» »

Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Slo-Tech - Korejsko Ministrstvo za šolstvo, znanost in tehnologijo je napovedalo pričetek izvajanja 2,2 bilijona vonov (1,4 milijarde evrov) vrednega projekta, s katerim želijo do leta 2015 popolnoma digitalizirati vsa učna gradiva v korejskih osnovnih, srednjih in višjih šolah. Digitalizirane verzije učbenikov bodo imele vse vsebine, ki so vsebovane v papirnih verzijah, poleg tega pa še dodatne večpredstavnostne vsebine, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja za boljše razumevanje snovi itn.

Vzpostavili bodo centralni strežnik na ministrstvu, na katerem bodo vsa digitalna gradiva. Šole jih bodo nato prenesle v svoja omrežja, učenci pa bodo prek brezžičnih omrežij, ki bodo postavljena v vseh šolah, na svoje tablične računalnike dobili vsa gradiva. Učenci iz socialno ogroženih okolij bodo tablične računalnike dobili brezplačno. Kateri proizvajalec in kateri model tabličnih računalnikov bo izbran, še ni znano.

Nekatere šole v Južni Koreji že preizkušajo digitalne učbenike na prenosnih računalnikih. Tudi v začetnih fazah prehoda na tablične računalnike bo sodelovanje neobvezno, saj je treba rešiti še nekaj pomembnih vprašanj. Ugotoviti je treba, ali se učenci laže učijo iz tiskanih ali digitalnih materialov in kakšen je vpliv manjše diagonale tabličnih računalnikov, ki lahko na eni strani prikažejo bistveno manj informacij od papirnatih knjig. Kljub temu na ministrstvu pričakujejo, da večjih težav ne bo, saj je mlada generacija že navajena sprejemanja informacij na zaslonu.

Razmišljajo tudi o uvedbi spletnih predavanj in razredov, tako da bi učenci, ki šolo zaradi bolezni in drugih opravičenih razlogov zamudijo, lahko pouku prisostvovali prek interneta, kar bi jim štelo v obvezno prisotnost. Stekli naj bi leta 2013, prvikrat poizkusno za triletno obdobje.

32 komentarjev

gruntfürmich ::

južni korejci so itq tko integrirani v elektroniko da jim bo ta korak zelo koristil...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

morbo ::

Tako se dela.

Sklepam da bodo taki učbeniki cenejši in se jih bo dalo enostavno upgrejdat z novo vsebino, brez potrebe po ponovnem tiskanju. Pri nas pa mafijski založniški ceh lupi starše vsakih nekaj let z novimi papirnatimi učbeniki in delovnimi zvezki.

Eto, tudi zaradi tega nas bodo Azijci še bolj ownali v prihodnosti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

kuglvinkl ::

Kaj pa DRM?

kanzyani ::

čez par let bodo otroci prej znali tipkat kot pa pisat na roke... :/

next_byte ::

In prav je tako, kaj pa skiciranje ?

Vesoljc ::

next_byte je izjavil:

In prav je tako, kaj pa skiciranje ?

wacom recimo?

drugace pa zakon tole... profesorji pa v jok, zdaj ne bodo vec mogli izsilit nove verzije knjige vsako leto...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

SkipEU ::

S tabličnimi računalniki si pri pouku potencialno hitrejši samo, če ti nekdo narekuje vsebino. Pri delanju zapiskov iz govora samega, si še ročno vedno hitrejši in bolj prilagodljiv.

@Vesoljc
če odštejemo fakultete, koliko profesorjev na osnovnih in srednjih šolah pa sploh ima lastne učbenike? 1%? Tvoj argument o željah profesorjev po izsiljevanju je zato čisto mimo.

Pyr0Beast ::

Pismu no. Korejci. Ne morš verjet.

Zapiski so neumnost, če je vsebina že vsem vnaprej jasna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

profesorji pa v jok, zdaj ne bodo vec mogli izsilit nove verzije knjige vsako leto..


Bodo. Znanost gre naprej, in nove možnosti dajo več priložnosti. Nov medij pa še boljše oblike.

Pauk bo postal interesanten v koščkih tudi za odrasle.

In Korejci bodo še bistrejši in izobraženi kot so že.

Tako se dela, ja.

Če že imaš šolo naj bo dobra.

Ampak saj to sem sam predlagal že pred 10 leti. In požel par batin. No morda dobesednih ne, vključenih v splošen koncept 'vidi budale' pa zagotovo. Če sem jim pa obnese, bomo pa čez 10 let tam tudi mi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pyr0Beast ::

Lol
10 let bo trajalo da bomo kaj takega sploh začeli uvajati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

Saj,... začeli so uvajati, in čez 10 let bomo tudi mi začeli. Malo optimizma ne škodi>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Gandalfar ::

Mi vecino tega ze pocnemo.

roli ::

Za osnovno šolo sem že malce pozabil ampak glede na to da sem letos končal srednjo šolo v smeri elektrotehnika računalništva pa nekaj tega poznam. V tem vidim smisel, če se spremeni kvaliteta. Pri večini predmetov učbenikov sploh nismo imeli (sem štejejo "strokovni" predmeti), ker so se profesorji po večini odločili ali za lastno razlago ali pa so kot gradivo preprosto podali link na katero od spletnih strani - primer za podatkovne baze je bil w3schools in sqlzoo. Ne rečem - obe strani ponujata dovolj gradiva, da se vsak nauči SQLa, vendar pa eni smo to naredili par let pred tem. In, če smo iskreni bi tisto uro gledanja v luft raje porabil za kaj malce bolj kreativnega. Seveda so drugi profesorji bili še bolj "zabavni" - požene power point prezentacijo in oddide, vsakih par minut pride zamenjati slide in to je nekje to. Ko razdeli naloge in rešena naloga dela točno to kar mora (dokazano s strani miljonih spletnih strani in s strani drugega profesorja) pa gre trdit, da je zadeva napačna. Seveda dokazi niso dovolj in človek noče priznati, da ima narobe. O ne to je nemogoče. Tako, da bolj kot redesign učbenikov in opreme bolj prav prišel redesign učnega sistema in profesorjev.

Seveda je malce drugače pri teoretičnih predmetih (slovenščina, matematika, ...). Tukaj učbenikov sploh nismo potrebovali (občasno kako berilo pri sloveščini) kaj dosti - profesorji so podali lastno razlago (bolj kvalitetno od učbenika). In to me niti ne čudi - večina teh učbenikov je narejenih tako, da bi šel raje zažgat sam sebe kot da bi bral tisto. Stvar, ki se jo da strnit v en stavek je ponekod napisana v celem odstvaku. Zakaj? Zato da imamo občutek kako dosti znanja je v knjigi? Učbeniki so narejeni dolgočasno, kazala so zanič, ko iščeš nek specifičen pojem se zgubiš v morju nepomembnih podatkov. Tukaj bi elektronska verzija lahko prišla prav - search. Morda kaka interaktivnost, ampak kljub vsemu pa je treba poskrbeti, da bodo učbeniki kvalitetno napisani. Seveda morajo podati snov v čimbolj zanimivi obliki in ne kolovratit z neuporabnimi podatki.

In potem na koncu še tretja stvar - oprema. Večina računalniških učilnic je opremljena z multimedijskimi tablami, ki so lahko odličen pripomoček. Ampak to tablo je večkrat uporabil samo eden izmed profesorjev. V učilnici je odličen pripomoček za učenje a ga nihče ne uporablja - zakaj? Ali zaradi lenobe ali pa še bolj verjetno - preprosto nihče ne zna. Računalniki v teh učilnicah so seveda v groznem stanju - pa ne v HW smislu. Preprosto je software na teh računalnikih tako zj**, da je groza. Seveda je to čudno saj se spremembe ne računalnik ne shranjujejo ampak se vedno naloži image. Potem pa imamo računalnike, ki imajo nastavljen napačen IP v imageu (ga je treba ob vsakem zagonu popraviti, da dela), programi se zaganjajo 2 minuti (razen če po novem office 2003 rabi 15GB RAMa za zagon), računalniki nimajo programa potrebnega za pouk ampak ga je treba vsakič ponovno nalagat, ... Povosd je oprema ampak nihče je ne uporablja ali vzdržuje! Veliko lažje je prižgati power point in vsi morajo ta power point prepisati - v tem primeru bi bilo ravno toliko koristi, če bi nam ta PP preprosto profesor poslal.
http://www.r00li.com

Pyr0Beast ::

Šolski sistem kot tak je že dolgo v riti.

Kompov v učilnici ne rabimo več.

Vse kar naj bo tam, je odprt wifi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

Gandalfar je izjavil:

Mi vecino tega ze pocnemo.


Res je.
Igor Lukšič je celo imel intervju na vest.si o tem.
Strežnik jim je pojedel škrat, zato tudi linka ne bom dal.
Načeloma pa se premika.

Je pa tudi prav, da glede na to, da balkansko inercijo in silovitost poznam, tudi pripomnem, da bodo tako Lukšiča kot morda še naslednikove projekte, še malo jedli raznorazni lačni škrati, dokler se ne bo končno, dalo kak tak učbenik tudi pogledati.

Edino kar me zanima je, koliko pravzaprav dejansko avtor lahko summa sumarum neto pokasira od enega takega učbenika, da si bom lažje prestavljal za katere denarje sploh gre. Dvomim da se avtorji vozijo naokoli z lepimi misicami. In menim, da gre kljub temu, da smo skoraj iztrebljeno pleme:), za relativno poceni in pomemben projekt.

In potem, ko bo server spet delal, ko se bo ustoličil nov minister, pa ga nemara celo podrezamo preko e-mailov, kdaj lahko pričakujemo dejansko kak učbenik pogledati.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

tomi_m ::

Digitalni učbenik pri nas trenutno zgleda tako: http://www.e-um.si/ in je v fazi ugotavljanja primernosti.

Keyser Soze ::

SkipEU je izjavil:

S tabličnimi računalniki si pri pouku potencialno hitrejši samo, če ti nekdo narekuje vsebino. Pri delanju zapiskov iz govora samega, si še ročno vedno hitrejši in bolj prilagodljiv.

HTC Flyer je korak v tej smeri. Rabi še en kup peglanja, ampak vseeno že sedaj omogoča kar lepo integracijo digitalnih vsebin s pisano oz. bolje rečeno risano besedo.

Nič bat, tehnologija obstaja, pa še razvija se.
OM, F, G!

donfilipo ::

tomi_m je izjavil:

Digitalni učbenik pri nas trenutno zgleda tako: http://www.e-um.si/ in je v fazi ugotavljanja primernosti.


Navdušen sem.
Tržniku povejte (ne glede na to, da je projekt državen), da me je takoj zagrabil tako imenovani Miha M. sindrom. Se reče, 2 litra cocte in beri, glodaj.

Nemara se komu od tržnikov na Cocti posveti:)

Ali bo to samo matematika, ali lahko pričakujemo tudi ostale predmete?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Ramon dekers ::

v enem letu te tablica toliko stane kot vsi učebiniki in delovni zvezki skupaj.

Problem pri tablicah bo samo avtonomija baterija. Verjetno boš pač stalno priklopljen na kabel. 8 ur v šolo + 2,3 ure doma.

tomi_m ::

donfilipo je izjavil:

tomi_m je izjavil:

Digitalni učbenik pri nas trenutno zgleda tako: http://www.e-um.si/ in je v fazi ugotavljanja primernosti.


Navdušen sem.
Tržniku povejte (ne glede na to, da je projekt državen), da me je takoj zagrabil tako imenovani Miha M. sindrom. Se reče, 2 litra cocte in beri, glodaj.


Paziti se moramo "easily pleased" sindroma, oz. trenutka ko bomo/bodo geeki določali kaj je dober in kaj slab učbenik.

Looooooka ::

gooo dioptrija!

Keyser Soze ::

Looooooka je izjavil:

gooo dioptrija!

Warum?

Konec koncev lahko tud e-ink butnejo gor pa je. Čeprav ne vem zakaj bi se omejevali.
OM, F, G!

donfilipo ::

tomi_m je izjavil:


Paziti se moramo "easily pleased" sindroma, oz. trenutka ko bomo/bodo geeki določali kaj je dober in kaj slab učbenik.


Vsekakor. Ampak lepo je pa videti, da se vsaj res že dela na tem.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

poweroff ::

Ja, samo pri nas bomo kmalu (pravzaprav že) poslušali vik in krik ter jamr založnikov. Pa seveda kup "študij", da so e-gradiva zanič. Vse za obrambo monopolov.
sudo poweroff

SuperVeloce ::

Looooooka je izjavil:

gooo dioptrija!

Ker je buljenje 5 ur brez počitka v lcd slabše kot buljenje v knjigo?
Včasih so imeli očala samo piflarji, sedaj pa piflarji, gamerji in geeki :D

Gandalfar ::

Saj se zavedas, da je danes najstnik mrtev, ce nima dostopa do IM-ja in socialnih omrezjih ter mobitela? Ne glede na spol ..

ozone14 ::

Bravo! ampak mene žalosti to k bodo v roke dobil dlančnik zaston usi tisti ko še tranzistorja neznajo uporablat :D
Łp GašPer

Pyr0Beast ::

Čisto tvoj problem.

Če hočeš bit žalosten pač bodi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matev ::

mene žalosti to k bodo v roke dobil dlančnik zaston


kaj te moti to da dobijo zastonj ali to da še ne znajo uporabljati

Keyser Soze ::

Predvsem to, da dobijo zastonj IMO, to da nekateri ne znajo izrabit zadeve pa še poglobi žalost. Sej, nekako normalna reakcija.

Noben se ne brani "zastonj kosila". Je pa užaljen, če je izločen iz kroga "izbrancev". Jaz bi tudi z veseljem prejel kakšen zastonj "dlančnik". Ampak je hudič ker bi moral bit za to socialno ogrožen. Si ga pa že rajši "malo težje privoščim" kot da sem to.
OM, F, G!

Matev ::

Je pa užaljen, če je izločen iz kroga "izbrancev". Jaz bi tudi z veseljem prejel kakšen zastonj "dlančnik".


jaz tudi
a na srečo ne živim v južni koreji

Gregor P ::

Pri nas se vsaj že deset let pogovarjamo o tem in kot je dejal že nekdo pred menoj, še najmanj 10 let bo trajalo do kakšne resne implementacije oz. praktične uporabe:( ... in ko bomo mi vsa ta desetletja razmišljali o teh rešitvah, se bodo Korejci medtem lahko posvetili že vsem drugim težavam prihodnosti:'(

Že zdavnaj bi morali imeti posnete vsaj vse predmete na vseh stopnjah, vsa predavanja bi morali spremljati v živo itd. itn. mislim, če resnično kdo slučajno želi razširiti znanje med ljudi:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šolstvo prihodnosti

Oddelek: Loža
395945 (4222) Siddh
»

Windows 8 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
27062481 (46414) HupChup
»

podjetniški tim - programer

Oddelek: Loža
425408 (3909) technolog
»

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10422777 (18790) roli
»

Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
328110 (6593) Gregor P

Več podobnih tem