» »

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas

1
2
»

MrStein ::

timberjack je izjavil:


Kako boš neki delavki v Muri plačal pokojnino po principu kolikor je vložila v blagajno???

To si malo zamešal.
Plačalo se ji bo z denarjem, ki ga je nekdo 5 minut prej vplačal pod postavko "za pokojnine".
Sicer je tega denarja premalo, zaradi razmerja delavci:upokojenci, zato pa se iz proračuna jemlje. (od kod pa se naj?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BlueRunner ::

gendale je izjavil:

saj to sem tudi mislil, tiste transferje bi blo treba ukiniti in za pokojnine namenit toliko kot se pač zbere

Kar bi pomenilo takojšnjo znižanje pokojnin in kršitev medgeneracijske solidarnosti, ki jo država z zakonom jamči.

Se je poskusilo kupiti še nekaj časa za razmislek o korenitejših spremembah sistema tako, da se bi podaljšalo delovno dobo in nekatera izplačila tudi ukinilo, kar bi ustavilo naraščanje tega transferja, pa se je to na referendumu z jasno izraženo ljudsko voljo zavrnilo.

nekikr ::

Ja, hoteli so, da 45 let vplačuješ v blagajno potem pa iz nje prejemaš bedno penzijo 5 let preden te pobere od dolgotrajne bolezni zaradi katere nimaš nič od teh zadnjih let življenja. Ljudstvo je bilo začuda proti.

Spy ::

BlueRunner je izjavil:

Se je poskusilo kupiti še nekaj časa za razmislek o korenitejših spremembah sistema tako, da se bi podaljšalo delovno dobo in nekatera izplačila tudi ukinilo, kar bi ustavilo naraščanje tega transferja, pa se je to na referendumu z jasno izraženo ljudsko voljo zavrnilo.


Poskusili so oropati realne kontributorje in sicer tako, da bi jim za vsakih 100 enot zaseženega premoženja izplačali ene 35 enot od upokojitve do smrti. Med tem pa bi se naši borci/kurčani/in-vsi-ostali-bifši-kontributorji-ki-so-kontribuirali-za-max-200-eur-penzije veselo napajali s pokojninske blagajne, seveda all together za nezaslužene rente.

Ljudstvo je zagledalo kanček resnice te zgodbe (tu na forumu je več ali manj jasno, da so bili sindikalistični argumenti več ali manj zanič, da novinarji na splošno se niso lotili raziskovalnega dela, da so ljudem zamolčali dejstva o razmerjih med kontribucijami in prejemki v razvitejših državah, itd.) in je zradiralo nore ideje ozkoglednih opranoglavcev, ki mislijo da je edino Zakon zakon v njihovi eksistenci in da zato mora biti tako še za vse ostale slovencljne.

BlueRunner ::

Poskusili so oropati realne kontributorje in sicer tako, da bi jim za vsakih 100 enot zaseženega premoženja izplačali ene 35 enot od upokojitve do smrti.

To je tvoje mnenje. Prave številke in realnost so tudi vsem za številke nepismenim jasno razvidni iz vizualizacij, od katerih je Gašperjeva še ena v vrsti že nekaj njih.

Ampak kot vedno: Haters gonna hate. Stupid gonna stupid.

Spy ::

BlueRunner je izjavil:

Ampak kot vedno: Haters gonna hate. Stupid gonna stupid.


Pa bom napisal eno za very stupid :)

Vsaka reforma, ki bi bila opredeljena tako, da ohranja pošteno razmerje med kontribuiranim in prejeto pokojnino je še kako sprejemljiva. Skratka lahko predlagate, da se vsi skupaj upokojimo pri 74. letu, ampak moškim, ki so imeli leta 2008 pričakovano življenjsko dobo 75 i kusur let, bi morali (v tistem letu) začeti izplačevati (za povprečnega talibanskega komunajzrskega nerazumnika) neverjetno visoke pokojnine (pošteno razmerje med kontribuiranim in dejansko prejetim). V zvezi s tem bo seveda tudi stupid-stupid razumel, da sploh ni važno, če se človek upokoji pri 50., 60. ali 70. letu starosti. Bistvenega pomena je, da so njegovi prejemki (renta) ob upokojitvi skladni (pošteno razmerje) s kontribuiranim.

Ampak ne. Slovenistanska reforma ni naravnana k ohranjanju/postavitvi poštenega razmerja, spoštovanja kontributorjev, delavcev, ki so pričeli z delom v zelo zgodnjih letih. Butalistanski absurdistan in stupid-stupid ofce tega ne razumejo in nočejo razumeti, ker v nekem zakonu tak piše.

Stupid-stupid vprašajte blondinko, da vam napiše na čelo "pošteno razmerje med kontribuiranim in počrpanim integralom vrednosti". Potem se poglejte v ogledalo in preden kaj napišete o pokojninski kraji se tudi poskusite pogledati v ogledalo. Morebiti vam bo uspelo se prepoznati.

gendale ::

ne moreš izplačevat denarja, ki ga ni

imejmo vsi po 3+ zaposlenih otrok pa bo šlo

ampak glede na trenutno razmerje upokojenci:zaposleni rabimo višjo starost upokojitve ali nižje pokojnine ali višje prispevke (oziroma neko kombinacijo tega)

Spy ::

gendale je izjavil:

ne moreš izplačevat denarja, ki ga ni

imejmo vsi po 3+ zaposlenih otrok pa bo šlo

ampak glede na trenutno razmerje upokojenci:zaposleni rabimo višjo starost upokojitve ali nižje pokojnine ali višje prispevke (oziroma neko kombinacijo tega)


1. trenutno se dogaja točno to: država (s transferjem) izplačuje večjo vsoto pokojnin kot uspe pobrati prispevkov za penzije

2. ni nujno, da so zaposleni in sploh ni nujno, da morata biti vsaj 2. Primer: slovenijo napade smrtonosni virus, ostaneva živa samo moja žena pa jaz. Ukvarjava se z izvozno dejavnostjo in si želiva pokojnino. Vplačevala bova prispevke/zavarovanje do dneva upokojitve in poskrbela bova (to sedaj počenja država), da so prispevki smiselno in profitabilno vloženi (npr. nakup zemljišča ob morju, cigel, železa, betona, občasno kako urco dela arhitektov, inžinirjev, zidarjev). Ob upokojitvi ne bova potrebovala prispevke najinih otrok, ker v enem življenju bova postala lastnika 5 hišic ob morju in prelepega gozda. Tri hišice bova rentala in po eno na deset let prodala.

3. tu smo blizu resnice s tem, da se nekateri sprenevedajo in nočejo prepoznati anomalij, npr. prevrednotenje preteklih prispevkov, ki botrujejo k temu, da so bili številni izračuni (revalorizacija prispevkov za pokojnine) odmerjenih pokojnin enostavno prenapihnjeni. Kdor je kot jaz živel pod Jugo se tega zaveda zelo dobro. Tudi tisti, ki ste pričeli delati okoli 90. leta se verjetno spomnite kakšne plače ste imeli v primerjavi s tujino, koliko so bile plače vredne v DEM oz. v današnjih EUR. In prav tako ni težko razumeti, kaj pomeni tisoč EUR penzije v razmerju do neto plač tistih let. He he pa da ne govorimo o letih 70'.

Bistveno je, da ne zamešamo pojme. Višja starost upokojitve ni element, ki enako vpliva na vse kontributorje (npr. 45-letnega vs 40-letnega). Nižje pokojnine "jutri" ni enako nižje pokojnine "sedaj takoj oz. na splošno". In podobno velja za prispevke: kaj pomeni "višji prispevki" za človeka, ki je mesec dni pred upokojitvijo?

Zato je enostavneje zagovarjati in uzakoniti "pošteno razmerje". Vse ostale reči spadajo v socialno pomoč in niso ter ne smejo biti predmet debate/ekonomike pokojnin.

LP, Spy.

Mr.B ::

Spy, me zanima katerega korenjaka od politikov boš videl da na osrednjem dnevniku, da reče: če delate za minimalca, ne boste opričeni za človeku dostojnega življenja, ko se boste upokojili.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spy ::

Mr.B je izjavil:

če delate za minimalca, ne boste opričeni za človeku dostojnega življenja, ko se boste upokojili.

Če bi država pričela izplačevati vsem rentarjem le kar v resnici zmore, bi tovrstne izjave sprejeli podobno kot stavek voda je mokra. Irelevantno skratka. Od "mojih" politikov bi pričakoval izjave v stilu "potrudili se bomo, da boste prejeli dostojne socialne pomoči". Bogata/uspešna država si tovrstne rešitve lahko privošči. Ampak najprej bo potrebno kakovostno upravljati državo, da bo sploh imela pogoje obogatiti. Z glomaznimi in neučinkovitimi državnimi aparati, ki dušijo podjetniško življenje, z nerazumno visokimi investicijami namenjeni predvsem maziljenju njihovih svojih in le marginalno infrastrukturi (še vedno nedokončani AC križ je primer par excellence), s šolskim sistemom, ki proizvaja izključno življenjske analfabete (itd.), nimamo nobenih šans.

hruske ::

Vizualizacija je bila malo osvežena: popravljen je link na xls in dodana še angleščina.
Rad imam tole državico. <3

CaqKa ::

so kateri drugi mediji zagrabli zadevo?

Pyr0Beast ::

rtvslo afaik ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

NooB ::

A obstaja še kakšna verzija za 2011 -> ?
LP, JAZ
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

20 let Slovenije: Vizualizacija državnega proračuna skozi čas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6326029 (16625) NooB
»

Vizualizacija proračuna 2010 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
11628627 (19420) hruske
»

Kdo ima kakega fotra s penzijo pri roki...

Oddelek: Loža
344991 (3647) T-h-o-r

Več podobnih tem