» »

Sapphire Radeon HD 6870 in Windows 7

Sapphire Radeon HD 6870 in Windows 7

Macahurix ::

Pozdravljeni!

Imam sledeči problem. Pred kratkim sem kupil Sappgire Radeon HD 6870 iz Dinokompa in jo vgradil v računalnik. In od takrat naprej imam samo težave. Ne mine dan, ko mi ne bi Windowsi zamrznili. Ponavadi se to zgodi med brskanjem po internetu (Mozilla Firefox), lahko pa se zgudi tudi drugače.

Pobrskal sem po internetu in poskusil vse - nasnel zadnje driverje (11.5), izklopil hibridno spanje ipd. Uporabljam originalne Windows 7 professional 32bit. Včasih Windowsi popolnoma zamrznejo, včasih pa zamrznejo le za nekaj sekund in potem dobim sporočilo "ATI drivers stopped responing ...".

Specifikacije računalnika:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 GHz
Matična plošča: Gigabyte Ga-EP35-DS3
RAM: 2x 2GB DDR2
Grafična kartica: Sapphire Radeon HD 6870
Napajalnik: LCpower LC600H

Kartico sem poskusil tudi overclockati, a sem zaradi BSOD nastavil clocke na tovarniške nastavitve (če bi to lahko bil problem).

Če vas še kaj zanima lahko vprašate. Prosim vas tudi za čimprejšno rešitev, če se komu sanja kaj bi lahko bil problem.

LP
Macahurix

m416 ::

Mam 5770 in isti problem odkar sem nabavil kartico. Non stop krešanje v 2d mode. Edina rešitev za mene je, da povečam gpu clock v 2d mode. Na default mi meče na 157/300mhz, če povečam na 250/300mhz pa zadeva deluje odlično. Here i come Nvidia, soon very soon...

Macahurix ::

Oprosti za noob vprašanje ampak kako lahko spremenim clocke v 2d mode? Sem nekaj o tem bral na internetu ampak nikjer nisem nič o tem našel. Mi lahko malo bolj razložiš?

Bump. Res noben ne ve kaj je problem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Macahurix ()

m416 ::

Jst tko nardim, prvo odprem task manager in zaprem vse servise in procese od ATI-ja(CCC.exe pa MOM.exe).

Potem pa v to mapo:
C:\Users\tvoj_username\AppData\Local\ATI\ACE

Najdeš fajl profiles.xml in ga odpreš z enim editorjem. Najdeš tole polje:
<Feature name="CoreClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="25000" />


Se prav Want_O je idle mode(oz. 2d mode) frekvenca. Kokr vidš mam jst na 25000 nastavljen(to je 250mhz) po defaultu je blo pa 157000(157mhz).

Uglavnem to spremeniš, shraniš in restartaš pc. Zaženeš še CCC in greš še v AMD Overdrive, da pač preveriš, če je zadeva prijela in se je dejansko res spremenila frekvenca(gledaš current value).

A bo šlo ?

Macahurix ::

Sem poskusil in mi CCC kaže 600MHz (core) in 500MHz (memory). Vseeno to ni pomagalo, saj sem čez par sekund zopet dobil freeze. Vse pogostejši so tudi crashi ATI display driverjev. Če ima še kdo kakšno idejo sem odprt zanjo.

RejZoR ::

Kako ti zmrzuje? BSOD ali GSOD ?

Možna rešitev za GSOD:
http://www.techpowerup.com/forums/showt...

Če dobivaš GSOD-e, torej sive zaslone smrti oziroma črtast zaslon smrti, potem probaj tole.

Kakor smo raziskovali naj bi bila težava v spreminjanju napetosti GDDR5 spomina. Ena rešitev je, da kontaktiraš Sapphire in ti bojo poslali nov VGA BIOS, druga pa zgornja metoda, ki je bolj kt ne začasna rešitev. Ampak raje kontaktira Sapphire, da zadevo dejansko odpraviš. Par folka je reklo, da je potem po nalaganju novega BIOS-a zadeva funkcionirala normalno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Macahurix ::

Moji freezi niso ne BSOD ne GSOD ampak računalnik dobesedno zamrzne. Še vedno vidim namizje in ostale zadeve, miška in tipkovnica se ne odzivata. Včasih po parih sekundah dobim sporočilo ATI drivers stopped responding ... in mi ekran flashne in vse dela normalno za kakšno minuto, ko mi računalnik dokončno zamrzne.

Izi ::

Zadnji driverji so 11.6, že od 15.6. naprej. Probaj še te, če bo kaj bolje.

Se mi pa postavlja vprašanje kakšno grafično si imel pred to? Ali si slučajno imel Nvidia grafično in nisi popolnoma odstranil Nvidia driverjev? To bi lahko bil vzrok.

Še ena možnost pa je slab napajalnik. Imaš namreč napajalnik, ki trenutno stane borih 25 EUR in glede na ceno se ne bi čudil, da je kaj narobe z njim ;)

Lahko probaš še s svežo namestitvijo Windows in najprej namestiš samo grafične driverje in opazuješ, če se napaka še vedno pojavlja. Lahko je vse skupaj samo softwareski problem in so krivi kakšni driverji od kakšne čisto tretje naprave.

Macahurix ::

Bom poskusil driverje. Prej sem imel Gigabyte Radeon HD 4650. Driverje sem vse že večkrat odstranil. Napajlnik pa dvomim da bi bil vzrok, saj ima 600W, čeprav na škatli piše, da rabi le 500W.

EDIT: Rad bi dodal, da če grem v Safe mode in čez nekaj časa računalnik ugasnem (za cca. 15 min), freezi izgleda da izginejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Macahurix ()

DeeCoy ::

Kontaktiraj, ATi, naj se oni ukvarjajo s svojimi grafičnimi karticami, ki so navadn crap. Še dobro da ne poslušam prjatlov in sem zase naročil GTX 560 :))

Jakob_X ::

Ce imas moznost si na kaksen drug disk instaliraj svezo verzijo windowsov in preveri ce ti se vedno crkuje. Ce vse dela je potem problem pri tvoji instalaciji. Ce se vedno crkuje najdi kaksno drugo masino in vanjo vstavi to kartico in preveri ce se tam isto dogaja. Ce dela potem imas nek hardwerski problem na tvoji masini. Ce se vedno crkuje potem poslji nazaj ker si dobil pokvarjeno kartico.

Macahurix ::

Imam 2 partriciji, s tem da je 1 prazna, 1 pa je ta, ki jo trenutno uporabljam. Bom na 2. nasnel win 7 in preveril, če še vedno dobivam freeze. Za drugo mašino pa bi bilo malo težje, saj sem edini v družini z PC-jem. Bom že nekako skombiniral če bom rabil.

Xserces ::

DeeCoy je izjavil:

Kontaktiraj, ATi, naj se oni ukvarjajo s svojimi grafičnimi karticami, ki so navadn crap. Še dobro da ne poslušam prjatlov in sem zase naročil GTX 560 :))



to evo ga sam caku sm na kej tazga...
deecoy zdej pa u google napis GTX 560 problems in se smej tvojemu komentarju...
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

RejZoR ::

Vse kartice imajo bizarne probleme za katere zveš šele ko jih sam pokasiraš. Recimo GSOD-e so imele že HD5000 serija kartice ampak ker mi je HD5850 delal ok sploh nisem vedel, da je ta težava obstajala.
Enako je bilo z ventilatorji na HD5000 in HD6000 refrenčnih modelih z dustbuster hladilniki, ki vglavnem vsi crknejo po ~1 letu. NVIDIA pa ima isto druge neumnosti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Macahurix ::

Torej novi driverji (11.6) niso pomagali. Dones bom probal kartico na čisto novih windowsih. Me pa zanima če je možno da bi kartico skuril z OC? Ker sem probal in sem preveč dvignil voltažo, potem pa sem dobil BSOD in zato dal stvari na stock vrednosti.

Jakob_X ::

Hja. Ce ti je prej delala ok in se ti sesuva samo zdaj po overclockanju potem zna biti odgovor da. Na kolko si pa dvignil voltažo?

Macahurix ::

Ne vem na pamet koliko sem jo dvignil, ne vem pa, kako je kartica delala pred overclockanjem, saj sem jo overclockal takoj na začetku (neumnež -.-). Bom pogledal na internet, na koliko sem dvignil voltažo, saj sem to pobral iz ene strani.

EDIT: 1.299V (stock je 1,755V al neki tazga).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Macahurix ()

Xserces ::

Defailt je 1.175 in ti si dal na 1.3?
1.3 naj se nebi zakurl kartice...
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD (ATI) Catalyst™ (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Zvok in slika
850129488 (39967) ferdo
»

Težave z R9 290

Oddelek: Pomoč in nasveti
386000 (5105) Napajalc
»

Zatikajoč Windows 7 desktop pri dveh monitorjih na Nvidi-ji

Oddelek: Strojna oprema
201854 (1573) kriko1
»

Problemi z grafično in SSD

Oddelek: Pomoč in nasveti
263069 (2475) Rippy
»

Radeon 6770 gsod, bsod

Oddelek: Strojna oprema
6974 (793) pijavka

Več podobnih tem