Forum » Loža » Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,...
Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,...
krho ::
Zamenjaj štedilnik. Kuhanje na elektriko je 3x boljše od tistega na plin.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
MIHAc27 ::
Jaz osebno na elektriko ne znam kuhat... Zmeraj prismodim oz. ne zadanem željene temperature.
Aston_11 ::
Sploh pozimi ko zmanjka elektrike in lahko zakuriš roštilj zunaj .
Se ti je to že kdaj zgodilo? Da sem v nedeljo ostal brez varovalke, ker je jebena stara hiša skurila obe varovalke ravno v nedeljo, nisem pa imel rezerve, se mi dogaja neodvisno od letnega časa. Na bogi 16A je priklopljenih za enih 40A el. naprav. Da pa bi šel zaradi tega na drva ali plin - malo morgen. Zaradi enega negotovega dogodka, ki bo ali pa ga ne bo, pa tudi če bo, ne bo nobena tragedija, iti na plin. Ni šans.
Jaz osebno na elektriko ne znam kuhat... Zmeraj prismodim oz. ne zadanem željene temperature.
Kako ti kuhaš na elektriko? Nimaš medija vmes? Npr. steklokeramike? Ali pa to delaš še na starino od el. plošče? Kuhaš sploh, da take klatiš?
BlaY0 ::
Kako ti kuhaš na elektriko? Nimaš medija vmes? Npr. steklokeramike? Ali pa to delaš še na starino od el. plošče? Kuhaš sploh, da take klatiš?
Na "elektriko" kuhati je drugače kot na plin... če ti na "elektriki" nekaj skipi se bo takoj vse prismodilo, pri plinu tega ni. Poleg tega pri "elektriki" res ne moreš zadeti željene temerature, ker steklokeramična plošča še nekaj časa oddaja akumulirano toploto, pri plinu tega ni - ko zmanjšaš plin voda neha vreti.
smile- ::
OffTopic
indukcijska plošča nima teh problemov
Na "elektriko" kuhati je drugače kot na plin... če ti na "elektriki" nekaj skipi se bo takoj vse prismodilo, pri plinu tega ni. Poleg tega pri "elektriki" res ne moreš zadeti željene temerature, ker steklokeramična plošča še nekaj časa oddaja akumulirano toploto, pri plinu tega ni - ko zmanjšaš plin voda neha vreti.
indukcijska plošča nima teh problemov
Aston_11 ::
Aston bi prej rekel, da ti nikoli ne kuhaš. Drugače pa ja, še na starino od električne plošče ampak samo, če je to res nujno nujno. Na steklokeramično še nisem probal, baje je malce bolje.
Drugače pa back on topic.... zame je jeklenka jeklenka. Verjamem da komplicirajo, če ni njihove barve, vendar če pravilno barvo hočeš zamenjati v manjšo.. bi to moral biti njim v plus.
Kolikor sem gledal stane 5kg ali 10kg jeklenka (prazna) isto 35€. Edino 35Kg je dražja.
Kuham dnevno. Zjutraj kafe. Steklokeramika je zakon.
amigo_no1 ::
Sploh pozimi ko zmanjka elektrike in lahko zakuriš roštilj zunaj .
Se ti je to že kdaj zgodilo? Da sem v nedeljo ostal brez varovalke, ker je jebena stara hiša skurila obe varovalke ravno v nedeljo, nisem pa imel rezerve, se mi dogaja neodvisno od letnega časa. Na bogi 16A je priklopljenih za enih 40A el. naprav. Da pa bi šel zaradi tega na drva ali plin - malo morgen.
Je ja, 2-3 leti nazaj.
connel ::
Jaz tudi prisegam na plin pri kuhanju, ne zamenjam za elektriko pa če mi tudi kdo plača, ni šans. Edino pečica se bolje obnese na elektriko, v smislu kontroliranja temperature peke, pri plinu gre bolj kot ne na občutek. Mi je pa že nekaj časa nekaj zanimivo, ni neke poštene ponudbe plinskih štedilnikov, da bi imel vse na plin ni šans da dobiš pri nas, pogrešam recimo angleške oz. ameriške, to bi rad videl pri nas.
Keyser Soze ::
Komot lahko zmanjka elektrike. Če ne drugega se je treba zavedat, da je naše el. omrežje staro ko sama Zemlja, slabo vzdrževano in se, vsaj po mojih izkušnjah, ne prilagaja dejanskim potrebam prebivalstva po el. energiji.
Klime niso noben baubau več, ravno tako ne TV v vsaki sobi, skupaj s kupom druge elektronike. In če ti zmanjka elektrike poleti, to še ni ena huda kriza (če ni ultra vroče, ti pa si "ujet" sredi razkuhanega betona). Hudič je če je zmanjka pozimi, v kakšnih über metežih, v nemogočih razmerah. Takrat se lahko samo praskaš po jajcih in upaš, da čimprej poštimajo omrežje.
Kar se tiče pa same kuhe. Plin je le plin. In IMO noben resen profi kuhar nima v svoji kuhinji kakšnih steklokeramičnih zadevščin za pripravo hrane. Plus en kup tehnik kuhanja je pogojenih z uporabo ognja(plina) in je nemogoče skuhat hrano na dober način z uporabo elektrike.
Klime niso noben baubau več, ravno tako ne TV v vsaki sobi, skupaj s kupom druge elektronike. In če ti zmanjka elektrike poleti, to še ni ena huda kriza (če ni ultra vroče, ti pa si "ujet" sredi razkuhanega betona). Hudič je če je zmanjka pozimi, v kakšnih über metežih, v nemogočih razmerah. Takrat se lahko samo praskaš po jajcih in upaš, da čimprej poštimajo omrežje.
Kar se tiče pa same kuhe. Plin je le plin. In IMO noben resen profi kuhar nima v svoji kuhinji kakšnih steklokeramičnih zadevščin za pripravo hrane. Plus en kup tehnik kuhanja je pogojenih z uporabo ognja(plina) in je nemogoče skuhat hrano na dober način z uporabo elektrike.
OM, F, G!
šernk ::
Sploh pozimi ko zmanjka elektrike in lahko zakuriš roštilj zunaj .
Se ti je to že kdaj zgodilo?
nam se je cca 10 let nazaj zgodilo, da smo bili brez elektrike skoraj cel teden. primerjat zadevo s skurjeno varovalko je precej mimo. ko nimaš varovalke, veš da jo lahko drug dan kupiš, ko nimaš elektrike razmišljaš kaj je narobe. pred dobrim letom dni je celotno dolino onesposobila kuna. električarji niso mogli verjet očem, da je pregriznila kabel na eni izmed postaj.
zato imamo tudi kombinacijo kurilnega + drva, tako da če zmanjka elektrike, v roku 10 min lahko preklopimo na kurjavo z drvmi.
naše linije gredo pa po takem področju, da če se kaj zgodi, ne vejo kaj je to kopač, dvigalo itd., ker z njim ne pridejo niti na 200m blizu.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
fosil ::
Elektrika v vseh oblikah je kul takrat kadar je osnova kuhanja, da je treba vodo zavret, torej kava, čaj, špageti...
Ko pa je treba kej spečt, popražit in podobno ga pa ni čez plin.
Ko pa je treba kej spečt, popražit in podobno ga pa ni čez plin.
Tako je!
Keyser Soze ::
Sicer pa v centru LJ nismo bili brez štroma že vsaj ene 3 leta, če pa se slučajno zgodi kdaj, pa traja par minutk, da je priklopljeno nazaj. Da bi bil izpad več kot 30min, pa ne pomnim.
Verjamem. Bi bilo pa vseeno fino videti kakšne podatke o dejanski obremenjenosti omrežja v odnosu do njegove kapacitete v zadnjih 10 letih npr. Ljubljano zna tepst porast električnih porabnikov - sploh klim. Podeželje pa ponavadi tepejo kakšne ujme. Ker gre še vedno veliko vodov po zraku.
OM, F, G!
Pyr0Beast ::
Na plin ni cenejše, sploh če upoštevaš stroške z vzdrževanjem.
Tiste rinke je treba pucat, če prižigaš z vžigalnikom se opečeš, če ima štedilnik lastno iskro pa ta včasih lepo neha delati.
Poleg tega pred in po vsakem kuhanju je potrebno zapreti jeklenko, piskri na štedilniku slabo sedijo na tistih pločevinastih nogah, v centru piskra plin čisto nič ne greje, piskri se sajijo in zažigajo, ročaje hitro pregreješ ali pa se na njih opečeš, poleg tega pa moraš še čakati, da ko pritiskaš knof, zadeva dovolj prime, da ga lahko spustiš.
Poleg tega imaš še odprt ogenj v prostoru - direktna nevarnost vžiga
Hkrati ti kuri kisik, ki ga rabiš za dihat
V prostor se sprošča tudi CO in veliko vode
Zadeva smrdi
Zraven štedilnika rabiš plac za jeklenko
Polnitve je treba plačati in moraš si vzeti čas, da zadevo zamenjaš.
En kup minusov.
Edina dobra stvar od plina je plinski žar.
Drugače pa indukcija opravi s plinom na celotni črti.
Tiste rinke je treba pucat, če prižigaš z vžigalnikom se opečeš, če ima štedilnik lastno iskro pa ta včasih lepo neha delati.
Poleg tega pred in po vsakem kuhanju je potrebno zapreti jeklenko, piskri na štedilniku slabo sedijo na tistih pločevinastih nogah, v centru piskra plin čisto nič ne greje, piskri se sajijo in zažigajo, ročaje hitro pregreješ ali pa se na njih opečeš, poleg tega pa moraš še čakati, da ko pritiskaš knof, zadeva dovolj prime, da ga lahko spustiš.
Poleg tega imaš še odprt ogenj v prostoru - direktna nevarnost vžiga
Hkrati ti kuri kisik, ki ga rabiš za dihat
V prostor se sprošča tudi CO in veliko vode
Zadeva smrdi
Zraven štedilnika rabiš plac za jeklenko
Polnitve je treba plačati in moraš si vzeti čas, da zadevo zamenjaš.
En kup minusov.
Edina dobra stvar od plina je plinski žar.
Drugače pa indukcija opravi s plinom na celotni črti.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
dronyx ::
Ja, do posode je pa sploh steklokeramika bolj prijazna, ker na plinu je spodaj vedno vse črno. Jaz uporabljam ne elektriki neke sicer precej drage švedske lonce in ponve, ki stanejo na komad toliko, kot kakšen cenen cel komplet, so pa kot kaže neuničljivi in nikdar se nič ne prismodi.
bond007 ::
Plin ni pomoje cenejši niti če zanemariš stroške vzdrževanja. 11 centov je kwh iz plina, 1 kwh iz štroma pa je med 7,5 centa (NT) in 12,5 centa (VT).
Zakaj pa je potrebno vedno zapirati ventil na jeklenki? Ostali minusi so res lahko moteči, je pa meni še vedno lažje kuhati/pečt na plinu, kot na steklokeramičnih, sploh ko takoj rabiš visoko temperaturo (cvrtje recimo).
Zakaj pa je potrebno vedno zapirati ventil na jeklenki? Ostali minusi so res lahko moteči, je pa meni še vedno lažje kuhati/pečt na plinu, kot na steklokeramičnih, sploh ko takoj rabiš visoko temperaturo (cvrtje recimo).
energetik ::
Sicer je pa plin za kuhat zakon, stara štrom plata je žalost, steklokeramika ni vredna popolnoma nič, indukcija pa bi znala biti konkurenčna. Ne vem kaj vi čarate, ampak plinski štedilnik pa res poterbuje še najmanj vzdrževanja, smradu ni, saj pa tudi ne toliko da bi človek opazil.Tole si si pa preprosto izmislil, ker ravno steklokeramika in indukcije ne rabita nič vzdrževanja. Jaz po kuhanju samo z mokro krpo potegnem čez celo plato in je čisto. Nobenih robov, gorilnikov, podstavkov. In meni je že sama steklokeramika boljša od plina, pa sem bil prej 25 let navajen na plin. Edina prednost plina pred steklokeramiko je, da plinu v trenutku lahko zmanjšaš moč. Pri SK pa recimo traja nekih 20-30s, da stvari nehajo vreti.
T0RN4D0 ::
Električni grelci seveda potrebujejo še manj vzdrževanja, pravim v primerjavi z drugimi pripomočki, ki jih imaš v kuhinji. Hudiča z vsakim nožem imaš več dela kot pa s plinskim štedilnikom.
Steklokeramiko imamo na vikendu. Preden skuhaš kavo dobiš zraven mlade, ko ti vrže čez kakšno kuhano vino se vse zapeče na štedilniku in lahko drgneš 5x dlje kot plinski štedilnik, pa čeprav je ravna površina. Skratka če bi imel doma steklokeramiko jo vržem ven v enem tednu, ali pa gor postavim plinski gorilc za kampiranje.
Steklokeramiko imamo na vikendu. Preden skuhaš kavo dobiš zraven mlade, ko ti vrže čez kakšno kuhano vino se vse zapeče na štedilniku in lahko drgneš 5x dlje kot plinski štedilnik, pa čeprav je ravna površina. Skratka če bi imel doma steklokeramiko jo vržem ven v enem tednu, ali pa gor postavim plinski gorilc za kampiranje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Pyr0Beast ::
Jaz po kuhanju samo z mokro krpo potegnem čez celo plato in je čisto.
Indukcijska FTW.
Daš papirnato brisačo pod pisker, če kaj cvreš. Ne rabiš brisat :))
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
timberjack ::
Sicer je pa tako, včasih so vsi hodili na elektriko danes steklokeramiko, ker je bilo moderno. Danes pa vidiš, se gurmani vračajo nazaj na plin in drva! Picerije so najboljše tiste, ki imajo krušno peč. Dobre restavracije obvezno uporabljajo plin in to še plinske žare! Na elektriki so povečini tisti, ki kuhajo makarone in instant zadeve;)
Gandalfar ::
> Dobre restavracije obvezno uporabljajo plin in to še plinske žare
vir/referenca/bolj podrobna razlaga!
vir/referenca/bolj podrobna razlaga!
USS Liberty ::
Steklokeramika je obup - da ti zavre pol litra vode, čakaš, čakaš in čakaš. Pri indukciji moraš pa imeti tisto posebno posodo in imaš še s tem strošek, saj ne moreš bilokakšne posode dati na indukcijsko ploščo. Zemeljski plin je tudi za en drek in na njega kuhaš počasi. Ni ga čez kuhanje na plin iz jeklenke, jaz ta sistem ne zamenjam za nič na svetu. Kdor pa ima rad estetiko, se pa tudi dobi plinske štedilnike, ki imajo steklokeramično ploščo na kateri so plinski gorilniki.
http://www.gospodinjski-aparati.si/apar...
http://www.gospodinjski-aparati.si/apar...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29
energetik ::
USS Liberty je izjavil:
Steklokeramika je obup - da ti zavre pol litra vode, čakaš, čakaš in čakaš.Res? Ali pa je to zato, ker daš pol litra vode v ozko posodo in na najmanjšo rinko?
Ta večja rinka ima 2,2kW in če uporabiš primerno široko posodo, ti liter vode za makarone zavre v nekaj minutah. Vsekakor veliko hitreje kot pri zemeljskem plinu, kjer ti še pol toplote uide mimo posode kot vroči plini.
Indukcija ima pred SK le prednost recimo 1 minute, ko tudi SK rinka doseže polno moč. Potem sta pa dokaj enakovredni.
Aldo ::
Indukcijska ima tudi manj izgub, pa še plošča je praktično ohlajena po uporabi.
+ ni panike če pozabiš odprto
+ ni panike če pozabiš odprto
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aldo ()
overlord_tm ::
Kako je s pralnostjo (čiščenjem) posode (pri SK in indukcijski) ?
Navadno posodo uporabljas. Vse kar ni najbol cheap roba iz lidla dela na indukciji. Smo imeli dolgo plin, pa sem tudi mislil da boljse od plina ne more biti, ampak indukcija ga poseka na celi crti. Hitrejsa, bolj odzivna, cistejsa, preprostejsa za vzdrzevanje. Je malo sitnosti s posodo, pri nas je bilo treba priblizno polovico posode zamenjati, ampak prej ali slej moras kupiti novo posodo :)
energetik ::
Indukcijska ima tudi manj izgub, pa še plošča je praktično ohlajena po uporabi.Če uporabljaš posodo primerne velikosti na SK, so izgube primerljive z ind. Po mojem zmaga kombinacija 2/2, ker lahko na na dveh SK rinkah uporabljaš katerokoli posodo, na dveh indukcijah pa kuhaš s posodo, ki dela na indukciji.
+ ni panike če pozabiš odprto
BlaY0 ::
> Dobre restavracije obvezno uporabljajo plin in to še plinske žare
vir/referenca/bolj podrobna razlaga!
Pa ne samo dobre, praktično vse restavracije/kuhinje uporabljajo plin. In ta plin je večinoma prižgan non-stop, se sploh ne ugaša (za vreme rada). Vir je pa... stopi v {vstavi_ime_katere_koli_restavracije} in poglej v njihovo kuhinjo.
Okapi ::
In če uporabljaš pravi kitajski wok, itak ne moreš drugače kot na plin. Žar pa tisti na oglje. Vse ostalo so samo približki
O.
O.
BlueRunner ::
Ok, wok je specifika. Ampak tudi sam sem se včeraj spomnil na kuhinje v restavracijah, kjer vedno vidiš plin. Potem mora biti nekaj dovolj dobrega, da je tako popularen?
Sicer pa sam prisegam na štedilnik z obojim. Elektrika za kakšne zadeve, ki morajo brobtati dlje časa, plin za tisti, kar je potrebno bolj natančno sprotno prilagajanje temperature.
Sicer pa sam prisegam na štedilnik z obojim. Elektrika za kakšne zadeve, ki morajo brobtati dlje časa, plin za tisti, kar je potrebno bolj natančno sprotno prilagajanje temperature.
jype ::
Jaz sem štedilnik na oboje kupil predvsem zato da imamo backup.
Večino časa kuhamo na štrom, ker je bolj komot.
Večino časa kuhamo na štrom, ker je bolj komot.
overlord_tm ::
Indukcijska ima tudi manj izgub, pa še plošča je praktično ohlajena po uporabi.Če uporabljaš posodo primerne velikosti na SK, so izgube primerljive z ind. Po mojem zmaga kombinacija 2/2, ker lahko na na dveh SK rinkah uporabljaš katerokoli posodo, na dveh indukcijah pa kuhaš s posodo, ki dela na indukciji.
+ ni panike če pozabiš odprto
Mamo takega kombiniranega, SK se zelo redko prizge. Ce je kaj nujno treba pogret, pa sta indukcijski plosci ze zasedeni, drugace pa nikomu ni do kuhanja na SK.
BlaY0 ::
Ko sem jaz to kupoval, je bila indukcija še prekleto draga in v bistvu čista eksotika. Meni je bilo bistveno, da ima plošča okoli rob iz rostfreja.
Okapi ::
Večino časa kuhamo na štrom, ker je bolj komot.Zamimivo. Jaz imam tudi 2+2 in kuham vedno na plin, ker je bolj komot.
O.
jype ::
Okapi> Zamimivo. Jaz imam tudi 2+2 in kuham vedno na plin, ker je bolj komot.
Verjetno ti ni treba plinskih bomb nosit po bajti :)
Verjetno ti ni treba plinskih bomb nosit po bajti :)
Okapi ::
Verjetno ti ni treba plinskih bomb nosit po bajtiJa, imaš prav, je cev direkt iz plinarne napeljana:-)
O.
KandazaR ::
Indukcija poseka vse. Prime vsaka posoda če le nima aluminjastega dna (prepoznaš že po teži oz. z magnetom).
sinko999 ::
Kuhamo na plin ni problemov pa nič pa noben ne jamra ko je treba plinsko flašo menjati.
Ni? ni ve?no !
BlaY0 ::
Valda, z menjavo plinske bombe nima problemov še tak levak, ker je na ventilu itak levi navoj
jype ::
Okapi> Ja, imaš prav, je cev direkt iz plinarne napeljana:-)
No vidiš, jaz imam pa direkt iz elektrarne žnoro!
No vidiš, jaz imam pa direkt iz elektrarne žnoro!
timberjack ::
> Dobre restavracije obvezno uporabljajo plin in to še plinske žare
vir/referenca/bolj podrobna razlaga!
Vstopi v kako kuhinjo dobre gostilne in povprašaj kuharja ;) , sam ga imam doma.
Sicer mi pa najdi profi kuhinjo na indukcijo??
Zgodovina sprememb…
- spremenil: timberjack ()
der_Alte ::
Okapi> Ja, imaš prav, je cev direkt iz plinarne napeljana:-)
No vidiš, jaz imam pa direkt iz elektrarne žnoro!
Jaz pa oboje! Iz elektrarne in plinarne. Pa bi bil bebec, če ne bi imel kuhališča, ki zna uporabiti oba vira energije. Je pa hecno, da je plinska napeljava bolj zanesljiva kot pa električna.
Umri mlad! Bodi lepo trupelce!
Pyr0Beast ::
Vstopi v kako kuhinjo dobre gostilne in povprašaj kuharja ;) , sam ga imam doma.
Pojdi tudi v kakšno kuhinje take gostilne in se praži noter pri + 30°C v zraku.
Je pa hecno, da je plinska napeljava bolj zanesljiva kot pa električna.
Od kdaj ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 66652 (18433) | koyotee |
» | Kuhanje na plin ali elektrikoOddelek: Loža | 8259 (6510) | videc |
⊘ | Nakup Štedilnika iz Italije , kako ga dobiti v Slovenijo ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13271 (11388) | bluefish |
» | indukcijsko kuhališče (poraba elektrike)Oddelek: Loža | 15134 (13382) | radmannsdorf |
» | kuhinjski aparatiOddelek: Loža | 3413 (2933) | heero |