» »

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

CNet - Le en dan po predstavitvi beta verzija prihajajočega Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 5 so ga že uspeli zlomiti (jailbreak), tako da je na njem mogoče poganjati tudi nepodpisane aplikacije. Uspeh je prva objavila skupina iPhone Dev Team na Twitterju.

Ugotovili so, da je iOS 5 ranljiv na znan exploit limera1n, kar je član ekipe z imenom MuscleNerd izkoristil. Uporabili so iPod touch četrte generacije, na katerem je bil nameščen iOS 5 beta. V dokaz so že objavili slike, kjer je videti nameščeno aplikacijo Cydia za neuradno spletno trgovino z aplikacijami.

Žal trenutni jailbreak deluje le, če ga izvedemo ob vsakem zagonu telefona znova (pravimo, da je tethered). To je neprijetno, saj je treba napravo ob vsakem ponovnem zagonu povezati z računalnikom in izvesti jailbreak. Prejšnje verzije iOS so imele tudi untethered jailbreak, ki bo bržkone na voljo tudi za iOS 5 in bo bistveno bolj uporaben. Končna verzija iOS 5 bo na voljo jeseni, jailbreak pa po vsej verjetnosti kak dan pozneje.

6 komentarjev

nekikr ::

Končna verzija iOS 5 bo na voljo jeseni, jailbreak pa po vsej verjetnosti kak dan pozneje.

Optimistična napoved glede na to, da iPada 2 še vedno niso jailbreakali. Problem pri tem iOS 5 ni sam iOS ampak naprave, ki se jih že sedaj da odkleniti. iOS 5 na iPadu 2 ni razbit...

LuGi ::

Bo pač jailbrejkan za starejse naprave.. razen ce do takrat najdejo kaksen nov exploit za ipad2

nekikr ::

Naj bi bil v treh tednih pripravljen...držim pesti :)

Mikrohard ::

Ta novica nima neke posebne vrednosti. Zakaj? Zato, ker bodo VSE nove verzije iOS-a na starih napravah (iPhone 4 in starejše) vedno jailbreakane v roku parih dni (ur), saj exploita ni možno zakrpati.

Problem je le v tem, da bo to za večino naprav samo tethered jailbreak. Za untethered jailbreak se uporabljajo drugi exploiti, ki jih pa Apple pridno krpa.

Čisto druga zgodba so pa nove naprave (iPad 2 in vse prihajajoče), ki imajo nov HW z zakrpanimi starimi luknjami in dodanimi zaščitami. Npr. iPad 2 je problematičen zato, ker je izredno težko narediti dump bootloaderja (večina JB exploitov je na tem nivoju) in je posledično tudi težko najti kakšen exploit, kaj šele, da bi ga izkoristili. To je Apple dosegel tako, da pri izklopljeni napravi popolnoma ugasne bootloader in izbriše sledi, ki jih je puščal med delovanjem... posledično ga je treba dumpat pri vklopljeni napravi, kar pa prinaša druge izzive. Na iPad 2 (in njegovih naslednikih) so kratkoročno možni le userland JB-ji (ki izkoristajo exploite na nivoju kernela)... ampak vsak tak JB se lahko takoj zakrpa z novo verzijo iOS-a (npr. iPad 2 4.3.0 je že bil jailbreakan... na 4.3.1 je pa to že zakrpano).

Iatromantis ::

Kaj pa carrier unlock? Za 4.2 ga še vedno ni....

F22raptor ::

Moj prjatu ma ipad2 že jalibrekan, ampak jz nimam wifi-ja pa ga ne morm -.-


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V petek izšel iPad 3, jailbreak že nared

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
176950 (4419) bluefish
»

Končno še untethered jailbreak za iPhone 4S in iPad 2 z iOS 5.0.1 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11319850 (17060) Gandalfar
»

Prvi untethered jailbreak za iOS 5.0.1

Oddelek: Novice / Varnost
209916 (8411) Masamune
»

JailbreakMe 3.0

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
297380 (5020) Bananovec
»

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
65075 (3581) F22raptor

Več podobnih tem