :)
sudo poweroff

keber ::

Donacije (drugega težko rečem) vojnim invalidom, veteranom in žrtvam vojne so se v prvih 10 letih podvojile. Zdaj pa res zelo počasi padajo.
Bi bilo zanimivo odkriti, kdo in zakaj jih dobi, sploh ker je od konca druge vojne že blizu 70 let.

brbr21 ::

Tear_DR0P je izjavil:

ne morem verjeti kako malo odziva na to novico. a ste povzetek videli že v kakšnem drugeč časopisu? @Gašper Žejn a se je morda že kak novinar zanimal za objavo tega?


Dnevnik

StaleY ::

Čestitke avtorju. Res pregledno in hkrati povedno.

zdravcc ::

hruske je izjavil:

@zdravcc Lahko spišeš svoj članek, stvar omogoča povezavo na katerokoli postavko, kar pomeni da ni težko objavit povezave na zadevo.

Če boš pripravil svoj članek, vsekakor povej.
Ne ne bom, ker se nimam za dovolj strokovno podkovanega, da bi pripravil tak clanek in nisem takega tipa(Kanal A - Svet), da bi si upal "modrovati" o stvareh ki jih ne poznam v nulo, niti nimam casa ne interesa, da bi jih razdelal. Clovek ki je napisal clanek, si ni vzel niti casa da bi razdelal predmet in se se dalec manj spozna kot jaz, ali pa ima kaksne osebne interese ali kratkovidnost, da manipulira z dejstvi.

Clanek oz. spremno besedilo je zanic, veliko BOLJE bi bilo ze samo prilepiti grafe.

Hevidi ::

To je to, kar manjka slovenskim medijem, INFOGRAFIKE!
Ker sliko/grafiko razume tut slabše izobražen državljan, medtem ko 15 stranski tekst mu ne pride do živega... tako da je dilema, a je pomanjkanje infografik slučaj ali načrt?!
PER ASPERA AD ASTRA

CaqKa ::

mene zanima kaj pomeni "prikaz brez revalorizacije", pa z glede na inflacijo in z glede na bdp?
in kaj mi ti različni prikazi sploh pomenijo v "grand schema" glede na to da se nekam bistveno grafično ne spremenijo?

pa zakaj mi chrome javlja da je zadeva htela naložit insecure skripto?
trenutek kasneje.. em.. kaj če bi v novici dali linke na http in ne na https?

CaqKa ::

Kako to da imamo trošarine šele od 98 dalje? kaj se je takrat zgodilo?

tehnični predlogi na graf: Ker UI ni tako samo po sebi umeven, predlagam da se še bolj jasno napiše ali v novico ali pa pod grafiko že obstoječi tekst poveča, ali pa se ga nemara zapiše pod naslov. namreč da levi klik omogoči podrobnješi prikaz postavke, ter desni manj podrobnega.

Kje naj iščem tisti del, ko nekateri pravijo da je v Sloveniji delo preveč obdavčeno, torej da delodajalci plačajo zraven, torej tisti del ki ga od bruto plače ne dobimo in gre v proračun? zanima me namreč podatek koliko % je tega glede na celotni proračun.
tudi, koliko gre za plače javnega sektorja in koliko gre za plače politikov.

/edit:
http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...
je tole del za plače javnih uslužbencev? (piše namreč samo javni zavodi)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

CaqKa ::

WTF? z LEtom 2008 se pojavi položajni dodatek: http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...

da je vse skupaj "skrito" za pomensko zelo povedno postavko "tekoči odhodki" tudi ni treba posebej povdarjat.

v letu 2006 je skokovito naraslo "tekoče vzdrževanje poslovnih objektov"
http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...
je prišlo do tega da se je tisto leto naenkrat začelo kupovat poslovne objekte?
glede na trend pred 2006 je to namreč 10x povečanje teh stroškov.

ne skokovito, ampak kar naraščajo, bolj kot proračun v povprečju, tudi izdatki za vzdrževanje in zavarovanje: http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...

z letom 2006 so se pojavile tudi različne postavke glede vzdrževanja informacijskega sistema, od hardvera, softvera, licenc... http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...

za tiste ki so hteli Muro reševat z uniformami za uslužbence... tega je samo za 5 mio letno: http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...
nevem če bi to rešilo Muro...

spet 2006, kaj so to železniške storitve? http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...

ful bi bilo fajn videt tak graf, še za zaposlene v javnem sektorju, pa da si jih lahko potem po nivojih dol pogledaš in primerjaš koliko korelira št zaposlenih s stroški ki nastajajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

hruske ::

@CaqKa

Brez revalorizacije je nominalno, torej cifra, kakršna je bila objavljena v tistem času. Zaradi inflacije si lahko leta 2007 s 3€ kupil več žemelj kot jih lahko z istim zneskom danes, kar pomeni da denarju skozi čas vrednost pada. Ideja revalorizacije glede na inflacijo je v tem, da izničiš to časovno razliko v vrednosti in tako narediš številke med seboj primerljive.

Včasih se pojavi kaj novega ker ustvarijo novo proračunsko postavko, tako se je npr. zgodilo pri 402513 (programska oprema) in še ene par, kjer se jasno vidi, da je postavka 402510 leta 2007 razpadla na več postavk.
https://static.slo-tech.com/stuff/20let...


Kje naj iščem tisti del, ko nekateri pravijo da je v Sloveniji delo preveč obdavčeno, torej da delodajalci plačajo zraven, torej tisti del ki ga od bruto plače ne dobimo in gre v proračun? zanima me namreč podatek koliko % je tega glede na celotni proračun.


V resnici ti ne vem povedat, je pa dobro vprašanje. Sodeč po tem je bil to davek na izplačane plače na strani odhodkov oz davki na plačilno listo in delovno silo na strani prihodkov. Verjetno pa ni to vse in sumim da k temu, kar ti iščeš, štejejo še Prispevki delodajalcev za socialno varnost.


tudi, koliko gre za plače javnega sektorja in koliko gre za plače politikov.


Na vprašanje s tako detajlno razliko boš težko odgovoril s temi grafi.


/edit:
http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...
je tole del za plače javnih uslužbencev? (piše namreč samo javni zavodi)


Odvisno kako pojmuješ "javni". Ta denar se podeli javnim zavodom - bolnicam, muzejem, ipd - in se tam naprej bolj podrobno vodi.

Moraš se zavedat, da je to proračun državne uprave - to obsegajo (če jaz prav razumem) državne inštitucije (državni zbor, vlado, ministrstva, informacijsko pooblaščenko, računsko sodišče, ipd.) in upravne enote. Proračuna občin, šol in podobnega tu ni, so pa "transferi" oz. prenos denarja občinam in javnim zavodom.

Tu notri so tako plače parlamentarcem in drugim delom državne uprave, ne pa občinam, bolnicam ipd.

Aja, pa ne uporabljat brez revalorizacije, ker je razlika med enimi štipendijami in drugimi štipendijami bistvena - brez revalorizacije izgleda kot da štipendije rastejo, če pa upoštevaš njihovo realno vrednost, pa dejansko ostajajo na istem nivoju.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

MrStein ::

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Navodila (opis levega in desnega klika) bi lahko bila malenkost boljša.

Razen tega je "ciljanje" nenatančno: pri grafu prihodkov, če kliknem na 70 davčni prihodki, je postavka 701 zelo tanka.
Da jo naciljam moram za eno ali dve debelini nad njo pokazat.
FF 5.0.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

kopija podatkov iz stat.si strani ne dela. http://static.slo-tech.com/stuff/20letS...

gendale ::

iz grafa je takoj očitno, da bi morali ločiti pokojninsko blagajno od proračuna

energetik ::

Če se ne motim, tukaj notri ni pokojninske blagajne. Tisti transferi v ZPIZ so samo krpanje blagajne. Skratka stanje se mi zdi katastrofalno. Z vedno starejšo populacijo in vedno večjim dolgom bo pa samo še huje.

gendale ::

saj to sem tudi mislil, tiste transferje bi blo treba ukiniti in za pokojnine namenit toliko kot se pač zbere

energetik ::

Ja. Ampak potem imaš stotisoče penzionistov na ulicah in Desus zmaga na naslednjih volitvah.
Da se marsikaj porihtati. Da npr. zaposleni ne plačujemo 2-tedenskih počitnic nezaposlenim, ki sedijo na morju, namesto da bi iskali delo. Da ne plačujemo RTVSLO, da producira oddaje tipa Mario, EMA itd, medtem ko zmo zadolženi do vratu. Da se ne obnavljajo galerije, muzeji. Samo za začetek. Ne moreš se iti nekega hudega luksuza, medtem ko se potapljaš.
Proračunska sredstva je treba usmerit tja, kjer jih resnično potrebujemo - zdravstvo, šolstvo, policija, sodstvo, odplačilo dolga.

Zgodovina sprememb…

hruske ::

@Caqka hvala, bom popravil. Pravi link je https://static.slo-tech.com/stuff/20let...
Rad imam tole državico. <3

timberjack ::

Šinfajo brezposelne, sami pa med delovnim časom v državni firmi pišejo po forimih:)
To ima veze.

Ukinitev rtv prispevka zaradi Maria in Eme, ne gledaš samo ti TV, ga še 100 upokojencev!

Ustavitev obnovo muzejev itd??? WTF. Kaj začeti obnovo šoping centrov??
Brez kulturi ni moralnega razvoja ni gospodarskega razvoja itd.

Ločitev pokojninske blagajne od proračuna?? Kako boš neki delavki v Muri plačal pokojnino po principu kolikor je vložila v blagajno??? In Študentu, ki je z njenim denarjem prišel do naziva- visoke plače - pokojnine, ko si je kupovala obdavčen kruh??

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Moralnega razvoja kljub vsem muzejem, galerijam in Mariu več kot očitno ni. Prej razkroj. Dokler se šoping centri delajo/obnavljajo s privatnim denarjem, me ne zanima.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6326035 (16631) NooB
»

Vizualizacija proračuna 2010 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
11628629 (19422) hruske
»

Kdo ima kakega fotra s penzijo pri roki...

Oddelek: Loža
344992 (3648) T-h-o-r

Več podobnih tem