» »

EEE PC - hitrejši RAM ali več RAMa?

EEE PC - hitrejši RAM ali več RAMa?

CyberPunk ::

Nameraval sem nadgraditi RAM v Asus EEE PC 1001PXD. Default je 1 GB, ugotovil sem, da ima zadeva dejansko samo 1 razpoložljivi slot za RAM modul. Tisti, ki je vgrajen ob nakupu, je Hynix 1 GB (PC3-10600, 667 MHz); zamenjati sem nameraval z 2 GB Samsung, ki pa je PC3-8500.
Se pri tem netbooku sploh splača menjati RAM (glede na to, da gre večinoma za "pisarniško" delo, internet, kakšna glasba in lažji video) oz. ali naj bi večja količina (počasnejšega) RAM-a sploh bila boljša od manjše količine (hitrejšega) RAM-a? (Najbrž je treba v zakup vzeti še to, da več RAM-a naredi tudi večji swap fajl - disk je konec koncev 5400 rpm - pa kako to vpliva na porabo baterije.)
WEI od Windows 7 tako pri enem kot pri drugem pokaže popolnoma enake indekse. Pri preklapljanju med aplikacijami in zagonu zaenkrat nisem opazil kakšnih razlik.

kixs ::

Racunalnik potrebuje toliko pomnilnika, da ni prevec swapanja na disk in s tem pocasnejsim odzivom programov. Ce je odzivnost pri 1GB zate dovolj dobra, potem nadgradnja nima smisla.

Velikost swap datoteke naj te nic ne skrbi, ker Windows vedno doloci velikost glede na kolicino rama + neki faktor. S tem ni nic narobe.

lp

Zvezdica27 ::

lp,

če že imaš palčko, vsekakor 2 GiB je bolje kot 1 GiB. Pri teh brzinah je bolj pomembna količina kot hitrost pomnilnika, sploh glede na 5400 navaden disk. tako bi vsaj jaz naredil.

zz

ru7 ::

Sicer imam 1005HA, prehod na 2gb je malenkost opazen, a ne tako hudo (vsaj meni se ni zdelo, malo lažje dihajo W7). Če imaš kaj viška €, raje SSD (oz še bolje, 2GB rama + SSD).

CyberPunk ::

Ja, "malo lažje dihajo" bi tudi jaz definiral zadevo po tem, ko sem nekaj časa zadevo imel na 2 GB.
Malo sem še testiral Win7 komando "winsat mem", pa mi ni čisto jasno, zakaj da tako nizke rezultate - na EEEju napiše pod Memory Performance eno vrednost okrog 3600 MB/s (moralo bi biti nekaj čez 8500). Verjetno zaradi kakšnih power savings nastavitev?

RejZoR ::

kapaciteta > hitrost

To še posebej velja na low end sistemih pa tud na high end se sama hitrost RAM-ov ne pozna toliko kot sama kapaciteta. Razen če si hardcore bencher v katerem primeru pa ne bi spraševal takih stvari...

Jezst sem si Acer netbooka nadgradil iz 1GB na 1,5GB (več ne gre zarad neke omejitve) in se kar pozna. Prej mi e po loadu sistema ostalo ~500MB RAMa, zdej mi ga okol 1GB. Kadar je zagnanih dost programov se kar pozna.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

c00L3r ::

Čez palec vedno velja pravilo, da je več pomnilnika boljše od večje hitrosti. V tvojem primeru pa absolutno. 1gb proti 2gb ram-a je velika razlika na windows 7.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dodaten ram na Laptopu

Oddelek: Strojna oprema
424240 (3239) schurda
»

SSD vs HDD (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
24652161 (49042) MrStein
»

Windows 7 32bit vs. 64bit

Oddelek: Operacijski sistemi
397133 (6241) Blisk
»

Nova anketa: koliko pomnilnika (RAMa) je v vašem primarnem računalniku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
579370 (7820) R33D3M33R
»

Athlon 64 (Opteron) mashina za Pro/Engineer Wildfire

Oddelek: Kaj kupiti
221808 (1534) lopov

Več podobnih tem