» »

Podtikanje napačnega datuma na aneks h kolektivni pogodbi?

Podtikanje napačnega datuma na aneks h kolektivni pogodbi?

BALAST ::

Torej delodajalec hoče očetu podtaknit aneks h kolektivni pogodbi o višini letnega dopusta.
Prej je imel 35dni, sedaj mu pa hoče delodajalec na aneksu z datumom 31.3.2011 podtaknit samo 23dni.
Ta datum je zapisan, kot zadnji možni za odmero letnega dopusta. 160 člen Zakon o delavnih razmerjih.

Ali je to mobbing, če delodajalec grozi z odpuščanjem in tudi če so nekateri delavci to že podpisali pod pritiskom delodajalca, kakšna je procedura, da se takega delodajalca kaznuje. Ker prvo je datum na aneksu že potekel, potem je pa tu še mobbing.

Hvala!

BlueRunner ::

Možna pot je prijava na delovni inšpektorat. Če on ni bil edini prizadet, potem se lahko inšpekcijski pregled opravi tudi brez pregleda ene same oziroma samo njegove pogodbe o zaposlitvi. Ni pa to vedno možno, kar pomeni, da je realno pričakovati, da bo v tem podjetju postal tarča bolj neposrednega in uničujočega mobbinga.

BALAST ::

Ravno zaradi tega se uničuje kolektivni duh, torej če bodo nekateri podpisali in se oče z njimi obrne na delovni inšpektorat, lahko posredno izgubijo službo.
Kako potem to delovni inšpektorat preverja?

BlueRunner ::

Če ga naknadno odpustijo, je dokazovanje zelo težko občasno tudi nemogoče. Kasneje se te stvari rešujejo na delovnem sodišču. Tam zaposleni v pravdi običajno uspejo (velja tudi obratno dokazno breme, kar jih kot šibkejšo stranko varuje), vendar pa so postopki velikokrat zelo dolgotrajni (5+ let ni nič posebnega), prinesejo dodatne stroške, v vmesnem času pa tudi kasneje si pogosto označen kot "problematičen" in ti tudi drugi ne dajo dela. Če je to majhno podjetje se je v skrajnih primerih tudi že dogajalo, da je lastnik podjetje zaprl in odprlo novo, s čemer je toženi prenehal obstajati. Še posebej, če mu je grozilo, da bo pravdo izgubil in bo dložan poravnati vse plače in prispevke za vsa ta leta nazaj.

Pyr0Beast ::

Še posebej, če mu je grozilo, da bo pravdo izgubil in bo dložan poravnati vse plače in prispevke za vsa ta leta nazaj.

Potem ga pa ja prijavit čim prej.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

guest #44 ::

Pa to je problem slovenije...tako smo majhni, da se oklepamo karkoli dobimo, neglede koliko nas bodo tepli. V ZDA recimo, vsaj v višjih sektorjih rečejo "Have a nice day!" Pa tudi uslužbenec v McDonaldsu vrjetno popizdi tu pa tam.

jype ::

Ni mu treba podpisat. Če ga odpustijo, lahko iztoži spodoben znesek.

St235 ::

na podlagi česa pa ima 35 dni oziroma bi mu sedaj znižali na 23? namreč sklep o višini letnega dopusta ni nekaj kar bi se podpisovalo sporazumno ampak se določi glede na veljavno zakonodajo/kolektivno pogodbo/individualno pogodbo.

Takšno početje,ki ga opisuješ je vsekakor mobing in nihče ni dolžan podpisovati papirjev za nazj. Druga zgodba pa je kaj to pomeni primeru tvojega očeta. A si lahko privošči par let trajajoč sodni postopek?

MadMicka ::

Pogosto se ljudje narobe izražajo. Morda je delodajalec dal delavcem sklep o odmeri letnega dopusta in rekel, da naj podpišejo vročitev. Datum 31.3.2011 pa so na sklep zapisali zato, ker je pač ta dan v zakonu naveden kot zadnji dan, do katerega mora delodajalec odmeriti letni dopust. Za takšno kršitev je sicer predvidena kazen, ampak zaradi tega še nima smisla iti na inšpekcijo.

Vprašanje pa je, zakaj sedaj dopust samo 23 dni, prej pa 35. Morda gre za delovnega invalida, pa mu pripada najmanj 20 dni plus 3 za invalidnost. Morda je temu tako, ker je sedaj zaposlen v drugem podjetju. Potrebno je tudi preveriti, če velja kaka panožna kolektivna pogodba.

Skratka, Balast, če hočeš točen odgovor, moraš dati bolj točne podatek.

kmetek ::

a ni 35 dni malo too much, to je 7 tednov = aka skoraj 2 meseca.

Keyser Soze ::

Odvisno, kako ima opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi.

Sej zgornja meja dopusta ne obstaja.
OM, F, G!

BALAST ::

Za nobenega invalida ne gre, 35dni ima po kolektivni pogodbi iz leta 1999.

shotalick ::

kmetek je izjavil:

a ni 35 dni malo too much, to je 7 tednov = aka skoraj 2 meseca.


vprašaj doktorje koliko imajo dopusta.

lp

jype ::

shotalick> vprašaj doktorje koliko imajo dopusta.

Pa kolk delajo vsak dan, pa kakšno delo.

St235 ::

Lej, če ima po kolektivni pogodbi 35 dni dopusta, potem tega z anksom ali individualno pogodbo ni možno omejit. Tukajnekaj ne štima. Če pa je od dobil odločbo po kateri ima samo še 23 dni dopusta pa tudi mora bit utemeljeno zakaj toliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

shotalick ::

jype..sej nič ne pravim. Jim privoščim. Sem delal v zdravstvu 3 leta. Imel prvo leto, ko sem bil zaposlen 27 dni dopusta. Res pa, da sem dobil dodatke, na kakšnem oddelku delaš. V mojem primeru je bil kr težak odd. nevropsihiatrija. Zato sem pa po 3 letih pustu in skrenu nazaj u šolo.

lp

BALAST ::

Ja utemeljeno je kot 20dni dopusta (glede na panogo) +1dan na zahtevnost +2dni še nekaj.
Samo ti podatki niti niso pomembni, če je datum aneksa že pretekel.

St235 ::

PA KAKŠEN ANEKS??????? število dni letnega dopusta se določi z sklepom. Število dni dopusta pa je definirano v ZDR, panožni kolektivni pogodbi in pogodbi o zaposlitvi. sklep je zgolj povzetek v katerem je na delavcu razumljiv način sporočeno število dni dopusta.

Ne izdaja sklepa je prekršek, ki ga lahko prijavi. ampak izdaja oziroma neizdaja sklepa ne vpliva na šetvilo dni dopusta, ki ti pripada.

Keyser Soze ::

Tudi če ne podpiše mu ne morejo nič. Sej nimajo razloga za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Dopust je navadno s kolektivno določen kot minimum. Če ti z delodajalcem v pogodbi dogovoriš daljši dopust je to stvar vajinega dogovora in kot taka ta določba ni nezakonita. Delodajalec se lahko tule postavi na glavo če ti ne podpišeš aneksa. Je pa vprašanje če se da delat potem v takem okolju.

P.S.: Verjetno je imel tip sklenjeno POZ, s katero mu je bila dogovorjena tudi ugodnejša odmera dopusta, kot je določena v kolektivni, sedaj delodajalec verjetno hoče podturit minimum po kolektivni in zato sili delavce z aneksi. Nato pa jim bo uturil še sklepe na podlagi novo sklenjenih aneksov k POZ.
OM, F, G!

fosil ::

Verjetno gre za kakšnega zdravnika, samo oni imajo take luksuzne dopuste.
Tako je!

KoMar- ::

Saj so tudi veliko vložili v svojo izobrazbo...

BALAST ::

Noben zdravnik ni... Samo stara kolektivna pogodba ima zapisano 30dni osnovnega dopusta +uspešnost +zahtevnost...

MadMicka ::

Pa tale "stara kolektivna pogodba" še velja ali ne? Ali gre za podjetniško kolektivno pogodba ali pa za kolektivno pogodbo dejavnosti? Katero dejavnost ima podjetje na Ajpesu registrirano kot glavno dejavnost?

Osebno ne poznam nobene kolektivne pogodbe, ki bi imela 30 dni osnovnega dopusta, pa jih poznam veliko.

St235 ::

Samo stara kolektivna pogodba ima zapisano 30dni osnovnega dopusta +uspešnost +zahtevnost...


Za tako kolektivno še nise mslišal. Efektivno bi imeli zaposleni po 10 letih 35-40 dni dopusta, ker je popolnoma nerealno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letni dopust

Oddelek: Loža
214432 (3164) Alien123
»

Dopust in delovna doba

Oddelek: Loža
182356 (1327) MadMicka
»

Dopust pri 1 mesečni redni zaposlitvi za polni del. čas

Oddelek: Loža
234960 (3260) Longinus
»

Izplačilo regresa za dopust

Oddelek: Loža
327683 (1681) MadMicka
»

Vprašanje glede dopusta ( delo )

Oddelek: Loža
132842 (2167) GrimReaper

Več podobnih tem