» »

Izplačilo regresa za dopust

Izplačilo regresa za dopust

Tomi ::

Ob pregledu dohodnine za lani sem prišel do dileme, ki verjamem, da mi jo bo znal kateri od pravnikov pojasniti.

Decembra 2006 sem se zaposlil kot pripravnik za dobo 6 mesecev. Marca sem prejel odločbo o dopustu za polno leto - 29 dni, aprila/maja pa če odločbo o izplačilu regresa za dopust. Znesek je znašal, kakor sem preveril pri sodelavcih, ki so istočasno dobili regres in so imeli pogodbe za nedoločen čas, ravno proporcionalni del za čas moje takrat veljavne pogodbe, torej 6 mesecev. Po pripravništvu sem dobil še pogodbo za določen čas do konca leta, od začetka letošnjega leta pa še za nedoločen čas.

Glede na KP za zdravstvo in socialno varstvo, ki v 114. členu pravi:

Delavcu - pripravniku pripada osnovna plača najmanj v višini 70% vrednosti količnika plačilnega
razreda, ki velja za delovno mesto, za katerega se usposablja. Ostale določbe tarifnega dela te
kolektivne pogodbe veljajo za pripravnike v taki višini, kot za ostale delavce.


in 98. člen, ki pravi:

Delavcu pripada enkrat letno regres za letni dopust v višini zneska, kot je za vsako leto določen v
kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in se izplača do konca meseca junija tekočega
leta.
Pravica delavca do izplačila regresa za letni dopust je vezana na pravico do izrabe letnega dopusta.

sklepam, da mi tudi za lani pripada polni regres. Se morda motim? Rad bi imel vsaj kakšno mnenje pravnika, preden se grem pozanimat.

Sicer pa, v roku meseca imam namen (če bo sreča) dati odpoved. Koliko regresa za letos mi pripada, glede na to, da me moja zaposlitvena pogodba zavezuje k trimesečnemu odpovednemu roku, ki se potem izteče nekje julija - kar je, kakor mi je znano, meja za določanje dopusta in regresa.
metrodusa.blogspot.com

krho ::

Ne regres se izplača v "odstodkih" oz. odvisno od tega koliko časa si v podjetju zaposlen.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Bellzmet ::

Hhmm lahko vprašam, kako da imaš kar 29 dni dopusta pa si se zaposlil šele kot pripravnik?

Tomi ::

Bellzmet: javni sektor, zdravstvo, zato nanese osnovni plus dodatek na pogoje dela. Saj kaj mi koristi, ko ga težko izkoristim, ker zaradi boljših možnosti ljudje odhajajo in smo kadrovsko podhranjeni.
metrodusa.blogspot.com

MadMicka ::

Za leto 2006 si moral dobiti sorazmerni del regresa. Za leto 2007 si moral dobiti regres v celoti. Možno pa je, da si ga dobil v dveh delih, saj v aprilu 2007, kot razumem, še nisi bil zaposlen 6 mesecev.

Za letos pa velja, če ti delovno razmerje preneha pri sedanjem delodajalcu pred 1.7., si upravičen do sorazmernega dela regresa, če ti preneha 1.7. ali kasneje pa do celega, pri čemer, če se zaposliš pri drugem delodajalcu, ti vsak izplača sorazmerni del. Malce so zakomplicirali :)

Tomi ::

MadMicka: kdaj pa bi moral biti drugi del lanskega regresa izplačan? Ker sem prepričan, da ga ni bilo, kar mi potrjuje tudi informativni izračun. Za 2006 pa mi regres niti ni pripadal, ker sem bil zaposlen manj kot mesec dni. Je najboljše, da počakam na novo odločbo, ki bo naslednji mesec, ali grem kar sedaj urejat?
metrodusa.blogspot.com

kixs ::

Imam povezano vprasanje.

Na kaksen nacin se obracuna regres, ce si zaposlen od 19.3.2008 s pogodbo za dolocen cas enega leta, s tem, da trenutno tece pripravnistvo?

lp

MadMicka ::

Regres za leto 2007 bi moral že dobiti izplačan v celoti in sicer že 1.7. lansko leto.
Če nisi prepričan, ali si dobil ali ne, vprašaj v računovodstvu, če rečejo, da si dobil takrat in takrat, to preveriš še na banki. Če nisi dobil (kar ne verjamem, ker gre očitno za javni zavod), pač zahtevaj še drugi del regresa. Ne rabiš nič čakati, že tako bi v takšnem primeru lahko že zahteval obresti.

kix97, pripada ti cel dopust in cel regres za leto 2008, ker si oz. boš zaposlen več kot šest mesecev ter sorazmerni del za leto 2009, ker boš zaposlen le do 18.3.2009.

kixs ::


kix97, pripada ti cel dopust in cel regres za leto 2008, ker si oz. boš zaposlen več kot šest mesecev ter sorazmerni del za leto 2009, ker boš zaposlen le do 18.3.2009.


Hvala za odgovor. Sicer pa ne gre zame ;)

lp

Tomi ::

Da izkoristim kar tole temo:

Pravniki, ki se bolj spoznate na področje delovnega prava, boste gotovo vedeli. Lahko, da gre samo za mojo domišljijo, vendar imam občutek, da sem pred časom prebral, da v primeru, da zaradi potreb delodajalec pokliče zaposlenega z dopusta, da se mu šteje tako dopust, kot nadure za ta čas, ko dela (ali nekaj podobnega). Sicer pa, javni sektor, zdravstvo, če je slučajno to področna zadeva.

In še eno vprašanje. Kolektivna pogodba za področje zdravsta in socialnega varstva je iz leta 1994/5. Na spletu razen prečiščenega besedila za sindikalne zaupnike ni druge verzije. Kje bi se jo dalo najti, ker bi rad imel pravno podlago, da delodajalec krši člene, ki še nanašajo na izobraževanje (ad informandum, nimam namena ukrepati).
metrodusa.blogspot.com

connel ::

Tomi, nujno ali ne, z dopusta te nihče nima pravice poklicat, smo pred časom precej predelali to, tudi javni sektor (pravosodje). Tam se je dopust planiral precej v naprej in če so se zmotili je bil to njihov problem in ne tistega ki je bil na dopustu. Sicer je šlo tako, da bi bil nekdo en teden na dopustu, pol bi pa moral pod *nujno* priti nazaj v službo za en dan, pol pa spet lahko nazaj na dopust ostali teden (btw ure so plačane normalno, ne pod nadure), zdej pa pomisli na si nekje v Egiptu in si moraš plačat sam karte,... No go je tole.
Bistvo dopusta je, da moraš imeti neprekinjen dopust v trajanju dveh tednov enkrat na leto in če ti ga prekinejo potem nimaš več te možnosti ne. In ne morejo ti tisti dan, ko si v službi šteti za dopust in ti plačat nadure,...

BluPhenix ::

Saj kaj mi koristi, ko ga težko izkoristim, ker zaradi boljših možnosti ljudje odhajajo in smo kadrovsko podhranjeni.


Po mojih izkušnjah javni sektor-zdravstvo navadno popolnoma v celoti izkoristi dopust, neglede na to, kako so kadrovsko podhranjeni saj se delodajalcu ne gre odplačevanja preostanka dopusta. Sploh je javni sektor navadno zelo naklonjen ko koristenju celotnega dopusta.

Sicer pa 29 dni. WOW to pa je nekaj za nekoga, ki se je ravno lotil delati. Ni slabo, ni slabo, mogoče bi menjal službo, a kaj ko sem za kaj takega končal napačen študij.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

koyotee ::

nazadnje sem imel 20 dni + 1 dan na izobrazbo(5. stopnja) + 1 dan na nočno izmeno + 1 dan na popoldansko
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

JayKay ::

tu v Angliji imamo 24 dni + 5 bank holiday

Tomi ::

connel: na koncu se je (mislim, da bolj iz principa določenih, da zmorejo sami) izteklo tako, da mi ni bilo potrebno iti. Sem sicer načeloma bil pripravljen priti, ker nisem bil odsoten, spraševal pa sem bolj iz principa. V kolektivu se namreč načeloma precej dobro razumemo (zato bi še), vprašanje glede nadur pa je bilo zaradi glavne nadrejene (ali politike delodajalca), ki vejetno "rahlo" krši določila kolektivne pogodbe (pa verjetno še kaj, ampak to ni tema).

BluPhenix: načeloma se da, odvisno od kolektiva. Je pa res, da veliko dopusta ostane za prihodnje leto, samo se priporoča, da ga izkoristimo. In sedaj, po 2,5 letih, je tega dopusta že 33 dni.
metrodusa.blogspot.com

BluPhenix ::

sedaj, po 2,5 letih, je tega dopusta že 33 dni.


To pa nekako ne bo šlo. Dopust prejšnjega leta moraš porabiti do 1.6 tekočega leta, ali pa do takrat zahtevati, da ti ga delodajalec izplača. Po tem datumu se lanski dopust črta.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

kixs ::

BP:
ziher se mu je dopust povecal na 33 dni. Logicno, da ne stejes poleg starega.

BluPhenix ::

Wow 33 dni dopusta, mokre sanje, še posebno koristenje.

Kje se pa drugače da izvedeti za št. dni dopusta razen od delodajalca. Obstaja kakšna formula z znanimi spremenljivkami?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tomi ::


To pa nekako ne bo šlo. Dopust prejšnjega leta moraš porabiti do 1.6 tekočega leta, ali pa do takrat zahtevati, da ti ga delodajalec izplača. Po tem datumu se lanski dopust črta.


To sta bila dva ločena stavka. Vem, da moram stari dopust porabili do 1. junija. 33 dni se nanaša na to, da sem imel prvo leto 29 dni, sedaj, po 2,5 letih v službi pa ga je že 33. In kakor se sliši super, ga je kar problem porabit, razlog je pa predvsem finančni. Enostavno mi ne ostane 2000€ za 14-dnevni izlet na drug konec sveta.

Dopust se pa izračunava pri nas precej enostavno, po kolektivni pogodbi. Dan ali dva gor ali dol, odvisno katere dodatke ti štejejo.
metrodusa.blogspot.com

BluPhenix ::

In kakor se sliši super, ga je kar problem porabit, razlog je pa predvsem finančni. Enostavno mi ne ostane 2000€ za 14-dnevni izlet na drug konec sveta.


Sej za dopust ne rabiš ravno nekam iti. Dopust imaš zato, da se odpočiješ od rednega dela in da se malo odklopiš od zadeve. Malo čudno to dojemaš vse skupaj.

No ali pa jaz, ki bi denar sicer imel, nimam pa 14 dni dopusta v kosu oz. si ga ne morem privoščit vzet. Še celega nimam priložnosti izkoristit, privatni sektor pač. Vsakdo ima svojo zgodbo z dopustom.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tomi ::

BluPhenix: moja redna praksa zadnja tri leta je bila, da sem šel na drug kontinent za 2-3 tedne, letos pa pač ni tako. In zato letos lanski dopust porabljam tako, da sem pač en teden doma in izkoristim čas za tisto, za kar ga drugače ni.

Sem pa, roko na srce, dopust hranil za čas, ko bi menjal službo, da bi ga izkoristil čimbolj v kosu, ker vsi, ki gredo stran, pravijo, da se vleče. Sedanje delovno mesto mi namreč ne ustreza in si ga nisem izbral sam (predolga zgodba zadaj), sem pa prepričan, da bo iz čiste nesramnosti moj nadrejeni moj odpovedni rok, ki je tri mesece, dosledno upošteval. Samo vmes so pač prišli precej slabi časi za menjavo službe, tako da mi je letos na začetku leta skupaj ostalo 27 dni starega in 33 dni novega dopusta. Sedaj pa mislim, da je starega še 16 ali nekaj podobnega.
metrodusa.blogspot.com

hmm23 ::

Sposodil si bom temo: marca in del aprila letos sem bil redno zaposlen za določen čas. Zanima me, do kdaj mi mora delodajalec izplačati regres za letni dopust in ali mi pripada le 1/12 regresa, ker je bila pogodba za 46 dni?

solatko ::

Pravilno ugotavljaš - pripada ti 1/12 regresa in 1/12 letnega dopusta.
Delo krepa človeka

kokos25 ::

Ne bo držalo, pripada mu 0, ker ni bil vsaj 3 mesece in 1 dan zaposlen...vse ostalo je pesek v oči...(lahko pa da so zakone v zadnjem letu kaj spremenili)
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

MadMicka ::

Na podlagi 131. in 161. člena ZDR-1 je upravičen do 1/12 regresa za letni dopust in letnega dopusta. Regres mora biti izplačan do 1.7.2016.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Bud_Bundy ::

Kaj pa pripada meni za lansko leto...
-1. polovica leta sem bil 2x zaposlen za določen čas in dobil regres(torej vredu)
-potem nekaj prekinitve in od 22-7-15.12.2015 pri drugen delodajalcu
-nato sporazumna prekinitev, ter naslednji dan v novo firmo, kjer sem sedaj....

MadMicka ::

Ja, sorazmerni del pri vsakem delodajalcu za vsak polni mesec zaposlitve. Kar pomeni, da če delavec v letu parkrat zamenja delodajalca med mesecem, na koncu leta, ko skupaj sešteje sorazmerne dele, ne dobi cel regres. Pač v škodo delavca. Včasih je pa bil recimo delavec zaposlen v letu 6 mesecev in 1 dan, pa je dobil cel regres. Ni kaj, vsakič, ko se spremeni zakon, se povečini v škodo delavca.

solatko ::

MadMicka - Če je med letom menjal zaposlitev, je moral prinesti izjavo, da pri prejšnjem delodajalcu ni dobil regresa ali pa kolikšen del.
Regresi so bili pač sestavni del, ki so jih delodajalci plačali delavcem, po navadi, do maja, ni pa bilo tako pri vseh delodajalcih. S kolektivnimi pogodbami in spremembami zakona, so se izplačila zavlekla v konec novembra, za podjetja s finančnimi težavami.

Edino kar se je konkretno spremenilo je določilo o dvanajstinah pri dopustu in regresu, prej pa so imeli lahko iznajdljivi dva meseca dopusta - npr. do marca pri prvem delodajalcu in po 6-ih mesecih pri drugem - poln dopust. Sedaj to ni več možno.
Delo krepa človeka

MadMicka ::

In solatko, kaj delavcu izjava prejšnjega delodajalca glede regresa koristi?

solatko ::

To je bilo zato, da se pač ne izplača nekomu dva regresa v letu in ne koristi dvojnega dopusta (zaščita delodajalcev), se pa s tem ni poslabšalo pogojev za delavce.
Delo krepa človeka

MadMicka ::

Poglej solatko, po tvoje to pomeni, da če je delavec prinesel potrdilo, da ni koristil dopusta in ni dobil regresa, mu je moral novi delodajalec omogočiti dopust in izplačati regres tudi za starega delodajalca. A hočeš to povedati?

solatko ::

Če je dosegel rok za zaposlitev - 6 mesecev, da, če pa je že koristil del dopusta, pa sta si s prejšnjim delodajalcem strošek regresa razdelila.

Pri pogodbi za nedoločen čas, je bilo namreč potrebnih 6 mesecev za pridobitev celotnega dopusta, daleč nazaj v zgodovino.
Delo krepa človeka

MadMicka ::

Kaj ti sploh razlagaš? A znaš razumljivo povedati, kaj koristi delavcu potrdilo starega delodajalca o tem, koliko je koristil letnega dopusta in koliko je prejel regresa? Odgovor je: napram novemu delodajalcu popolnoma nič. Kvečjemu tako potrdilo pride prav za na sodišče, če bi delavec tožil starega delodajalca.

Tistih 6 mesecev, ki jih omenjaš, ne pomeni nič, ker pač velja sorazmernost, 1/2 za vsak polni mesec. Pa še to, kaj opleteš z "daleč nazaj v zgodovino", to velja od leta 2013. Najboljš, da ne razlagaš o stvareh, ki jih ne poznaš, ampak raje vprašaš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Regres! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609858 (878) edi123
»

Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7517929 (7965) val46
»

Regres vprašanje

Oddelek: Loža
236184 (3527) Invictus
»

Pravica do regresa

Oddelek: Problemi človeštva
53262 (3206) Dragane
»

menjava službe

Oddelek: Loža
286121 (5374) alesr

Več podobnih tem