» »

vprašanje glede NAS-a

vprašanje glede NAS-a

mrTwelveTrees ::

vprašanje glede NAS naprav

kateri datotični sistem se uporablja na njem ?
če bi kupil nas, 2x hdd, nastavil mirror, in če mi en disk crkne se vseeno ohranijo podatki

kaj pa če mi crkne sam NAS (ohišje, elektronika) in ne morem več dobiti enak model

ali lahko vzamem disk ven priklopim na navaden pc in dobim podatke ven (če je NTFS po moje ni problem)
sam ne vem če ma NAS neki svoj datotečni sistem in teh podatkov ne bom videl če en disk ki je bil v mirrorju priklopim na pc.

trnvpeti ::

Synology ima ext3/ext4.
V bistvu uporablja sw raid (mdadm), ki ga oni imenujejo hybrid raid.

dronyx ::

ext3/ext4 sta datotečna sistema od Linuxa, ker na večini Nas sistemov teče neka varianta Linuxa. Mislim da tudi nas enote nimajo opcije formatirat sistem kot NTFS, vsaj jaz jo še nisem zasledil. Za Windows okolja obstajajo programčki, ki naj bi brali tudi ext3/4, samo nimam pa izkušnje, kako se to obnese v praksi. Drugače pa če ti en disk v Raid1 odpove ni problema. Zamenjaš in narediš rebuild diskovnega polja.

ManDriver ::

Večina izdelanih NAS rešitev (npr. Qnap, Synology...) uporablja ext3 ali ext4 datotečni sistem - kot je že omenil trnvpeti. Če v nasu nastaviš Raid1 in ti en izmed diskov odpove, ga enotavno vzameš ven in vstaviš novega. Tudi, če se ti pokvari sama NAS naprava, to ni problem (vsaj pri Synology ne). Disk lahko preprosto menjaš med napravami. Z navadnim pc-jem lahko bereš z diska, če na njem teče Linux.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS kako najlažje prenesti podatke

Oddelek: Pomoč in nasveti
202254 (1535) sfaljk
»

Kaj kupiti za shranjevanje 10T podatkov

Oddelek: Kaj kupiti
4712447 (9888) HighBane
»