»

Ameriška mornarica ne mara na dotik občutljivih zaslonov

Slo-Tech - Pred dvema letoma sta se zaletela ameriški rušilec USS John S. McCain in liberijski tanker Alnic MC, pri čemer je umrlo 10 ameriških vojakov. Razlogov za nezgodo je bilo več, med njimi utrujena posadka, slaba komunikacija in gostota prometa. Nezanemarljiv razlog pa je bil tudi uporabniški vmesnik na rušilcu. Podobna nesreča se je zgodila tudi tri mesece pred tem, ko sta trčila rušilec USS Fitzgerald in tovorna ladja MV ACX Crystal, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev. Tudi tej nezgodi je botroval uporabniški vmesnik na ameriški ladji.

Ameriška vojna mornarica je zato sklenila, da bodo prihodnje leto nadgradili svoje rušilce, tako da ti ne bodo imeli več na dotik...

77 komentarjev

Samsung pokazal nove Galaxyje 10

Slo-Tech - Po različnih informacijah in fotografijah, ki so curljale v javnost, je Samsung sedaj uradno predstavil novo generacijo svojih pametnih telefonov Samsung. Na današnjem dogodku so pokazali nova Galaxy S10 in S10 Plus, cenejši in skromnejši Galaxy S10E in pošastno drag zložljiv telefon Galaxy Fold.

Naprej poglejmo stara znanca. Galaxy S10 ima 6,1-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 3040 x 1440 (predhodnik je imel 5,8-palčnega), medtem ko ima S10 Plus kar 6,4-palčni zaslon (predhodnik 6,2 palca) enake ločljivosti. Tudi fizično sta telefona za nekaj milimetrov širša, je pa S10 Plus krajši od S9 Plus. Samsung pravi, da sta zaslona Dynamic AMOLED, kar pomeni 1200 nitov svetlosti, 42 odstotkov manj škodljive modre barve in možnost nastavitve...

151 komentarjev

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

ComputerWorld - Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo...

171 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

Razvojni paket za Android 3.0 izdan

Android Developers Blog - Slab mesec po izidu predogledne je Google izdal končno verzijo razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb). Vključeni API-ji so dokončani, tako da jih razvijalci lahko uporabijo za razvoj aplikacij za platformo in jih potem objavijo na Android Marketu. Izdali so tudi ADT Plugin za Eclipse.

Glavne novosti v novem tabličnim računalnikom prilagojenem uporabniškem vmesniku sta novi orodni vrstici (akcijska na vrhu in sistemska na dnu). Prva bo omogočala upravljanje z aplikacijo, druga pa bo imela splošne informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije). Prenovili so navidezno tipkovnico, tako da so tipke nekoliko preoblikovali in premaknili. Kopiranje in lepljenje teksta deluje boljše, izboljšana je...

0 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Microsoftov 3D GUI

Jaz - Verjamem, da ste že vsi pošteno naveličani Microsoftovega 2D uporabniškega vmesnika, ki se praktično ni spremenil od prvih zametkov Windowsov. O tem priča tudi popularnost raznih skinov za namizje, kot so Windows Blinds in podobni. No, M$jev razvojni team že nekaj časa dela na popolnoma 3D uporabniškem vmesniku, njihovo vizijo le-tega pa si lahko ogledate tukaj. Upam, da se bo zadeva do uporabe ošteno spremenila, saj sedaj izgleda kot nekakšen Duke Nukem 3D [>:D]. Thnx, JLP!

8 komentarjev